Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Aύξηση ανισοτήτων, αύξηση ανεργίας συνεπώς μηδενική ανάπτυξη.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  Του Θανάση Πετράκου Βουλευτή Μεσσηνίας και Υπεύθυνου του Τομέα Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
 Είναι βέβαιο ότι επανεκκίνηση της ανάπτυξης δεν μπορεί να γίνει:
Όταν μειώνονται συνεχώς οι μισθοί και οι συντάξεις και χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας διότι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η πτώση της ζήτησης, η αύξηση των ανισοτήτων, η αύξηση της ανεργίας και συνεπώς μηδενική ή στην καλύτερη περίπτωση πολύ χαμηλή ανάπτυξη.
Όταν συνεχίζεται και εντείνεται η φοροεπιδρομή στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όταν η χώρα μετατρέπεται σε ΕΟΖ.
Όταν οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν καθόλου τις επιχειρήσεις ή όταν τις χρηματοδοτούν αυτό γίνεται με ληστρικά επιτόκια ύψους 9%-11% την ίδια ώρα που στους καταθέτες προσφέρουν επιτόκια 3,5%. Οταν από αναλγησία χιλιάδες επιχειρήσεις σε πυρόπληκτους νομούς απειλούνται με άμεσο κλείσιμο που συνεπάγεται άμεση απώλεια εργασίας για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους επειδή η κυβέρνηση δεν ρυθμίζει τα δάνεια όπως ζητούν οι επαγγελματίες και προχώρησε σε άρση των εγγυήσεων του Δημόσιου για τα δάνεια που έχουν πάρει για να αποκαταστήσουν τις ζημίες από τις φωτιές του 2007.

Όταν η μεγάλη ύφεση και οι πολιτικές επιλογές κυβέρνηση και τρόικας μετακινούν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στις μεγάλες πολυεθνικές και οδηγούν στο κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που είναι κατά βάση οι επιχειρήσεις που προσφέρουν το μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εργασίας σε σχέση με τον κύκλο των εργασιών τους.

Όταν το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει γίνει δυσβάσταχτο. Όταν το κόστος της μέση τάσης είναι διπλάσιο από το κόστος της υψηλής και η τιμή του Φ.Α. είναι πολύ υψηλότερη από την τιμή όλων των γειτονικών και Ευρωπαϊκών χωρών.

Ανάπτυξη δεν έρχεται ούτε με τον αγωγό TAP που για 3-4 χρόνια θα προσφέρει 2000 θέσεις εργασίας και στην συνέχεια μόλις 100 και καμία διαπραγμάτευση δεν έγινε ώστε να λαμβάνουμε ποσότητες αερίου σε οικονομικά μειωμένες τιμές.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει ότι ο TAP σημαίνει επενδύσεις 1,5 δίς ευρώ λιμνάζουν από το 2011 8500 επενδυτικά σχέδια νέων αγροτών ύψους περίπου 1,5 δις η υλοποίηση των οποίων θα προσέφερε σαφώς περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγάλα οφέλη στην εθνική οικονομία.

Ανάπτυξη δεν έρχεται με τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν είναι επένδυση οι ιδιωτικοποιήσεις είναι απλώς απώλεια της δημόσιας περιουσίας και τίποτα παραπάνω. Αποτελούν απλώς αλλαγή ιδιοκτησίας και ούτε δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Συμπερασματικά δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη όσο συνεχίζονται οι καταστροφικές πολιτικές του μνημονίου οι οποίες έχουν βυθίσει τη χώρα σε τρομακτική ύφεση με αποτέλεσμα την μείωση του ΑΕΠ κατά 24%, πτώση που ούτε σε περιόδους πολέμου συμβαίνει σε χώρες και με βάση τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις της τρόικα θα φτάσει το ΑΕΠ το 2022 πάλι στα επίπεδα του 2007. Και έχουν εκτοξεύσει την ανεργία στο τρομακτικό ύψος των 1.300.000 ανέργων με συνέπεια τα ασφαλιστικά ταμεία να απειλούνται με κατάρρευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι υπάρχει εναλλακτική στρατηγική απέναντι σε αυτή την καταστροφική πολιτική αλλά αυτή προϋποθέτει μια κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία δεσμεύεται:

1. Να ακυρώσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, να επαναδιαπραγματευτεί τις δανειακές συμβάσεις με στόχο την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ώστε η κυβέρνηση να ανακτήσει την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.

2. Να θέσει το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας και των στόχων που υπηρετεί ώστε να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία και να στηρίζει την ανάπτυξη και να προωθήσει ρυθμίσεις ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επίσης να ιδρύσει δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού με αντικείμενο την αγροτική πίστη, την μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη.

3. Να ακυρώσει τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και θα τις επαναφέρει υπό δημόσιο έλεγχο με πλήρη ανασυγκρότηση ώστε να διαμορφωθεί ένα ισχυρός και παραγωγικός δημόσιος τομέας νέου τύπου υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

4. Να πατάξει την φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή και να προχωρήσει σε δραστική μεταρρύθμιση στο φορολογικό τομέα ώστε να αρχίσει να επιτελείται η αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος που είναι απαραίτητη.

5. Να περιορίσει δραστικά την ισχύ των πολυεθνικών, των καρτέλ και των ολιγοπωλειακών δομών ώστε να μειωθούν επιτέλους οι τιμές που παραμένουν ακόμη και σήμερα πολύ υψηλές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι πράγματι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις οι οποίες όμως θα ανατρέπουν το κοινωνικό ισοζύγιο υπέρ των δυνάμεων της εργασίας γιατί για εμάς ο σημαντικότερος παράγοντας στην διαδικασία της ανάπτυξης είναι πάντα ο εργαζόμενος και η θέση του στον τρόπο κατανομής των αποτελεσμάτων της όποιας ανάπτυξης.

6. Πάνω απ’ όλα δεσμεύεται να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Βασικοί τομείς της παραγωγικής ανασυγκρότησης, είναι κατ’ αρχήν η αγροτική οικονομία με στόχο τη μέγιστη δυνατή αυτάρκεια της χώρας σε τρόφιμα. Δεύτερος τομέας η βιομηχανία, με αξιοποίηση «συγκριτικών» και δημιουργία «ανταγωνιστικών» πλεονεκτημάτων, με αύξηση της παραγωγικότητας αντί της φθηνής εργατικής δύναμης (τρόφιμα, ελαφριά βιομηχανία, νέες τεχνολογίες, πλουτοπαραγωγικοί πόροι με σεβασμό στο περιβάλλον, κ.ά.). Τρίτος τομέας η ενέργεια με ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών και σταδιακή απεξάρτηση από στερεά καύσιμα, ανακύκλωση απορριμμάτων, κά. Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η ορθολογική χρήση της ενέργειας και η ανάπτυξη των ΑΠΕ για αποκεντρωμένη παραγωγή αποτελούν στοιχεία των θέσεών μας για μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη που θα έχει στον πυρήνα της τον κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας. Το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την «πράσινη ανάπτυξη». Για μας η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η εφαρμογή ορθολογικής χρήσης ενέργειας προϋποθέτουν την συνεχή ανάπτυξη της εγχώριας τεχνολογίας με στόχο να ανατραπεί το μοντέλο της «χώρας - καταναλωτή» τεχνολογικού εξοπλισμού ώστε να μεγιστοποιείτε η προστιθέμενη αξία. Συνεπώς η εγχώρια ανάπτυξη τεχνολογιών ΑΠΕ και ΟΧΕ έχουν στην αντίληψή μας σημαντικότατο ρόλο. Ο αναβαθμισμένος ρόλος των πολυτεχνείων και γενικότερα των ΑΕΙ αλλά και του ΚΑΠΕ σε αυτή τη διαδικασία είναι κρίσιμος καθώς και η αξιοποίηση φορέων όπως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά η ΕΑΒ κ.α. που έχουν δυνατότητες ανάπτυξης της εφαρμοσμένης τεχνολογίας για παραγωγή εξοπλισμού των ΑΠΕ. Σημαντική είναι η κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων τα οποία παράγουν φθηνή αξία, η προστιθέμενη αξία μένει στην χώρα και συγχρόνως συμβάλουν στην άρδευση καλλιεργειών. Τέταρτος τομέας είναι οι υποδομές-μεταφορές-δίκτυα, προτεραιότητα στα μέσα σταθερής τροχιάς, οι κοινωνικές υποδομές υγεία-παιδεία-πρόνοια-περιβάλλον, κά. Πέμπτος τομέας είναι ο τουρισμός και η σύνδεσή του με την αγροτική παραγωγή, η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Τέλος οι σύγχρονες υπηρεσίες, στο εμπόριο, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κά.

Κρίσιμο ρόλο θα έχει ο δημόσιος τομέας, η αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, οι ΔΕΚΟ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με νέο επιχειρηματικό πλαίσιο λειτουργίας (έλεγχος καρτέλ και μονοπωλιακών δομών, ρύθμιση και έλεγχος αγορών, προγράμματα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού ΜΜ-Επιχειρήσεων, κά). Τέλος ο «κοινωνικός τομέας» με τις συλλογικές μορφές δράσης (αυτοδιαχειριστικά σχήματα, σύγχρονοι συνεταιρισμοί, εταιρίες λαϊκής βάσης, κοινοπραξίες, δικτυώσεις μικροεπιχειρήσεων, μορφές αλληλέγγυας οικονομίας κά). Οι αναγκαίοι πόροι για την ανάπτυξη θα βρεθούν από το νέο ριζοσπαστικό όσο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, την εξοικονόμηση τοκοχρεολυσίων από τη διαγραφή χρέους, τη χορήγηση πιστώσεων από το δημόσιο τραπεζικό σύστημα με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, τη μείωση των αντιπαραγωγικών δαπανών (κυρίως στρατιωτικών) καθώς από την ανάπτυξη και περιβαλλοντικά ασφαλή αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας. Επίσης η Ελλάδα με εγγύηση από το ΕΣΠΑ μπορεί να δανειστεί για να δημιουργήσει ένα ταμείο δημόσιας στρατηγικής επενδυτικής πολιτικής. Συμπληρωματική πηγή πόρων θα είναι και οι « ξένες επενδύσεις στη βάση όμως του αμοιβαίου οφέλους καθώς και ο δανεισμός στα πλαίσια ειδικών συμφωνιών με άλλες χώρες και ειδικούς φορείς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κά).



Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε σε άμεσα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο των μεταποιητικών όσο και των εμπορικών. Ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχουμε μία σειρά προτάσεων στις οποίες δεν θα επεκταθώ άλλωστε αναφέρονται και στο πρόγραμμα μας. Επιγραμματικά τονίζω μερικά άμεσα μέτρα όπως:

· Μείωση του Φ.Π.Α., τουλάχιστον στους προ κρίσης συντελεστές και καθιέρωση μικρού συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κ.λ.π.)

· Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον Ο.Α.Ε.Ε.

· Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20%.

· Αναστολή των πλειστηριασμών από τις τράπεζες και διαγραφή μέρους των χρεών, ίσου με την πτώση του τζίρου και με υπολογισμό της μέχρι τώρα αποπληρωμής του δανείου σε σχέση με το αρχικό δανεισθέν κεφάλαιο.

· Κατάργηση του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ».

Σημαντικό στοιχείο είναι η μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος αφού μπορεί να μηδενιστεί η αύξηση του κόστους παραγωγής με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές (κατάργηση του ΜΑΜΚ, απαλλαγή της ΔΕΗ από το ΕΦΚ στο ντήζελ και φυσικό αέριο, προώθηση του προγράμματος διασύνδεσης των νησιών, ανάπτυξη της ΔΕΗ, απαλλαγή από το τέλος ρύπων κ.α.). Επίσης αναγκαία είναι η επαναδιαπραγμάτευση των τιμών προμήθειας του Φ.Α για να υπάρξουν και ανάλογες μειώσεις στην κατανάλωση. Η μείωση του ενεργειακού κόστους στις μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί επείγουσα ανάγκη.



Κρίσιμο ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση θα παίξει η δίκαια κατανομή των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης, με υπολογισμό της συμβολής του καθενός στην παραγωγική διαδικασία, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και των επενδυτικών πόρων ανασυγκρότησης της οικονομίας, έχοντας ως γενικότερο όραμα τη συνεχή άνοδο της λαϊκής ευημερίας και την κοινωνική και πολιτιστική αναγέννηση της χώρας. Σε μια πανστρατιά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για τη βελτίωση της ζωής του λαού καλούμε τους εργαζομένους τους αγρότες τους μικρό-μεσαίους επιχειρηματίες, όλες τις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου , τους πνευματικούς ανθρώπους, τους εργαζομένους στα ΜΜΕ όλους άσους θέλουν να βγει η χώρα και ο λαός από την βαθιά κρίση που τον έχουν βυθίσει κυβερνητικές δυνάμεις και Τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου