Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ

ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΔΑΜΗ

Ερώτ: Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλάτε για μεγάλη διαφορά αλλά οι δημοσκοπήσεις είναι διφορούμενες. Τι συμβαίνει;

Απάντ: Οι δημοσκοπήσεις έχουν σχεδόν αχρηστευθεί, αφού οι πολίτες δεν συνεργάζονται και δεν απαντούν στα δημοσκοπικά ερωτήματα, ιδιαίτερα από το τηλέφωνο. Υπάρχει, όμως, μια άλλη δημοσκόπηση που διεξάγουμε όλοι εμείς, που γυρίζουμε στις «απρόσιτες» και βαθιά λαϊκές γειτονιές, με τους απλούς ανθρώπους. Εκεί που παραμένουν ακόμα ζωντανές οι λαϊκές μας παραδόσεις και τα παραδοσιακά λαϊκά καφενεία. Και σε αυτές τις καθημερινές δημοσκοπήσεις βλέπουμε τους συμπολίτες μας, πέρα από παλιές εντάξεις και τοποθετήσεις, να προκρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μόνη ρεαλιστική λύση αποδοκιμασίας, ανατροπής και διεξόδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και με αισθητή έως μεγάλη, πιθανόν πολύ μεγάλη, διαφορά. Πάμε για μια μεγάλη νίκη. Αυτό είναι το μήνυμα που εισπράττουμε από την κοινωνία, από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Ερώτ: Μήπως είστε πολύ αισιόδοξος και μήπως δημιουργείτε ένα κλίμα επανάπαυσης;

Απάντ: Αισιόδοξος πράγματι είμαι. Αυτό όμως δεν σημαίνει κανένα εφησυχασμό. Το αντίθετο! Αυτό που διαπιστώνω είναι τις μεγάλες δυνατότητες νίκης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κοινωνία. Αυτές όμως οι δυνατότητες πρέπει να επιβεβαιωθούν στην κάλπη. Καλύτερα στις κάλπες. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά και σκληρή ασταμάτητη προσπάθεια μέχρι την τελευταία ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες. Όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον κόσμο της αριστεράς και τους προοδευτικούς ανθρώπους, χρειάζεται μέχρι το τελευταίο λεπτό να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα μέσα στις γειτονιές και τους τόπους δουλειάς για να εμψυχώνουμε, να ενθαρρύνουμε, να επιχειρηματολογούμε, να προβάλλουμε πειστικά επιχειρήματα και να αναδεικνύουμε μια συνεπή και αταλάντευτη ριζοσπαστική αντίληψη ως το βασικό θεμέλιο μιας ρεαλιστικής απάντησης διεξόδου με προοπτική.

Ερώτ: Ποιο θεωρείτε το βασικότερο όπλο των αντιπάλων μας μπροστά στην εκλογική μάχη.

Απαντ: Οι αντίπαλοι μας δεν διαθέτουν ουσιώδη επιχειρήματα. Το κυριότερο αλλά μακάβριο όπλο που έχουν είναι να ανασύρουν από τις πιο σκοτεινές εποχές τις προκαταλήψεις σε βάρος της Αριστεράς και κυρίως να καλλιεργούν το φόβο απέναντί της και απέναντι στο καινούργιο που αντιπροσωπεύει. Αυτό το τείχος του φόβου που θα προσπαθήσουν να το εντείνουν όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, καλούμαστε να αντιπαλέψουμε. Να το σπάσουμε και να το συντρίψουμε. Οι λαοί όταν φοβούνται γίνονται αθύρματα των ισχυρών. Ο ελληνικός λαός καλείται αυτήν την ώρα να τολμήσει για το καινούργιο, το προοδευτικό, το ριζοσπαστικό και το καινοτόμο, πράγματα που αποτελούν όρους, πλέον, για την επιβίωση και την προοπτική της χώρας.

Ερώτ: Μιλάτε με επιμονή για την ανάγκη μιας νέας ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιμείνετε σε αυτήν την κατεύθυνση και μετά τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προβλέπετε;

Απάντ: Όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ με βαθιά ενωτικούς, ταξικούς, εργατικούς και λαϊκούς όρους, με όρους ταξικών και κοινωνικών αγώνων και με όρους προοδευτικής και σοσιαλιστικής ανασυγκρότησης της χώρας, πρέπει να βρεθούν με πολύ περισσότερο πάθος στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μια μεγάλη και πολύ ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μεγάλα ριζοσπατικά εγχειρήματα δεν προωθούνται μέσα από τη στασιμότητα και τις ήττες αλλά μέσα από νικηφόρες μάχες που προσφέρουν ελπίδα και χαλυβδώνουν τη θέληση και την απόφαση των λαών να αλλάξουν την τύχη τους. Μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει τα ριζοσπαστικά λαϊκά χαρακτηριστικά του και θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου εργατικού-λαϊκού κινήματος και ενός μεγάλου ριζοσπαστικού κινήματος της νεολαίας, που τόσο λείπει από τη χώρα.

Ερώτ: Ποιες θα πρέπει αν είναι οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια εκλογική νίκη του;

Απάντ: Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφώσει ένα ριζοσπαστικά νέο πολιτικό σκηνικό που δεν θα έχει υπάρξει ξανά στη χώρα. Αυτό το νέο σκηνικό δεν θα είναι μόνο μια ωρολογιακή πολιτική βόμβα για το ελληνικό αλλά και για το ευρωπαϊκό κατεστημένο.

Μια από τις πρώτες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό πρέπει να είναι η ανάληψη μιας μεγάλης και ουσιαστικής, όχι επικοινωνιακής, πρωτοβουλίας προς όλες τις αριστερές δυνάμεις για την κοινή δράση, τη συνεργασία, τη συμπόρευση και τη συμπαράταξη όλης της Αριστεράς.

Το κλίμα «εμφυλίου» στο χώρο της Αριστεράς συνιστά εξαίρεση και πρωτότυπη «ανωμαλία» στη χώρα μας. Αυτό το κλίμα δεν μπορεί να συνεχισθεί και στο νέο μετεκλογικό σκηνικό. Θα είναι καταστρεπτικό. Πρέπει να αλλάξει. Η μετεκλογική συμπόρευση της Αριστεράς, η οποία μπορεί να διασφαλισθεί μεαμοιβαίες μετατοπίσεις όλων των αριστερών δυνάμεων για ένα ελάχιστο κοινό και συνεκτικό πολιτικό και προγραμματικό τόπο, όχι μόνο είναι απαραίτητη αλλά και συνιστά σχεδόν προϋπόθεση για να προχωρήσουν ταχύτατα προοδευτικές ανατρεπτικές εξελίξεις με εθνικές εκλογές και μεγάλους ενωτικούς εργατικούς και λαϊκούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου