Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Aπεβίωσε ο Αμερικανός συγγραφέας Γκορ Βιντάλ

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών ο Αμερικανός συγγραφέας Γκορ Βιντάλ. Όπως έγινε γνωστό από τον ανιψιό του Μπερ Στιρς, ο Βιντάλ απεβίωσε στην οικία του στο Hollywood Hills έπειτα από επιπλοκές πνευμονίας.
Πολιτικός συγγραφέας, ο Βιντάλ, έγραψε 25 μυθιστορήματα συμπεριλαμβανομένου και των μπεστ σέλλερ «Burr» και «Μάιρα Μπρέκενριτζ», περισσότερες από 200 εκθέσεις, αλλά και θεατρικά έργα. Ο Γιουτζίν Λούθερ Γκορ Βιντάλ γεννήθηκε το 1925 στο Γουέστ Πόιντ της πολιτείας της Νέας Υόρκης και ήταν το μοναδικό παιδί του Α' υπολοχαγού Γιουτζίν Λούθερ Βιντάλ και της Νίνα Γκορ. Ηρθε στην ζωή στο Νοσοκομείο Cadet στην Αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία, όπου ο πατέρας του ήταν ένας από τους πρώτους αεροναυπηγούς. Βαφτίστηκε από τον διευθυντή του σχολείου St.Albans, όπου φοίτησε αργότερα. Σε άρθρο που είχε γράψει ο ίδιος το 1973 είχε πει ότι μετά αποφάσισε να τον φωνάζουν «Γκορ» προς τιμήν του παππού του, Τόμας Γκορ, δημοκρατικό γερουσιαστή της Οκλαχόμα. Εγραψε το πρώτο του βιβλίο σε ηλικία 19 ετών και αργότερα έγινε από τους πιο αναγνωρίσιμους Αμερικανούς συγγραφείς, παρόλο που δεν ένιωθε πάντα άνετα με το λογοτεχνικό και πολιτικό κατεστημένο.
Στη δεκαετία του 60, τρία βιβλία απέσπασαν πολλούς επαίνους και καθιέρωσαν διεθνώς τη φήμη του Βιντάλ: Ιουλιανός (1964), Ουόσιγκτον (1967) και Μάιρα Μπρέκινριτζ (1968).
Η συλλογή δοκιμίων του Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου το 1993. Το 1995 δημοσίευσε μία μελέτη με τον τίτλο «Παλίμψηστο».
Μαζί με τους Νόρμαν Μέιλερ και Τρούμαν Καπότε, ο Γκορ Βιντάλ συμπεριλαμβανόταν στην γενιά των συγγραφέων, που ήταν επίσης αυθεντικές διασημότητες σε τοκ σόου και σε κουτσομπολίστικές στήλες.
Παράλληλα με το πλούσιο συγγραφικό του έργο (μυθιστορήματα, θεατρικά, διηγήματα, δοκίμια, σενάρια για τον κινηματογράφο), ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση. Ηταν από τους σφοδρότερους επικριτές του Τζ. Μπους του νεότερου (George W. Bush), τον οποίο και είχε χαρακτηρίσει ως τον «πιο ηλίθιο άνθρωπο στις ΗΠΑ» (Democracy Now – interview: on the Bush Presidency, History and the "United States of Amnesia” Mάιος 2008).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου