Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΦΟΡΟΣ 13% ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ !

Μετά τη φοροεπιδρομή στα αγροτεμάχια και στα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο η κυβέρνηση προχωράει σε νέα φοροεπιδρομή εναντίον των αγροτών.
Σύμφωνα με το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2014, τα καθαρά αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ! Η μικρομεσαία αγροτιά τα χρόνια της μνημονιακής λεηλασίας έχει δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από την κυβέρνηση (π.χ. μείωση του επιστρεφόμενου ΦΠΑ, κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού τιμολογίου για το ηλεκτρικό ρεύμα) γεγονός που έχει οδηγήσει σε εκτόξευση το κόστος παραγωγής και πλέον μεγάλος αριθμός παραγωγών αδυνατεί να καλλιεργήσει τα χωράφια του.

Από το νέο τρόπο φορολογίας θα επηρεασθούν αρνητικά περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι που δήλωσαν αγροτικά εισοδήματα. Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εφαρμόσει τις νέες διατάξεις και να προσδιορίσει το καθαρό εισόδημα, θα υποχρεώσει τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών σε άνοιγμα λογιστικών βιβλίων εσόδων-εξόδων. Πέραν του επιπλέον εξόδου για την τήρηση βιβλίων, η εφορία πλέον θα αντιμετωπίζει τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους ως επιτηδευματίες, με συνέπεια να καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ (θα ισχύει πλέον μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους) και να υποχρεούνται στην προκαταβολή φόρου 55% για την επόμενη χρονιά.

Για παράδειγμα, αγρότης που θα δηλώσει το 2014 (για εισοδήματα του 2013) ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο. Με το νέο σύστημα ο φόρος θα είναι 624 ευρώ. Αντίστοιχα για εισόδημα 10.000 ευρώ ο φόρος διαμορφώνεται στα 1.300 ευρώ, από 500 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Από τις παραπάνω εξελίξεις αλλά και σε συνδυασμό με το νέο γύρο φοροεπιδρομής στην ακίνητη περιουσία, η οποία από το νέο έτος θα γενικευθεί σε χωράφια, στάνες κλπ, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει πάρει σαφή θέση για την ενίσχυση της συγκέντρωσης σε λίγα χέρια της αγροτικής παραγωγής.

Το μαζικό και βίαιο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς η επίθεση στα δικαιώματα και το εργατικό - λαϊκό εισόδημα είναι συντονισμένη. Μόνη λύση είναι οι αγώνες των ίδιων των αγροτών οι οποίοι θα πρέπει να συνδυαστούν και να συντονιστούν με τους αγώνες των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, για να ανοίξει ο δρόμος για ανατροπή της κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών ,για να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση της Αριστεράς για μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου