Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Τι σημαίνει το «πιστωτικό γεγονός» για την Ελλάδα

Λάθος απόφαση χαρακτηρίζουν την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια, αναλυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.Το 24h.gr επικοινώνησε με έμπειρα στελέχη της Wall Street τα οποία τονίζουν ότι «Από τη στιγμή, που έχεις αποφασίσει να ενεργοποιήσεις τις ρήτρες, πρέπει να έχεις διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση κήρυξης πιστωτικού γεγονότος. Έπρεπε, λοιπόν, να έχει υπάρξει διαπραγμάτευση με τα βασικά μέλη της ISDA, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση».

Γιατί, όμως, στέκονται τόσο πολύ εδώ; Τι είναι αυτό, που τους φοβίζει στην κήρυξη «πιστωτικού γεγονότος»;
Το γεγονός ότι, για να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές, θέλει τουλάχιστον 3,5 με 4χρόνια. Συνήθως, όταν σε μια οικονομία προκύψει πιστωτικό γεγονός, αυτή αποκλείεται για περίπου 7 χρόνια. Στην περίπτωση της χώρας μας, αν προχωρήσουν σημαντικές επενδύσεις σε τομείς, που τώρα συζητώνται, τότε ίσως καταφέρουμε να επιστρέψουμε στις αγορές στο μισό χρόνο (δηλαδή στα 3,5 με 4 χρόνια).
Στο μεταξύ, πάντως, εκφράζουν φόβους ότι – αν δεν τρέξουν κάποια πράγματα όπως πρέπει – θα υπάρχει τόσο μεγάλη ύφεση και ότι θα παραμείνουν οι αστοχίες στον προϋπολογισμό, ώστε στις αρχές του 2013 ενδέχεται να συζητάμε ξανά για το μέλλον της Ελλάδας.
Εκτιμούν ακόμη ότι πρόκειται για μια διαδικασία, που θα πάρει χρόνο για να χωνευτεί από την αγορά.
Το γεγονός δε ότι όσοι δεν συμμετείχαν στο PSI, θα πάρουν όλα τα λεφτά τους πίσω, γιατί θα πληρωθούν από τα ασφάλιστρα (σκεφτείτε μάλιστα πως κάποιοι μπορεί να είχαν πάρει CDS χωρίς να έχουν αγοράσει ομόλογα), ενδέχεται να τους ανοίξει την όρεξη και να προκαλέσει νέο κύμα κερδοσκοπίας έναντι του επόμενου θύματος, που μπορεί να είναι η Πορτογαλία (με τον ίδιο, ίσως και πιο επιθετικό τρόπο, που έγινε με την Ελλάδα).
Νεκτάριος Β. Νώτης στο 24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου