Το «σύστημα Τατούλη» έδωσε εξετάσεις και απέτυχε παταγωδώς
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Το όραμα του περιφερειακού συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα», με επικεφαλής το βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, είναι η Περιφέρεια να αποκτήσει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που θα της επιτρέψουν να κρατήσει τους νέους στον τόπο τους, αλλά και να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες αλληλεγγύης και κοινωνικής πολιτικής, ώστε άμεσα να επουλωθούν οι πληγές που δημιούργησαν στο σώμα της οι μνημονιακές πολιτικές, τις οποίες εφάρμοσε με μεγάλη επιτυχία ο απερχόμενος περιφερειάρχης, Π. Τατούλης. \
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Το όραμα του περιφερειακού συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα», με επικεφαλής το βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, είναι η Περιφέρεια να αποκτήσει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που θα της επιτρέψουν να κρατήσει τους νέους στον τόπο τους, αλλά και να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες αλληλεγγύης και κοινωνικής πολιτικής, ώστε άμεσα να επουλωθούν οι πληγές που δημιούργησαν στο σώμα της οι μνημονιακές πολιτικές, τις οποίες εφάρμοσε με μεγάλη επιτυχία ο απερχόμενος περιφερειάρχης, Π. Τατούλης. \
-Υπάρχει μια αίσθηση ότι μετά το πρώτο διάστημα αμφισβήτησης προς την υποψηφιότητά σας, το κλίμα όλο και βελτιώνεται με τους ψηφοφόρους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς τι εισπράττετε από την επαφή σας με τους πολίτες, αλλά και τα στελέχη που συνεργάζεστε;
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας μεγάλης ανατροπής. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως συσπειρωμένες και σηκώνουν ένα μεγάλο φορτίο αυτού του αγώνα. Μαζί με άλλες δυνάμεις, όπως τη δική μας κίνηση, την «Κοινωνία Πρώτα». Εξάλλου, αυτό απέδειξε και η μεγαλειώδης συγκέντρωση νίκης του Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα.
-Ο σημερινός περιφερειάρχης, ο κ. Τατούλης, σε κάθε του δημόσια εμφάνιση επαίρεται για το έργο που έχει κάνει στην Πελοπόννησο. Ήταν, πράγματι, τόσο επιτυχημένος;
Και βέβαια είναι επιτυχημένος. Εξυπηρέτησε πλήρως και επιτυχώς τους πολιτικούς και προσωπικούς του στόχους. Εφάρμοσε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική με τον πιο ακραίο τρόπο, με το σχεδιασμό για τη μετατροπή της Πελοποννήσου σε Ειδική Οικονομική Ζώνη. Εφάρμοσε επιτυχώς ένα ιδιότυπο σύστημα αδιαφάνειας και αυταρχισμού ως μέσο εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Εξυπηρέτησε εργολαβικά και οικονομικά συμφέροντα, ενίοτε του «ομίλου» της οικογένειας Τατούλη. Αυτά ναι, τα υλοποίησε επιτυχώς.
Τι δεν έκανε; Ανάπτυξη για τους κατοίκους, κοινωνική πολιτική και διάφανη διαχείριση.
-Ένα άλλο στοιχείο που κυριαρχεί στην επικαιρότητα είναι οι «ακροβασίες» του κ. Τατούλη μεταξύ του νόμιμου και του ηθικού. Ποια είναι η γνώμη σας;
Δεν είναι ακροβασίες. Ο κ. Τατούλης έχει παραβιάσει τους στοιχειώδεις κανόνες της πολιτικής ηθικής με τη διαπλοκή μεταξύ της Περιφέρειας και των οικογενειακών του κατασκευαστικών εταιρειών. Ισχυρίζεται ότι κάθε τι νομότυπο είναι και ηθικό. Έχει παραβιάσει, όμως, και τη νομιμότητα, συγκεκριμένα τα άρθρα 159 και 180 του νόμου περί αυτοδιοίκησης. Φοβάμαι για τον κ. Τατούλη ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έχει τη μοίρα του κ. Βουλγαράκη. Στη λιγότερo καλή γι’ αυτόν, εκείνη του κ. Τσοχατζόπουλου.
-Η κυβέρνηση διατείνεται ότι στις 18 και 25 Μαΐου πρέπει να αναδειχτούν «τοπικοί άρχοντες» με αυτοδιοικητικά κριτήρια, ενώ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και εσείς προσωπικά επιμένετε ότι πρέπει να σταλεί πολιτικό μήνυμα. Γιατί υποστηρίζετε τη συγκεκριμένη άποψη;
Η Περιφέρεια δεν είναι ένας εξωραϊστικός σύλλογος! Διαχειρίζεται μεγάλα ποσά και ασκεί πολιτική. Δε χρωματίζουμε εμείς τις εκλογές. Οι εκλογές ΕΙΝΑΙ πολιτικές. Ο νέος περιφερειάρχης καλείται να λειτουργήσει ως εκτελεστής της τροϊκανής πολιτικής, ή να εφαρμόσει μια πολιτική προς όφελος της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να μη θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού την πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, της αποσύνθεσης της οικονομίας, διότι γνωρίζει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα.
-Κύριε Βουδούρη, πόσο ψηλά έχετε βάλει τα κριτήρια επιτυχίας του συνδυασμού σας «Πελοπόννησος Πρώτα»; Με ποιο ποσοστό θα είστε ικανοποιημένος;
Δεν είμαι παίκτης του πολιτικού ΠΡΟΠΟ. Να πω μόνο ότι όσο πιο ψηλά το ποσοστό, τόσο πιο κοντά θα είναι ο στόχος: το «Σύστημα Τατούλη-Φούχτελ» να αποτελέσει παρελθόν και να ανοίξει δρόμος για την Πελοπόννησο της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης.
-Μπορεί να ασκήσει διοίκηση ένας αριστερός πολιτικός σε μια Περιφέρεια του «Καλλικράτη», σ’ ένα σύστημα εν μέσω κρίσης και λιτότητας;
Πολιτική στην Περιφέρεια μπορεί να ασκεί όποιος διεκδικεί από την κεντρική εξουσία, όποιος κατανοεί ότι ο ρόλος του περιφερειάρχη δεν είναι απλά διαχειριστικός, αλλά βαθιά πολιτικός. Ο περιφερειάρχης έχει μεγάλες δυνατότητες επανασχεδιασμού της οικονομίας και των υποδομών. Είναι, ή μάλλον πρέπει να είναι, ένα «μικρός πρωθυπουργός» στην πραγματικότητα.
Η «Πελοπόννησος Πρώτα» διαθέτει πρόγραμμα ρεαλιστικό και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και τεχνογνωσία να το εφαρμόσει. Και βέβαια, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση.
-Να περάσουμε και στις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού σας. Η Πελοπόννησος, όπως και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας στην πλειοψηφία, ταλανίζεται από φτώχεια και ανεργία. Τι θα κάνετε για να αντιστραφεί αυτό;
Η «Πελοπόννησος Πρώτα» έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση, βασισμένο στα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Οι δύο βασικοί άξονες του προγράμματός μας είναι η ποιοτική παραγωγή στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και η μεταποίηση με σύγχρονες μονάδες, εντός της Πελοποννήσου, ώστε να μένει στον τόπο η παραγόμενη υπεραξία. Σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν νέα υγιή συνεταιριστικά σχήματα, που τα τελευταία χρόνια ήδη αναπτύσσονται στην Πελοπόννησο. Ο τουρισμός, η μεγάλη μας «βιομηχανία», για την Πελοπόννησο έχει τεράστιες δυνατότητες ακόμα αναξιοποίητες. Εννοούμε ποιοτικό και θεματικό τουρισμό, αγροτουρισμό, ιατρικό τουρισμό κ.ο.κ., βασισμένο σε οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Μόνο έτσι τα οφέλη μπορούν να διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας. Δε μιλάμε για τουριστικά μεγαθήρια, τα οποία δημιουργούν μεγαλοεπενδυτές και αποκόπτουν ουσιαστικά την τουριστική δραστηριότητα και τα οφέλη της από τις τοπικές κοινωνίες.
-Ο βασικός πυλώνας της περιοχής μας είναι η αγροτική οικονομία. Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη στήριξή της;
Στήριξη ποιοτικών καλλιεργειών και ενίσχυση της «πελοποννησιακής ταυτότητας» στα βασικά προϊόντα. Στήριξη και ενοποίηση συνεταιριστικών δομών και συνεργειών παραγωγών με στόχο τη μεταποίηση εντός της Πελοποννήσου αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και σαφής εξαγωγικός προσανατολισμός. Ανάπτυξη του τουρισμού σε συνέργεια με την πρωτογενή παραγωγή, με ήπιες μορφές ανάπτυξης και σεβασμό στο περιβάλλον. Ξέρετε, στη διάρκεια των περιοδειών μου συναντήσαμε επιτυχημένα παραδείγματα τέτοιων συνεργειών, καταπληκτικές υποδομές, ανθρώπους με γνώση, σχέδιο και πίστη ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτά θα γίνουν σημαία μας και, με τα κίνητρα που θα δώσουμε, βασικός μοχλός ανάπτυξης στη Μεσσηνία.
-Πώς μπορεί η Πελοπόννησος να γίνει ακόμη πιο ελκυστικός τουριστικός προορισμός;
Αξιοποιώντας και προβάλλοντας όλες τις δυνατότητες τις κλιματικές, αρχαιολογικές, ιστορικές για την προώθηση ενός εναλλακτικού τουρισμού. Ο αρχαιολογικός μας πλούτος πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί με έναν ενδιαφέροντα, ζωντανό τρόπο για να γίνει ελκυστικός σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες, ενσωματώνοντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας για παραγωγή ψηφιακού υλικού και οδηγών, αναπαραστάσεις της ζωής στις διάφορες ιστορικές περιόδους κ.λπ.
Πρέπει να αναδείξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ορεινός τουρισμός, θαλάσσια σπορ, αγροτουρισμός. Ενθάρρυνση των παραδοσιακών οικισμών, που θα αλλάξουν την εικόνα της Πελοποννήσου.
-Γιατί θεωρείτε ότι η μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης και σε πολιτικό, θα βοηθήσει την Περιφέρεια;
Πρωταρχικός στόχος είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβασή του, να βελτιωθούν οι χώροι απογείωσης-προσγείωσης και ο τεχνικός εξοπλισμός. Και βέβαια, πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο τομέα.
Η λειτουργία του αεροδρομίου της Τρίπολης ως πολιτικού θα εξεταστεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό των υποδομών της Περιφέρειας, πάντα σε δημόσιο πλαίσιο.
-Το μέγα θέμα των απορριμμάτων πώς θα το διαχειριστείτε; Υπάρχει από εσάς εναλλακτικό σχέδιο που μπορεί «να περπατήσει» άμεσα, διότι τα πρόστιμα της Ε.Ε. θα αρχίσουν κάποια στιγμή να πληρώνονται από την τσέπη των δημοτών;
Κοιτάξτε, αυτή η σύμβαση θα καταρρεύσει από μόνη της. Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το ΥΠΕΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δε θα επιτρέψουμε να προχωρήσει αυτή η ανάθεση, η οποία έγινε με αδιαφανή κριτήρια, κατασπαταλά δημόσιο χρήμα σε όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και δεσμεύει την Περιφέρεια για τα επόμενα 30 χρόνια να παραδίδει 150.000 απορρίμματα το χρόνο. Εμείς έχουμε εναλλακτική πρόταση: διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και ανακύκλωση. Αυτή θα εφαρμόσουμε, σε συνεργασία με τους Δήμους.
-Δώστε μας δυο-τρία στοιχεία του προγράμματός σας που θα οδηγήσουν την Πελοπόννησο σε μια «νέα εποχή».
Ενιαία «πελοποννησιακή ταυτότητα» και διασφάλιση της ονομασίας προέλευσης των προϊόντων μας, που θα ενισχύσει την παρουσία τους στο εξωτερικό. Ενίσχυση των συνεταιριστικών δομών και των συνεργειών ομάδων παραγωγών με στήριξη των προωθητικών τους ενεργειών και των δικτύων διανομής, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές. Σε σταθερή διαβούλευση με τις παραγωγικές ομάδες θα στραφούμε συστηματικά σε ποιοτικές καλλιέργειες και τυποποίηση στον τόπο μας. Ενοποίηση των φορέων διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ώστε δίνεται φτηνό νερό ύδρευσης και, κυρίως, άρδευσης στους καλλιεργητές.
-Το μήνυμά σας στις γυναίκες και τους άντρες, στους νέους και τις νέες, στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, ποιο είναι;
Όραμά μας είναι οι νέοι να ζουν, να εργάζονται σε αυτόν τόπο. Όραμά μας είναι το σύστημα πρόνοιας και περίθαλψης να επιτρέπει αξιοπρεπή και ευτυχισμένα γερατειά σε κάθε Πελοποννήσιο.
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας μεγάλης ανατροπής. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως συσπειρωμένες και σηκώνουν ένα μεγάλο φορτίο αυτού του αγώνα. Μαζί με άλλες δυνάμεις, όπως τη δική μας κίνηση, την «Κοινωνία Πρώτα». Εξάλλου, αυτό απέδειξε και η μεγαλειώδης συγκέντρωση νίκης του Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα.
-Ο σημερινός περιφερειάρχης, ο κ. Τατούλης, σε κάθε του δημόσια εμφάνιση επαίρεται για το έργο που έχει κάνει στην Πελοπόννησο. Ήταν, πράγματι, τόσο επιτυχημένος;
Και βέβαια είναι επιτυχημένος. Εξυπηρέτησε πλήρως και επιτυχώς τους πολιτικούς και προσωπικούς του στόχους. Εφάρμοσε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική με τον πιο ακραίο τρόπο, με το σχεδιασμό για τη μετατροπή της Πελοποννήσου σε Ειδική Οικονομική Ζώνη. Εφάρμοσε επιτυχώς ένα ιδιότυπο σύστημα αδιαφάνειας και αυταρχισμού ως μέσο εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Εξυπηρέτησε εργολαβικά και οικονομικά συμφέροντα, ενίοτε του «ομίλου» της οικογένειας Τατούλη. Αυτά ναι, τα υλοποίησε επιτυχώς.
Τι δεν έκανε; Ανάπτυξη για τους κατοίκους, κοινωνική πολιτική και διάφανη διαχείριση.
-Ένα άλλο στοιχείο που κυριαρχεί στην επικαιρότητα είναι οι «ακροβασίες» του κ. Τατούλη μεταξύ του νόμιμου και του ηθικού. Ποια είναι η γνώμη σας;
Δεν είναι ακροβασίες. Ο κ. Τατούλης έχει παραβιάσει τους στοιχειώδεις κανόνες της πολιτικής ηθικής με τη διαπλοκή μεταξύ της Περιφέρειας και των οικογενειακών του κατασκευαστικών εταιρειών. Ισχυρίζεται ότι κάθε τι νομότυπο είναι και ηθικό. Έχει παραβιάσει, όμως, και τη νομιμότητα, συγκεκριμένα τα άρθρα 159 και 180 του νόμου περί αυτοδιοίκησης. Φοβάμαι για τον κ. Τατούλη ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έχει τη μοίρα του κ. Βουλγαράκη. Στη λιγότερo καλή γι’ αυτόν, εκείνη του κ. Τσοχατζόπουλου.
-Η κυβέρνηση διατείνεται ότι στις 18 και 25 Μαΐου πρέπει να αναδειχτούν «τοπικοί άρχοντες» με αυτοδιοικητικά κριτήρια, ενώ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και εσείς προσωπικά επιμένετε ότι πρέπει να σταλεί πολιτικό μήνυμα. Γιατί υποστηρίζετε τη συγκεκριμένη άποψη;
Η Περιφέρεια δεν είναι ένας εξωραϊστικός σύλλογος! Διαχειρίζεται μεγάλα ποσά και ασκεί πολιτική. Δε χρωματίζουμε εμείς τις εκλογές. Οι εκλογές ΕΙΝΑΙ πολιτικές. Ο νέος περιφερειάρχης καλείται να λειτουργήσει ως εκτελεστής της τροϊκανής πολιτικής, ή να εφαρμόσει μια πολιτική προς όφελος της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να μη θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού την πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, της αποσύνθεσης της οικονομίας, διότι γνωρίζει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα.
-Κύριε Βουδούρη, πόσο ψηλά έχετε βάλει τα κριτήρια επιτυχίας του συνδυασμού σας «Πελοπόννησος Πρώτα»; Με ποιο ποσοστό θα είστε ικανοποιημένος;
Δεν είμαι παίκτης του πολιτικού ΠΡΟΠΟ. Να πω μόνο ότι όσο πιο ψηλά το ποσοστό, τόσο πιο κοντά θα είναι ο στόχος: το «Σύστημα Τατούλη-Φούχτελ» να αποτελέσει παρελθόν και να ανοίξει δρόμος για την Πελοπόννησο της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης.
-Μπορεί να ασκήσει διοίκηση ένας αριστερός πολιτικός σε μια Περιφέρεια του «Καλλικράτη», σ’ ένα σύστημα εν μέσω κρίσης και λιτότητας;
Πολιτική στην Περιφέρεια μπορεί να ασκεί όποιος διεκδικεί από την κεντρική εξουσία, όποιος κατανοεί ότι ο ρόλος του περιφερειάρχη δεν είναι απλά διαχειριστικός, αλλά βαθιά πολιτικός. Ο περιφερειάρχης έχει μεγάλες δυνατότητες επανασχεδιασμού της οικονομίας και των υποδομών. Είναι, ή μάλλον πρέπει να είναι, ένα «μικρός πρωθυπουργός» στην πραγματικότητα.
Η «Πελοπόννησος Πρώτα» διαθέτει πρόγραμμα ρεαλιστικό και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και τεχνογνωσία να το εφαρμόσει. Και βέβαια, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση.
-Να περάσουμε και στις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού σας. Η Πελοπόννησος, όπως και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας στην πλειοψηφία, ταλανίζεται από φτώχεια και ανεργία. Τι θα κάνετε για να αντιστραφεί αυτό;
Η «Πελοπόννησος Πρώτα» έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση, βασισμένο στα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Οι δύο βασικοί άξονες του προγράμματός μας είναι η ποιοτική παραγωγή στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και η μεταποίηση με σύγχρονες μονάδες, εντός της Πελοποννήσου, ώστε να μένει στον τόπο η παραγόμενη υπεραξία. Σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν νέα υγιή συνεταιριστικά σχήματα, που τα τελευταία χρόνια ήδη αναπτύσσονται στην Πελοπόννησο. Ο τουρισμός, η μεγάλη μας «βιομηχανία», για την Πελοπόννησο έχει τεράστιες δυνατότητες ακόμα αναξιοποίητες. Εννοούμε ποιοτικό και θεματικό τουρισμό, αγροτουρισμό, ιατρικό τουρισμό κ.ο.κ., βασισμένο σε οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Μόνο έτσι τα οφέλη μπορούν να διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας. Δε μιλάμε για τουριστικά μεγαθήρια, τα οποία δημιουργούν μεγαλοεπενδυτές και αποκόπτουν ουσιαστικά την τουριστική δραστηριότητα και τα οφέλη της από τις τοπικές κοινωνίες.
-Ο βασικός πυλώνας της περιοχής μας είναι η αγροτική οικονομία. Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη στήριξή της;
Στήριξη ποιοτικών καλλιεργειών και ενίσχυση της «πελοποννησιακής ταυτότητας» στα βασικά προϊόντα. Στήριξη και ενοποίηση συνεταιριστικών δομών και συνεργειών παραγωγών με στόχο τη μεταποίηση εντός της Πελοποννήσου αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και σαφής εξαγωγικός προσανατολισμός. Ανάπτυξη του τουρισμού σε συνέργεια με την πρωτογενή παραγωγή, με ήπιες μορφές ανάπτυξης και σεβασμό στο περιβάλλον. Ξέρετε, στη διάρκεια των περιοδειών μου συναντήσαμε επιτυχημένα παραδείγματα τέτοιων συνεργειών, καταπληκτικές υποδομές, ανθρώπους με γνώση, σχέδιο και πίστη ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτά θα γίνουν σημαία μας και, με τα κίνητρα που θα δώσουμε, βασικός μοχλός ανάπτυξης στη Μεσσηνία.
-Πώς μπορεί η Πελοπόννησος να γίνει ακόμη πιο ελκυστικός τουριστικός προορισμός;
Αξιοποιώντας και προβάλλοντας όλες τις δυνατότητες τις κλιματικές, αρχαιολογικές, ιστορικές για την προώθηση ενός εναλλακτικού τουρισμού. Ο αρχαιολογικός μας πλούτος πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί με έναν ενδιαφέροντα, ζωντανό τρόπο για να γίνει ελκυστικός σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες, ενσωματώνοντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας για παραγωγή ψηφιακού υλικού και οδηγών, αναπαραστάσεις της ζωής στις διάφορες ιστορικές περιόδους κ.λπ.
Πρέπει να αναδείξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ορεινός τουρισμός, θαλάσσια σπορ, αγροτουρισμός. Ενθάρρυνση των παραδοσιακών οικισμών, που θα αλλάξουν την εικόνα της Πελοποννήσου.
-Γιατί θεωρείτε ότι η μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης και σε πολιτικό, θα βοηθήσει την Περιφέρεια;
Πρωταρχικός στόχος είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβασή του, να βελτιωθούν οι χώροι απογείωσης-προσγείωσης και ο τεχνικός εξοπλισμός. Και βέβαια, πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο τομέα.
Η λειτουργία του αεροδρομίου της Τρίπολης ως πολιτικού θα εξεταστεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό των υποδομών της Περιφέρειας, πάντα σε δημόσιο πλαίσιο.
-Το μέγα θέμα των απορριμμάτων πώς θα το διαχειριστείτε; Υπάρχει από εσάς εναλλακτικό σχέδιο που μπορεί «να περπατήσει» άμεσα, διότι τα πρόστιμα της Ε.Ε. θα αρχίσουν κάποια στιγμή να πληρώνονται από την τσέπη των δημοτών;
Κοιτάξτε, αυτή η σύμβαση θα καταρρεύσει από μόνη της. Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το ΥΠΕΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δε θα επιτρέψουμε να προχωρήσει αυτή η ανάθεση, η οποία έγινε με αδιαφανή κριτήρια, κατασπαταλά δημόσιο χρήμα σε όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και δεσμεύει την Περιφέρεια για τα επόμενα 30 χρόνια να παραδίδει 150.000 απορρίμματα το χρόνο. Εμείς έχουμε εναλλακτική πρόταση: διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και ανακύκλωση. Αυτή θα εφαρμόσουμε, σε συνεργασία με τους Δήμους.
-Δώστε μας δυο-τρία στοιχεία του προγράμματός σας που θα οδηγήσουν την Πελοπόννησο σε μια «νέα εποχή».
Ενιαία «πελοποννησιακή ταυτότητα» και διασφάλιση της ονομασίας προέλευσης των προϊόντων μας, που θα ενισχύσει την παρουσία τους στο εξωτερικό. Ενίσχυση των συνεταιριστικών δομών και των συνεργειών ομάδων παραγωγών με στήριξη των προωθητικών τους ενεργειών και των δικτύων διανομής, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές. Σε σταθερή διαβούλευση με τις παραγωγικές ομάδες θα στραφούμε συστηματικά σε ποιοτικές καλλιέργειες και τυποποίηση στον τόπο μας. Ενοποίηση των φορέων διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ώστε δίνεται φτηνό νερό ύδρευσης και, κυρίως, άρδευσης στους καλλιεργητές.
-Το μήνυμά σας στις γυναίκες και τους άντρες, στους νέους και τις νέες, στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, ποιο είναι;
Όραμά μας είναι οι νέοι να ζουν, να εργάζονται σε αυτόν τόπο. Όραμά μας είναι το σύστημα πρόνοιας και περίθαλψης να επιτρέπει αξιοπρεπή και ευτυχισμένα γερατειά σε κάθε Πελοποννήσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου