Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Επέμβαση του στρατού, σύλληψη και καθαίρεση του Μόρσι, υποσχέσεις για «μεταβατική» περίοδο και νέες εκλογές


Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μόρσι. Άρματα στους δρόμους και χιλιάδες διαδηλωτές στην Ταχρίρ. Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανάληψη καθηκόντων, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Αντλί Μανσούρ έτεινε χείρα φιλίας και στους Αδελφούς Μουσουλμάνους λέγοντας ότι «είναι και αυτοί μέρος του λαού».
Πέμπτη 4/7 19:44  Το Γαλλικό Πρακτορείο μόλις επιβεβαίωσε το κάλεσμα των ισλαμιστών για πανεθνική ειρηνική κινητοποίηση κατά της αποπομπής Μόρσι την Παρασκευή.

Αίγυπτος: Οι ισλαμιστές καλούν τους πολίτες να λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις αύριο, "Παρασκευή της Απόρριψης" του πραξικοπήματος

19:25 Αποκατάσταση της δημοκρατικής διαδικασίας στην Αίγυπτο ζητεί ο Ολάντ

18:20 Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και της αστυνομίας, στο πανεπιστήμιο του Καΐρου. Αρκετοί είναι οι τραυματίες σύμφωνα με αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

16:36 Την ώρα που ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, αναλάμβανε καθήκοντα στη μεταβατική περίοδο μετά την καθαίρεση του Μόρσι από την στρατό, η κυβέρνηση προχωρούσε σε συλλήψεις ισλαμιστών πολιτικών, παρά τις προεδρικές διακηρύξεις για ενότητα και παρά τα ανοίγματα σε όλες τις παρατάξεις, εκνευρίζοντας ακόμα και τα μετριοπαθή κόμματα, που θα ήθελαν να δουν απαλλαγή από τις τακτικές του παρελθόντος.

Οι διαδηλώσεις έδωσαν τη δυνατότητα να ενωθούν οι αιγύπτιοι, είπε ο Μανσούρ, εξηγώντας ότι με τον τρόπο αυτό ο λαός «διόρθωσε την πορεία της λαμπρής επανάστασης».

Μίλησε ακόμη για εκλογές, χωρίς όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα. Οι ανακοινώσεις του στρατού ήταν την Τετάρτη και αυτές ασαφείς και μιλούσαν για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σύντομα.

Μεταβατικός πρωθυπουργός κυβέρνησης τεχνοκρατών φαίνεται ότι θα αναλάβει ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, σημαντικό στέλεχος της αντιπολίτευσης επί Μόρσι και πρώην επικεφαλής της IAEA, προσωπικότητα δηλαδή γνωστή στο εξωτερικό, με κύρος στη χώρας της και έρεισμα στους νέους αλλά και σε ισλαμιστές.

Συλλήψεις ισλαμιστών

Από την άλλη πλευρά, και πάρα τα μηνύματα, από δικαστικές και στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώθηκε ότι συνελήφθησαν ο επικεφαλής των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπάντι, και ο υπαρχηγός, Χαΐράτ ελ-Σατέρ, επιχειρηματίας που ήταν η πρώτη επιλογή για την προεδρία το 2012, πριν προκριθεί ο Μόρσι.

Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για περίπου 300 ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας. (in.gr)

Σιωπή τηρεί το Ισραήλ για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο

Η Μόσχα καλεί σε "αυτοσυγκράτηση" στην Αίγυπτο

Στην ίδια φυλακή με τον Μουμπάρακ οι συλληφθέντες ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων

Οι εξελίξεις ως τις 12 το μεσημέρι: Ο αιγύπτιος δικαστής που πρόκειται να ορκιστεί σήμερα ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας, έδωσε προηγουμένως τον όρκο του ως επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Άντλι Μανσούρ, ο οποίος θα αντικαταστήσει στην προεδρία τον, υπό κράτηση από τον αιγυπτιακό στρατό Μοχάμεντ Μόρσι, δεν είχε ακόμη ορκιστεί ως επικεφαλής του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Θα διοριστεί στη θέση του αρχηγού του κράτους βάσει ενός σχεδίου μετάβασης που εκπονήθηκε από το στρατό. Ωστόσο θεωρείται πως την κατάσταση ελέγχει πλέον ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Για «λαϊκή επανάσταση με τη βοήθεια του στρατού» κάνει λόγο κάνει λόγο το μεγαλύτερο κόμμα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης. 300 εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

8:25 Ο Μόρσι κρατείται στο υπ. Άμυνας

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι μεταφέρθηκε μόνος στο υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε τα ξημερώματα στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
«Ο Μόρσι χωρίσθηκε από την ομάδα του και μεταφέρθηκε στο υπουργείο Άμυνας», δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χαντάντ, αξιωματούχος της αδελφότητας.
Προηγουμένως ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ο Μόρσι και "ολόκληρη η προεδρική ομάδα βρίσκονταν υπό περιορισμό στο κλαμπ της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς της Προεδρίας", προσθέτοντας ότι ο πατέρας του και δεξί χέρι του Μόρσι κρατείται επίσης εκεί.
Χθες το βράδυ και μετά την αποπομπή του προέδρου Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό, άρχισε να σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, της πολιτικής βιτρίνας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Σάαντ αλ -Κατάτνι και ο εκ των αναπληρωτών του Μοχάμεντ Μπάντι, του ανώτατου ηγέτη της αδελφότητας, ο Ράσεντ Μπαγιούμι, συνελήφθησαν.
Η κυβερνητική εφημερίδα Al-Ahram έκανε επίσης λόγο για 300 εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά μελών της αδελφότητας.
Νωρίτερα είχε εκδοθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κατά του Μοχάμεντ Μπάντι και του αναπληρωτή του Χαϊράτ αλ Σάτερ απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
(Πηγή: ΑΜΠΕ)



8:00 Υπό κράτηση έχει θέσει τον Μοχάμεντ Μόρσι ο αιγυπτιακός στρατός όπως επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η πολωμένη Αίγυπτος βρισκεται αντιμέτωπη με την πιο κρίσιμη φάση της μετα-επαναστατικής εποχής της, μετά την καθαίρεση του Μόρσι και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάτι που αποδόθηκε ως «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Υπό «κράτηση» ο Μόρσι από το στρατό μετά την καθαίρεση
 
 
Ο Μόρσι «κρατείται προληπτικά», είπε ο στρατιωτικός, υποδηλώνοντας ότι σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη.
Ο στρατός επιβεβαιώνει την αναφορά του εκπροσώπου των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι κρατείται από τις στρατιωτικές αρχές.
Οπως ανέφερε το Reuters ο Αχμέντ Αρέφ, εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, τόνισε ότι αμφότεροι ο Μόρσι και ο Εσάμ Ελ-Χαράντ κρατούνται, αλλά δεν ήξερε τον τόπο κράτησης. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο οι δύο βρίσκονται σε στρατιωτική βάση.
Σύμφωνα με το CNN το οποίο επικαλείται τουιτάρισμα του έκπτωτου πλέον προέδρου Μόρσι, ο μέχρι πρότινος ηγέτης της Αιγύπτου δηλώνει πως όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι του έθνους απορρίπτουν κατηγορηματικά το πραξικόπημα.
Επιπρόσθετα, κάνει έκκληση σε πολίτες και στρατό να τηρήσουν το σύνταγμα και τους νόμους.

Επίθεση καταγγέλλουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Επίθεση καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν τα ξημερώματα υποστηρικτές του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε τέμενος σε προάστιο του Καΐρου

Αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι υποστηρικτές του
Ο Τζιχάντ Ελ-Χαντάντ, επίσημος εκπρόσωπος του κινήματος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ήταν μεταξύ περίπου 2.000 ανθρώπων που εξακολουθούσαν να παραμένουν στο χώρο, όταν λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα) άνδρες με πολιτική περιβολή άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, πολλοί εκ των οποίων προσεύχονταν.
Είπε επίσης ότι είδε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες. Αργότερα ανάρτησε στο Twitter ότι η επίθεση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά.
Ένας ακόμα αξιωματούχος της Αδελφότητας ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, ο Οσάμα Γκάμπο, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το πρακτορείο, ότι άνδρες πέταξαν βόμβες Μολότοφ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και άνοιξαν πυρ με κυνηγετικά όλα και τουφέκια. Ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν σίγουρος εάν υπήρχαν θύματα.


Το διάγγελμα του στρατηγού Σίσι

O στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί, στο διάγγελμα, προς τον αιγυπτιακό λαό, ανακοίνωσε ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι δεν είναι πια Πρόεδρος της χώρας.
Ενημέρωσε τους πολίτες, ότι ο στρατός είχε ήδη ενημερώσει τον Μόρσι από το απόγευμα ότι δεν είναι Πρόεδρος, ότι  κήρυξε προσωρινή αναστολή του Συντάγματος της χώρας και τόνισε ότι ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου,  Άντλι Μασούρ θα εκτελεί χρέη επικεφαλής της χώρας μέχρι να πραγματοποιηθούν εκλογές, κάτι που όπως τόνισε θα γίνει μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Στρατηγός Σίσι, ανέφερε ότι η ομιλία του Μόρσι, το βράδυ της Τρίτης δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του λαού. 
Τόνισε οι "πολίτες μας κάλεσαν να τους προστατέψουμε και να τους υποστηρίξουμε, όχι
να πάρουμε τον έλεγχο" και  κατέληξε ότι ο "στρατός ήταν και θα παραμείνει, μακριά από τα πολιτικά". 



Τετάρτη 3/7

Τα βλέμματα διεθνώς καρφώνονται στο Κάιρο, όπου στρατός και Αδελφοί Μουσουλμάνοι διαμηνύουν αμφότεροι ότι είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη μέχρι τέλους. Η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου συνεδρίασε εκτάκτως λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο προς τον ισλαμιστή πρόεδρο να ενδώσει στα αιτήματα εκατομμυρίων Αιγυπτίων για την παράδοση των ηνίων της εξουσίας ή να βρεθεί ενώπιον της παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου, όπως δήλωσε το μεσημέρι στρατιωτική πηγή.


 22:30  Σύμφωνα με συνεργάτη του, ο Μόρσι έχει μεταφερθεί σε απόρρητη τοποθεσία. Ο στρατηγός Σισί δήλωσε πως η απάντηση των ενόπλων δυνάμεων και του στρατού θα είναι αποφασιστική σε φαινόμενα βίας. Δήλωσε ακόμα πως η μεταβατική κυβέρνηση θα έχει τεχνοκρατικό χαρακτήρα, σύμφωνα με το BBC. Το ΑΜΠΕ μεταδίδει πως ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε στον ισλαμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι ότι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου και προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Προσωρινός πρόεδρος ορίστηκε ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στρατιώτες απέναντι από διαδηλωτές - αντιπάλους του Μόρσι

22:09 "Ο αιγυπτιακός λαός μας κάλεσε να τον υποστηρίξουμε και να τον προστατεύσουμε, όχι να αναλάβουμε την εξουσία", δηλώνει ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί - πυροτεχνήματα στην Ταχρίρ μετά την ανακοίνωση του οδικού χάρτη απ'τον Σισί, ο οποίος δήλωσε ακόμα πως η Επιτροπή Ενθικής Συμφιλίωσης θα αποτελείται και από μέλη των νεανικών ακτιβιστικών κινημάτων. Σύμφωνα με το Associated Press, o στρατός κατήργησε το ισλαμιστικής έμπνευσης Σύνταγμα της Αιγύπτου και ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας κυβέρνησης 

21:55 Για σύλληψη υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera.Ταυτόχρονα, η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ υποστηρίζει ότι ο στρατός ανακοίνωσε στον Μοχάμεντ Μόρσι ότι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου

21:40  Τις φήμες ότι άνοιξε πυρ κατά οπαδών του Μόρσι αρνείται με ανακοίνωσή του ο αιγυπτιακός στρατός

21:28  Σχέδιο για μεταβατική περίοδο προς τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, με την υποστήριξη του στρατού, έχουν εκπονήσει οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και οι ηγέτες των θρησκευτικών ρευμάτων της Αιγύπτου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Το κρατικό πρακτορείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Έληξε πριν από λίγο η συνάντηση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου με ηγέτες της κοσμικής αντιπολίτευσης και τους ηγέτες των σουνιτών και κοπτών της Αιγύπτου. Η ανακοίνωση στην οποία κατέληξαν από κοινού θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της επόμενης ώρας, ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, μέσω του λογαριασμού τους στο Facebook.

21:07 Τον οδικό χάρτη για το πολιτικό μέλλον της Αιγύπτου αναμένεται να ανακοινώσουν ο Σεΐχης του ισλαμικού τεμένους και πανεπιστημίου Αλ Αζάρ, ο ηγέτης των χριστιανών κοπτών και ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ηγετικό στέλεχος της κοσμικής αντιπολίτευσης, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. (naftemporiki.gr)

20:55 Στρατιωτική πηγή ανέφερε στο BBC ότι το διάγγελμα του στρατού θα μεταδοθεί σε περίπου μια ώρα, ( 22.00 ώρα Ελλάδας).

20:47 Ο Αμρ Ζάκι, στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι ο Μόρσι παραμένει εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της προεδρικής φρουράς.

20:41 Στρατεύματα φρουρούν τη γέφυρα του Νείλου (Russia Today)


20:31 Την άρση της νομιμοποίησης του Μοχάμεντ Μόρσι αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως ο στρατός, σύμφωνα με στέλεχος του αντιπολιτευτικού Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας, μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya.

20:25 Συρματοπλέγματα υψώνει ο αιγυπτιακός στρατός γύρω από τις εγκαταστάσεις της Προεδρικής Φρουράς, όπου βρίσκεται ο Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Ιδιαίτερη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Καλεί δε  τον αιγύπτιο πρόεδρο να αφουγκραστεί βαθύτερα τις ανησυχίες των Αιγυπτίων. Περιορισμό στις επικοινωνίες του Μόρσι φέρεται να έχει επιβάλει ο στρατός, σύμφωνα με το αγγλόφωνο ρωσικό δίκτυο Russia Today

20:10  "Γενικός συναγερμός" σύμφωνα με επίσημη πηγή στο BBC από το αεροδρόμιο του Καϊρου. Απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα σε μέλη θρησκευτικών κομμάτων, χωρίς άλλες διευκρινίσεις για το ποια θεωρούνται ως τέτοια. «Πρώην πρόεδρο» αποκαλούν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ τον Μοχάμεντ Μόρσι στα συνθήματά τους, μεταδίδει το Al Jazeera

20:02 Τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύσσει ο στρατός σε συνοικίες του Καΐρου όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οπαδοί του Μοχάμεντ Μόρσι. (Washington Post)



(Reuters) 

 19:29 Στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σημειώνει στο δίκτυο NBC ότι άρματα μάχης κινούνται εκτός Καΐρου και πως πολλά μέλη της Αδελφότητας έχουν συλληφθεί 

19:19 Στρατιωτική παρέλαση, με τεθωρακισμένα οχήματα, πραγματοποιεί ο αιγυπτιακός στρατός σε απόσταση αναπνοής από το Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο, μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya.

(Russia Today)

19:06 Για υπέράσπιση της νομιμότητας και του Συντάγματος ακόμη και με αίμα ενάντια σε όσους επιχειρήσουν να βγάλουν την Αίγυπτο από το μονοπάτι της συνταγματικής της πορείας κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του στην σελίδα της Αιγυπτιακής Προεδρίας στον ιστότοπο Facebook ο Μοχάμεντ Μόρσι, αναφερόμενος έμμεσα στο στρατό, αλλά και στα πολιτικά κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την παρέμβασή του. Παράλληλα, ο αιγύπτιος πρόεδρος επαναλαμβάνει το κάλεσμά του για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και κοινής αποδοχής, καθώς και για επιτροπή εξέτασης της συνταγματικής αναθεώρησης του ίδιου οικουμενικού χαρακτήρα. Ο κ. Μόρσι σημειώνει ότι, σαν πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων, ακούει τα μηνύματα όχι μόνο των πλατειών όπου συγκεντρώνονται οι αντίπαλοί του, αλλά και εκείνων στις οποίες συγκεντρώνονται οι υποστηρικτές του, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δεν πράττει το ίδιο. (naftemporiki.gr)

19:00 Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου εξέδωσαν διαταγή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ΜοχάμεντΜόρσι, αλλά και για κορυφαία στελέχη ισλαμιστικών πολιτικών κομμάτων και ρευμάτων, (Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο).

18:50 Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είχε χθες, Τρίτη, συνομιλία με τον ομόλογό του και αρχηγό των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί.

18:42 Ο Μοχάμεντ  Μόρσι δεν βρίσκεται υπό κατ' οίκον περιορισμό, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας στο BBC, μετά από σχετικές φήμες που μετέδωσαν αιγυπτιακά κανάλια.

18:18 Πηγές του  Al Arabiya αναφέρουν πως η κρατική τηλεόραση έχει τεθεί υπό τον έλεγχο του στρατού

18:12 Διαδηλωτές βρίσκονται έξω απ'το Υπουργείο Άμυνας. Η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι ο στρατός θα προβεί σε ανακοινώσεις μετά το τέλος των συνομιλιών του με τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας.


18:00 Δεν παραιτείται ο Μοχάμεντ Μόρσι, δηλώνει ότι ο στρατός πρέπει να παραμείνει πολιτικά ουδέτερος. Το κυβερνών κόμμα του προέδρου Μόρσι και πολιτικός βραχίονας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ελεθερίας) αρνήθηκε να λάβει μέρος στη συνάντηση του υπουργού Άμυνας και αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων με τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων και τους επικεφαλής των θρησκευτικών κοινοτήτων της Αιγύπτου.

17:52 Σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya, ο Μοχάμεντ Μόρσι καλεί σε σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Καθυστερεί η ανακοίνωση του στρατού.

 17:45 Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αιγύπτου επανατοποθέτησε στη θέση του τον γενικό εισαγγελέα Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ, αυξάνοντας την πίεση στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος τον είχε απολύσει τον Νοέμβριο του 2012. Ο αντικαταστάτης του, Ταλάατ Αμπντουλάχ, σχολίασε ότι «σέβεται κάθε δικαστική απόφαση», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. (απόnaftemporiki.gr)

17:40  Το τελεσίγραφο του στρατού έχει ήδη λήξει. 

17:25 Το BBC μεταδίδει πως ότι με τον υποθργό Άμυνας και επικεφαλής των Ενόπλως Δυνάμεων συναντήθηκε και η ηγεσάι του υπερσυντηριτικού σαλαφιστικού κόμματος Νουρ.

17: 15  Η Γενική Διοίκηση των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων θα εκδώσει ανακοίνωση για τις προθέσεις και τις κινήσεις της μετά τις συναντήσεις της ηγεσίας της με πολιτικές προσωπικότητες, μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya.«Μην φοβάστε, φεύγει», φωνάζουν οι χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές για τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου

17:00   Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, ο αιγυπτιακός στρατός έχει ήδη καταλάβει τις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης και ελέγχει το πρόγραμμα, ενώ περιφερειακά του κτηρίου έχουν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα οχήματα. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους. Ένοπλες Δυνάμεις και Αδελφοί Μουσουλμάνοι διαμηνύουν αμφότεροι ότι είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη μέχρι τέλους.

Protesters opposing Egyptian President Mohamed Mursi take part in protest, July 2, 2013. (Reuters / Suhaib Salem)


Πηγή του αιγυπτιακού στρατού διέψευσε τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τους μεγάλους άξονες του οδικού χάρτη που θα εφαρμοσθεί από την στρατιωτική ηγεσία, εάν τα πολιτικά κόμματα αποτύχουν στη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης.

Η πηγή διευκρίνισε ότι το επόμενο βήμα θα είναι μία πρόσκληση προς προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής για συνομιλίες επί του οδικού χάρτη. Αιγύπτιοι στρατιωτικοί δηλώνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι οι Αιγύπτιοι δεν επιθυμούν ένα θρησκευτικό κράτος. Αν και η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν έχει διακηρύξει ότι τείνει προς την εγκατάσταση μίας θεοκρατίας, οι ανησυχίες αντανακλούν την καχυποψία που διατηρεί ο αιγυπτιακός στρατός απέναντι σε ένα κίνημα που είχε τεθεί υπό απαγόρευσιν από το αιγυπτιακό στρατιωτικό καθεστώς από το 1954.

Residents clash with Muslim Brotherhood members and Egyptian President Mohamed Morsi supporters outside Cairo University on July 3, 2013 in Cairo. (AFP Photo)


Εν τω μεταξύ, κατ΄εντολήν της Κεντρικής Τράπεζας Αιγύπτου κλείσουν σήμερα νωρίς όλα τα υποκαταστήματά τους, πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου του στρατού προς τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ αποφάσισε την επίσπευση της διεξαγωγής προγραμματισμένης δημοπρασίας ξένου συναλλάγματος, σύμφωνα με τραπεζική πηγή.

«Ο Μόρσι πρέπει να παραιτηθεί, καθώς πρόδωσε την ίδια την επανάσταση που τον έφερε στην εξουσία», τονίζει ο Ahmed Naguib, ένας πολιτικός ακτιβιστής, συνοψίζοντας τους λόγους για τους οποίους περίπου δύο χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο γεννιέται ένα από τα μαζικότερα κινήματα στην ιστορία της χώρας.  Τις τελευταίες ώρες έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων 16 άτομα κι έχουν τραυματιστεί περίπου 200.

 Посмотреть изображение в Твиттере

  
Τρίτη 2/7










Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ υπέβαλε την παραίτησή του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας είναι το σημαντικότερο στέλεχος της κυβέρνησης που παραιτείται. Προηγήθηκαν οι παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών, ανάμεσά τους του υπουργού Τουρισμού, έπειτα από τις ογκώδεις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Κυριακή και τη Δευτέρα  ολόκληρη την Αίγυπτο με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

 Egyptian opposition protesters celebrate on July 1, 2013 in Cairo.(AFP Photo / Gianluigi Guercia)

Ο αιγύπτιος πρόεδρος απέρριψε κατά τη διάρκεια της νύκτας το τελεσίγραφο του στρατού, ο οποίος είχε αναλάβει την εξουσία κατά τη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο 2011 και την εκλογή του Μόρσι τον Ιούνιο 2012.
H προεδρία επιβεβαιώνει ότι κινείται προς την πορεία που είχε προσχεδιάσει για «μια ολοκληρωμένη εθνική συμφιλίωση»… σε απάντηση στον αιγυπτιακό λαό και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε δηλώσεις, οι οποίες εμβαθύνουν το διχασμό μεταξύ των πολιτών», ανακοίνωσε το Προεδρικό Μέγαρο.

«Είμαι μέρος αυτής της επανάστασης γιατί το καθεστώς είναι χειρότερο από το προηγούμενο», δηλώνει στο democracynow ένας διαδηλωτής. «Τουλάχιστον τότε δεν είχαμε τα σημερινά προβλήματα: είχαμε νερό, ρεύμα και καύσιμα. Πρέπει να φύγει και να μας αφήσει να διαλέξουμε κάποιον άλλο. Αυτή την φορά πρέπει να διαλέξουμε σωστά», συνεχίζει.



Η προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα.


Οι εξελίξεις έως αργά το βράδυ της Δευτέρας 1/7, όταν ο κόσμος για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πλημμύρισε την πλατεία Ταχρίρ δύο χρόνια μετά την εξέγερση που αποκαθήλωσε τον Χ. Μουμπάρακ από την εξουσία:





18:40 Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου διεμήνυσε προς την κυβέρνηση της χώρας ότι έχει 48 ώρες για να απαντήσει στο λαό και να ικανοποιήσει τα αιτήματά του, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση ο στρατός θα προσφέρει τον δικό του «οδικό χάρτη για το μέλλον» της χώρας: Αίγυπτος: Έτοιμος να παρέμβει ο στρατός, αν κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού

17:20 Λίγο νωρίτερα, παραιτήθηκαν τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Μόρσι σε έκφραση συμπάθειας προς τους διαδηλωτές. 

Χθες, Κυριακή, εκατομμύρια διαδηλωτές (14-17 εκατομμύρια σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών δικτύων) πλημμύρισαν τους δρόμους της Αιγύπτου απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Μόρσι (παρακάτω αναλυτικό ρεπορτάζ και φωτογραφίες). Ογκώδης η συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία είχε αποτελέσει το κέντρο της εξέγερσης που ανάγκασε τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, να παραιτηθεί, δύο χρόνια νωρίτερα. Βίντεο από τις διαμαρτυρίες του δικτύου «Russia Today»:





Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 600 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Protesters opposing Egyptian President Mohamed Morsi set off fireworks during a protest at Tahrir Square in Cairo June 30, 2013. (Reuters)


Πέντε εκ των νεκρών πυροβολήθηκαν σε πόλεις νότια του Καΐρου. Δύο ακόμα σκοτώθηκαν εξαιτίας πυροβολισμών κατά τη διάρκεια επίθεσης στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε προάστιο της πρωτεύουσας, αναφέρουν ιατρικές πηγές. Εκατοντάδες άνθρωποι επιτέθηκαν στο κτίριο ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.

An opponent of Egypt's Islamist President Mohamed Morsi shouts slogans while waving his national flag during a protest calling for his ouster outside the presidential palace in Cairo on June 30, 2013 (AFP Photo / Khaled Desouki)


Τελεσίγραφο από το Τάμαροντ στον Μόρσι 

Το κίνημα Τάμαροντ κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι να εγκαταλέιψει την εξουσία μέχρι αύριο, απειλώντας με την οργάνωση εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής.

«Δίνουμε στον Μοχάμεντ Μόρσι προθεσμία μέχρι την Τρίτη 1 Ιουλίου στις 17.00 (τοπική ώρα) για να εγκαταλείψει την εξουσία και να επιτρέψει στους θεσμούς του κράτους να οργανώσουν πρόωρες προεδρικές εκλογές», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τάμαροντ και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ. Σε περίπτωση άρνησης, «αύριο στις 17.00 θα ξεκινήσει εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής».

Το κίνημα Τάμαροντ (εξέγερση στα αραβικά), που έχει την υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων και οργανώσεων της μη θρησκευτικής, φιλελεύθερης και της αριστερής αντιπολίτευσης βεβαιώνει ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 22 εκατομμύρια υπογραφές για την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών, δηλαδή αριθμό μεγαλύτερο από τον αριθμό των ψηφοφόρων του Μοχάμεντ Μόρσι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 (13,23 εκατομμύρια).


Το Τάμαροντ απορρίπτει την έκκληση για διάλογο που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος Μόρσι. «Είναι αδύνατον να αποδεχθούμε ημίμετρα. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον ειρηνικό τερματισμό της εξουσίας των Αδελφών Μουσουλμάνων και του εκπροσώπου τους του Μοχάμεντ Μόρσι», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ανταποκριτής του Associated Press στο Κάιρο μετέδωσε πως το πλήθος εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται ο Μόρσι, στο Κάιρο. 

Οι διαδηλωτές πετούσαν έπιπλα και φακέλους από το παράθυρα του εξαώροφου κτιρίου ενώ καπνός υψωνόταν από εάν σημείο του. 

Τη νύχτα της Κυριακής, τα γραφεία στο ανατολικό Κάιρο είχαν γίνει ξανά στόχος των διαδηλωτών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, εκατοντάδες κόσμου επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ στο κτίριο, το οποίο έπιασε φωτιά την ώρα που μέσα βρίσκονταν φρουροί και μέλη της Αδελφότητας που αντάλλασσαν πυρά με τους επιτιθέμενους.

Protesters opposing Egyptian President Mohamed Morsi wave an Egyptian flag and shout slogans against him and members of the Muslim Brotherhood after attacking its national headquarters Molotov cocktails in Cairo's Moqattam district June 30, 2013. (Reuters)


Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ από τις διαδηλώσεις της Κυριακής 30/6:


Κυριακή 30/6

Τεράστιες σε όγκο συγκεντρώσεις συγκλόνισαν την Αίγυπτο στην πρώτη επέτειο της προεδρίας Μόρσι. Εκατομμύρια αιγυπτίων διαδήλωσαν κατά των αδερφών Μουσουλμάνων πιάνοντας το νήμα της εξέγερσης του 2011 που ανέτρεψε τον Χ. Μουμπάρακ. Κεντρικό αίτημα η παράιτηση του Μόρσι

Κατά την προετοιμασία της συγκέντρωσης στην Ταχρίρ, η οποία πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση της πρώτης επετείου από την ανάληψη των καθηκόντων του Μόρσι, οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές, πανό με συνθήματα κατά του προέδρου στην πλατεία - σύμβολο της εξέγερσης η οποία ανέτρεψε το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. Η ιαχή «Φύγε» ηχεί κατά μήκος της πλατείας, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Embedded image permalink
H φωτογραφία, κατά τη 1.30 μ.μ. το μεσημέρι της Κυριακής, από το Αλ Τζαζίρα. Παρακάτω, εντυπωσιακές απογευματινές εικόνες της Ταχρίρ που κοινοποιήθηκαν στα social media:





 

Βραδινή άποψη της πλατείας Ταχρίρ κατά τη «μεγαλύτερη διαμαρτυρία στην ιστορία της Αιγύπτου» (σύμφωνα με το rt.com):


Protesters opposing Egyptian President Mohamed Morsi set off fireworks during a protest at Tahrir Square in Cairo June 30, 2013. (Reuters)



Άλλοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο.




Ένα πελώριο ποτάμι αντικυβερνητικών διαδηλωτών μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο:


A general view of protesters opposing Egyptian President Mohamed Mursi waving Egyptian flags and shouting slogans against him and members of the Muslim Brotherhood, during a protest in front of El-Thadiya presidential palace in Cairo June 30, 2013. (Reuters)



Παράλληλα, χιλιάδες οπαδοί του προέδρου Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων συγκεντρώθηκαν επίσης στην περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου. Όπως μεταδίδουν τοπικοί ανταποκριτές μέσω Twitter, πολλοί φιλοκυβερνητικοί κραδαίνουν ρόπαλα και ασπίδες, και φορούν αυτοσχέδιες πανοπλίες, ως προφύλαξη, όπως είπαν, «σε περίπτωση που ξεσπάσουν ταραχές».


 

 Supporters of Egyptian President Mohamed Morsi hold copies of the Koran during a protest around the Raba El-Adwyia mosque square in Nasr City, in the suburb of Cairo June 30, 2013. (Reuters)

  
Το κλίμα εντάθηκε ακόμα περισσότερο το Σάββατο, όταν η αντικυβερνητική οργάνωση Tamrodανακοίνωσε πως το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση του κ. Μόρσι και διενέργεια πρόωρων εκλογών έχει συγκεντρώσει έως τώρα περισσότερες από 22 εκατομμύρια υπογραφές, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τα 13,23 εκατομμύρια ψήφους που συγκέντρωσε ο κ. Μόρσι στις προεδρικές εκλογές του 2012, που τον έφεραν στην εξουσία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μόρσι έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. «Δεν υπάρχει χώρος για κουβέντες κατά [...] της συνταγματικής νομιμότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόρσι σε συνέντευξη που παραχώρησε για το κυριακάτικο φύλο της βρετανικής εφημερίδας Guardian.


An Egyptian opposition supporter holds a crossed-out picture of President Mohammed Morsi as hundreds gather for a demonstration against Morsi and the Muslim Brotherhood in Cairo's landmark Tahrir Square on June 29, 2013. (AFP Photo)




Διαδηλώσεις κατά του κ. Μόρσι και πορείες διαμαρτυρίας οργανώνονται και στις επαρχίες.

Βίντεο του euronews νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 30/6:
  


Οι υποστηρικτές του προέδρου, από την πλευρά τους, συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία την οποία άρχισαν την Παρασκευή στη συνοικία Νασρ Σίτι του Καΐρου, για να προασπίσουν την «νομιμότητα» του πρώτου εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, στους οποίους ανήκει ο αιγύπτιος πρόεδρος, κάλεσαν επίσης σε «γενική κινητοποίηση» για την υποστήριξη του Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα αντίπαλα στρατόπεδα προκαλούν φόβους για νέα βίαια επεισόδια μετά τις ταραχές στην Αλεξάνδρεια και στις επαρχίες του Δέλτα του Νείλου, οι οποίες έχουν προκαλέσει από την Τετάρτη τον θάνατο οκτώ ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένας Αμερικανός.





Η αστυνομία και ο στρατός έχουν αναπτυχθεί για την προστασία σημαντικών εγκαταστάσεων της χώρας σε περίπτωση ταραχών. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία είναι σε κατάσταση συναγερμού.

Σύμφωνα με αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στη διώρυγα του Σουέζ.


Protesters wave Egyptian flags as demonstrators opposing Egyptian President Mohamed Morsi shout slogans against him and Brotherhood members during a protest at Tahrir Square in Cairo June 30, 2013. (Reuters/Mohamed Abd El Ghany)



Protesters opposing Egyptian President Mohamed Morsi shout slogans against him and Brotherhood members during a protest at Tahrir Square in Cairo June 30, 2013. (Reuters/Mohamed Abd El Ghany)

Πηγές: ΑΜΠΕ,  rt.com, tvxs.grAl Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου