Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ-ΕΕ, ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΣΥΡΡΑΞΗΣ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ.
ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ! Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ, ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΗΠΑ-ΕΕ, ΣΠΕΡΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΤΗ «ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ» ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Όλα δείχνουν ότι οι Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναιέτοιμες, μετά την πρόσκλησητου πρωθυπουργού τηςΚριμαίας και την θετική απόφαση της Ρωσικής Δούμας, να προχωρήσουν εντός της Κριμαίας, παλιού ρωσικού εδάφους, με ρώσικο στη συντριπτική πλειοψηφία πληθυσμού, όπου η Ρωσία διαθέτει μεγάλη Ναυτική Βάση. Κύκλοι του Κρεμλίνου τόνιζαν ότι η Ρωσία δεν έχει καμιά άλλη επιλογή από το να προασπίσει τα Ρωσικά Συμφέροντα στην Ουκρανία απέναντι σε μια λυσσώδη αντιρωσική επιχείρηση της Δύσης που θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε «αντιρωσικό προγεφύρωμα» και απέναντι σε μια «εγκάθετη» κυβέρνηση του Κιέβου, στην οποία κυριαρχούν ακροδεξιά, νεοναζιστικά και αντιρωσικά στοιχεία. Αυτά τα τελευταία αλωνίζουν αυτές τις ώρες στο Κίεβο και στις Ουκρανικές πόλεις,σπέρνοντας παντού τη βία, την τρομοκρατία και το φόβο.

Σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας όπως το Ντόνιετς, το Χάρκοβο κλπ., οι τοπικές αρχέςέχουν εξαγγείλει δημοψηφίσματα με τα οποία προτίθενται να απευθύνουν πρόσκληση στις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για προστασία.

Ενώπιον αυτών των εξελίξεων σφοδρή είναι η αντίδραση των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ, με τις πρώτες να προκαλούν το Σάββατο (1/3) στις 21:00 έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη δεύτερη μέσα σε δύο μέρες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ, πιέζοντας ασφυκτικά τον Πρόεδρο της Γεωργίας, ενδέχεται να ανακοινώσουν εσπευσμένα, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, την είσοδο της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αν και έγκυροι παρατηρητές τόνιζαν ότι τέτοιου είδους κινήσεις ανήκουν στη σφαίρα του παραλόγου και το μόνο που θα δείξουν είναι πανικός.

Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι στο τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί η Ρωσία σκέφτεται ναανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον, ενώ η τελευταία μελετά εσπευσμένα πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ δεν πρέπει να αποκλείονται και ενδεχόμενες Νατοϊκές στρατιωτικές αντιδράσεις.

Το βέβαιον είναι ότι η νέο-ψυχορπολεμική αντιρωσική επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, με εσωτερική δύναμη κρούσης ένα συρφετό νεοναζιστικών και φιλοχιτλερικών δυνάμεων, οδηγεί την Ουκρανία στη διχοτόμηση και κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα νέο «τείχος» στην Ευρώπη, ενώ, ακόμα χειρότερα, μπορεί να προκαλέσει μια πολεμική ανάφλεξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία μεεφιαλτικές συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Τα επόμενα 24-ωρα θα είναι πολύ κρίσιμα για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Η Ελλάδα αντί να σύρεται πίσω από τις αντιδραστικές και προκλητικές ιμπεριαλιστικές επιλογές τωνΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα όφειλε να αναλάβει έναν αδέσμευτο φιλειρηνικό ρόλο για μια πραγματικά ανεξάρτητη Ουκρανία, φιλική με τους γείτονες της, γέφυρα συνεργασίας της Ευρώπης με τη Ρωσία και όχι μεταψυχροπολεμικής διαίρεσης τους.

Ο "ΟΥΚΡΑΝΟΣ"

ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΕΒΟ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ - ΣΕ ¨ΓΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ" ΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ

Η στρατιωτική επέμβαση θα οδηγήσει σε πόλεμο και θα βάλει τέλος στις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε το Κίεβο στον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την απόφαση τηςρωσικής Άνω Βουλής να εγκρίνει τη χρήση στρατευμάτων στη χερσόνησο της Κριμαίας. Στη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας αποφασίστηκε και ήδη έχουν τεθεί σε κατάσταση μάχης οι ένοπλες δυνάμεις.

Σε διάγγελμά του ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε πως τίποτα δεν δικαιολογεί επίθεση της Ρωσίας στη χώρα του. Δίπλα του στεκόταν ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος ανάφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ τού είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να επιστρέψουν στη βάση στην Κριμαία.

«Η στρατιωτική επέμβαση θα σημάνει την αρχή του πολέμου και το τέλος στις σχέσεις Ουκρανίας και Ρωσίας» είπε ο Γιατσενιούκ στους δημοσιογράφους.

Ταυτόχρονα ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας και των στρατηγικών θέσεων.

ΣΕ "ΓΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ" ΚΑΛΕΙ Η ΟΥΡΑΝΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ


Το ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα Σβόμποντα και το ακροδεξιό κόμμα Δεξιός Τομέας, τα οποία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην εκδίωξη του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς, κάλεσαν το Σάββατο σε «γενική κινητοποίηση» μετά την έγκριση του ρωσικού Κοινοβουλίου στην πρόταση Πούτιν για χρήση στρατευμάτων στην Κριμαία.

«Αυτός είναι ο πόλεμος! Η ουκρανική κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό» ανέφερε το Σβόμποντα σε μία ανακοίνωση όπου καλούσε τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ να θεωρήσει ότι η χώρα βρίσκεται «σε εμπόλεμη κατάσταση» και να «ξεκινήσει μια γενική κινητοποίηση». Ο Δεξιός Τομέας, ακροδεξιό κόμμα που πρωταγωνίστησε στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας τις τελευταίες αυτές εβδομάδες στο Κίεβο, κάλεσε τους υποστηρικτές του να «κινητοποιηθούν και να πάρουν επειγόντως τα όπλα» μπροστά στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΗΠΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τονκάλεσε να αποσύρει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας με την αποστολή δυνάμεων στην Κριμαία και προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική του ανακοίνωση.

Η συνομιλία των δύο ηγετών κράτησε 90 λεπτά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε για μια αυξανόμενη διεθνή απομόνωση, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.

Και ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ προειδοποήσε ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής στο Σότσι, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι προειδοποίησε ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει στρατεύτα στην Κριμαία απειλεί «την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσια.

Ο Κέρι, επίσης, ενημέρωσε για μια κοινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών, κυρίως ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να «συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, με τη σειρά του, τόνισε ότι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί κίνδυνο για την πρόκληση περαιτέρω αστάθειας και κλιμάκωσης που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ασφάλεια.

Η απάντηση του Πούτιν


Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

Εκτάκτως συνεδριάζει το βράδυ του Σαββάτου (21:00 ώρα Ελλάδας) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεδομένων των καταιγιστικών εξελίξεων στην Ουκρανία, μετά το ομόφωνο «ναι» της ρωσικής Άνω Βουλής στο αίτημα Πούτιν για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Επίσης, τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως μέσα σε 48 ώρες. Στη συνεδρίαση θα λάβουν μέρος οι πρεσβευτές των 15 χωρών-μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ θα μεταβεί την Κυριακή στην Ουκρανία, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση, «μέσω της διπλωματίας», στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό «θα συναντηθεί με τους προσωρινούς αρχηγούς της Ουκρανίας» αναφέρει ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρωί του Σαββάτου ο Ουίλιαμ Χέιγκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογο του Σεργκεί Λαβρόφ σε μια προσπάθεια «να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις, ο Ουίλιαμ Χέιγκ ζήτησε από τον ομόλογο του, «η Ρωσία να σεβαστεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Επίσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Χέιγκ με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερσυζητήθηκαν οι «πιθανές διεθνείς διπλωματικές ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση».

Πάντως, το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συμβουλεύει όλους του βρετανούς πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Κριμαία «για οιοδήποτε λόγο». Παράλληλα παροτρύνει όλους τους βρετανούς πολίτες που ζουν στην περιοχή «να την εγκαταλείψουν με οποιοδήποτε πρακτικό μέσο».

«Το υπουργείο εξωτερικών δεν είναι σε θέση να παρέχει οποιοδήποτε προξενική υπηρεσία σε όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην Κριμαία» επισημαίνεται στην ταξιδιωτική οδηγία.

Την Παρασκευή ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και «ειδικότερα τρόπους για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Κριμαία». Αυτό είπε εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.

«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως όλες οι χώρες θα πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας» επισήμανε ο ίδιος. Επιπλέον οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το πώς η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να υποστηρίξει την Ουκρανία στο δρόμο προς τη σταθερότητα.Παράλληλα συμφώνησαν ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, που η προσωρινή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσει ένα θετικό μέλλον για την Ουκρανία στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας.

Συμφώνησαν επίσης πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να βοηθηθεί η προσωρινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση. Τέλος οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να βρίσκονται σε επαφή για το θέμα αυτό όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ντάουνιγκ Στρίτ.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

Το πράσινο φως για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία, «μέχρι να εξομαλυνθεί η πολιτική κατάσταση» στην Ουκρανία, άναψε ομόφωνα η ρωσική Άνω Βουλή, έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί άμεσα.

«Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι προς το παρόν ο ρώσος πρόεδρος δεν έχει λάβει απόφαση για την στρατευμάτων.

Η Άνω Βουλή ενέκρινε το αίτημα Πούτιν «με αφετηρία τα συμφέροντα ασφαλείας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων και του στρατιωτικού σώματος, που σταθμεύει στο έδαφος της Ουκρανίας».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ζητήσει τη χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «έως την ομαλοποίηση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή». Στο σχετικό έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται μόνο η χερσόνησος της Κριμαίας ως προορισμός των ρωσικών δυνάμεων και η συζήτηση και ψηφοφορία στην Άνω Βουλή προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση.

Η Άνω Βουλή επισήμανε ότι η άρνηση υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή αιματοχυσίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ανθρωπιστικής καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρα.

Να σημειωθεί πως ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες -δύναμη αρκετά σημαντική.
Τεταμένες σχέσεις με ΗΠΑ

Επίσης, μετά τη δήλωση-μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα πως τυχόν στρατιωτική επέμβαση θα έχει κόστος, η ρωσική Άνω Βουλή αποφάσισε να ζητήσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας στις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι με τη δήλωσή του ο αμερικανός πρόεδρος υπερέβη μια «κόκκινη γραμμή» και «ταπείνωσε τον ρωσικό λαό». Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του αιτήματος που θα υποβληθεί στον Βλ.Πούτιν.

Οι εξελίξεις εντείνουν την ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και τους φόβους ότι η Ουκρανία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη διάσπαση. Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, απηύθυνε έκκληση για «γενική κινητοποίηση» του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η «ρωσική επιθετικότητα».

«Το Κοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να κηρύξει τη γενική κινητοποίηση του στρατού» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ζητώντας επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Το Σάββατο, τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στη χερσόνησο και, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, κινούνται για να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων.

Στη Συμφερόπολη, όπου έχουν αναπτυχθεί δεκάδες κουκουλοφόροι με καλάσνικοφ, ο εναέριος χώρος έχει κλείσει και το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό. Οι ουκρανικές δυνάμεις καταγγέλλουν την κατάληψή του από ρώσους στρατιώτες, καθώς και την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων στη Σεβαστούπολη και την Κιρόφσκογε.

Στο Χάρκοβο, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης φιλορώσων ακτιβιστών η οποία εξελίχθηκε σε εισβολή και κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της κυβέρνησης.

Στο περιθώριο της διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι, σημειώθηκαν συγκρούσεις και σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ εκτοξεύονταν επίσης πέτρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Περίπου 300 διαδηλωτές επιτέθηκαν στο τοπικό κυβερνείο όπου ήταν ταμπουρωμένοι οι υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας. Το κατέλαβαν και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, δίπλα στην ουκρανική.

«Ρωσία, βοήθησε μας» και «Μην αγγίζετε το Χάρκοβο» ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στη διαδήλωση.

Ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε τουλάχιστον 20 αιμόφυρτους ανθρώπους ενώ πολλά ασθενοφόρα είχαν σπεύσει στο κέντρο της πόλης για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Στην Ουκρανία μεταβαίνει εκτάκτως την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβει άμεσα έπειτα από την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να εγκρίνει ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία.

Ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφτεί αρχικά τη Μαριούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των περίπου 100.000 Ελλήνων που ζουν στην περιοχή, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κίεβο.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο κ. Βενιζέλος, ως "πρεσβευτής" της απαράδεκτης πολιτικής της ΕΕ,θα έχει επαφές με την ακροδεξιά κυβέρνηση του Κιέβου και τα φασιστιά στοιχεία που καλύπτει.


Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Το Βήμα, η αρχική σκέψη ήταν να μεταβεί ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Ουκρανία την προσεχή Τρίτη, ωστόσο λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων αποφασίστηκε να επισπευτεί η επίσκεψη.

Για τη Δευτέρα συγκαλείται έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, υπό την ύπατη εκπρόσωπο Κάθριν Άστον, όπου θα συζητηθούν όλα τα ενδεχόμενα.

Η κ. Άστον επρόκειτο να μεταβεί στο Κίεβο τη Δευτέρα, σύμφωνα όμως με τις τρέχουσες πληροφορίες θα ταξιδέψει τελικά την Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου