Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΝΙΝΟ ΓΚΟΥΕΡΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ Θ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πέθανε σε ηλικία ενενήντα δύο ετών, ο γνωστός σεναριογράφος και ποιητής Τονίνο Γκουέρρα, στενός συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του Φεντερίκο Φελίνι, του Μικελάντζελο Αντονιόνι και των αδελφών Ταβιάνι. Η κατάσταση της υγείας του Τονίνο Γκουέρρα είχε επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες και πριν λίγες ημέρες, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για νέες εξετάσεις. Όταν κατάλαβε ότι το τέλος πλησίαζε, αποφάσισε να επιστρέψει στο
πατρικό του σπίτι, στην τοποθεσία Σανταρκάντζελο Ντι Ρομάνια, έξω από την πόλη Μπολόνια. Όπως υπογραμμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, «παράλληλα με την ανεκτίμητη προσφορά του στον χώρο του κινηματογράφου, ο Τονίνο Γκουέρα δραστηριοποιήθηκε έντονα και στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος της μοναδικής ομορφιάς ιταλικών τοπίων.
» Οι ποιητικές του συλλογές, όπως Scaraboc και Ι Βu, κέρδισαν πολλά από τα εγκυρότερα ιταλικά λογοτεχνικά βραβεία, γράφει η La Repubblica.
Ο ιταλικός Τύπος παράλληλα, υπενθυμίζει και τη βαθιά φιλία που συνέδεε με τον Θ.Aγγελόπουλο.
Συνεργάσθηκαν, μεταξύ των άλλων, για τη συγγραφή του σεναρίου του Μελισσοκόμου, του Τοπίου στην ομίχλη, του Μετέωρου βήματος του πελαργού και της Σκόνης του χρόνου.
Ο Ιταλός ποιητής και σεναριογράφος τού είχε αφιερώσει το τελευταίο του βιβλίο, ενώ είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά και λίγες ημέρες πριν τον τραγικό χαμό του κορυφαίου μας σκηνοθέτη.
Αξέχαστη και η συνεργασία του με τον γνωστότερο, ίσως Ιταλό σκηνοθέτη, τον Φεντερίκο Φελίνι.
Ο Γκουέρα είχε «συλλάβει» το σενάριο των ταινιών Καζανόβα, Πρόβα ορχήστρας, Αμαρκόρντ, Τζίντζερ και Φρεντ και Το Πλοίο φεύγει.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου