Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Το ΣτΕ δικαίωσε και πάλι την Eldorado - Ιδιωτικό και δημόσιο συμφέρον συμπίπτουν.


Ξενοφώντας Ερμείδης
Είθισται να μην κρίνει ουδείς τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, όμως από την στιγμή που το άγραφο δίκαιο υπερπηδά το γραπτό δεν γίνεται να μην σχολιαστεί η δεύτερη απόφαση του ΣτΕ που βάση αυτής ανοίγουν ξανά τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές.
Το ΣτΕ αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την απόφαση του πρώην υπουργού Ανασυγκρότησης, κ. Σκουρλέτη με την οποία στις 19 Αυγούστου είχαν ανακληθεί οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουριές, Ολυμπιάδα, κ.λπ.) της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών.
Έρχεται λοιπόν σε σύγκρουση η ίδια η νομοθεσία με την δικαιοσύνη. Τα αρμόδια όργανα του κράτους είχαν αποφανθεί ότι οι όροι των τεχνικών μελετών παραβιάστηκαν. Έρχεται σήμερα η δικαιοσύνη και υποστηρίζει ότι κακώς οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Πολιτείας έκριναν ότι οι μελέτες της Eldorado δεν ήταν σύμφωνες με τους όρους.


Το δημόσιο ιδιωτικό συμφέρον
Η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι οριστική αλλά όμως τρομάζει για άλλη μια φορά ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε την προσωρινή συνέχιση εξόρυξης χρυσού. Έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και άλλων Σωματείων των εργαζομένων της "Ελληνικός Χρυσός" σταθμίζοντας την βλάβη που επικαλούνται οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία.
Αυτός ο λόγος δεν είναι μη αναστρέψιμος στην επόμενη εκδίκαση που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου για την οριστική απόφαση λειτουργίας των μεταλλείων. Ο δεύτερος όμως λόγος είναι αυτός που δεν ανατρέπεται την στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας μέσω Μνημονίων και της "καραμέλας" επενδύσεις και ανάπτυξη. Οι σύμβουλοι Επικρατείας στάθμισαν και τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που επικαλείται το Ελληνικό Δημόσιο και αποφάνθηκαν ότι για το καλό του δημοσίου ας ρημαχτεί ένα κομμάτι πλούσιας ελληνικής γης. Για την ιστορία προεδρεύων του τμήματος Αναστολών του ΣτΕ ήταν αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Ηλίας Μάζος.
Από τη μια μεριά λοιπόν, έχουμε τους νόμους της Πολιτείας που ανέστειλαν τις εργασίες εξόρυξης των μεταλλείων και από την άλλη έχουμε το Ελληνικό Δημόσιο που επικαλείται ότι ακόμη και η παράτυπη ή παράνομη εξόρυξη είναι ορθές αφού γίνονται για το δημόσιο συμφέρον.


Το θέμα των Σκουριών είναι τελειωμένο
Το επιχείρημα "δημόσιο συμφέρον" είναι κάτι που ακούγεται στις αποφάσεις του ΣτΕ συχνά. Μόλις δύο μήνες πριν το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι ορθώς καταστραφήκαν ολοσχερώς 3.273 στρέμματα δάσους στις τοποθεσίες Σκουριές και Μαντέμ Λάκκος στον Δήμο Αριστοτέλη. Ο λόγος και εκεί ήταν ο ίδιος και ακόμη χειρότερος από το δημόσιο συμφέρον. Οι δικαστές είχαν επικαλεστεί ότι η παραχώρηση του δημοσίου δάσους σε ιδιώτη συνάδει με το Σύνταγμα και ότι η καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων ήταν αναγκαίες για τις εργασίες της Eldorado.
Το δημόσιο συμφέρον ορίζεται από το Κράτος με χρήμα και όχι με την ορθότητα και τους άγραφους νόμους του δικαίου που ορίζουν ότι όταν βάλλεται το περιβάλλον και οι πολίτες από οποιαδήποτε επένδυση δεν μπαίνει καν προς συζήτηση το θέμα. Η οριστική απόφαση του ΣτΕ που θα έρθει μετά τα μέσα Οκτωβρίου είναι σίγουρο ότι θα πατήσει πάνω στο "δημόσιο συμφέρον" και η Eldorado νομίμως, συνταγματικώς και δικαστικώς θα νικήσει. Άλλωστε η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Σκουρλέτη με το Δ.Σ της Eldorando και την ΑΚΤΩΡ χαροποίησε ιδιαιτέρως το μεγάλο αφεντικό της εταιρείας, Πωλ Ράιτ, ο οποίος μετά την συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο διάλογος με τον υπουργό "ήταν πολύ εποικοδομητικός".
Είθισται να απαγορεύεται να κρίνουμε τις αποφάσεις δικαστηρίων. Όμως μετά την στάση της Δικαιοσύνης για το εγκληματικό έργο των μεταλλείων σε Μακεδονία και Θράκη αλλά και στο εγκληματικό έργο των Αιολικών Πάρκων στο Αποπηγάδι της Κρήτη τα έργα που στήνουν κυβερνήσεις με ξένους επενδυτές με αφορμή την "οικονομική κρίση" θα έχουν πάντα στο πλευρό τους τις εξουσίες της Πολιτείας που δεν συνάδουν με το δίκαιο αυτής.

stontoixo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου