Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Στα ύψη τα spread και CDS της Ισπανίας, χαμηλά ρεκόρ για bund, gilt

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύονται την Τετάρτη τα spread και CDS της Ισπανίας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες γύρω από την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την ικανότητα χρηματοδότησής της μετάτην απόρριψη του ισπανικού σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της Bankia μέσω κεφαλαίων της ΕΚΤ. Ειδικότερα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ισπανικών ομολόγων έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου βάσης bund ενισχύεται κατά 22,10 μ.β. την Τετάρτη εκτοξεύοντας το spread σε νέο ρεκόρ στις 540 μ.β. Την ίδια ώρα, στα ιστορικό υψηλό βρίσκεται και το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, καθώς τα πενταετή ισπανικά CDS ανήλθαν σήμερα στις 579 μ.β.
«Η Ισπανία δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση», αναφέρει σε note της η Elisabeth Afseth, αναλύτρια της Investec Bank Plc στο Λονδίνο, ενώ προσθέτει «η προσοχή επικεντρώνεται στο πως η χώρα θα χειριστεί την τραπεζική κρίση».
Παράλληλα, σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται σήμερα και η υπόλοιπη ευρωζώνη, με το ιταλικό spread να διευρύνεται κατά 18,8 μ.β. στις 468 μ.β., ενώ το ελληνικό διαμορφώνεται στις 2.830 μ.β. έχοντας ενισχυθεί κατά 52 μ.β. σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης. Σταθεροποιητικά τα spreads Ιρλανδίας και Πορτογαλίας στις 604 μ.β. και 1.068 μ.β., αντίστοιχα.
Nέα ιστορικά χαμηλά το γερμανικό bund και το βρετανικό gilt
Στο μεταξύ διαδοχικά ιστορικά χαμηλά καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των γερμανικών και βρετανικών ομολόγων καθώς ενισχύεται η διάθεση αποστροφής κινδύνου και η αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων» από τους επενδυτές.
Ειδικότερα, η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου bund σημειώνει σήμερα διαδοχικά ιστορικά χαμηλά υποχωρώντας μέχρι το 1,33%, ενώ σε χαμηλά ρεκόρ βρίσκονται και οι αποδόσεις των 5ετών και 30ετών τίτλων της χώρας που διαμορφώνονται αντίστοιχα στο 0,415% και 1,897%.
Την ίδια ώρα, χαμηλό ρεκόρ καταγράφει και η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού ομολόγου gilt στο 1,684%.
Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης: Έκκληση στην κυβέρνηση να υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειες
Η Ισπανία αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης, δήλωσε την Τετάρτη ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, απευθύνοντας έκκληση στην ισπανική κυβέρνηση να υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειες ώστε να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου.

«Η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, όχι μόνο για την οικονομία της ευρωζώνης αλλά και για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο κεντρικός Ισπανός τραπεζίτης Miguel Fernandez Ordonez.
Σημειώνεται ότι η Ισπανία δέχεται έντονες πιέσεις για τη μείωση του ελλείμματός της μετά την αδυναμία της κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους του 2011. «Σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ισπανία κινδυνεύει από αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους».

Πηγή : Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου