Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΜΠΛΑΚ-ΑΟΥΤ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

«Ναι» στην επανακρατικοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου στο Βερολίνο ψήφισαν οι περισσότεροι από όσους προσήλθαν σε δημοψήφισμα για το ζήτημα, αλλά η προσέλευση ήταν τόσο μικρή που τελικά ακύρωσε -οριακά- το αποτέλεσμα.
Οι Βερολινέζοι καλούνταν την Κυριακή να εγκρίνουν ή να απορρίψουν πρόταση της πρωτοβουλίας πολιτών Berliner Energietisch να περάσει στο δημόσιο η διαχείριση του δικτύου από τον επόμενο χρόνο. Τότε λήγει η 20ετής άδεια της σουηδικής Vatternfall, διαχειρίστριας του ηλεκτρικού δικτύου της γερμανικής πρωτεύουσας. Οι περισσότεροι από όσους πήγαν να ψηφίσουν την Κυριακή ψήφισαν «ναι», αλλά ο αριθμός τους δεν έπιασε το απαραίτητο όριο επί του συνόλου του πληθυσμού με δικαίωμα ψήφου.
Προϋπόθεση για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος στη Γερμανία είναι να έχει εγκριθεί από τουλάχιστον το 25% του συνόλου του εκλογικού σώματος.

Όσοι είπαν «ναι» την Κυριακή αντιστοιχούσαν στο 24,1% των Βερολινέζων με δικαίωμα ψήφου -έλειπαν δηλαδή μόλις 21.000 ψήφοι έλειπαν για να κυρωθεί η πρόταση. Συνολικά, στις κάλπες προσήλθε το 29,1% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Σε ανάλογο προηγούμενο δημοψήφισμα στο Αμβούργο το Σεπτέμβριο, το δίκτυο του οποίου επίσης διαχειρίζεται η Vatenfall, η πρόταση είχε επικρατήσει δεσμευτικά με οριακό αποτέλεσμα.
Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου