Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΟΛΙ ΡΕΝ!

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ Γ. ΜΕΡΓΟ, ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΧΟΥΝΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΣΙΔΩΣΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ!   Λίγες ώρες μετά την δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Γ.Μέργου, ότι πρέπει να μειωθεί κι άλλο ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα και μετά τις πανικόβλητες και υποκριτικές διαψεύσεις της κυβέρνησης ότι «για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, δίνει στη δημοσιότητα την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα οικονομίας Όλι Ρεν, από την οποία με σαφήνεια προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει κι άλλο τους κατώτατους μισθούς από το 2014!!
Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο Ο. Ρεν με πολύ κατηγορηματικό τρόπο δηλώνει ότι «Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014 με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» και συνέχισε τονίζοντας ότι «οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν (!!) σε αυτήν την αναθεώρηση».

Με αφορμή την απάντηση ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε μπροστά σε άλλη μια ακραία υποκρισία των κυβερνητικών συνεταίρων που μάταια προσπαθούν να κρύψουν από τον ελληνικό λαό ότι έχουν δεσμευθεί από το Μνημόνιο, να μειώσουν κι άλλο τον κατώτερο μισθό, γεγονός που ασφαλώς θα συμπαρασύρει σε μείωση όλους τους μισθούς στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από την απάντηση Ρεν, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ρητά ότι για το 2014 θα μειώσει τον κατώτατο μισθό. Αυτό μπορεί να γίνει, καθώς από 1η Απριλίου του 2013 ο κατώτατος μισθός, θα ορίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα από το αν θα συμφωνήσουν ή όχι οι κοινωνικοί εταίροι.

Να μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (Όλι Ρέν, Πολ Τόμσεν και Γιοργκ Άσμουσεν) σε σχετική προφορική μου ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο στις 27/3/2012, (http://www.chountis.gr/index.php?page=text&CategoryId=&id=1761) ρητά απάντησαν ότι στόχος είναι να φτάσουμε σε μισθούς επιπέδου Βουλγαρίας».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση Ν. Χουντή:



Οι εγγυήσεις λειτουργίας του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Ελληνικού Μνημονίου

«Στο πλαίσιο των πρόσφατων διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Τρόικα, εγείρεται από την πλευρά της τελευταίας απαίτηση για ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός στο πεδίο του ιδιωτικού τομέα θα καθορίζεται αποκλειστικώς με απόφαση κανονιστικού περιεχομένου του αρμόδιου Υπουργού. Κατόπιν τούτου, ερωτάται η Επιτροπή:

Κατά πόσον είναι συμβατή ιδίως με διατάξεις του άρθρου 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και με τις διατάξεις των οικείων Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας (κυρίως δε των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας 98/1949, άρθρο 2, 151/1978, άρθρο 8 και 154/1981, άρθρο 5), οι οποίες εγγυώνται τη λειτουργία του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ρύθμιση με την οποία ο κατώτατος μισθός στο πεδίο του ιδιωτικού τομέα καθορίζεται αποκλειστικώς και μόνο με απόφαση κανονιστικού περιεχομένου του αρμόδιου Υπουργού, ακόμη και αν οι κοινωνικοί εταίροι (συνδικάτα και εργοδότες) έχουν συμφωνήσει διαφορετικά ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού, ασκώντας, καθένας από την πλευρά του, το δικαίωμα συλλογικής αυτονομίας;»

Απάντηση του κ. Rehn



Η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων αποτελεί στόχο της τόσο της Ένωσης όσο και των κρατών μελών και το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποοίο έχει δεσμευτεί να τηρεί η Επιτροπή.

Οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις είναι το αποτέλεσμα των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα και της ανάγκης για καλύτερη εναρμόνιση των μισθών με την οικονομική δραστηριότητα με στόχο την αναχαίτιση και τη μείωση της πολύ μεγάλης ανεργίας και το ξεπέρασμα της ύφεσης.

Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων όσον αφορά τον καθορισμό του κατώτατου νόμιμου μισθού καθορίζεται ρητά στο θεσμικό πλαίσιο που τίθεται τώρα σε ισχύ. Ο καθορισμός των διαδικασιών ως προς αυτό επαφίεται στον έλληνα νομοθέτη και στην πρακτική που θα διαμορφωθεί στη συνέχεια. Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κατώτατος νόμιμος μισθός είναι σύμφωνος με το κεκτημένο της ΕΕ καθώς και με το άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, υπό τον όρο ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν δεόντως στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε η πρακτική που ακολουθείται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

Όσον αφορά τις συμβάσεις της ΔΟΕ, τα μνημόνια συμφωνίας προβλέπουν ότι οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες εργασίας.

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013.



Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, η Iskra παραθέτει το προηγούμενο ρεπορτάζ της, το οποίο έχει ως εξής:




ΥΨΗΛΟΣ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ 580 ΕΥΡΩ (ΜΙΚΤΑ)!!!

Ο Γ.ΜΕΡΓΟΣ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΒΑΝΑΥΣΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

"Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργο, στα πλαίσια συνεδρίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδο.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

«Η ευελιξία στην αγορά εργασίας όπως εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή», ανέφερε ακόμη ο γ.γ του υπουργείου Οικονομικών.

Στην ομιλία του, ο κ. Μέργος υποστήριξε επίσης ότι «υπάρχει φως στο τούνελ», επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν τη δημιουργία πλεονάσματος και τη μείωση των ελλειμμάτων, ενώ παρουσίασε διαφάνειες αναφορικά με την πορεία των μεγεθών της οικονομία μετά τη μέχρι τώρα ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική.

Το θέμα επιχείρησε να διασκεδάσει το υπουργείο Οικονομικών εκδίδοντας ανακοίνωση ώστε να ρίξει στα μάτια των πολιτών , στην οποία αναφέρει ότι στο συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας «έγινε μία απλή παράθεση στοιχείων της Εurostat. Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού».

Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι μόλις 586 ευρώ, ενώ για τους κάτω των 25 ετώνανέρχεται στα 511 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης

Οι αναφορά του κ. Μέργου προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών με την απίστευτης κυνικότητας δήλωσή του ότι παραμένει υψηλός ο κατώτατος μισθός, παρά τη μείωσή του κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για νέα μεγαλύτερη μείωσή του σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας» σχολίασε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Η μνημονιακή συγκυβέρνηση πρώτα κατήργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε από τις 01/04/2013 ο κατώτερος μισθός να καθορίζεται με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Από τότε μπορεί να τον μειώνει μονομερώς ανεξέλεγκτα ώσπου να τον φτάσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από το μνημόνιο 2, στα επίπεδα των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, δηλ στα 150 μηνιαία. Να τον χαίρονται τον κ. Μέργο και τις δηλώσεις του το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά».

Καταλήγοντας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη «για να υπερασπίσουν τη δουλειά κα το ψωμί τους, καθώς και το μέλλον των παιδιών τους».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του σημειώνει πως αυτές οι δηλώσεις «αποκαλύπτουν τους αποκρουστικούς στόχους της συγκυβέρνησης, των μεγαλοεπιχειρηματιών και της EE για ακόμαμεγαλύτερη σφαγή των μισθών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου