Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ημέρα δράσης για το δικαίωμα στην κατοικία το Σάββατο: Nα βγούμε στους δρόμους, πριν μας πετάξουν στο δρόμο!


Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης για το δικαίωμα στην κατοικία το Σάββατο - Κοινή δράση και ανοιχτή συνέλευση για το Δικαίωμα στην κατοικία και την πόλη το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 12:00 το μεσημέρι στο θεατράκι της πλατείας Ελευθερίας (Κουμουνδούρου)  Το κάλεσμα:  Βιώνουμε σήμερα μια εντεινόμενη στεγαστική κρίση. Όλο και περισσότεροι κάτοικοι δυσκολεύονται να διασφαλίσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες κατοικίας και ποιότητας ζωής, αντιμετωπίζοντας καθημερινά τον κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο για χρέη προς τις τράπεζες, το δημόσιο ή τους ιδιοκτήτες της κατοικίας τους. Όλο και περισσότεροι ενοικιαστές αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στα μειωμένα ενοίκια, ιδιοκτήτες δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου ή τους αυξημένους φόρους, νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τα πάγια λειτουργικά έξοδα διαβίωσης, νέοι άνθρωποι αναγκάζονται να επιστρέψουν στην κατοικία των γονιών τους, οικογένειες στριμώχνονται σε ακατάλληλα σπίτια, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε κακές συνθήκες ή στο δρόμο.



Την ίδια στιγμή χιλιάδες σπίτια παραμένουν άδεια, ενώ χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν σπίτι, ο μοναδικός φορέας εργατικής κατοικίας έκλεισε την περίοδο που είναι περισσότερο απαραίτητος, το πλαίσιο προστασίας της κατοικίας διαβρώνεται και οι πλειστηριασμοί -ακόμη και της πρώτης κατοικίας- παρουσιάζονται ως αναπόφευκτοι. Υπό τις επιταγές των Μνημονίων και της Τρόικα, αμφισβητείται συνολικά και με τον πιο σκληρό τρόπο το δικαίωμα στην κατοικία και την πόλη.



Επιδιώκοντας να συμβάλουμε στην ανάπτυξη συλλογικών αιτημάτων, κινητοποιήσεων και στρατηγικών για την υπεράσπιση της κατοικίας για όλους, καλούμε οργανώσεις, συνελεύσεις γειτονιάς, ομάδες και άτομα που αγωνίζονται καθημερινά να δώσουν απαντήσεις στα εντεινόμενα στεγαστικά προβλήματα των κατοίκων, να καταθέσουν τη μαρτυρία τους το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 12:00 το μεσημέρι στο θεατράκι της πλατείας Ελευθερίας (Κουμουνδούρου) σε μια κοινή δράση και ανοιχτή συνέλευση για το Δικαίωμα στην κατοικία και την πόλη.

Ομάδα Encounter Athens – Πρωτοβουλία για Συλλογική Δράση για την Κατοικία Αξιοπρεπής κατοικία για όλους
Όχι πλειστηριασμοί - Όχι εξώσεις


Στη δράση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν*:
Αλληλεγγύη για όλους, Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, Δίκτυο για το δικαίωμα στη στέγη και την κατοικία, Εργαζόμενοι ΟΕΚ, Εργαζόμενοι, φοιτητές και διδάσκοντες της Σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών ΕΜΠ, Ομάδα ΕΜΠΡΟΣ, περιοδικό Κομπρεσέρ, Πολιτιστικός σύλλογος Αμπελοκήπων, ΣΑΔΑΣ Αττικής, Συλλογικότητα κατοίκων 6ου διαμερίσματος, Συντονισμός Συνελεύσεων Αττικής Ενάντια στους Πλειστηριασμούς  


*Το καλεσμα είναι ανοιχτό για κάθε συλλογικότητα ή άτομο που ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην κοινή δράση και τη συζήτηση




Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης για το δικαίωμα στην κατοικία το Σάββατο


Ο ευρωπαϊκός συντονισμός για το δικαίωμα στη στέγαση για όλους και κατά της κερδοσκοπίας καλεί την Ευρώπη στις 19 Οκτωβρίου για την καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής ημέρας δράσεων υπέρ της "πόλης για όλους". Στόχος της κινητοποίησης είναι η ανάδειξη της συλλογικής βούλησης προκειμένου να οικοδομηθεί μια δυναμική αντιπολίτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα διεκδικεί αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης.

Όπως αναφέρει ο ευρωπαϊκός συντονισμός, το βάναυσο καθεστώς λιτότητας παραβιάζει καθημερινά το καθολικό δικαίωμα στη στέγαση, ενώ συμβάλλει στην καταστροφή της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να παρέχει καμία κοινωνικά αποδεκτή λύση για την οικονομική κρίση. Αυτό καθιστά αναγκαία την εναλλακτική λύση ενός κοινωνικού κινήματος που θα καταδικάζει την κερδοσκοπία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι παρακάτω πόλεις: Άμστερνταμ, Αθήνα, Βερολίνο, Βουδαπέστη, Δουβλίνο, Ντίσελντορφ, τη Γενεύη, τη Λισαβόνα, Λοριέντ, Μάλαγα, Μιλάνο, Παρίσι, Πόζναν, Ρότερνταμ, Ρουέν, Ρώμη, Τουλούζη, Βαρσοβία.
  
  


Διαβάστε τη σχετική έρευνα της ΓΣΕΕ: Στο κόκκινο το 75% των στεγαστικών δανείων



Το έντυπο της Αλληλεγγύης για Όλους


Θα κυκλοφορήσει και θα αρχίσει να διανέμεται από το Σάββατο 19/10 στην εκδήλωση ένας Οδηγός για το τι συμβαίνει αλλά και για το τι πρόκειται να συμβεί εν όψει της επίθεσης της μνημονιακής κυβέρνησης στην κατοικία και τους δανειολήπτες.
Ο Οδηγός περιλαμβάνει προτάσεις και σκέψεις αντίδρασης και αντίστασης σε νομικό και κινηματικό επίπεδο.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου