Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΤΟ 2014!

ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ,ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΑΠΑΝΩΝ, ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡ/ΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΔΩ  Κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα Δευτέρα (7/10/13) το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2014.Κυβέρνηση και μίντια από τη μια προσπαθούν να πείσουν ότι δίνουν τη μάχηγια την καταπολέμηση του νεοφασισμού και του νεοναζισμού, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση καταθέτει προϋπολογισμό παραπλάνησης, πείνας και εξαθλίωσης για το 2014.
Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι αποτελεσματικός αντιφασιστικός αγώνας δεν μπορεί να διεξαχθεί από μια κυβέρνηση που κλιμακώνει την οικονομική καταστροφή και την κοινωνική λεηλασία.

Ο αντιφασισμός δεν μπορεί να συνυπάρξει με την πείνα και την εξαθλίωση στην κοινωνία.


Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 προβλέπει πρόσθετα έσοδα, που θα πληρώσουν επιπλέον σε σχέση με το 2013 οι φορολογούμενοι, ύψους 2,5 δις ευρώ, ενώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού προβλέπεται να υποστούν νέα μείωση της τάξης των 3,1 δις, με συνέπεια να μειωθούν κατά κύριο λόγο δαπάνες που εξυπηρετούν ή ανακουφίζουν τα φτωχά και μικρομεσαία στρώματα.



Επιπλέον, στο κανονικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014, το οποίο θα κατατεθεί μέσα στο Νοέμβριο και θα συμπληρώνει το κατατεθέν προσχέδιο, αναμένεται να προστεθούν και νασυμπεριληφθούν σειρά από νέα μέτρα, τα οποία "διαπραγματεύεται" , προς το παρόν, η κυβέρνηση με την τρόικα.




H Ιskra στη συνέχεια παραθέτει χωρίς κρίσεις και σχόλια , ρεπορτάζ σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 από διάφορες ιστοσελίδες, στο οποίο κυρίως διατυπώνονται οι επίσημες κυβερνητικές θέσεις (κυβερνητική προπαγάνδα).




ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2014: ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΣΟΔΑ 2,5 ΔΙΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ 3,1 ΔΙΣ


Στα 340 εκατ. ευρώ «τουλάχιστον» αναμένεται να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και στα 2,8 δισ. ευρώ το 2014 ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2014.

Μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, το 2014 προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη, με ρυθμό επέκτασης 0,6% του ΑΕΠ, λόγω κυρίως της ανάκαμψης των επενδύσεων και της ενίσχυσης των εξαγωγών.

Πάντως, φέτος η ύφεση θα φτάσει στο 4% του ΑΕΠ.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαιρώντας τη στήριξη των τραπεζών, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2013 από 6% το 2012.

Αναφερόμενος στο χρέος είπε ότι η κυβέρνηση θα αξιώσει την έμπρακτη συμβολή των εταίρων της στη ελάφρυνσή του, βάσει της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου στο Eurogroup. Το χρέος προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 319,4 δισ. ευρώ το 2014 ή στο 174,5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομόλογων, στόχος της κυβέρνησης - όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας- είναι να γίνει στο β' εξάμηνο του 2014.

Πάντως στο προσχέδιο δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό «προτιθέμεθα να αναλάβουμε σειρά πρωτοβουλιών, ώστε να είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2014».

Το τίμημα βέβαια για όλα αυτά θα είναι πρόσθετοι φόροι με βάση τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις, «στοχευμένες παρεμβάσεις» στο Ασφαλιστικό και παραμονή της ανεργίας σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο προβλέπει ότι η ανεργία θα παραμείνει εκρηκτική φέτος και θα διαμορφωθεί στο 27%, ενώ το 2014 αναμένεται να υποχωρήσει στο 26%.

Ο προϋπολογισμός αναμένει επιπλέον έσοδα 2,5 δισ. ευρώ το 2014 και μείωση των δαπανών κατά 3,1 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προσδιορίζονται σε 49,544 δισ. έναντι 46,990 δισ. και οι δαπάνες σε 49,449 δισ. έναντι 52,572 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός είπε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, ωστόσο αυτό θα πρέπει να «επικυρωθεί» και από την τρόικα, που θα δώσει το πράσινο φως για τα μεγέθη.

«Οι πολίτες κατέβαλαν τεράστιες θυσίες τόσο σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και σε όρους βιοτικού επιπέδου» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. «Ωστόσο, από εφέτος αυτές οι θυσίες άρχισαν να πιάνουν τόπο, διαμορφώνοντας τις πρώτες ενδείξεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός βασικός στόχος του Προϋπολογισμού για το 2014 είναι να διευρυνθεί το πρωτογενές πλεόνασμα σημαντικά στα 2,8 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) και η οικονομία να σταθεροποιηθεί και να παρουσιάσει έστω και τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης (0,6% του ΑΕΠ).

Όπως σημείωσε, το 2013 επιτυγχάνεται για πρώτη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα -340 εκατ. ευρώ περίπου ή 0,2% του ΑΕΠ- το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «συντηρητική εκτίμηση»- που σημαίνει ότι η λειτουργία του κράτους δεν δημιουργεί νέο χρέος.

«Είναι μια συντηρητική εκτίμηση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν περιλαμβάνει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που γυρίζουν στην Αθήνα από τις κεντρικές τράπεζες. Οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα είναι όσες προβλέφθηκαν στον προϋπολογισμό, σημείωσε.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιτυγχάνονται οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής.

Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα εισαχθεί στην Επιτροπή Οικονομικών την ερχόμενη Πέμπτη σε δύο συνεδριάσεις, πρωί και απόγευμα. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου