Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Γενικός ξεσηκωμός στο χώρο της Παιδείας


Αποφασισμένοι να νικήσουν δηλώνουν εκπαιδευτικοί και διοικητικοί. Ευρύ πανεκπαιδευτικό μέτωπο σχηματίζεται στην Παιδεία, κόντρα στις απολύσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον κλάδο, τα λουκέτα στα σχολεία, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Με λιγότερα σχολεία και μια νέα εγκύκλιο που "παύει" 1.165 ολοήμερα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, ενώ την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ειδικά στους προέδρους των ΑΤΕΙ, πως η λίστα των 12.500 χιλιάδων διαθεσιμοτήτων θα είναι έτοιμη στην... ώρα της, μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου. Από τον Ιούνιο έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.300 σχολικοί φύλακες και καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, αναμένεται δε τις επόμενες μέρες να τεθούν σε διαθεσιμότητα ακόμα 1700 διοικητικοί υπάλληλοι από ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο κ. Αρβανιτόπουλος επέμεινε, μάλιστα, πως πάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο προς κατάρτιση της λίστας, ακόμη κι αν οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΑΤΕΙ δεν προχωρήσουν στην αυτοαξιολόγηση. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο εγκρίθηκε ψηφίστηκε στη Βουλή με ισχνή πλειοψήφία (52 υπέρ και 45 κατά) από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πανεκπαιδευτικός ξεσηκωμός - εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης

Με αιχμή τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που προχωρούν από τη Δευτέρα σε πενθήμερη απεργία, ξεκινά ένα δυναμικό κύμα απεργιών που μέλει να ενωθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στα Προπύλαια, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι δάσκαλοι της χώρας αποφάσισαν 48ωρη απεργία στις 18-19/9 (μέρες που έχει προκηρύξει απεργία και η ΑΔΕΔΥ), ενώ υπάρχουν φωνές που ζητάν δυναμικότερες κινητοποιήσεις, όπως προκύπτει και από την κοινή δήλωση προέδρων πολλών συλλόγων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας.

Κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν προκηρύξει απεργία από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου (δύο 48ωρες και μια πενθήμερη). Αναστολή λειτουργίας έχουν αποφασίσει μέχρι τη Δευτέρα το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ, ενώ το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπως και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ανακοίνωσαν πως θα παραμείνουν κλειστά όλη την επόμενη εβδομάδα. Αναστέλει τη λειτουργία του το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις 16 και 17 του μήνα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις 13 και 16 Σεπτεμβρίου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η λίστα μεγαλώνει. Στο πλευρό τους και οι φοιτητικοί σύλλογοι που παίρνουν αποφάσεις υπέρ της απεργίας των διοικητικών. "Τα φοιτητικά αγωνιστικά σχήματα προσπαθούν εν μέσω εξεταστικής να βγάλουν γενικές συνελεύσεις προκειμένου να καλύψουν την απεργία των διοικητικών με κατάληψη σε πρώτη φάση ενώ σε δεύτερο χρόνο να μπουν στο κίνημα που δημιουργείται γενικά στο χώρο της εκπαίδευσης", εξηγεί ο Δημήτρης, φοιτητής ΑΕΙ. "Δε θα μας πεθάνουν αυτοί, θα βγούμε στους δρόμους να παλέψουμε για την αξιοπρέπειά μας και για το δημόσιο σχολείο. Αυτοί δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά, θα μας τσακίσουν αν δεν κάνουμε κάτι", τονίζει η Σ.Τ, καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πάντειο Πανεπιστήμιο: Η Γ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013 αφού διαπίστωσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η επίθεση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο εντείνεται με τις απολύσεις, την οικονομική ασφυξία, τις συγχωνεύσεις των Ιδρυμάτων καθώς επίσης και τη μείωση του προσωπικού κατά 25% από το μέτρο της διαθεσιμότητας, ομόφωνα αποφάσισε τα εξής: Συμμετοχή στις δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες 10-11 και 12-13 Σεπτεμβρίου 2013 και στην πενθήμερη απεργία από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου 2013, που προκήρυξε η ΟΔΠΤΕ.


Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.): Κατάληψη σε τμήματα.

Αποφάσεις για γενικές συνελεύσεις έχουν λάβει οι σύλλογοι:

Μηχανολόγων -Κατάληψη μέχρι τις 16/9, με νέα συνέλευση την ίδια μέρα

Ναυπηγών - Κατάληψη μέχρι τις 16/9 και νέα Γ.Σ στις 17/9

Ηλεκτρολόγων - Κατάληψη μέχρι τις 16/9, με νέα συνέλευση την ίδια μέρα ΣΕΜΦΕ - Κατάληψη μέχρι τις 16/9 και νέα Γ.Σ στις 17/9

Πολιτικών μηχανικών - Πραγματοποιήθηκε συνέλευση χωρίς απαρτία και δεν λήφθηκαν αποφάσεις.

Χημικών - Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου

Μεταλλειολόγοι - Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ώρα 10.00(ανακοίνωση)

Τοπογράφοι - Παρακευή 6 Σεπτεμβρίου ώρα 11.00


Καποδιστριακο Πανεπιστημίο: Αναστολή Λειτουργίας

Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013, συνεδρίασε εκτάκτως η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και εξέτασε εκ νέου την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να τεθεί σε διαθεσιμότητα διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο θεμελιώνει καταφανώς το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, και εμποδίζει πλέον την ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος. Κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου προέκυψε επιπλέον ότι, ακόμα και με βάση τα κριτήρια που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο, στο Ε.Κ.Π.Α. όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον διοικητικό προσωπικό, αλλά αντίθετα κατεγράφησαν σημαντικές ελλείψεις. Παρά ταύτα, το Υπουργείο επιμένει να απομακρυνθούν διοικητικοί υπάλληλοι, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση του επιπέδου σπουδών των φοιτητών/τριών, καθώς και του ερευνητικού έργου, με βάση το οποίο το Πανεπιστήμιο αξιολογείται διεθνώς. Αποτέλεσμα θα είναι η οριστική αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Για τους λόγους αυτούς, η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. αποφάσισε την προειδοποιητική αναστολή της λειτουργίας του μέχρι τη Δευτέρα 16-9-2013.

Σε 48ωρη απεργία οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Απεργία στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Από Δευτέρα ξεκινάν τα κινηματικά ραντεβού

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στις 12μμ στα Προπύλαια θα δοθεί το πρώτο κινηματικό ραντεβού, με τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, της ΟΔΤΠΕ, της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και φοιτητικών συλλόγων. Εκπαιδευτικοί και άλλοι αγωνιζόμενοι κλάδοι επιχειρούν να στείλουν το πρώτο μεγάλο μήνυμα στην κυβέρνηση, μόλις μερικές μέρες πριν την έλευση της τρόικας στη χώρα. Να σημειωθεί πως και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί προχωρούν σε 48ωρη απεργία και καλούν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο.
Την Τετάρτη το βράδυ (20:00) θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, μια "πρόσκληση για μια αλλιώτικη γιορτή", που το πρόγραμμα και η αφίσα της θα είναι διαθέσιμα σύντομα.

Οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας έρχονται να συνδεθούν αναπόφευκτα μ'εκείνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στο χώρο της Υγείας, δημιουργώντας ήδη την εντύπωση πως αυτό το φθινόπωρο θα είναι ιδιαιτέρως θερμό. Σε κάθε περίπτωση, οι αγωνιζόμενοι κλάδοι δε φαίνονται διατεθειμένοι να το βάλουν κάτω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου