Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ποίημα του Günter Grass για την Ελλάδα

Ο Γερμανός νομπελίστας, συγγραφέας, Γκούντερ Γκρας έγραψε ένα ποίημα για να αφήσει το δικό του στίγμα όσον αφορά στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας. «Η Ντροπή της Ευρώπης», είναι ο τίτλος του ποιήματος, στο οποίο ο Γκρας καυτηριάζει την Ευρώπη η οποία, όπως λέει, διαπομπεύει την Ελλάδα, εν μεσω της κρίσης του ευρώ.  ο Γκρας προειδοποιεί την ΕΕ: "Εσυ η Ευρώπη, θα πεθάνεις χωρίς ψυχή, χωρίς τη χώρα που σε δημιούργησε" . Η Ευρώπη, γράφει ο Γκρας, βάζει την Ελλάδα, »τη
χώρα στην οποία οφείλει το πνεύμα της», στο »ικρίωμα και την καταδικάζει σε φτώχεια».
Το ποίημα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» την Παρασκευή. Ο Γκρας είχε δημοσιεύσει πριν από μερικούς μήνες σε γερμανική εφημερίδα ποίημα-παρέμβαση για το Ισραήλ, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κατηγορίες για αντισημιτισμό.

«Από τη χώρα που σου έδωσε το λίκνο και βρίσκεται κοντά στο χάος, μένεις μακριά» γράφει ο Γκρας απευθυνόμενος στην Ευρώπη. «Με το ζόρι γίνεται ανεκτή η χώρα της οποίας οι συνταγματάρχες κάποτε έβρισκαν ανοχή ως σύμμαχοι».

««Πιες, επιτέλους, πιες!», αλλά ο Σωκράτης σου επιστρέφει με οργή γεμάτο το ποτήρι»γράφει ο Γκρας, συνεχίζοντας »για εσένα η Αντιγόνη φοράει μαύρα και πενθεί ο λαός που σε φιλοξένησε». Και κλείνει με την προφητεία ότι η Ευρώπη »θα μαραζώσει χωρίς πνεύμα»αν λείψει η Ελλάδα.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου