Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

«Σημαντική νίκη» για την καγκελάριο Μέρκελ χαρακτηρίζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς τη συμφωνία του προέδρου Σαρκοζί να εγκαταλείψει το σχέδιο επιβολής φόρων στις τράπεζες στο πλαίσιο της νέας διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Γερμανία υποστήριξε ότι η επιβολή τραπεζικών φόρων με σκοπό τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 5 χρόνια για την επαναγορά ελληνικού χρέους θα ήταν ένα πολύ χρονοβόρο σχέδιο. ΚΛΙΚ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Τώρα φαίνεται να προκρίνεται η λύση που είχε προτείνει η Γερμανία για ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν την επόμενη οκταετία με νέα, διάρκειας 30 ετών, προσθέτει η εφημερίδα. Σημειώνεται πάντως ότι και η γαλλική πρόταση ανανέωσης ομολόγων που λήγουν βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι.

Από τη στιγμή δε που η λύση της ανταλλαγής ομολόγων θα συνιστούσε επιλεκτική χρεοκοπία, καταρτίζονται παράλληλα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Σε ρεπορτάζ για τις κινήσεις των ιδιωτών πιστωτών σημειώνεται ότι φαίνεται να συγκλίνουν σε ένα σχέδιο ανανέωσης ομολόγων έως και οκταετούς ωρίμανσης με νέο επιτόκιο στο 4%. Οι τράπεζες πιστεύουν ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα λειτουργούσε καλά σε συνδυασμό με την επαναγορά ομολόγων, που θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε μεγαλύτερες περιόδους ωρίμανσης.

Ο ρόλος της Ελλάδας 
Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, εξάλλου, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις που την αφορούν από το περιθώριο, έχοντας αποτύχει να καταθέσει δική της πρόταση. Σημειώνεται ότι η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο εγκατέλειψε τα σχέδια να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα απέκλειε την επιλεκτική πτώχευση και θα μείωνε το πιθανό κούρεμα της αξίας των ελληνικών ομολόγων:«αποφάσισαν ότι ήταν πολύ αργά… συνειδητοποίησαν ότι θα πρέπει να το είχαν οργανώσει μήνες πριν», δηλώνει στην εφημερίδα άτομο με γνώση των συζητήσεων στο υπουργείο Οικονομικών. 

Άλλη πηγή, που επίσης δεν κατονομάζεται αλλά φέρεται να έχει παρακολουθήσει τις διαπραγματεύσεις, σχολιάζει ότι χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο η συνεισφορά της Ελλάδας δεν έχει υπάρξει εποικοδομητική, αλλά «συνίσταται κυρίως από εντάσεις». 

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η απουσία της Ελλάδας από τη συζήτηση για τη δομή του νέου μηχανισμού διάσωσής της έχει εγείρει νέες ερωτηματικά για την αποφασιστικότητα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης φέρεται να έχει απογοητεύσει τους Έλληνες τραπεζίτες που φοβούνται τις συνέπειες μιας επιλεκτικής πτώχευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου