Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Κόλαφος η κατάθεση του γιατρού για τον χρυσαυγίτη που μαχαίρωσε τον 16χρονο

«Θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του. Ήταν ένα τυφλό χτύπημα που αν ήταν πιο βαθύ θα προκαλούσε το θάνατο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου o Ιωάννης Γέμος ΩΡΛ, διευθυντής αντίστοιχης κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο που είχε χειρουργήσει το 16χρονο μαθητή Λυκείου ο οποίος είχε δεχθεί οργανωμένη επίθεση έξω από το σχολείο του στο Π. Φάληρο, πέρυσι τον Ιανουάριο. Ενώπιον του δικαστηρίου καταρρίφθηκε πως ο 23χρονος χρυσαυγίτης, Γιώργος Αποστολόπουλος, δεν χρησιμοποίησε μαχαίρι. Η επίθεση που παρολίγον να στοιχίσει τη ζωή στον 16χρονο έγινε επειδή είχε γράψει στο θρανίο του αντιφασιστικό μήνυμα. Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο κάθεται μόνο ο 23χρονος Γιώργος Αποστολόπουλος, καθώς για τον έτερο κατηγορούμενο που ήταν ανήλικος όταν έγινε η επίθεση η δικογραφία έχει διαχωριστεί.

Εξεταζόμενος χθες από το δικαστήριο ο Ι. Γέμος ΉΤΑΝ κατηγορηματικός και για το τραύμα στο λαιμό του μαθητή:

«Ήταν «τυφλό» χτύπημα, είπε, θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής. Αν υπήρχε κάκωση της τραχείας δεν θα προλαβαίναμε».

Ο κ.Γέμος, αναφερόμενος στην κατάσταση του μαθητή όταν έφτασε στην κλινική, είπε:

«Τον είδα στο φορείο. Ήταν αιμόφυρτος και πανικόβλητος. Η μισή μύτη του είχε αποσπαστεί λόγω του τραύματος. Έφτανε μέχρι το οστό της κάτω γνάθου. Είχε κοπεί το διάφραγμα. Όμως δεν ήταν σοβαρό. Δεν ήταν επικίνδυνο για την ζωή του. Ήταν τραύμα που αντιμετωπίζεται. Το πιο σοβαρό ήταν στην υπογνάθια χώρα. Είχε κοπεί το δέρμα στην υποτραχηλιακή χώρα. Ήταν σε μήκος περίπου 6 εκατοστά και σε βάθος 3-4. Είχε κατεύθυνση προς το καρωτιδικό τρίγωνο. Με ανησύχησε. Αιμορραγούσε. Όλα τα τραύματα του τραχήλου είναι επικίνδυνα για την ζωή. Είχε φορά κωνοειδή, 1 εκατοστό από την καρωτίδα μπορεί και λιγότερο.

Από το τραύμα στο λαιμό, θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής. Αν υπήρχε κάκωση της τραχείας δεν θα προλάβαινε. Ήταν σε μια περιοχή γενικά επικίνδυνη. Ήταν «τυφλό» χτύπημα (σ.σ. ιατρικός όρος) που θα προκαλούσε θάνατο αν ήταν πιο βαθύ. Η περιοχή έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία και είναι μαζί με τον θώρακα ζωτικής σημασίας. Οποιοδήποτε χτύπημα σε αυτή την περιοχή θα μπορούσε δυνάμει να οδηγήσει στον θάνατο. Μόνο αν ο θύτης είχε γνώσεις ανατομίας θα μπορούσε να ελέγξει το χτύπημα. Πιστεύω ότι το θύμα αιφνιδιάστηκε.

Τα τραύματα από μαχαίρι επουλώνονται καλύτερα γι'αυτό δεν έχει σημάδι».

Απ΄την πλευρά του ο ιδιώτης ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης, που διδάσκει στην αστυνομική ακαδημία και κλήθηκε από την υπεράσπιση ως …σχολιαστής της γνωμάτευσης για την κατάσταση του 16χρονου, την οποία συνέταξε ο κος Γέμος, αμέσως μετά την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του μαθητή, προκάλεσε με τους ισχυρισμούς του την αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου.

«Το τραύμα στο λαιμό είναι αβαθές γιατί αφορούσε επιπολής τραυματισμούς μαλακών μορίων. Είναι αδιανόητο επιστημονικά αυτό που είπε ο γιατρός για το βάθος του τραύματος. Είναι αντιεπιστημονικοί οι ισχυρισμοί του. Δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση. Το τραύμα ήταν επιφανειακό» ανέφερε ο Σ. Τσαντίρης για να προκαλέσει ακόμη και την αντίδραση της έδρας.

Πρόεδρος: Μου κάνει εντύπωση η βεβαιότητά σας όταν δεν έχετε δει τον παθόντα. Εγώ δεν θα μιλούσα με τέτοια ζέση. Εσείς έχετε δει μόνο ένα έγγραφο!

Μάρτυρας: Θέλω να είμαι απόλυτος και σαφής. Δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση. Δεν εισήλθε σε βάθος το μαχαίρι. Το τραύμα ήταν αβαθές και όχι πάνω από ένα εκατοστό. Δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση δεν ήταν θανατηφόρα τα τραύματα.

Τελικώς, το δικαστήριο διέταξε κατ' αντιπαράσταση εξέταση των δύο, με τον Σ. Γέμο να επαναλαμβάνει ότι το τραύμα απείχε ένα εκατοστό από την καρωτίδα και ότι πρόκειται για ευπαθή περιοχή και τον ιατροδικαστής να αναφέρει πως το τραύμα δεν ήταν τόσο σοβαρό και απέχει από την έξω καρωτίδα περισσότερο από ένα εκατοστό.

Η δίκη συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου