Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Στοίχημα της «Πελοπόννησος Πρώτα»: Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ολοκληρώνονται. Οι εκλογές όμως αυτές είναι βαθύτατα πολιτικές. Με τις πολιτικές των μνημονίων και τις συνέπειες του, την ανεργία, τη διάλυση της μεσαίας τάξης, τη φτωχοποίηση ολόκληρων κοινωνικών στρωμάτων, η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Για να επιβιώσει ο θεσμός είναι αναγκαίο να αναδειχθεί εκείνη η αυτοδιοικητική παράταξη, που θα αγωνιστεί ενάντια στις πολιτικές που επέβαλλαν τα μνημόνια. Πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης ήταν οι αρμοδιότητες και οι πόροι. Αίτημα που αυτή την εποχή γίνεται επιτακτικό και άμεσα, όσο ποτέ.
Οι Περιφέρειες ασφυκτιούν οικονομικά με τις αρμοδιότητες τους να είναι στραγγαλισμένες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που αποτελούν το μακρύ χέρι του κράτους, αφήνοντας στην ουσία στους αιρετούς την αποσπασματική χρήση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και τους πόρους να είναι μειωμένοι άνω από 40% . Με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό ότι η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο σημεία:


Να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο και


Η διαχείριση των ήδη μειωμένων πόρων να είναι η πιο ορθολογική, διαφανής, συνετή, μακριά από κάθε διαπλοκή και σκοπιμότητα, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Με δεδομένο ότι, τα τελευταία χρόνια το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνεχώς συρρικνώνεται, ιδιαίτερα το εθνικό σκέλος, που σήμερα περιορίζεται να χρηματοδοτεί τις παρεμβάσεις, για την υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, αντιλαμβανόμαστε την ένδεια των πόρων του προγράμματος αυτού και τις συνέπειες που δημιουργεί για την ανυπαρξία εθνικής πολιτικής σε τομείς, όπως η υγεία, παιδεία κλπ.

Από την κατανομή των πόρων, σε τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, είναι εμφανές ότι το Υπουργείο, κατευθύνεται και σε αυτή την προγραμματική περίοδο σε οριζόντιες τομεακές δράσεις, άρα ελάχιστοι πόροι θα κατανεμηθούν προς τις περιφέρειες

Κρίνεται επομένως απαραίτητη, η στρατηγική ανασύστασης ενός σημαντικού προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων και η αύξηση των πόρων, του εθνικού σκέλους Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο προγραμματισμός της νέας περιόδου 2014-2020, αντί να γίνεται από τα κάτω προς τα πάνω, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, διαμορφώνεται και επιβάλλεται από τα πάνω προς τα κάτω.

Η Ευρώπη, επιβάλλοντας στα κράτη μέλη και στις Περιφέρειες προγραμματισμό που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές περιφερειακές ανάγκες, περιορίζει τις δυνατότητες των περιφερειών να προβούν σε ουσιαστικό αναπτυξιακό προγραμματισμό. Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα για την χώρα μας, που αντιμετωπίζει αυτή την βαθειά κρίση και πρωτοφανή ανεργία, που σπάει κάθε ρεκόρ στην Ευρώπη.

Εμείς θα αγωνιστούμε και θα προσπαθήσουμε ώστε στην νέα αυτή προγραμματική περίοδο, οι πολιτικές του Συμφώνου Εταιρικής Συνεργασίας 2014-2020, το νέο ΕΣΠΑ , να αφορούν προγράμματα που έχει πραγματική ανάγκη η κοινωνία, που να δημιουργούν θέσεις εργασίας, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ταυτόχρονα όμως θα αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα πολυτομεακά και πολυταμειακά προγράμματα με αναγνωρίσιμη ταυτότητα, αξιοποιώντας την πείρα και την επιτυχή εφαρμογή όπου υπάρχει.

Με αυτά τα δεδομένα θα προβούμε στον σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων χωρικής προσέγγισης και τομεακής παρέμβασης όπως :

1) Πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας που περιλαμβάνει :


Πρόγραμμα υποδομών για την άρση της απομόνωσης και την ανασυγκρότηση της ορεινής Οικονομίας


Εξυπηρέτηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας


Ανάπτυξη ορεινής ζώνης και ανασυγκρότηση των τοπικών παραγωγικών συστημάτων (κτηνοτροφία και μεταποιητική δραστηριότητα, μελισσοκομία, προϊόντα ιδιοτυπίας, δράσεις αγροτουρισμού, ιχθυοκαλλιέργειες, εναλλακτικό τουρισμό, δράσεις συμπλήρωσης εισοδήματος, εφαρμογή συμφώνου Ποιότητας Επανενεργοποίηση της ορεινής ζώνης (με παρεμβάσεις, εφαρμογές ΤΠΕ, υπηρεσίες στην Γ’ Ηλικία κ.λ.π

2) Ολοκληρωμένα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (τύπου LEADER /ΟΠΑΑΧ)

Δεδομένου ότι τα προγράμματα αυτά θα είναι πολυταμειακά (χρηματοδοτούμενα από τα ταμεία ΕΤΠΑ–ΕΓΤΠΕ-ΕΚΤ) θα είναι σχεδιασμένα να εξυπηρετούν τους στόχους μιας περιοχής της Πελοποννήσου, με έμφαση στην συνέργεια, στην συνεργασία και με προτεραιότητες στην μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της απασχόλησης, ώστε να υπηρετούν την στρατηγική ανάπτυξης μιας μικροπεριοχής.

3) Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας με


Δράσεις συνέργειας μικρών επιχειρήσεων-τοπικών φορέων-τομέων της Τοπικής οικονομίας για την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών αυτών των περιοχών.


Ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και χαρακτηριστικών, για άσκηση πολιτικών ποιότητας.


Καθιέρωση σημάτων και τοπικής ταυτότητας. Ένταξη σε τουριστικούς οδηγούς για ενίσχυση των τουριστικών Προορισμών

4)Αστικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα

Παρεμβάσεις στον οικιστικό πυρήνα των πόλεων πρωτευουσών της Περιφέρειας και σε πόλεις άνω των 10.000 κατοίκων με στόχο την βελτίωση του κέντρου των πόλεων, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη δράσεων απασχόλησης, επανάχρηση χώρων, επισκεψιμότητα, ποδηλατοδρόμια κ.λ.π.

5) Ολοκληρωμένα προγράμματα, Ειδικές δράσεις και Καινοτόμες Πολιτικές στην Τοπική Ανάπτυξη

Ενισχύουμε την συνεργατικότητα και την κοινωνική οικονομία, την καινοτομική επιχειρηματικότητα και τη νέα επιχειρηματικότητα, εκπονώντας ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συλλογικής Οικονομίας και Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με συγκεκριμένους χρηματοδοτικούς πόρους, την αναγκαία θεσμική και οργανωτική υποδομή, διοίκηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση.

Στο πρόγραμμα αυτό θα έχουν θέση, τα «δίκτυα των ανθρώπων, των τοπικών κοινωνιών, οι τοπικοί δεσμοί, τα άτυπα και θεσμικά δίκτυα που αναδεικνύει η κοινωνία των πολιτών : Δίκτυα Μικρών Επιχειρήσεων, Συνεταιρισμοί Γυναικών, Ενώσεις νέων αγροτών, Ομάδες παραγωγών, Επιχειρήσεις παροχής, Υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, Τοπικά σύμφωνα Ποιότητας, Κλαδικά ή διακλαδικά δίκτυα, Συμπράξεις ή μορφές κοινοπραξιών Μικρών Επιχειρήσεων

Προσπάθεια και στοίχημα της «Πελοπόννησος Πρώτα» να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο ,ώστε να γίνει πράξη, η επανεκκίνηση της οικονομίας της Πελοποννήσου, για την οποία αγωνιζόμαστε, ώστε η Περιφέρειά μας να καταλάβει την θέση που της αξίζει, μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης.

Νίκος Πατσαρίνος

Περιφερειακός Σύμβουλος

Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας
με τον συνδυασμό «Πελοπόννησος Πρώτα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου