Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Μποϊκοτάζ στο Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης - Λογοκρισία από την τουρκική κυβέρνηση

Δεκάδες τούρκοι κινηματογραφιστές, ανάμεσά τους και ο Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν, βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν το φεστιβάλ κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης, διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση της προβολής ταινίας ντοκιμαντέρ με θέμα τους Kούρδους αντάρτες, που αποσύρθηκε από το πρόγραμμα έπειτα από επέμβαση των τουρκικών αρχών.
Είκοσι τρεις σκηνοθέτες απέσυραν ήδη τις ταινίες τους σε ένδειξη αλληλεγγύης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Bakur» (Βορράς) είχε προγραμματισθεί για το απόγευμα της Κυριακής, αλλά ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς οι οργανωτές του φεστιβάλ έλαβαν μήνυμα του υπουργείου Πολιτισμού με την επισήμανση ότι η ταινία «δεν είχε τις απαραίτητες άδειες».
Περισσότεροι από 100 κινηματογραφιστές έχουν υπογράψει επιστολή με την οποία καταγγέλλουν «την καταπίεση και τη λογοκρισία» που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση.
«Εμείς οι υπογράφοντες κινηματογραφιστές αντιτασσόμαστε στην επιβολή του νόμου ως εργαλείου άσκησης λογοκρισίας», γράφουν ζητώντας τη διακοπή των προβολών στο φεστιβάλ που διεξάγεται έως τις 19 Απριλίου.
Το ντοκιμαντέρ, των Τσαγιάν Ντεμιρέλ και Ερτουγκρούλ Μαβίογκλου, αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των κούρδων μαχητών, ανδρών και γυναικών, του PKK και περιλαμβάνει συνεντεύξεις στελεχών του ανταρτικού κινήματος, όπως ο διοικητής Τζεμίλ Μπαγίκ, που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου