Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΒΛΕΠΕΙ Ο ''ECONOMIST''

Eκλογές μέσα στον Απρίλιο βλέπει ο βρετανικός ''Economist'', προεξοφλώντας πολιτικό και οικονομικό σκηνικό για την Ελλάδα καθ' όλα ρευστό. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που απαξιωτικά επισημαίνει το περιοδικό, ότι ποτέ στο παρελθόν οι Έλληνες πολιτικοί και τα κόμματά τους δεν ήταν τόσο πολύ αντιπαθείς. Σκληρά επικριτικό είναι το άρθρο ως προς τις ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.«Οι δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις θα δυσκολευτούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πολιτών, αφού τώρα δεν θα μπορούν να τους υποσχεθούν μία θέση στο ελληνικό δημόσιο», επισημαίνει καυστικά ο ''Economist''.
Από την άλλη το βρετανικό περιοδικό συντάσσεται με την συμβατική στάση των κυρίαρχων πολιτικών ελίτ της Ευρώπης, που τώρα επιθυμούν να παραμείνει στην πρωθυπουργία ο Λουκάς Παπαδήμος όσο το δυνατόν περισσότερο, ει δυνατόν και μέχρι το τέλος της τετραετίας. Θεωρεί όμως πιθανότερο οι εκλογές να γίνουν σύντομα, αφού περνούν ήδη οι εφαρμοστικοί νόμοι και η Αθήνα θα μείνει προσανατολισμένη στην με κάθε τρόπο εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, απέναντι στο νέο δάνειο.
Είναι ενδιαφέρον πως οι Βρετανοί αναλυτές προβληματίζονται στο άρθρο ως προς το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, κάτι που εμείς θεωρούμε πιθανό. Ο ''Economist'' σημειώνει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα σημαίνει απαραίτητα συναίνεση, «...διότι χωρίς την εξισορροπητική παρουσία του Λουκά Παπαδήμου θα προχωρήσει σε αρνητικό κλίμα η ό,ποια μεταρρυθμιστική προοπτική».
Είναι φανερή από το όλο πνεύμα η δυσπιστία και καχυποψία απέναντι στον συμβατικό πολιτικό κόσμο της χώρας, ακόμη και αν πρόκειται για πολιτικούς ηγέτες που ακόμη δεν έχουν κυβερνήσει, και αναφερόμαστε βεβαίως στον Αντώνη Σαμαρά. Από εκεί και πέρα, θα συμφωνήσουμε απόλυτα ως προς τις κολλοσιαίες ευθύνες των δύο κομμάτων εξουσίας, τα οποία εναλασσόμενα στην εξουσία από το 1974 έως σήμερα, οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Με τις ευθύνες των Ελλήνων πολιτών να παραμένουν πάντα ακέραιες, αφού ψηφίζονταν επί δεκαετίες ανθυπομετριότητες, πολιτικοί κάτω του μετρίου, με κριτήρια που όλοι μας γνωρίζουμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου