Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Καταβολή δεδουλευμένων και λύση της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων στις Μακεδονικές εκδόσεις ΑΕ

Η εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ» εξέδιδε την καθημερινή απογευματινή εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ και την εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Από το 2011 ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις καταβολής των δεδουλευμένων των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία δεν τηρούσε τις εκάστοτε ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας της ΕΤΗΠΤΑ, της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ, παρότι, ο Δημήτριος Ρίζος, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
Τον Ιούλιο του 2012 σταμάτησε πλήρως η καταβολή δεδουλευμένων, ενώ παράλληλα η εταιρεία εξαπάτησε τους εργαζόμενους και τις επαγγελματικές τους ενώσεις, για δήθεν αναζήτηση βιώσιμης λύσης, ενώ είχε προγραμματίσει πώληση των σημάτων των προαναφερόμενων εφημερίδων.

Στις 21-12-2012, ο Απόστολος Ρίζος, γιός του Δημητρίου Ρίζου, μέλος του ΔΣ της εταιρείας, ιδιοκτήτης των σημάτων των εφημερίδων, τα μεταβίβασε, λόγω πώλησης, στην εταιρία SABD AE, και στις 28-12-2012, η εταιρεία κατέθεσε δήλωση παύσης πληρωμών. Στη συνέχεια η εφημερίδα σταμάτησε να εκδίδεται, ενώ έμειναν κυριολεκτικά στο δρόμο, οι 80 περίπου εργαζόμενοι, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας.

Να σημειωθεί πως ενώ η εταιρεία έχει μηδενικά περιουσιακά στοιχεία έχει λάβει δάνεια από διάφορες Τράπεζες (π.χ. Alphabank, Eurobank, Πειραιώς). Επίσης η εταιρεία έχει οφειλές προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ οι οφειλές προς τους εργαζόμενους ξεπερνούν τα 3.000.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή 80 υπάλληλοι της εταιρείας παραμένουν απλήρωτοι περισσότερο από δυο χρόνια ενώ ταυτοχρόνως είναι εγκλωβισμένοι, χωρίς να θεωρούνται άνεργοι, διότι δεν καταγγέλλονται οι συμβάσεις εργασίας τους. Παράλληλα δεν καταβάλλονται οι οφειλές της εταιρείας προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η εταιρεία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, ενώ ο Δ. Ρίζος είναι ιδιοκτήτης off- shore εταιρείας παρά την σχετική απαγορευτική διάταξη.


Για να επισπευστούν οι σχετικές διαδικασίες και προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να επέλθει λύση της σύμβασης εργασίας τους η βουλευτής Κορινθίας Μαρία Θελερίτη , από κοινού με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε σχετική ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Π. Σκουρλέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου