Μετά από 14 χρόνια ύπαρξης και συνεχούς λειτουργίας το Κέντρο Νέων Κορινθίας απειλείται με προσωρινό ή οριστικό κλείσιμο. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι πρόκειται να γίνει διότι τα επίσημα χείλη παραμένουν ερμητικά κλειστά και δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους.
Η αλήθεια είναι πως το Κέντρο Νέων με τη σημερινή του μορφή πρέπει να λάβει τέλος. Η νομική του μορφή ΟΧΙ το κτίριο και η λειτουργία του υπό άλλη μορφή. Ενώ τα πράγματα είναι πολύ απλά, η δύσκαμπτη περιφερειακή διοίκηση και η μητέρα πολλών πολιτιστικών δεινών και πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας, τα περιπλέκει με τρόπο εκπληκτικό. Ενώ ο σκοπός και οι προθέσεις της ίδρυσης του ΚΝΚ από τον τότε Νομάρχη κ. Μανωλάκη ήταν προς τη θετική κατεύθυνση, οι εκάστοτε διοικήσεις του δεν υπήρξαν χρηστές. Παράλληλα δεν υπήρξε ούτε βούληση ούτε έλεγχος από τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και αν κάποτε επιχειρήθηκε μια υποτυπώδης εξομάλυνση της λειτουργίας του ΔΣ αυτή πνίγηκε μέσα σε πού περισσότερες αντί-δεοντολογικές και αντί-δημοκρατικές διαδικασίες.
Το ΚΝΚ είχε δυο παράλληλες ζωές: αυτή της διοίκησης και αυτή του πραγματικού φορέα και παραγωγού πολιτισμού που ήταν και είναι οι εθελοντές-εμψυχωτές του. Μέσα σε όλες τις καταιγίδες αυτοί το κράτησαν στη ζωή μέχρι σήμερα.
Τι να πρωτοθυμηθούμε από τις εκδηλώσεις, τις διαλέξεις, τις προβολές ταινιών, το θεατρικό παιχνίδι; Στο ΚΝΚ μεγάλωσαν τα παιδιά μας, έκαναν φίλους και παρέες, έμαθαν να συνεργάζονται και αναζητούν την ποιότητα στα πολιτιστικά δρώμενα, να εργάζονται ως εθελοντές. Εκεί εμείς οι γονείς -και σε ηλικία μεγαλύτεροι- φτιάξαμε παρέες, φιλίες, μοιραστήκαμε ανησυχίες και προβλήματα , δημιουργήσαμε, συνεργαστήκαμε και μάθαμε να λειτουργούμε συλλογικά και αυτόνομα.
Μετά την πρώτη απειλή για το κλείσιμό του πριν δύο χρόνια δημιουργήσαμε την Πρωτοβουλία για το Κέντρο Νέων Κορίνθου ως πυλώνα αντίστασης στην εύκολη λύση του λουκέτου και το κρατήσαμε ανοιχτό, λειτουργικό και πλούσιο σε εκδηλώσεις στηρίζοντας τες οικονομικά και συμμετοχικά. Η Πρωτοβουλία απαρτίζεται από πολλές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Κόρινθο, δεν επιχορηγούνται από κανένα κρατικό, περιφερειακό, δημοτικό φορέα αλλά εθελοντικά και με ανιδιοτέλεια παράγουν πολιτισμό και συμμετοχικές δράσεις.
Τι δύσκολο ζητάμε;
Να συνεχίσει το ΚΝΚ τη δράση του, με την όποια νομική μορφή επιθυμεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και να πάρει τη σκυτάλη από την απερχόμενη διοίκησή του και νομική μορφή που υφίσταται μόνο στα χαρτιά ενώ εκκρεμούν δικαστικοί αγώνες και διεκδικήσεις.
Οι άνθρωποι που πλαισιώνουν το ΚΝΚ ή συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία και τις δράσεις του δεν έχουν καμία σχέση με τα τερτίπια και τις διαμάχες της που εκπορεύονται από την απερχόμενη διοίκησή του.
Επιζητούν την παραγωγή μη-κατευθυνόμενου πολιτισμού με συμμετοχικές διαδικασίες.
Πόσο ενοχλεί αυτό; Πάρα πολύ διότι ταυτίζεται με την οικονομική και κατ’ επέκταση πολιτική ελευθερία και αυτονομία. Στην εποχή της κατάρρευσης των πάντων η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιθυμεί να συμπαρασύρει αυτούς που στέκονται όρθιοι στη λαίλαπα;
Ποιο το ενδιαφέρον της Πολιτείας; Ελάχιστο έως ανύπαρκτο πράγμα που τεκμηριώνεται είτε από την παρουσία/ απουσία των εκπροσώπων της πολιτείας στις εκδηλώσεις και η διαρκής δυστοκία στη διενέργεια ενός ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου.
Μετά την απειλή αλλαγής κλειδαριών, που δεν υλοποιήθηκε, ήρθε η απειλή των κουτιών.
Ενώ υποτίθεται η μη κερδοσκοπική εταιρεία βρίσκεται υπό εκκαθάριση και άρα χρειάζεται να κλείσει το ΚΝΚ για να γίνει ακριβής καταμέτρηση και καταγραφή των κινητών περιουσιακών του στοιχείων, μεταφέρθηκαν σε αυτό δεκάδες κούτες με εκδόσεις της πρώην Νομαρχίας από 2000, που παραμένουν στα αζήτητα, γραφεία και προσεχώς οι σιδερένιες κερκίδες από το κλειστό πλέον Θέατρο Εξαμιλίων. Αναρωτιέμαι κατά πόσον αυτά θα διευκολύνουν την καταγραφή.
Κοιτώ τις στοίβες με τα βιβλία και αναρωτιέμαι πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν γι’ αυτά…
Το ΚΝΚ πρέπει να κλείσει.! Στις διαχρονικές σπατάλες δίνουμε άφεση!
Για μένα το ερώτημα δεν μπορεί παρά να είναι μόνο ένα:
Ποιες είναι οι προθέσεις της Περιφερειακής Ενότητας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
Να γίνει το ΚΝΚ αποθήκη παλαιών υλικών ή υποθήκη για το μέλλον της Κορινθιακής νεολαίας ;
Ας το απαντήσουν με καθαρές και σαφείς τοποθετήσεις ο κ.Τατούλης, ο κ. Παπαγγελόπουλος και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Νομού Κορινθίας.
Εμείς κουραστήκαμε να παίζουμε να παίζουμε το κρυφτούλι για τα αυτονόητα.
Και το αυτονόητο είναι η διατήρηση και λειτουργία ενός χώρου πολιτισμού με δωρεάν εκδηλώσεις για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας. Στο καιρό της παρακμής όπου ξοδεύονται μέσω ΕΣΠΑ και μή εκατομμύρια ευρώ για αμφιβόλου ποιότητας εκδηλώσεις, εξοπλισμούς και δοξαστικές τελετές.
Διεκδικούμε την ελευθερία να ορίζουμε τον τρόπο ψυχαγωγίας μας και μάλιστα ανεξόδως για τη διοίκηση. Χωρίς τη διαδικασία της επαιτείας ψιχίων και άρα εξάρτησης.
Τόσο απλό αλλά τόσο δύσκολο για το σύστημα.
Θα είχε ενδιαφέρον και θα αποτελούσε ένδειξη πολιτικού αναστήματος η σαφής τοποθέτηση των αρμοδίων. Ώστε να γνωρίζουμε όλοι τις προθέσεις τους.
Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε….
Αναρτήθηκε από Μάγια Φουριώτη http://ypirxelogos.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου