Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

«Χρυσή» υπογραφή εν κρυπτώ καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις Σκουριές

Εν κρυπτώ επιχειρεί η κυβέρνηση να διευθετήσει τις εκκρεμότητες με την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής. Το κατήγγειλε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα δάση. Σύμφωνα με την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κατερίνα Ιγγλέζη, η κυβέρνηση βάζει την τελική υπογραφή σε σχέση με τη νομιμοποίηση της επένδυσης στη Χαλκιδική, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την κατασκευή του εργοστασίου εξόρυξης χρυσού στην περιοχή.
Κατά τη βουλευτή, η διευθέτηση που είναι «χαμένη» μέσα στο πολυσέλιδο κείμενο φωτογραφίζει τα συμφέροντα της εταιρείας, καθώς αναφέρει ότι «στις περιπτώσεις επιτρεπτών παρεμβάσεων του παρόντος νόμου για την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης τυχόν κτηριακών εγκαταστάσεων που ανεγείρονται κατά τις κείμενες διατάξεις, δεν απαιτείται η ύπαρξη "προσώπου γηπέδου", όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από ειδικές ή γενικές διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου. Υποστήριξε ότι το άρθρο 52 του νομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες μεταλλείων να εκμεταλλεύονται δασικές εκτάσεις και να ανεγείρουν εγκαταστάσεις μετά την έκδοση Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ).

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε εξάλλου ότι αποτελεί πολιτική αντίφαση ο ίδιος ο τίτλος του νομοσχεδίου, καθώς μιλά για περιβαλλοντική αναβάθμιση, αλλά και ιδιωτική πολεοδόμηση. «Από μόνα τους τα δύο αυτά ζητήματα είναι ασύμβατα» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αξίωσε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς όπως είπε προσκρούει σε διατάξεις του Συντάγματος σε ό,τι αφορά την προστασία του δάσους.

Ανάλογες αιτιάσεις εξέφρασαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ μόνο το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι υπερψηφίζει. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις αντιλαϊκές και υπογράμμισε ότι ωφελούν το μεγάλο κεφάλαιο. Ο Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ μίλησε για απουσία στρατηγικού σχεδίου και εξέφρασε το φόβο ότι οι συνέπειες από τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα είναι μη αναστρέψιμες για το μέλλον της χώρας.

Πηγή: Ελευροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου