Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό στη Θεσσαλονίκη οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν εξαιρετικής σημασίας αρχαιότητες. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε το κέντρο της βυζαντινής πόλης αποτελούμενο από τμήμα του κεντρικού οδικού άξονα και οικοδομικά λείψανα των παρακείμενων στο δρόμο καταστημάτων και δημόσιων κτιρίων. Το αρχαιολογικό αυτό σύνολο κάτω από το κέντρο της σημερινής πόλης δίνει μία εξαιρετική διαχρονική εικόνα της Θεσσαλονίκης και για το λόγο αυτό, φορείς της πόλης και αρχαιολόγοι ζητούν τη δημιουργία ενός επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, εντός του σταθμού, όπως συμβαίνει σε κάποιους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όμως, συναινώντας στην εισήγηση των τεχνικών της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, γνωμοδότησε υπέρ της απόσπασης και της μεταφοράς των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Είναι προφανές ότι το εμβληματικό αυτό εύρημα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, εάν μετακινηθεί σε άλλη θέση, ακυρώνεται ως προς την τοπογραφική σημασία του και χάνεται για πάντα το στοιχείο της ιστορικής συνέχειας που χαρακτηρίζει την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ως τμήμα πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στηρίζουμε το δικαίωμα όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης να ενημερωθούν για όσα έχουν αποκαλυφθεί από την αρχαιολογική σκαπάνη και για όσα συζητιούνται σχετικά με αυτά. Η διατήρηση ή η μεταφορά των αρχαιοτήτων του σταθμού της Βενιζέλου είναι κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, για αυτό και η σχετική απόφαση δεν είναι θεμιτό να ληφθεί ερήμην των πολιτών της.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού οφείλει να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και να επιβάλλει στους κατασκευαστές την εξεύρεση της δέουσας τεχνικής λύσης, που θα εξασφαλίσει και τη λειτουργία του σταθμού και τη διατήρηση των αρχαιοτήτων, για να μην στερηθεί η πόλη τις προοπτικές που της δίνει η πλούσια ιστορία της.

Η συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με το σταθμό του μετρό θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη.







Τμήμα Πολιτισμού

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου