Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

9 Νοέμβρη: Παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής

Δεν διαμαρτυρόμαστε απλώς για τα δικαιώματά μας αλλά για την ίδια τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Η ποινικοποίηση και η καταστολή των αγώνων είναι η μόνη αντίδραση ενός πανικοβλημένου συστήματος εξουσίας», τονίζουν οι επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής και καλούν στις αυριανές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα -στις 11 π.μ.: Θεσσαλονίκη (ΧΑΝΘ), Αθήνα (Προπύλαια), Βόλο ( Άγιος Νικόλαος)- αλλά και σε πολλές ακόμα χώρες.
Ελλάδα Θεσσαλονίκη: 11:00 π.μ. Πλατεία ΧΑΝΘ Αθήνα: 11:00 π.μ. Προπύλαια Γιάννενα: 12:00 π.μ. ΝομαρχίαΞάνθη: 12:00 π.μ. Κεντρική ΠλατείαΚομοτηνή: 18:00 Κεντρική ΠλατείαΣπάρτη: 11:00 Κεντρική ΠλατείαΛιβαδειά: 11:00 Πεζόδρομος και Πλατεία, 20:30 Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς Σύρος: 11:00 π.μ. Πλατεία Μιαούλη & Κέντρο ΕρμούποληςΤρίκαλα: 11:00 π.μ. Πλατεία Ρήγα ΦεραίουΑίγινα: 13:00 μ.μ. Παλαιά προβλήτα ΑίγιναςΒόλος: 11:00 μ.μ. μπροστά στον Άγιο Νικόλαο Καβάλα: 11:00 π.μ Πλατεία Καπνεργάτη`Πάτρα: 11:00 π.μ “ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ”
Μυτιλήνη: 15:00 π.μ Κτίριο Επιστημών της Θάλασσας Αίθουσα Γ’
ΕξωτερικόΛονδίνο: 13:00 Trafalgar Sqr (Northern Terrace)Παρίσι: 13:00 TrocaderoΑμστερνταμ: 12:00, Barbara Strozzilaan 101 1083HNΒερολίνο (10/11): 15:00, Dorotheenstr. 62-66, Mitte
Μόντρεαλ : 14:00- Guy-Favreau Complex
Eνημέρωση για τις κινητοποιήσεις στο http://soshalkidiki.wordpress.com/
«Κοινός αγώνας ενάντια στα καταστροφικά σχέδια ξεπουλήματος»

«Οι επιτροπές Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» ανεβάζουν ακόμη ψηλότερα τον πήχη του αγώνα, διοργανώνοντας νέο συλλαλητήριο διεκδίκησης και αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη, συνενώνοντας με αυτόν τον τρόπο όλα τα επιμέρους αιτήματα των κοινωνικών αγώνων ενάντια στην συνεχή εξαθλίωση της ζωής μας. Πρόκειται, όπως λένε, για έναν κοινό αγώνα ενάντια στην φίμωση κάθε αντίδρασης στα καταστροφικά σχέδια ξεπουλήματος και υποταγής, τα σχέδια αποδόμησης της παιδείας, της πρόνοιας, των δομών στήριξης ,ενημέρωσης και γενικότερα της κοινωνικής συνοχής.


Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική Αττικής καλεί τους Αθηναίους πολίτες στις 11.00 π.μ. σε πορεία από τα προπύλαια της Πανεπιστημίου, για να σταματήσουν όλες οι διώξεις και φυλακίσεις σε βάρος των αγωνιζόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής και για να πάψουν άμεσα οι εργασίες εξόρυξης χρυσού στην περιοχή.



«Ζήτημα που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας»

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ανεβαίνουν το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη για να ενώσουν την φωνή τους με τους χιλιάδες αλληλέγγυους που στήριξαν τον αγώνα αυτό εδώ και τρία περίπου χρόνια. Η καρδιά όμως της Χαλκιδικής θα χτυπήσει και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου (Ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία Γαλλία, Ισπανία κ.α.) δίνοντας παγκόσμια διάσταση στο αίτημα για μία ανάπτυξη που να υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών και όχι τα υπερκέρδη των πολυεθνικών.

Όπως τονίζει η Λόλα Χρυσούλη, κάτοικος της Ιερισσού, ο λόγος που αποφασίστηκε να διοργανωθεί μια παγκόσμια μέρα αλληλεγγύης στην Χαλκιδική με καλέσματα για ταυτόχρονες διαμαρτυρίες, δράσεις και διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο είναι ότι το ζήτημα των εξορύξεων χρυσού δεν περιορίζεται στα όρια της Ελλάδας.
To βίντεο-κάλεσμα στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης
«Είναι ένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό ζήτημα που αφορά πολλές χώρες που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης και των πολιτικών ξεπουλήματος της γης. Η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Χαλκιδική είναι απλά το «πείραμα» το οποίο αν πετύχει θα εφαρμοστεί σε πολλές άλλες χώρες» τονίζει και προσθέτει: « Για τον λόγο αυτό ζητάμε από τους αλληλέγγυους στον αγώνα μας να διοργανώσουν στην χώρα που βρίσκονται δράσεις υποστήριξης. Γιατί όπως αναφέρεται και στο κάλεσμά μας «μόνο ενωμένοι και αλληλέγγυοι μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα αξιοπρεπές παρόν κι ένα καλύτερο μέλλον».

«Το θέμα δεν είναι μόνο τοπικό, είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο καθώς σε αυτό το επίπεδο τίθεται και το ερώτημα αν διασωθεί το περιβάλλον ή όχι. Το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το ζήτημα της κρίσης και του περιβάλλοντος έχουμε κλιμάκωση των κατασταλτικών αστυνομικών μέτρων σε όλο τον κόσμο. Και αν αυτή τη στιγμή τα ζητήματα αυτά απασχολούν κυρίως την δική μας περιοχή στην Χαλκιδική αύριο θα τα συναντήσουμε σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» λέει ο Γιώργος Ζουμπάς, μέλος της επιτροπής αγώνα Χαλκιδικής και προσθέτει:

«Για τον λόγο αυτό καλούμε στις 9 Νοέμβρη τον κόσμο να διαδηλώσει με όποιον τρόπο νομίζει πρόσφορο υπέρ της σωτηρίας της Χαλκιδικής και ενάντια στη λογική των εταιρειών που μπροστά στο συμφέρον τους δεν υπολογίζουν ούτε τις ζωές ούτε το μέλλον μιας κοινωνίας»

«Παρά το γεγονός ότι περίπου 220 κάτοικοι της Χαλκιδικής αλλά και της Θεσσαλονίκης διώκονται με κατηγορίες εναντίον τους, το κίνημα δείχνει ότι αντέχει, ότι συναντά ολοένα και περισσότερο την αλληλεγγύη του κόσμου και για αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε» σημειώνει ακόμη ο κ. Ζουμπάς ενώ σχετικά με την κυβερνητική και μιντιακή στοχοποίηση του κινήματος ξεκαθαρίζει «Νομίζω ότι η θεωρία των δύο άκρων έχει καταπέσει. Όλοι πλέον ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με ένα κίνημα σωτηρίας του τόπου αυτού, κίνημα που δεν έχει να κάνει με εγκληματικές οργανώσεις και παρόμοια τέτοια πράγματα»

«Θα αποδείξουμε και με αυτήν την πορεία ότι οι διώξεις και η καταστολή δεν θα περάσουν. Η καταστροφή του Κάκαβου δυστυχώς συνεχίζεται λόγω των παράνομων εργασιών της Eldorado. Κάποιος πρέπει επιτέλους να σταματήσει το ξεκοίλιασμα του βουνού μας» λέει η από την πλευρά του ο Λάζαρος Τόσκας, κάτοικος Μ.Παναγιάς και μέλος της επιτροπής αγώνα Χαλκιδικής.

«Η εξόρυξη δεν θα γίνει ποτέ»

«Σας καλούμε σε μια πορεία για μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ. Δηλώνουμε για μία ακόμη φορά το παρόν σε αυτό τον δίκαιο αγώνα, δηλώνουμε για μία ακόμη φορά ότι ως πολίτες της χώρας αυτής αντιστεκόμαστε στην ποινικοποίηση ενός ολόκληρου τόπου. Χωρίς μέλλον για τον τόπο μας δεν θα υπάρξει μέλλον και για εμάς. Βιάζουν την φύση, βιάζουν τον τόπο μας βιάζουν τις ψυχές μας» δηλώνει η Μελαχρινή Λιάκου, κάτοικος Ιερισσού προσθέτοντας ότι ο αγώνας αυτή την στιγμή εξαπλώνεται σε πολλά μέρη του κόσμου με το μήνυμα της αντίστασης να έχει φτάσει πλέον παντού.

«Χαρακτηριστικό είναι ότι καθημερινά δεχόμαστε μηνύματα στήριξης και συμπαράστασης από αλληλέγγυους άλλων χωρών. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω πια!» καταλήγει η Μελαχρινή.

«Θέλουν να μας φοβίσουν αλλά πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο» λέει η Λένα Παναγιωτοπούλου από τα Νέα Ρόδα «Οι διώξεις όχι μόνο δεν καταβάλλουν το ηθικό μας αλλά μας πεισμώνουν ακόμη περισσότερο. Στο βουνό μας δεν μπορούμε πλέον να πλησιάσουμε, πέρα από την μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί αστυνομοκρατείται συνεχώς» δηλώνει και συμπληρώνει «Θα ρθούμε ξανά στην Θεσσαλονίκη για να δείξουμε ότι το κίνημά μας παραμένει ζωντανό και εμείς ενωμένοι»

Η συνέχεια των κινητοποιήσεων: Καραβάνι ως την Αθήνα στις 23, 24, 25 Νοεμβρίου

Να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις ενάντια στην εξόρυξη χρυσού θα συνεχιστούν και μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη. Στις 23-24-25 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει από την Χαλκιδική το καραβάνι αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων με σταθμούς την Κατερίνη, την Λάρισα, τον Βόλο την Λαμία και προορισμό την Αθήνα με την διοργάνωση μιας μεγάλης διαμαρτυρίας μπροστά από την Βουλή. Στόχος του καραβανιού αλληλεγγύης είναι να μεταφερθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, να γνωριστούν οι αλληλέγγυοι στον αγώνα αυτό απ`όλη την Ελλάδα και να φτάσει, όπως λένε, ένα ηχηρό μήνυμα στην Βουλή ότι «δεν έχουν να κάνουν με εγκληματίες αλλά με ένα αυθεντικό κίνημα αντίστασης»

Το Σάββατο λοιπόν στις 11 το πρωί η Χαλκιδική θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, στην πλατεία της ΧΑΝΘ, με πανό, πικέτες, συνθήματα μα πάνω απ`όλα με την αισιοδοξία που πηγάζει από την ίδια την πράξη της αλληλεγγύης. «Ο αγώνας μας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Τώρα σας χρειαζόμαστε όλους» σημειώνουν στο κάλεσμα τους. Και η Θεσσαλονίκη θα ανταποκριθεί με το παραπάνω. Έτσι δεν είναι;

(το παραπάνω ρεπορτάζ είναι της Σταυρούλας Πουλημένη από τοalterthess.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου