Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Στους δρόμους ενάντια στη μνημονιακή πολιτική


Διαμαρτυρίες και πορείες στο κέντρο της Αθήνας θα κάνουν σήμερα φορείς και οργανώσεις κατά των σκληρών κυβερνητικών μέτρων. Στις 10:00 στην πλατεία Εθνικής Αντίστασηςσυλλαλητήριο πραγματοποιούν ομοσπονδίες των συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΤΑΕΟΑΕΕ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο των ναυπηγείων πραγματοποιούν στις 10 στην πλατεία Ομονοίας οι εργαζόμενοι στο Σκαραμαγκά. Στη συγκέντρωση

O ΘΠ πράκτωρ 000... Μαζί παρακολουθούσαμε


Αναδημοσίευση από τον Τηλεβόα της Άρτας
Όποιος θεωρεί ότι ο Θόδωρος Πάγκαλος είναι μια γραφική φιγούρα, πλανάται πλάνην οικτρά. Ή αυτό ή τον βολεύει να τον θεωρεί ως τέτοιον. Ο Πάγκαλος έχει δρέψει επάξια πολλές δάφνες κατά την ενασχόλησή του με τα κοινά.
Ως υπουργός Εξωτερικών έμεινε στην ιστορία για πολλά γεγονότα, όπως το ότι ήταν αυτός που αποκάλεσε την Γερμανία "γίγαντα με πήλινα πόδια" και λίγο αργότερα κατάπιε τα λόγια του, μαζί με τα πόδια και τις μπότες της Γερμανίας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ιστορία με το πούλημα του Οτσαλάν στους Τούρκους και, ακόμη χειρότερο, ποιος δεν θυμάται τα Ίμια και την προτροπή του "να πούμε πως την σημαία την πήρε ο άνεμος"...
Ως αντιπρόεδρος κατέγραψε το απόλυτο μηδενικό, καθώς είχε αναλάβει την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, αλλά ούτε αυτός, ούτε τα δεκάδες golden boys - σύμβουλοί του κατάφεραν κάτι πέρα από το να εισπράξουν τις παχυλές τους αμοιβές (για ποιό επίτευγμα άραγε;) Όταν βγήκε στα αζήτητα μετά το αξέχαστο "Μαζί τα

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

30 Οκτωβρίου: Μια ημερομηνία, δυο ποιητές

Σαν σήμερα δύο μεγάλοι Έλληνες ποιητές συναντώνται. Στις 30 Οκτωβρίου 1896 ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε, ενώ στις 30 Οκτωβρίου 1988 ο Τάσος Λειβαδίτης έφυγε από την ζωή. Με το ποιητικό τους έργο προσπάθησαν να αποτυπώσουν τη βαθύτατη υπαρξιακή τους απελπισία. Ο πρώτος, με το στίχο του, το σαρκασμό του, προσεγγίζει την πραγματικότητα και τον άνθρωπο μέσα στην κοινωνία της αδικίας χωρίς να μπορεί να δει διέξοδο.Ο δεύτερος, στην εποχή της κατοχής και των μεταπολεμικών χρόνων, μάχεται με την ποίησή του στο πλευρό του λαού.Ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης έλεγε στα 1988 για τον Κ. Καρυωτάκη:«Ο

Χέρι- Χέρι Τζιτζικώστας και Τατούλης

Εκτός από τον κο Τζιτζικώστα τα ίδια έκανε και ο κος Τατούλης στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου. Κάλεσε τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής να παραβρεθούν στους εορτασμούς για την ιστορική επέτειο. Το ΠΑΣΟΚ του οποίου ήταν ο εκλεκτός στις περιφερειακές εκλογές του 2010 αλλά και τα στελέχη του που είναι μέχρι και σήμερα συνεργάτες του τι έχουν να πουν; Θα καταδικάσει το ΠΑΣΟΚ τον κο Τατούλη και θα ζητήσει την παραίτηση του; ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.
ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΔΙΤ ΣΤΗΝ ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ. Η παρουσίαση της μελέτης από την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Ιστορική αναδρομή αναρχικών εφημερίδων στην Ελλάδα

Σ’έναν κινηματικό χώρο που επιδιώκει την αποτύπωση των γεγονότων απαλλαγμένη από κομματικά πλαίσια και καθεστωτική λογοκρισία η αναγκαιότητα των μέσων αντιπληροφόρησης είναι αναμφισβήτητη. Η ύπαρξή τους για τον αντιεξουσιαστικό χώρο είναι αυτονόητη. Εξηγείται από την ίδια τη φύση της ενημέρωσης που αντιτίθεται στον προπαγανδιστικό χαρακτήρα των κατεστημένων μέσων πληροφόρησης. Εξηγείται επίσης από την ανάγκη ύπαρξης ενός χώρου έκφρασης εκείνων που τα ΜΜΕ επιμένουν να αγνοούν, να περιθωριοποιούν και κατ’επέκταση να απομονώνουν. Αυτή η ανάγκη δεν είναι σύγχρονη. Στην Ελλάδα οι πρώτες αναρχικές εφημερίδες εμφανίστηκαν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Πάτρας και του Πύργου στα τέλη του 1800. Συγκεκριμένα, ο αναρχικός σύλλογος της Πάτρας εκδίδει την εφημερίδα «Επί τα Πρόσω»(1896) και του Πύργου την εφημερίδα «Νέον Φως» (1898). Στην παρούσα εισήγηση, ωστόσο, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα μέσα αντιπληροφόρησης που διαμορφώθηκαν απο το 1985 και μετά, όταν ο Αναρχικός χώρος πέρασε σε μια φάση που αναζητούσε την οργάνωση του.
Μία από τις πρώτες σχετικές εφημερίδες που κυκλοφόρησαν ήταν η ΔΟΚΙΜΗ (1985-1987). Με πρωτοβουλία κάποιων ατόμων που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη εφημερίδα και συντρόφων από διάφορες συλλογικότητες έγιναν πολλές συνελεύσεις που κατέληξαν στην διεξαγωγή μιας διήμερης πανελλαδικής συνάντησης την Άνοιξη του 1987. Αυτή κατέληξε στην ίδρυση της Ένωσης Αναρχικών και την έκδοση της εφημερίδας ΑΝΑΡΧΙΑ σε πανελλαδικό επίπεδο που σήμανε και το τέλος της εφημερίδας ΔΟΚΙΜΗ.

Αργότερα μια ομάδα συντρόφων που συμμετείχαν στην Ένωση Αναρχικών διαφώνησαν σε επίπεδο αξιών με τη συλλογικότητα και προχώρησαν στην δημιουργία της Συσπείρωσης Αναρχικών και την έκδοση της εφημερίδας ΕΝΑΝΤΙΑ το 1988 και του περιοδικού ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ γύρω στο 1990. Η εφημερίδα ΕΝΑΝΤΙΑ σταμάτησε να εκδίδεται μετά την αποχώρηση κάποιων από την Συσπείρωση Αναρχικών. Τότε η Συσπείρωση Αναρχικών αποφάσισε την έκδοση της εφημερίδας ΕΞΕΓΕΡΣΗ και σήμερα συμμετέχει στον κύκλο σύνταξης της εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Μερικοί από εκείνους που αποχώρησαν από την Συσπείρωση Αναρχικών έβγαλαν αργότερα το ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ που σήμερα ονομάζεται ΜΑΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ.

Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας ΕΝΑΝΤΙΑ (1988) από την Συσπείρωση Αναρχικών στην Αθήνα, η Ένωση Αναρχικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την έκδοση της εφημερίδας ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ σε τοπικό επίπεδο.

Μια από τις πιο πολυσυλλεκτικές και δημοφιλείς αναρχικές εφημερίδες με ανταποκριτές σε όλη την Ελλάδα ήταν η ΑΛΦΑ. Κυκλοφορούσε ως εβδομαδιαία αναρχική εφημερίδα από το 1994 μέχρι το 1998. Έβγαλε συνολικά σχεδόν 150 φύλλα που διακινούνταν πανελλαδικά στα περίπτερα μέσω πρακτορείου. Με αυτόν τον τρόπο συνέβαλε στη γνωστοποίηση του αναρχισμού σε κόσμο εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, γεγονός που έπαιξε ρόλο τόσο στη δημιουργία στεκιών εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης όσο και στην πανελλαδική δικτύωση του αναρχικού χώρου. Επίσης συνέβαλε στη διεθνή δικτύωση του χώρου και στη γνωριμία με νέες για την Ελλάδα τάσεις του αντιεξουσιαστικού κινήματος και της αυτονομίας. Για παράδειγμα είχε κάθε βδομάδα μια σελίδα για την “ιστορία της ελευθερίας”, είχε αρκετά διεθνή νέα και είχε δημιουργήσει την πρώτη αντιεξουσιαστική ιστοσελίδα στην Ελλάδα. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της ήταν ο πολυτασικός της χαρακτήρας εμφανής στην ποικιλία των άρθρων της. Η ΑΛΦΑ περιλάμβανε κείμενα που μιλούσαν για την αφορμαλιστική εξεγερσιακή οργάνωση αλλά και κείμενα αναρχοχριστιανών, κείμενα αναρχοσυνδικαλιστικά και αναρχοπάνκ,κλπ. Την ιδέα της δικτύωσης και του πολυτασικού χαρακτήρα μπορούμε να εντοπίσουμε σήμερα σε διάφορα σχετικά εγχειρήματα που έχουν δημιουργηθεί ως απάντηση στις συνθήκες (καθεστωτική προπαγάνδα, καταστολή, κλπ.) που εξακολουθούν να υπάρχουν. Σήμερα βέβαια υπάρχουν πολλά νέα μέσα (blogs, webpages, social networks) που χρησιμοποιούνται στον χώρο της αντιπληροφόρησης. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί την αναγκαιότητα ύπαρξης εντύπων.

Η ανάγκη ύπαρξης εντύπων παρά την πληθώρα ηλεκτρονικών μέσων (blogs, webpages, twitter, social networks) μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί. Πρώτον, η άμεση πρόσβαση σε αυτά τα νέα μέσα δεν είναι δυνατή για όλο τον πληθυσμό. Δεύτερον, οι ειδήσεις που παρουσιάζονται στα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα μπορούν εύκολα να αλλοιωθούν τόσο από όσους ενδιαφέρονται να προβάλλουν το δικό τους ιδεολογικό πλαίσιο όσο και από τους μηχανισμούς της εξουσίας. Η υπερκάλυψη της καθαυτής είδησης από προσωπικές απόψεις είναι ένα παράδειγμα τέτοιας αλλοίωσης. Τα έντυπα αντιθέτως επιτρέπουν τον διαχωρισμό των προσωπικών αναλύσεων από την καταγραφή των γεγονότων, χαρακτηριστικό του οποίου την αναγκαιότητα τονίζουν διάφορα μέσα αντιπληροφόρησης στην Ελλάδα όπως η Άπατρις και το anarchypress.gr.

Μερικές αναφορές στο παρόν

Γκιλοτίνα

Η εφημερίδα ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ αποτελεί μια συλλογική και αυτοοργανωμένη προσπάθεια από αναρχικούς/ες – αντιεξουσιαστές/στριες από το Αγρίνιο και γύρω περιοχές στον χώρο της αντιπληροφόρησης. Είναι ενάντια σε εμπορευματικές λογικές και λογικές κέρδους, ιδιοτελείας και διαμεσολάβησης. Πάνω σ’ αυτές τις βάσεις έχουν στήσει ένα ανεξάρτητο δίκτυο πληροφορίας και επικοινωνίας σε τοπικό επίπεδο.

Μαύρη Σημαία

Η αναρχική εφημερίδα ΜΑΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ εκδίδεται 15 χρόνια στα Εξάρχεια από τη συντακτική ομάδα των Αλληλέγγυων Αναρχικών (Solidarios). Κυκλοφορεί σε άτακτα χρονικά διαστήματα και διακινείται χωρίς αντίτιμο.

Ρεσάλτο

Η εφημερίδα δρόμου, ΡΕΣΑΛΤΟ εκδίδεται από το 2005 από τη συνέλευση του ομώνυμου στεκιού, περιλαμβάνοντας ζητήματα τόσο τοπικού όσο και γενικότερου (κεντρικού) χαρακτήρα, επιδιώκοντας την ανάπτυξη μιας κοινωνικής συνείδησης ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας. Τυπώνεται σε 5.000 αντίτυπα και μοιράζεται σε δρόμους, πλατείες, σχολεία, λαϊκές αγορές, εργασιακούς χώρους και κοινωνικές-πολιτικές παρεμβάσεις χωρίς κανενός είδους αντίτιμο. Το κόστος της έκδοσης καλύπτεται αποκλειστικά από τη συνέλευση του στεκιού και είναι ρητή και αδιαπραγμάτευτη η άρνηση οικονομικής στήριξης του εγχειρήματος από κρατικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια, κομματικά ταμεία ή τοπικές αρχές, δημοτικές παρατάξεις ή «μη» κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιώτες «χορηγούς» ή διαφημιστές.

Διαδρομή Ελευθερίας

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ εκδίδεται από τον Απρίλιο του 2002 ως Μηνιαία Πανελλαδική Αναρχική Εφημερίδα. Αρχικά συμμετείχαν στο εγχείρημα διάφορες συλλογικότητες. Σήμερα την εφημερίδα εκδίδουν τρείς από αυτές, συγκεκριμένα η Συσπείρωση Αναρχικών, η Αναρχική Αρχειοθήκη και ο Αναρχικός Πυρήνας Ξανά στους Δρόμους. Τον Σεπτέμβριο του 2013 εκδόθηκε το 130ο τεύχος της εφημερίδας που διατίθεται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) έναντι χρηματικού αντίτιμου (1,50 ευρώ).

Αντίπνοια

Το πρώτο τεύχος της εφημερίδας ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ τυπώθηκε τον Απρίλη του 2009 σε 5.000 φύλλα. Μοιράζεται στο δρόμο στις γειτονιές του Κουκακίου, των Πετραλώνων και του Θησείου, καθώς και σε αυτοοργανωμένους χώρους, στέκια και καταλήψεις. Όπως αναφέρει και η συντακτική ομάδα, η διακίνησή της είναι χωρίς αντίτιμο. Η εφημερίδα εκδίδεται με τη χρηματική (και όχι μόνο) συνεισφορά όσων δραστηριοποιούνται στο ομώνυμο στέκι και δεν έχει καμία σχέση με δημοτικές αρχές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κόμματα ή άλλους συλλόγους.

Ροσιναντε

Η αναρχοσυνδικαλιστική εφημερίδα ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ διευθύνεται από την συντακτική ομάδα της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε. Σκοπός της είναι η προώθηση του αναρχοσυνδικαλισμού και του επαναστατικού συνδικαλισμού μέσα στα σωματεία και τους εργασιακούς χώρους, καθώς και η πληροφόρηση πάνω σε εργατικά ζητήματα. Τα κείμενα με υπογραφή εκφράζουν μεν την άποψη του συντάκτη τους, αλλά έχουν τη γενική έγκριση της συντακτικής ομάδας, εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά. Η αναπαραγωγή των κειμένων είναι ελεύθερη και η συντακτική ομάδα ζητά μόνο να αναφέρεται η πηγή τους.

Δράση

Η εφημερίδα «ΔΡΑΣΗ» είναι μια διμηνιαία εφημερίδα, που διανέμεται δωρεάν σε εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο της εργασίας. Η βάση της λειτουργίας της είναι οι ανοιχτές αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις στις οποίες καλείται να συμμετάσχει καθένας-μιά ενδιαφερόμενος-η.
Ο στόχος της είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός πολύμορφου μαζικού χειραφετημένου κινήματος του κόσμου της εργασίας, αποτελώντας παράλληλα φωνή αντιπληροφόρησης και ανοιχτό βήμα έμπρακτων μορφών αλληλεγγύης και συσπείρωσης του κόσμου της εργασίας.

Άπατρις

Η εφημερίδα δρόμου Άπατρις ξεκίνησε το 2009 από το Ηράκλειο και για ένα χρόνο έβγαινε σε τοπικό επίπεδο. Το 2010 ξεκίνησαν να συνεργάζονται στο εγχείρημα και σύντροφοι/συντρόφισσες από άλλες περιοχές της Κρήτης. Από τότε και για περίπου 2,5 χρόνια η Άπατρις εκδιδόταν ως παγκρήτια αναρχική εφημερίδα. Το προσεχές τεύχος, που θα εκδοθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2013, θα είναι πανελλαδικό.

Η βασική θέση της αρχικής εκδοτικής ομάδας, σύμφωνα με το editorial του πρώτου φύλλου (Μάρτιος 2009), ήταν οτι οι υπάρχουσες δομές πληροφόρησης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πραγματικής ενημέρωσης και ελεύθερης έκφρασης κι ως εκ τούτου οποιαδήποτε προσπάθεια ρεφορμιστικού χαρακτήρα είναι μη αποτελεσματική. Ως μέσο αντιπληροφόρησης η Άπατρις δύναται να συμβάλλει στην συνδιαμόρφωση ενός ανεξάρτητου κοινωνικού λόγου. Γι’αυτό άλλωστε τονίζεται και η προσωπική ευθύνη του κάθε συγγραφέα. Οι ίδιοι αναφέρουν σχετικά: “Σκοπός αυτής της έκδοσης δεν είναι να βγεί μια κοινή γραμμή ή αντζέντα που να προτείνει τη σωστότερη λύση. Σκοπός μας είναι να ακουστούν απόψεις που δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν απόλυτα, απόψεις και γεγονότα που επιμελώς θάβονται από τα μέσα μαζικής εξημέρωσης και αλλοιώνονται υπό το βάρος των εξουσιαστικών συμφερόντων, αλλά και να αφουγκραστούμε τις εξελίξεις γύρω μας ώστε να αναπτύξουμε το λόγο μας και τις πράξεις μας.“

Η Άπατρις έκανε πρόσφατα ένα κάλεσμα για συνάντηση των ήδη υπάρχοντων μέσων αντιπληροφόρησης της Ελλάδας η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά στις 29 Ιουνίου 2013 στο Ηράκλειο. Σ’αυτήν πήραν μέρος διάφορες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αντιπληροφόρησης (athens indymedia, candia alternativa, radio revolt, 98 fm, espiv, Άπατρις, κα). Παρόμοιες κινήσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν (Θες/κη 2011, Αθήνα) με αφορμή την καταστολή της λειτουργίας διαφόρων μέσων, οι οποίες είχαν τονίσει την ανάγκη ύπαρξης πιο οργανωμένων και τακτικών συναντήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η πρόταση της ‘Απατρις για τη συνάντηση του Ιουνίου είχε δύο σκέλη. Το ένα αφορούσε την επιθυμία του ανοίγματος της Άπατρις σε πανελλαδικό επίπεδο, το οποίο τελικά αποφασίστηκε κι ως εκ τούτου το επόμενο τεύχος θα είναι πανελλαδικό. Σ’αυτό πλαίσιο συζητήθηκαν οι βάσεις της συνεργασίας όσων ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν στην έκδοση μιας αποκεντρωμένης πανελλαδικής Άπατρις. Η συζήτηση κατέληξε στα εξής βασικά σημεία όσον αφορα την οργάνωση και τη λειτουργία της:

1. Η δομή της πανελλαδικής Άπατρις

Για την αποκεντρωμένη λειτουργία αυτού του εγχειρήματος αποφασίστηκε η δημιουργία διαφόρων συντακτικών ομάδων καθεμία από τις οποίες θα λειτουργεί σε τοπικό επίπεδο. Σύμφωνα με την αρχική θέση της Άπατρις σχετικά με την ατομική ευθύνη του συγγραφέα τονίζεται οτι κάθε συντακτική ομάδα θα αποτελείται από άτομα των οποίων η συμμετοχή σε άλλες πολιτικές συλλογικότητες δεν μπορεί να δεσμεύει ή να επηρεάζει την λειτουργία της εφημερίδας ή της κάθε τοπικής συντακτικής ομάδας. Κατ’ επέκταση η συντακτική συνέλευση δεν μπορεί να γίνει μέσο επικύρωσης αποφάσεων ειλημμένων σε συνελεύσεις ξένες προς την Άπατρις.

2. Τα καθήκοντα των συντακτικών ομάδων

Κάθε συντακτική ομάδα δεσμεύεται να συνεισφέρει ένα συγκεκριμένο αριθμό σελίδων σε κάθε τεύχος. Για παράδειγμα η συντακτική ομάδα της Αθήνας θα συνεισφέρει αρχικά 6 σελίδες, η αντίστοιχη ομάδα της κεντρικής Ελλάδας 3 σελίδες, κοκ. Αυτός ο αριθμός μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις συνθήκες. Αυτό σημαίνει οτι κάθε συντακτική ομάδα μπορεί να διεκδικήσει επιπλέον ύλη ανάλογα με την επικαιρότητα. Οι συντακτικές ομάδες κάθε περιοχής θα ασχολούνται με τα εξής:
Προτάσεις σχετικά με την ύλη προς δημοσίευση και απόφαση των άρθρων που θα εκδοθούν.
Ανταποκρίσεις σχετικά με τοπικά γεγονότα.
Προτάσεις για εκδηλώσεις και συνεργασίες με την Άπατρις.
Διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων της εφημερίδας τοπικά (εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης, συνεισφορές από στέκια, καταλήψεις, συντρόφους, κλπ).
Διαχείριση της διανομής στην περιοχή τους.
Προτάσεις για τη γενική λειτουργία της εφημερίδας.

3. Η ύλη της Άπατρις

Προτεραιότητα στη δημοσίευση έχουν με τη σειρά
Επικαιρότητα και τοπικά νέα
Αναλύσεις όσων συμμετέχουν στο εγχείρημα
Επιστολές και πρωτότυπα κείμενα
Αναδημοσιεύσεις και ιστορικά

Τα κείμενα που δε θα εμφανίζονται σε ένα τεύχος θα μπορούν να δημοσιεύονται είτε στην ηλεκτρονική σελίδα της Άπατρις είτε στο επόμενο φύλλο εφόσον θεωρείται σημαντικό. Όπως αναφέρθηκε η ύλη της κάθε συντακτικής ομάδας δε θα συγγράφεται από το σύνολο της αλλά το κάθε μέλος θα δεσμεύεται και θα προτείνει κάτι προς συγγραφή το οποίο και θα υπογράφει. Αυτό, ωστόσο, δε θα εμποδίζει μια συντακτική ομάδα να γράψει ένα συλλογικό κείμενο εφόσον αυτό αποφασιστεί στη συνέλευσή της. Επίσης είναι δυνατή η συνεργασία μελών διαφορετικών συντακτικών ομάδων εάν αυτό είναι επιθυμητό και εφικτό. Εάν μια συντακτική ομάδα δεν καλύψει τον αριθμό των σελίδων για τις οποίες έχει δεσμευτεί το κενό θα συμπληρώνεται από κείμενα άλλων συντακτικών ομάδων.

4. Ο συντονισμός των συντακτικών ομάδων

Η Άπατρις επιθυμεί να λειτουργήσει και σε πανελλαδικό επίπεδο χωρίς αρχισυνταξία από συγκεκριμένα άτομα αλλά με βάση την ενεργή συμμετοχή του καθενός. Για να μοιραστεί η αρχισυνταξία σε όλα τα μέλη δημιουργείται ένα φόρουμ, το οποίο θα αποτελεί τον χώρο στησίματος της εφημερίδας όσον αφορά την θεματολογία της. Σ’αυτό θα ανεβαίνουν όλα τα προς δημοσίευση κείμενα κάτω από τα οποία θα γίνονται διορθώσεις, σχόλια και προτάσεις, τα οποία βέβαια δεν θα είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτικά για τον συγγραφέα κάθε άρθρου.

5. Διανομή και κόστος

Η διανομή και το κόστος διευθετείται σύμφωνα με τον κανόνα “Καθένας συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του και καταναλώνει ανάλογα με τις ανάγκες του”. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την αρχική ευθύνη κάθε συντακτικής ομάδας για την κάλυψη των εξόδων που προκύπτουν από τα φύλλα που θα μοιράζονται σε τοπικό επίπεδο (με συναυλίες, κουτί ενίσχυσης, κλπ.)υπάρχει και η δυνατότητα κάλυψης μέρους αυτών των εξόδων από το κεντρικό ταμείο.

Το δεύτερο σκέλος της συνάντησης (Ιούνιος 2013) αφορούσε τη σχέση της πανελλαδικής Άπατρις με τα τοπικά εγχειρήματα αντιπληροφόρησης. Η Άπατρις είναι ξεκάθαρη ως προς την επιθυμία της να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως πλατφόρμα αντιπληροφόρησης που θα ενισχύει τα σχετικά τοπικά εγχειρήματα σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι αυτό της αυτομόρφωσης η οποία θα προωθηθεί και θα ενισχυθεί μέσα απο μια σειρά σεμιναρίων για τη χρήση των εργαλείων έκδοσης ενός εντύπου. Το δεύτερο αφορά τις τεχνικές υποδομές και περιλαμβάνει την υλική και συμβουλευτική υποστήριξη των τοπικών εκδοτικών κινήσεων στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Το τρίτο επίπεδο σχετίζεται με τη δημιουργία ενός σταθερού και οργανωμένου δικτύου αντιπληροφόρησης σε πανελλαδικό επίπεδο. Τονίζεται οτι σ’αυτό το δίκτυο θα συμμετέχουν κινηματικά ραδιόφωνα, ιστοσελίδες και έντυπα. Αυτή η οριζόντια δικτύωση των μέσων αντιπληροφόρησης σε εθνικό επίπεδο προκύπτει από την ανάγκη ενισχυσης της πρωτογενούς παραγωγής ειδήσεων, της διασταύρωσης των πληροφοριών και της συνεπαγόμενης αποφυγής της καθεστωτικής προπαγάνδας. Η ίδια ανάγκη, δεδομένων των σημερινών συνθηκών (κρατική καταστολή, εργατική τρομοκρατία, κλπ.),υπάρχει φυσικά και σε διεθνές επίπεδο. Κατ’επέκταση η Άπατρις επιθυμεί τη δημιουργία συνεργασιών με ανάλογα εγχειρήματα του εξωτερικού με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου μέσων αντιπληροφόρησης. Σ’αυτό το πλαίσιο ξεκινούν οι πρώτες συνεργασίες της Άπατρις με περιοδικά όπως η Brand (Σουηδία) και η La miccia (Ιταλία). Οι εν λόγω συνεργασίες θα κινηθούν αρχικά σε επίπεδο ανταλλαγής μεταφρασμένων άρθρων που θα δημοσιεύονται στην Άπατρις.

Υπάρχει επίσης μια πρόταση δημιουργίας μιας κεντρικής ιστοσελίδας στην οποία τα διάφορα τοπικά εγχειρήματα αντιπληροφόρησης από όλη την Ευρώπη θα ανεβάζουν άρθρα τους. Τη μετάφραση των κειμένων μπορεί να αναλαμβάνουν είτε οι ίδιες οι τοπικές ομάδες αντιπληροφόρησης είτε μεταφραστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Τονίζεται ότι απώτερος σκοπός αυτής της παρουσίασης δεν είναι μόνο η γνωστοποίηση των σχετικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα, και ειδικότερα της Άπατρις, αλλά κυρίως η έκφραση της ανάγκης να δημιουργηθεί ένα δίκτυο σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό καλούνται να συμμετέχουν τόσο συλλογικότητες, δηλαδή ομάδες που δραστηριοποιούνται σε ήδη υπάρχοντα σχετικά εγχειρήματα του εξωτερικού, όσο και άτομα που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της αντιπληροφόρησης.

Κείμενο από την παρουσίαση της εφημερίδας δρόμου Άπατρις στο διήμερο αναρχικό φεστιβάλ βιβλίου στο Μάλμο της Σουηδίας.

Η ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΦΟΡΟΣ 13% ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ !

Μετά τη φοροεπιδρομή στα αγροτεμάχια και στα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο η κυβέρνηση προχωράει σε νέα φοροεπιδρομή εναντίον των αγροτών.
Σύμφωνα με το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2014, τα καθαρά αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ! Η μικρομεσαία αγροτιά τα χρόνια της μνημονιακής

Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

28 του Οχτώβρη 1940...Του Βασίλη Ρώτα


28 του Οχτώβρη 1940...Του Βασίλη Ρώτα
Κατά τη συνήθειά μου να σηκώνομαι νωρίς, είχα βγει χαράματα στην αβλή. Ήρεμα άνοιγε τα μάτια της η μέρα και κανένα απαίσιο σημάδι δεν προμήναγε τη...
θύελλα που ερχότανε. Τα μάγουλα της αβγούλας ροδίνιζαν ανάμεσα από τα σκορπισμένα σύννεφα που βόσκανε τον ουρανό. Τα κοκόρια λαλούσανε κλαγγόφωνα, το μούγκρισμα του πρώτου τραμ είχε δονήσει τον αέρα της γειτονιάς, κ' η τονάτη παιδιάτικη φωνή πρόσφερνε «ζεστά κουλούρια» στον έρημον δρόμο, όταν άξαφνα ένας ήχος, φοβερός κι αναπάντεχος συντάραξε την ήρεμη ροή της ζωής. Ούρλιαξε η σειρήνα.
Ούρλιασμα δυνατό, τραβηχτό, επίμονο, ανεβοκατέβαινε όλη τη σκάλα της φρίκης. Στο πρώτο ούρλιασμα έμπαινε δεύτερο, τρίτο, από άλλες σειρήνες, κοντινές και μακρινές, γινότανε ούρλιασμα κανόνας, ούρλιασμα φούγκα, στρίγγλικη μουσική, η μουσική πού έμελλε για χρόνια να

Δικελί: Μία πόλη με δωρεάν νερό, δημοτικό φούρνο και διωκόμενο Δήμαρχο


Ο δήμαρχος της τουρκικής πόλης Ο. Οζγκιουβέν μιλά στο alterthess  Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε αυτή την εβδομάδα ο Δήμαρχος του Δικελί, Osman Özgüven, μιας πόλης της Τουρκίας που βρίσκεται απέναντι από τη Μυτιλήνη και έχει να μας παρουσιάσει μια σειρά άγνωστα μα πολύ ενδιαφέροντα και ελπιδοφόρα παραδείγματα για την διαχείριση του νερού αλλά και την πολιτική βούληση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Συνέντευξη στην Κατερίνα Μπακιρτζή
«Ξεκινήσαμε μειώνοντας κατά 50% τη τιμή για όσους εργάζονταν ώστε το νερό να φτάνει στα σπίτια μας και συνεχίσαμε με διαγραφή των χρεών φτωχών οικογενειών» μου λέει όταν ξεκινάμε να κουβεντιάζουμε για τον τόπο του και το νερό ο κ. Özgüven. «Εμείς μοιράζουμε το νερό δωρεάν σε όλες τις άπορες οικογένειες και στις οικογένειες που μπορούν να πληρώσουν δίνουμε δωρεάν μέχρι 10 κυβικά. Αν τους ξεπεράσουν πληρώνουν το σύνολο του ποσού.

Παρέλαση των... ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη - Χτυπήθηκε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Χαραλαμπίδου (βίντεο - φωτ.)


Αυταρχικό «φράγμα» στη συγκέντρωση της ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης - Χτυπήθηκε με ασπίδα η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Χαραλαμπίδου - Επιμένει ο Τζιτζικώστας στην πρόσκληση των χρυσαυγιτών - «Οι ακροδεξιοί θύλακες στη ΝΔ καλά κρατούν» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Παρουσία του καταδικασθέντος Π. Ψωμιάδη (!) η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία απαγόρευσε στους εκπαιδευτικούς να διαμαρτυρηθούν ακόμα και στην ουρά της παρέλασης. Στην ένταση που προκάλεσαν τα ΜΑΤ,

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Υποκριτές «φιλάνθρωποι» και το πολιτικό τους προσωπικό ενάντια στις δομές αλληλεγγύης.


Τον τελευταίο καιρό, το κράτος επιχειρεί μία πρωτοφανή επίθεση στις δομές αλληλεγγύης από τα κάτω, οι οποίες δημιουργούνται μεταξύ του 99% της κοινωνίας και έχουν ως στόχο την εμβάθυνση σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης της βάσης του ελληνικού λαού που εξαθλιώνεται. Η μαύρη συγκυβέρνηση, πέρα των βάρβαρων μέτρων που λαμβάνει για να ικανοποιήσει την απληστία των διεθνών

Κηδεύτηκε η "τελευταία Γιουγκοσλάβα"


Με στρατιωτικές τιμές κηδεύτηκε στο Βελιγράδι η χήρα του ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας στρατάρχη Τίτο, Γιόβανκα Μπροζ. Στην κηδεία παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάστιτς, υπουργοί, διπλωμάτες ξένων χωρών και εκατοντάδες πολίτες απ' όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η σορός της Γιόβανκα Μπροζ τοποθετήθηκε σε κρύπτη, στο μουσείο "25η Μαΐου" όπου βρίσκεται και ο τάφος του συζύγου της

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

Πώς ο Μπαλτάκος αμάρτησε για τον γιο του


Σοβαρότατο θέμα ηθικής τάξεως για την κυβέρνηση από τα ρουσφέτια του γενικού της γραμματέα
Σοβαρότατο θέμα ηθικής τάξεως για την κυβέρνηση εγείρει υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κατάφερε να διορίσει στο Λιμενικό Σώμα τον γιο του, ο οποίος είχε αποτύχει στις εξετάσεις του Σώματος, παρακάμπτοντας 15 επιλαχόντες που είχαν καλύτερους βαθμούς από αυτόν. Σύμφωνα με

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα (ΕΝΦΑ) που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά με σκοπό να ψηφιστεί από τη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα. Επιμένει με τη δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου να διεκδικήσει Νόμπελ πρωτότυπης οικονομικής θεωρίας. Διότι πράγματι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στην παγκόσμια οικονομική θεωρία η φορολογία των «μαντριών» και των χωραφιών και μάλιστα από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Τα χωράφια και τα «μαντριά» είναι εργαλεία παραγωγής και τα εργαλεία παραγωγής δεν πρέπει να φορολογούνται. Παράλληλα για πρώτη φορά στη χώρα μας φορολογούνται οικόπεδα από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, ημιτελή σπίτια, ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ξενοίκιαστα

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

Ξανά «μαύρο» στην ΕΡΤ - «Συνεχίζουμε, είμαστε εδώ, και δεν πτοούμαστε» διαμηνύουν οι εργαζόμενοι


Μετά τις εκκλήσεις βουλευτών της ΝΔ αλλά και του Καψή για επέμβαση εισαγγελέα στο Ραδιομέγαρο, η κυβέρνηση του «μαύρου» «ρίχνει» και τον δεύτερο δορυφόρο που χρησιμοποιούσαν οι εργαζόμενοι για τη μετάδοση του προγράμματος - Δείτε ζωντανά το πρόγραμμα των εργαζομένων
21.30 Η Θεσσαλία, συνεχίζει να εκπέμπει. Από τους 98,3 στα FM η δημόσια Ραδιοτηλεόραση συνεχίζει να έχει φωνή Το απόγευμα της Πέμπτης σταμάτησε η ΕΡΤ να εκπέμπει και δορυφορικά καθώς, όπως προειδοποιούσαν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

Ο τηλε-υπουργός στοχοποιεί της δομές αλληλεγγύης: Έφοδοι της δίωξης ναρκωτικών στο Ιατρείο Ελληνικού και τους Γιατρούς του Κόσμου


Την ώρα που η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται, η κυβέρνηση στοχοποιεί συλλογικές και αυτοοργανωμένες προσπάθειες πολιτών, ακριβώς γιατί αποτελούν ορατή, πια, απειλή για τις πολιτικές της.Πρωτοφανής στοχοποίηση δομών παροχής υγείας από τη Δίωξη Ναρκωτικών και τον ΕΟΦ. Με πρόσχημα καταγγελίες για «διακίνηση ναρκωτικών», κλιμάκια των δύο υπηρεσιών εισέβαλαν διαδοχικά στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) και τους Γιατρούς του Κόσμου.Οι καταγγελίες (ανώνυμη στην περίπτωση του ΜΚΙΕ επώνυμη αλλά... άγνωστη ακόμη εναντίον των

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΕΗ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΛΟΓΩ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ

Προσβολή δικαιώματος στην προσωπικότητα και προσωρινή προστασία αυτού. Αντισυνταγματικότητα της διάταξης του άρθρου 53 παρ. 11 του ν. 4021/2011 περί δυνατότητας διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μη πληρωμής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. Προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Προσωρινή απαγόρευση διακοπής της ηλεκτροδότησης επί μη πληρωμής του ως άνω ειδικού τέλους. Δεκτή η αίτηση: ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (Ασφ.Μέτρα)
ΑΡΙΘΜΟΣ 891/2013 Δικαστής : Α. Σπηλιωτοπούλου, Πρόεδρος Πρωτοδικών Δικηγόροι : Ν. Λιαροπούλου, Ε. Καρβούνης, Α. Δή­μου Με τη διάταξη του άρθρου 57 ΑΚ ορίζεται ότι όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπι­κότητα του, έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Με τη διάταξη αυτή η προστασία του δικαίου ε­κτείνεται και στους συντελεστές εκείνους που α­ποτελούν την ατομικότητα του προσώπου, είτε αυτοί αναφέρονται στη φυσική του υπόσταση (ζωή, σωματική

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Σε καθεστώς πολυετούς επιτήρησης η Ελλάδα μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων

Σε καθεστώς πολυετούς αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης θα παραμείνει η Ελλάδα έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από την Ευρωζώνη και τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ξεκαθάρισε ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν. Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη για το μεταμνημονιακό καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ο Ρεν τόνισε πως η Συνθήκη για τον ESM, η

Αίτημα Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή αναφορικά με την υπόθεση των υποβρυχίων Όπως ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, χτες από το βήμα της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την πρόταση άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Να υπενθυμίσουμε ότι την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει σύντομα πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την σύμβαση του 2010 για την υπόθεση των

ρουσφετολογική τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, Κουράκης Τάσος, Βαμβακά Τζένη, Δριτσέλη Παναγιώτα και Πάντζας Γιώργος κατέθεσαν σήμερα ερώτηση στη Βουλή, με την οποία καταγγέλλουν ρουσφετολογικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όσον αφορά στους αναπληρωτές νηπιαγωγούς.Η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόληψη υπεράριθμων νηπιαγωγών σε ορισμένες περιοχές και στην συνέχεια τους απέσπασε σε γειτονικές περιοχές παρόλο που σε αυτές υπήρχαν αναπληρωτές νηπιαγωγοί που δεν είχαν

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

ΜΕ ΧΡΗΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η "ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ"

ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΥΤΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΝΗΜΗ»
Χρήμα με ουρά διαθέτει η ΕΕ και προωθεί στην αγορά η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προπαγανδιστεί και στη χώρα μας το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, με το οποίο επιχειρείται να ταυτιστεί η ναζιστική θηριωδία με τον κομμουνισμό και τις σοσιαλιστικές χώρες. Το σχετικό πρόγραμμα απευθύνεται σε δήμους πανεπιστήμια και ΜΚΟ που καλούνται να οργανώσουν εκδηλώσεις με αντίτιμο 100.000 ευρώ για κάθε ανάλογο έργο. Πρόκειται για μια χυδαία και

Η κρίση ως ευκαιρία, ένα υπούλο σόφισμα


“Να δούμε την κρίση ως ευκαιρία” είναι ένα σλόγκαν που αναπαράγεται συχνά από το ξεκίνημα αυτής της ιστορίας, της χρεοκοπίας σε αργή κίνηση για την χώρα. Οι υποστηρικτές “θετικής ενέργειας” μπορεί να βλέπουν πίσω από την δυσμενή συγκυρία, τρόπους για να γράψουν “πως να κάνεις το σκατό σου παξιμάδι” και να το πουλήσουν ως εγχειρίδιο πορείας.
Είναι αυτοί που μας καλούν σε “ενέσεις αισιοδοξίας” όντας βολεμένοι ή που παρακαλάνε για κρατικές επιχορηγήσεις ώστε να κάνουν το κομμάτι τους, ενώ παίζουν τον ρόλο της“πλύστρας” για τα κακώς κείμενα,

Κάλεσμα της Πολιτικής Γραμματείας του Ε.Πα.Μ. προς όλα τα κόμματα

Κάλεσμα της Πολιτικής Γραμματείας του Ε.Πα.Μ. προς όλα τα κόμματα
της κοινοβουλευτικής και της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, προς κάθε συλλογικότητα και κίνηση που δηλώνει ότι τάσσεται απέναντι στις πολιτικές των μνημονίων.   Τώρα πια όλοι γνωρίζουν. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έκανε λάθος επειδή δεν γνώριζε. Η εμπειρία τεσσάρων σχεδόν χρόνων εφαρμογής της πιο ανάλγητης πολιτικής που εφαρμόστηκε ποτέ σε μια

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Η Κομισιόν κινδυνεύει με στάση πληρωμών το Νοέμβριο!...


Τελικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινδυνεύει με χρεοκοπία;...Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να κηρύξει η Επιτροπή στάση πληρωμών στα μέσα Νοεμβρίου.Σε επείγουσα επιστολή του την οποία...ανέγνωσε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος του σώματος Μάρτιν Σουλτς, ο Μπαρόζο τόνισε πως εάν το Ευρωκοινοβούλιο δεν εγκρίνει στην παρούσα Σύνοδο της Ολομέλειας του ένα ξεχωριστό «πακέτο» για την κάλυψη των 2,7 δισ.

«Φιλιά εις τα παιδιά»

Προβολή ταινίας, Τετάρτη 23/10: «Φιλιά εις τα παιδιά» Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτέλεσε για την κοινωνία μας το τέλος των ψευδαισθήσεων και κατέδειξε –δυστυχώς- με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι το αποτρόπαιο πρόσωπο του φασισμού δεν μπορεί παρά να απειλεί το σύνολο της δημοκρατικής κοινωνίας χωρίς καμία εξαίρεση. Τρεις μέρες πριν τη δολοφονία στο πλαίσιο του 3ου Αντιρατσιστικού - Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Κορίνθου συζητάγαμε για το Ολοκαύτωμα και τη στάση της κοινωνίας μας απέναντι στη μαζική εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων την περίοδο της γερμανικής κατοχής στη χώρα μας (1941-1944). Κοινή διαπίστωση της συζήτησης αποτέλεσε ότι η κοινωνία μας δεν αντέδρασε στη συστηματική εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας στη χώρα μας.

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Σκηνές στο κέντρο της Ρώμης...χιλιάδες στη διαδήλωση ενάντια στη λιτότητα!
...μετά τα επεισόδια στην πορεία κατά της λιτότητας...Σκηνές έστησαν στην Πόρτα Πία, σε κεντρικό σημείο της ιταλικής πρωτεύουσας, τη νύχτα προς Κυριακής εκατοντάδες διαδηλωτές που ...

Παγκοσμιοποίηση και το δίπολο Αριστερά-Δεξιά

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ  Ένα νέο πολιτικό φαινόμενο που χαρακτηρίζει την Νέα Διεθνή Τάξη (ΝΔΤ) της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και της κοινοβουλευτικής Χούντας, στην οποία αναφέρθηκα στο προηγούμενο άρθρο, είναι η ουσιαστική κατάργηση του παλαιού πολιτικού δίπολου που καθιέρωσε και τυπικά η Γαλλική επανάσταση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Του δίπολου, δηλαδή, όπου στην μεν Δεξιά ανήκαν όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που υποστήριζαν την συνέχιση και αναπαραγωγή του ‘κατεστημένου’, είτε αυτό ήταν κάποτε η μοναρχία, είτε κατόπιν η αστική κοινοβουλευτική

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟΞΟ» ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΕΛΗ

του Ηλία Παπαδόπουλου, Οικονομολόγου MSc, μέλους της ΣΕ του Κινήματος Δεν Πληρώνω
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία στα «αντιφασιστικά» πλέον ΜΜΕ (MEGA, ΣΚΑΪ, ΕΘΝΟΣ, ΒΗΜΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ κ.α.) για την δημοκρατία και τον φασισμό. Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία της μιντιακής προπαγάνδας μάλιστα, υπάρχει ένα «δημοκρατικό-συνταγματικό» τόξο, που έχει ως βασικό πυλώνα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το οποίο στοχεύει στην κάθαρση του πολιτικού συστήματος και την οχύρωση της δημοκρατίας. Η ενοποιημένη θεωρία «Δημοκρατικού Τόξου – Δύο Άκρων». Σύμφωνα με την εντέχνως αναπαραγόμενη από τα καθεστωτικά μέσα, ανιστόρητη, επικίνδυνη και πλήρως αποπροσανατολιστική θεωρία «δημοκρατικού τόξου-δύο άκρων», το πολιτικό φάσμα αναλύεται ως εξής. Στο κέντρο του ιδεολογικοπολιτικού φάσματος βρίσκονται οι δυνάμεις που εμπίπτουν στο λεγόμενο «δημοκρατικό-συνταγματικό τόξο» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και φίλιες δυνάμεις). Λίγο προς τα αριστερά, με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από το

ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι μια πρωτοφανή επίθεση σπίλωσης και τρομοκράτησής μου.
Είναι η δεύτερη σχεδιασμένη επίθεση τέτοιας έντασης που δέχομαι, από την αποφυλάκισή μου στις 9-2-1974 και τη λήξη της καταζήτησής μου από τις Αρχές της Χούντας στις 23-7-1974. Την πρώτη επίθεση δέχθηκα στις 29-5-1985, όταν, μετά την σύγκρουσή μου με τον Α.Παπανδρέου, κάποιοι «σκοτεινοί» κύκλοι με ενέπλεξαν στην τρομοκρατία. Τότε, τμήμα του Αθηναϊκού Τύπου

Η ΕΕ αποδείχτηκε εχθρός των δημοκρατικών και εργατικών δικαιωμάτων

Συνέντευξη του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ στην εφημερίδα Αυγή, 13 Οκτωβρίου 2012
1.Άνοδος της ακροδεξιάς στην Αγγλία και τη Γαλλία, ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ουγγαρία, συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση της Νορβηγίας. Ποιες είναι οι οικονομικές και κοινωνικές αιτίες που τροφοδοτούν τη συγκεκριμένη πολιτική παράταξη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο;
Το υπόβαθρο της ανόδου της άκρας δεξιάς έχει να κάνει με τις ρατσιστικές εντάσεις που φέρνει η μετανάστευση, τη διάσπαση των κοινωνικών δεσμών από την πολύχρονη κυριαρχία της αγοράς, τη φθορά των κοινωνικών αξιών από το θρίαμβο του χρήματος, την απαξίωση του πολιτικού συστήματος που ανοιχτά λέει ότι ο ρόλος του είναι να εξυπηρετεί το ιδιωτικό κεφάλαιο. Συνδέεται επίσης με την εξασθένιση του εθνικού κράτους και την απώλεια δημοκρατικού ελέγχου απέναντι σε υπερεθνικούς σχηματισμούς, όπως η ΕΕ.  Η παγκόσμια κρίση του 2007, που πήρε ιδιαίτερα οξεία μορφή στην Ευρώπη λόγω της ΟΝΕ,

Όχι στην υποχρεωτική ένταξη των επαγγελματιών των χωριών κάτω από 2.000 κατοίκους στον ΟΑΕΕ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αθανάσιος Πετράκος κατάθεσε ως αναφορά προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Μάνης του νομού Μεσσηνίας με την οποία εναντιώνεται στην υποχρεωτική ένταξη των επαγγελματιών των χωριών κάτω από 2.000 κατοίκους στον ΟΑΕΕ. Αποτέλεσμα της υλοποίησης αυτού του μέτρου θα είναι να οδηγηθούν στο κλείσιμο τα καταστήματα αυτά, διότι η εισφορά στον

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

Ημέρα δράσης για το δικαίωμα στην κατοικία το Σάββατο: Nα βγούμε στους δρόμους, πριν μας πετάξουν στο δρόμο!


Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης για το δικαίωμα στην κατοικία το Σάββατο - Κοινή δράση και ανοιχτή συνέλευση για το Δικαίωμα στην κατοικία και την πόλη το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 12:00 το μεσημέρι στο θεατράκι της πλατείας Ελευθερίας (Κουμουνδούρου)  Το κάλεσμα:  Βιώνουμε σήμερα μια εντεινόμενη στεγαστική κρίση. Όλο και περισσότεροι κάτοικοι δυσκολεύονται να

Ο Πάλλης, ο Αναστασιάδης και το ξέπλυμα των ναζί από το "Πρώτο Θέμα"


Μια νεοναζιστική οργάνωση που καταφέρνει να μπει στη Βουλή, ένας εφοπλιστής που κρύβει στο σπίτι του ναζιστικό "μουσείο", ένας κομιστής που γίνεται εκδότης μεγάλης εφημερίδας και μια εφημερίδα που αφηγείται... παραμύθια με κεντρικούς ήρωες ναζί. Αυτός ο φαύλος κύκλος έχει κοινό παρονομαστή τη Χρυσή Αυγή και χορηγό επικοινωνίας το "Πρώτο Θέμα" του Θέμου

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Η Αθήνα σε αριθμούς: Τρομακτική η αύξηση της φτώχειας την τριετία της κρίσης


Η Αθήνα της κρίσης έχει στους δρόμους της άστεγους, έχει ανθρώπους που σιτίζονται από Κέντρα Υποδοχής, έχει παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία τους. Η Αθήνα της κρίσης έχει αριθμούς. Σήμερα, περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της πόλης στηρίζονται από το Κέντρο Υποδοχής του Δήμου Αθηναιων (Κ.Υ.Α.Δ.Α), σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου που

Υπέγραψε ο Ομπάμα τη νομοθεσία για το χρέος - Οι νικητές και οι χαμένοι της συμφωνίας


Μια ανάσα πριν χτυπήσει «κόκκινο» το όριο του δανεισμού των ΗΠΑ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία κατέληξαν σε κοινή συμφωνία για την άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου που απομακρύνει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών και οδηγεί στην επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Πέμπτη 17/10: Υπέγραψε ο Ομπάμα τη συμφωνία για το χρέος
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε νωρίς σήμερα το πρωί τη νομοθεσία η οποία επιτρέπει την επαναλειτουργία των

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Πέθανε ο Γιώργος Χουρμουζιάδης...

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Σε ηλικία 82 ετών και έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία. Η κηδεία θα γίνει αύριο το απόγευμα. Η οικογένεια ζητά..αντί στεφάνων να κατατεθούν τα χρήματα στην Τράπεζα Πειραιώς για την ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλλεγγύης.
Ο Γιώργος Χουρμούζης Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σκέψεις με αφορμή δηλώσεις ανθρώπων της τέχνης


«Τους βαρούν με τα πολυβόλα [τους κομμουνάρους]. Όταν άκουσα τον χαρμόσυνο ήχο, αισθάνθηκα ανακούφιση», Εντμόντ ντε Γκονκούρ. «Βρώμικα κολάρα, σκούφοι φρυγικοί, εκτροφείς σαλιγκαριών, σωτήρες του λαού, ξεπεσμένοι, ανίκανοι, τεμπέληδες. Γιατί οι εργάτες ανακατεύονται με την πολιτική;», Αλφονς Ντοτέ.
«Στην ανωριμότητα του εργάτη υπάρχει η ανάγκη μιας κυβέρνησης σοφών μανδαρίνων», έγραφε ο Φλομπέρ που χαρακτήριζε τους εργάτες κάφρους, ενώ ο Εμίλ Ζολά χαρακτήριζε το αιματοκύλισμα του λαού του Παρισιού

2010 – 2013: Περικοπές μισθών, συντάξεων και υπέρμετρη φορολόγηση

του Μάκη Ντόβολου στην Αυγή της Κυριακής (13/10/2013) Η δραστική περικοπή των δαπανών για μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη και η ταυτόχρονη υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων αποτελούν τα δύο βασικά συστατικά στην άνευ προηγουμένου πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2010 και μετά.
Οι στόχοι της τρόικας και των μνημονιακών κυβερνήσεων δεν ήταν άλλοι από: α) τη συρρίκνωση του όποιου κοινωνικού κράτους υπήρχε μέχρι το 2009 (επιδόματα, κοινωνικές

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ! Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ!‏

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατρακυλά στον εξτρεμισμό και στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα, παρασέρνοντΑς μας στο ναυάγιο της ταξικής της πολιτικής, από την οποία επιπλέουν μόνο τα κέρδη των μεγάλων καπιταλιστών και των τοκογλύφων, Ελλήνων και ξένων. Όμως η βαρβαρότητα της αντεργατικής τους πολιτικής και του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού πάει χέρι χέρι με τη γελοιότητα(;)Ή μάλλον, τώρα και χοντροκομμένα αποκαλύπτεται η ταύτιση εθνικού-ταξικού αστικού συμφέροντος.
Με μια κίνηση κορυφαίου και αποκαλυπτικού συμβολισμού ο γνωστός πετρελαικός και εφοπλιστικός όμιλος ήρθε να βγάλει από το αδιέξοδο την κυβέρνηση, ιδιαίτερα την ακροδεξιά ΝΔ του Α.Σαμαρά και τον ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλο, αναλαμβάνοντας να καλύψει το κόστος των καυσίμων για

Tα ασφαλιστικά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και επαγγελματιών και η κατάρρευση του ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) ΓΣΕΒΕΕ, τα οποία επιβεβαιώνονται από την EUROSTAT, από το 2010 έως τα μέσα του 2012 οδηγήθηκαν σε διακοπή εργασιών 100.000 επιχειρήσεις. Η πιο πρόσφατη έρευνα για το 2ο εξάμηνο του 2012 και το 2013 με στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (0 – 49 άτομα) στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών (αποτελούν το 99,6%

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΛΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!

Του Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ*Υπέρτατος πολιτικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι η παραμονή του στην πρωθυπουργία με κάθε μέσο. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τονΒαγγέλη Βενιζέλο – να παραμείνει υπουργός του Σαμαρά πάση θυσία. Η ΝΔ του Σαμαρά έχει πετύχει τα δύο χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας της. Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου βρίσκεται επίσης στο απόλυτο εκλογικό ναδίρ. Το 12,28 που πήρε στις εκλογές πέρυσι τον Ιούνιο είναι χειρότερο ακόμη και από το 13,58% που πήρε το ΠΑΣΟΚ πριν από…

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

KOINH ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΚΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ : Δυστυχώς αν δεν ανατραπεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση τα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια κινδυνεύουν να κλείσουν παρά την πανομοιότυπη διάψευση του Υφυπουργού Μεταφορών κ. Μ. Παπαδόπουλου και του ΤΑΙΠΕΔ. Η διάψευση τους αυτή έχει τόση αξιοπιστία όση έχουν και οι κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι «δεν θα ληφθούν νέα μέτρα» αλλά κάθε μέρα επιβάλλονται νέα μέτρα. Όλη η αλήθεια για τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι η εξής: 1. Τον

Αυτόνομη Παρέμβαση: Συνεχίζουμε τους εργατικούς αγώνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ο μαζικός αγώνας των δημοσίων υπαλλήλων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, στο ΙΚΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία και στα υπουργεία, έδωσε ελπίδα και σηματοδότησε το δρόμο που πρέπει να επιλέξουν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας για να απαλλαγούν από την μνημονιακή καταστροφή, έφερε ξανά στο προσκήνιο την αξία της συλλογικής και συντονισμένης δράσης. Με την μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις και την απεργία, τις πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις, την πρωτόγνωρη και ελπιδοφόρα διαδικασία να απευθυνθούν στη κοινωνία και να συμπορευτούν στις γειτονιές, με συνδικάτα,

Κάλεσμα συμπαράστασης στη δίκη του «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» Δευτέρα 14 Οκτώβρη 2013 στις 9.00 πμ στα δικαστήρια Κορίνθου

Δεκαετίες τώρα οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλο-εργολάβοι και κάθε άλλου είδους κεφαλαιούχοι συσσωρεύουν τεράστια κέρδη σε βάρος μας με την απόλυτη στήριξη του ελληνικού κράτους. Τρανό παράδειγμα, τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Αλλά ακόμα πιο εξωφρενική είναι η περίπτωση

Δήλωση- Απάντηση του Θανάση Πετράκου εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομοσχέδιο «Για τις ΑΠΕ και άλλες διατάξεις» για το ψευδές δημοσίευμα του euro2day

Με αφορμή το ανυπόστατο και ψευδές δημοσίευμα του euro2day οφείλω να αποκαταστήσω την αλήθεια
1ον Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην διαπλοκή και την πολεμάει. Καλό θα ήταν αυτό να το έχει λάβει υπόψη ο συντάκτης του ανυπόστατου δημοσιεύματος καθώς και την δική μου προσωπική στάση που προκύπτει από την μέχρι τώρα δράση μου, από τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μου. Η διαπλοκή είναι σύμφυτη με τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και όχι με το ΣΥΡΙΖΑ.
2ον Το ποιες τροπολογίες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές και δόθηκαν επισήμως από χθες στην δημοσιότητα. Από αυτές προκύπτει ότι ουδεμία τέτοια τροπολογία κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ
3ον Όφειλε ο συντάκτης του εν λόγω δημοσιεύματος να ανατρέξει και στα πρακτικά των συνεδριάσεων για να διαπιστώσει ότι ούτε ο εισηγητής ούτε κανένας Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε τέτοια τροπολογία.

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013

12 Οκτώβρη: 69 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας, κινητοποιήσεις ενάντια στο ναζισμό


Στις 12 Οκτώβρη του 1944 τα γερμανικά στρατεύματα εγκατέλειπαν την Αθήνα. Ο λαός ξεχύνεται στους δρόμους της πρωτεύουσας γεμάτος ενθουσιασμό και ελπίδες για την καινούργια περίοδο που ξεκινά. 69 χρόνια μετά, με τους νοσταλγούς των ναζί να επιχειρούν να σηκώσουν ξανά κεφάλι, η επέτειος έχει πολλά να διδάξει. Δείτε τις σχετικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.
«(...)Οι συνοικισμοί και οι γειτονιές ξεχύθηκαν στο κέντρο. Συγκεντρώνονται πάνδημα στις δικές τους κεντρικές πλατείες κι από κει ποτάμια κατεβαίνουν

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Η Aριστερά στην Ελλάδα πρέπει να ξεσηκωθεί ενάντια στη Χρυσή Αυγή

Κώστας Λαπαβίτσας Άρθρο στη Γκάρντιαν 08.10.2013 The left in Greece must rise up against Golden Dawn'  Η Ελλάδα - και η άνοδος της Χρυσής Αυγής - είναι μια ακραία παραβολή του τι έχει συμβεί σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια κρίση το 2007.Oι Έλληνες δεν είχαν ιδέα τι διακυβευόταν, έως ότου η συμφωνία «διάσωσης» υπογράφηκε το 2010 φέρνοντας ένα τεράστιο ξέσπασμα

Το ΕΝ.Α. ΜΕΤΩ.ΠΟ. μας καλεί όλους να συμπαρασταθούμε

ΕΝ.Α. ΜΕΤΩ.ΠΟ. ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΛΙΤΩΝ   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΤΗ ΚΟΡΙΝΘΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΣΤΙΣ 7 / 10 /2013  Στα δικαστήρια της Κορίνθου δικάζονταν τη Δευτέρα 7/10 οι αγωνιστές του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΏΝΩ Β. Παπαδόπουλος και Μ. Λεκάκου για τη δράση τους ενάντια στη διόδια της καρμανιόλας ( εθνικής οδού ) Κορίνθου – Πατρών. Η δίκη ξεκίνησε κατά τις τρείς παρά και πριν μπει στη ουσία του θέματος διακόπηκε για την επόμενη Δευτέρα 14 /10 στις 9.00. Προφανώς θα είναι η πρώτη δίκη που θα εκδικα- στεί , πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει «χάσιμο χρόνου» για όποιον θα ήθελε να τη παρακολουθήσει και να εκφράσει τη συμπαράσταση του στους κατηγορούμε – νους αγωνιστές. Το ΕΝ.Α. ΜΕΤΩ.ΠΟ. μας καλεί όλους να συμπαρασταθούμε στους συναγωνιστές μας που οι μεγαλοεργολάβοι της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ προσπα- θούν, με χαλκευμένες κατηγορίες μέσα από συνεχείς δίκες να τους εξοντώσουν.
ΚΙΑΤΟ 09/10/2013

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

Ο λαός να βάλει τέλος στα μνημόνια και τον φασισμό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Εδώ και δύο χρόνια μερίδα του πολιτικού, μιντιακού και επιχειρηματικού κατεστημένου έδωσαν τροφή και χώρο να αναπτυχθεί και να θεριέψει το τέρας του φασισμού.Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι η ΧΑ δεν είναι απλά ένα φασιστικό πολιτικό κόμμα αλλά εγκληματική

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΤΟ 2014!

ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ,ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΑΠΑΝΩΝ, ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡ/ΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΔΩ  Κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα Δευτέρα (7/10/13) το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2014.Κυβέρνηση και μίντια από τη μια προσπαθούν να πείσουν ότι δίνουν τη μάχηγια την καταπολέμηση του νεοφασισμού και του νεοναζισμού, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση καταθέτει προϋπολογισμό παραπλάνησης, πείνας