Του Κώστα Στεφανάκη * Είναι ήδη γνωστό, ότι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (Γ.Τ.Ο.) ονομάζονται όλοι οι οργανισμοί, οι οποίοι προέρχονται μετά από «πείραγμα» του γενετικού υλικού (DNA) ζωντανών οργανισμών φυτών και ζώων. Γίνεται δηλαδή ανάμιξη του γενετικού υλικού ακόμα και σε εντελώς διαφορετικούς οργανισμούς όπως π.χ. πατάτας με γονίδια σκορπιού!, σπαράγγι με γονίδια αρουραίου!, σολομού με γονίδια μοσχαριού! Στη φύση κάποιες φορές δημιουργούνται μεταλλάξεις, δηλαδή νέοι οργανισμοί που παρεκκλίνουν σημαντικά από τους ήδη υπάρχοντες, θεωρούνται όμως ως εξαίρεση του κανόνα ο οποίος ισχύει στην εξελικτική διαδικασία των οργανισμών. Μια διαδικασία η οποία συντελείται με αργά και σταθερά βήματα.Οι αρχαίοι μύθοι που αναφέρονται σε μυθικά όντα όπως οι Κένταυροι, ο Πήγασος, η Σφήκα στην Αίγυπτο, ο Μινώταυρος, η Λερναία Ύδρα κ.α. απλά επιβεβαιώνουν την επιθυμία του ανθρώπου από παλαιά να δημιουργήσει έστω με τη φαντασία του μεταλλαγμένες μορφές.
Η επιστήμη η οποία ανέπτυξε τους Γ.Τ.Ο. είναι η γενετική μηχανική ή αλλιώς βιοτεχνολογία Όπως σε κάθε περίπτωση παρέκκλισης της επιστήμης, από τον μοναδικό σκοπό που έχει ταχθεί να υπηρετεί και αποτελεί κανόνα βιοηθικής, είναι η καλυτέρευση της ζωής του ανθρώπου με όρους δημοκρατίας, έτσι και στην περίπτωση των Γ.Τ.Ο. το εγχείρημα έγινε κερδοσκοπικό παιχνίδι στα χέρια πολυεθνικών οικονομικών κολοσσών.
Επιδιώκουν δηλαδή οι εταιρίες αυτές να οικειοποιηθούν - και το έχουν κατορθώσει σε σημαντικό βαθμό - το σύνολο του γενετικού υλικού των οργανισμών, ώστε να γίνουν κυρίαρχοι του αγροτοδιατροφικού τομέα, συμπληρώνοντας το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που έγινε με την εισαγωγή των κυριότερων ειδών διατροφής στα χρηματιστήρια της διεθνούς κερδοσκοπίας.
Το επιχείρημα των πολυεθνικών είναι ότι οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί είναι μονόδρομος για την καταπολέμηση των ασθενειών των οργανισμών, τη μείωση των ζιζανίων στις καλλιέργειες και των αγροχημικών, …προστατεύοντας -όπως ισχυρίζονται- το περιβάλλον και αυξάνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών.
Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, γιατί την ίδια ώρα κατά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα και το προσδόκιμο ζωής στις υπανάπτυκτες χώρες παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κάθε χρόνο μερικές χιλιάδες Ινδοί αγρότες αυτοκτονούν από αδυναμία να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες, εξ αιτίας των αυξημένων εξόδων καλλιέργειας, χωρίς την υποσχόμενη από τις πολυεθνικές καλή σοδειά.
Οι παρενέργειες από την διάδοση των Γ.Τ.Ο. Είναι:
Μείωση της βιοποικιλότητας και εξασθένηση των ειδών, τα οποία έχουν προέλθει μετά από μακρόχρονη εξελικτική διαδικασία στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Με την εισαγωγή νέων ελαττωματικών γονιδίων, δημιουργείται εξασθένηση της γενετικής δεξαμενής παγκοσμίως.
Εμφάνιση νέων παρασίτων, ασθενειών και ζιζανίων, αφού στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν οι οργανισμοί αυτοί, δημιουργούν νέες φυλετικές μορφές.
Η απελευθέρωση των Γ.Τ.Ο. στη φύση, είναι μια διαδικασία μη αναστρέψιμη, με απρόβλεπτες συνέπειες για την καταστροφή του φυσιολογικού γενετικού υλικού, αφού η αποτροπή σταυρογονιμοποίησης είναι παντελώς αδύνατη.
Στην υγεία η επίδρασή τους είναι επίσης αρνητική, επειδή δημιουργούν με νέες τοξίνες την παραγωγή αλλεργιών, οι οποίες είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι μεταλλαγμένες τροφές αντέχουν στη δράση των γαστρικών υγρών και μέσω της εντερικής χλωρίδας φτάνουν ως το τελευταίο κύτταρο, προκαλώντας μη αναστρέψιμη μετάλλαξη στα φυσιολογικά γονίδια. Αποτέλεσμα, νέες άγνωστες γενετικά ασθένειες και νέες μορφές καρκίνου.
Τα παιδιά αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου από τη χρήση μεταλλαγμένων τροφών. Ενώ στους ενήλικες οι αλλεργίες που δημιουργούν φτάνουν σε ποσοστά 1-2%, στα παιδιά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 6-8%.
Από τα μεταλλαγμένα προϊόντα η σόγια και το καλαμπόκι έχουν τη μεγαλύτερη διάδοση με τις ουσίες που περιέχουν (άλευρα, πρωτεϊνες, άμυλο, έλαια, σάκχαρα, γαλακτοποιητές). Ακολουθούν το ρύζι, το βαμβάκι, η ελαιοκράμβη, κ.α.
Το έγκλημα με τα μεταλλαγμένα επιτείνεται γιατί και οι μηχανισμοί ανίχνευσής τους είναι ανεπαρκείς και οι εταιρίες διακίνησής τους (ιδιαίτερα οι αμερικανικές) αποκρύπτουν με δόλιο τρόπο από τη σήμανση των συσκευασιών, ενώ έχουν υποχρέωση νομική και ηθική, την αναγραφή του ονόματος και του ποσοστού περιεκτικότητάς κάθε μεταλλαγμένης ουσίας.
Οι πολιτικοί υπάλληλοι των εταιρειών
Όλα αυτά γίνονται με την ανοχή του Π.Ο.Ε. (Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου) ο οποίος διοικείται με βάση τ’αμερικανικά συμφέροντα. Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών στα μεταλλαγμένα, γίνεται εκτός από τον Π.Ο.Ε., από επίορκους κυβερνήτες, από σαθρούς θεσμούς και μια αντιφατική νομοθεσία στα πλαίσια της Ε.Ε. Όλοι αυτοί αποτελούν μια εγκληματική οργάνωση για το μέλλον των οργανισμών και των επόμενων γενεών του πλανήτη μας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτέλεσε μέχρι σήμερα τον κυματοθραύστη στην προσπάθεια του αξιότιμου κυρίου Μπαρόζο και συνεργατών του, να παρακάμψει τον έλεγχό του και να επιτρέψει την εισαγωγή των Γ.Τ.Ο. και μεταλλαγμένων τροφών στην Ευρώπη.
Η χώρα μας μέχρι χθες ήταν πολέμιος αυτής της εκτροπής, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο της Καρθαγένης, μια συμφωνία που είχε επικυρωθεί και ψηφιστεί στο Μόντρεαλ στις 12/1/2000 και τάσσονταν ενάντια στους Γ.Τ.Ο. και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.
Άρα ο έλληνας υπουργός του ΥΠΕΚΑ, αξιότιμος κύριος Μανιάτης, είχε ένα σημαντικό επιχείρημα στη συνάντηση των υπουργών περιβάλλοντος της Ε.Ε., ώστε να τοποθετηθεί ενάντια στα μεταλλαγμένα, που δεν ήταν άλλο από την αντίθεση του συνόλου των ελλήνων πολιτών στη χρήση τους. (παρά την αντίθεση αυτή, ένα μεγάλο ποσοστό της σόγιας και του καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται στα σιτηρέσια διατροφής των αγροτικών ζώων, είναι μεταλλαγμένα).
Με τον παραπλανητικό τίτλο «αρχή της προφύλαξης» για τα μεταλλαγμένα, ο υπουργός των υποτελών στην τρόϊκα άνοιξε την κερκόπορτα εισβολής τους στην Ευρώπη. Εκτός του ότι αποδείχθηκε ανιστόρητος, σύρθηκε από τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων καθιστώντας αυτές κυρίαρχες του παιχνιδιού.
Η πρόταση Μανιάτη αφήνει συγκεκριμένα στη διακριτική ευχέρεια καθενός από τα μέλη της Ε.Ε. να απαγορεύει την καλλιέργεια των Γ.Τ.Ο. στην επικράτειά του. Για να γίνει αυτό, κάθε χώρα που επιθυμεί την απαγόρευση των μεταλλαγμένων πρέπει να επικαλείται και τεκμηριώνει επαρκώς προς την commission συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Γ.Τ.Ο. ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ!
Παραβλέποντας επομένως την ανάγκη μιας συνολικής αντιμετώπισης των μεταλλαγμένων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα μπορούσε να έχει κυρίαρχο όργανο αποφάσεων για το σημαντικότατο αυτό θέμα το Ευρωκοινοβούλιο, η πρόταση Μανιάτη αποδυναμώνει την αντιμετώπιση των πολυεθνικών, δημιουργώντας 27 συνιστώσες, που η κάθε μια τους θα είναι παιχνιδάκι στα χέρια των εταιριών Γ.Τ.Ο. και των κομισάριων της Ε.Ε.
Ο προεδρεύων Έλληνας υπουργός κατόρθωσε με την αρχή της προφύλαξης, να κάνει μιά πρόταση που είναι χειρότερη και από την μέχρι σήμερα πρακτική της commission, αφού οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις των μεταλλαγμένων εξαρτώνται από την επάρκεια τεκμηρίωσης και την καλή θέληση των εταιριών βιοτεχνολογίας.
Με άλλα λόγια, οι αιτίες απαγόρευσης που θα προβάλλει μια χώρα, θα θεωρούνται ότι βασίζονται σε υποκειμενικά κριτήρια και οι αιτιολογήσεις δε θα μπορούν να σταθούν νομικά με αξιώσεις σε δικαστήριο, στο οποίο σίγουρα μετά την απαγόρευση θα οδηγήσουν το θέμα οι πολυεθνικές.
Ήδη ο ευρωπαϊκός ΕΦΕΤ (ΕFSA) υποστηρίζει ότι οι Γ.Τ.Ο. δε βλάπτουν την υγεία και γνωματεύει κατόπιν πιέσεων και επιφυλάξεων για βλάβες περιβάλλοντος και υγείας.
Στο θέμα της διατροφής η ελληνική κυβέρνηση αντί να διασφαλίσει την υγεία των ευρωπαϊκών λαών προεδρεύοντας στην Ε.Ε., κατόρθωσε να μειοδοτήσει σε βάρος της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών. Επεδίωξε μάλιστα να δικαιολογήσει την άστοχη και εκ του πονηρού πρωτοβουλία της με παραπλανητικές αιτιολογήσεις, τις οποίες απέρριψαν ευρωβουλευτές και το CISD (παρατηρητήριο πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη).
Ευτυχώς το ευρωκοινοβούλιο στις 5/7/2014 ψήφισε την ανάγκη αλλαγής του τρόπου λήψης αποφάσεων.Α. Με αλλαγές στη διαδικασία και μεθοδολογία της επιστημονικής αξιολόγησης. Β. Με την παροχή της δυνατότητας στα κράτη μέλη να επικαλούνται και περιβαλλοντικούς λόγους, συμπληρωματικούς προς την επιστημονική αξιολόγηση, καταργώντας στην ουσία τις αιτιάσεις του EFSA.
Είναι γεγονός ότι η βιοασφάλεια του γενετικού υλικού με τα μεταλλαγμένα κλονίστηκε. Εκείνο που πρέπει να παραμείνει ακμαίο είναι το φρόνημα των πολιτών. Πρέπει ν’αντισταθούμε όλοι γυρνώντας την πλάτη στους Γ.Τ.Ο. και στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, στη βάση βιοηθικής, της μοναδικής αξίας η οποία θα διασφαλίσει την υγεία των παιδιών μας, των γονιών μας, τη δική μας και των επόμενων γενεών.
Υ.Γ. Έχει χρέος ο καθένας που έχει τη δυνατότητα να συλλέγει σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες φρούτων και λαχανικών, να μαζεύει, διατηρεί, χρησιμοποιεί και ανταλλάσσει με άλλους ερασιτέχνες ή και επαγγελματίες σε ορισμένες περιπτώσεις, σπόρους και εμβόλια. Είναι ένας σίγουρος τρόπος να διατηρηθεί αυτό το γενετικό που δημιουργήθηκε σε μακρόχρονη διαδικασία και ανήκει σε όλους μας και όχι στους κερδοσκόπους. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για τη διατήρηση παραδοσιακών φυλών ζώων.
* Ο Κώστας Στεφανάκης είναι Γεωπόνος Α.Π.Θ.
Η επιστήμη η οποία ανέπτυξε τους Γ.Τ.Ο. είναι η γενετική μηχανική ή αλλιώς βιοτεχνολογία Όπως σε κάθε περίπτωση παρέκκλισης της επιστήμης, από τον μοναδικό σκοπό που έχει ταχθεί να υπηρετεί και αποτελεί κανόνα βιοηθικής, είναι η καλυτέρευση της ζωής του ανθρώπου με όρους δημοκρατίας, έτσι και στην περίπτωση των Γ.Τ.Ο. το εγχείρημα έγινε κερδοσκοπικό παιχνίδι στα χέρια πολυεθνικών οικονομικών κολοσσών.
Επιδιώκουν δηλαδή οι εταιρίες αυτές να οικειοποιηθούν - και το έχουν κατορθώσει σε σημαντικό βαθμό - το σύνολο του γενετικού υλικού των οργανισμών, ώστε να γίνουν κυρίαρχοι του αγροτοδιατροφικού τομέα, συμπληρώνοντας το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που έγινε με την εισαγωγή των κυριότερων ειδών διατροφής στα χρηματιστήρια της διεθνούς κερδοσκοπίας.
Το επιχείρημα των πολυεθνικών είναι ότι οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί είναι μονόδρομος για την καταπολέμηση των ασθενειών των οργανισμών, τη μείωση των ζιζανίων στις καλλιέργειες και των αγροχημικών, …προστατεύοντας -όπως ισχυρίζονται- το περιβάλλον και αυξάνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών.
Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, γιατί την ίδια ώρα κατά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα και το προσδόκιμο ζωής στις υπανάπτυκτες χώρες παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κάθε χρόνο μερικές χιλιάδες Ινδοί αγρότες αυτοκτονούν από αδυναμία να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες, εξ αιτίας των αυξημένων εξόδων καλλιέργειας, χωρίς την υποσχόμενη από τις πολυεθνικές καλή σοδειά.
Οι παρενέργειες από την διάδοση των Γ.Τ.Ο. Είναι:
Μείωση της βιοποικιλότητας και εξασθένηση των ειδών, τα οποία έχουν προέλθει μετά από μακρόχρονη εξελικτική διαδικασία στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Με την εισαγωγή νέων ελαττωματικών γονιδίων, δημιουργείται εξασθένηση της γενετικής δεξαμενής παγκοσμίως.
Εμφάνιση νέων παρασίτων, ασθενειών και ζιζανίων, αφού στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν οι οργανισμοί αυτοί, δημιουργούν νέες φυλετικές μορφές.
Η απελευθέρωση των Γ.Τ.Ο. στη φύση, είναι μια διαδικασία μη αναστρέψιμη, με απρόβλεπτες συνέπειες για την καταστροφή του φυσιολογικού γενετικού υλικού, αφού η αποτροπή σταυρογονιμοποίησης είναι παντελώς αδύνατη.
Στην υγεία η επίδρασή τους είναι επίσης αρνητική, επειδή δημιουργούν με νέες τοξίνες την παραγωγή αλλεργιών, οι οποίες είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι μεταλλαγμένες τροφές αντέχουν στη δράση των γαστρικών υγρών και μέσω της εντερικής χλωρίδας φτάνουν ως το τελευταίο κύτταρο, προκαλώντας μη αναστρέψιμη μετάλλαξη στα φυσιολογικά γονίδια. Αποτέλεσμα, νέες άγνωστες γενετικά ασθένειες και νέες μορφές καρκίνου.
Τα παιδιά αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου από τη χρήση μεταλλαγμένων τροφών. Ενώ στους ενήλικες οι αλλεργίες που δημιουργούν φτάνουν σε ποσοστά 1-2%, στα παιδιά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 6-8%.
Από τα μεταλλαγμένα προϊόντα η σόγια και το καλαμπόκι έχουν τη μεγαλύτερη διάδοση με τις ουσίες που περιέχουν (άλευρα, πρωτεϊνες, άμυλο, έλαια, σάκχαρα, γαλακτοποιητές). Ακολουθούν το ρύζι, το βαμβάκι, η ελαιοκράμβη, κ.α.
Το έγκλημα με τα μεταλλαγμένα επιτείνεται γιατί και οι μηχανισμοί ανίχνευσής τους είναι ανεπαρκείς και οι εταιρίες διακίνησής τους (ιδιαίτερα οι αμερικανικές) αποκρύπτουν με δόλιο τρόπο από τη σήμανση των συσκευασιών, ενώ έχουν υποχρέωση νομική και ηθική, την αναγραφή του ονόματος και του ποσοστού περιεκτικότητάς κάθε μεταλλαγμένης ουσίας.
Οι πολιτικοί υπάλληλοι των εταιρειών
Όλα αυτά γίνονται με την ανοχή του Π.Ο.Ε. (Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου) ο οποίος διοικείται με βάση τ’αμερικανικά συμφέροντα. Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών στα μεταλλαγμένα, γίνεται εκτός από τον Π.Ο.Ε., από επίορκους κυβερνήτες, από σαθρούς θεσμούς και μια αντιφατική νομοθεσία στα πλαίσια της Ε.Ε. Όλοι αυτοί αποτελούν μια εγκληματική οργάνωση για το μέλλον των οργανισμών και των επόμενων γενεών του πλανήτη μας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτέλεσε μέχρι σήμερα τον κυματοθραύστη στην προσπάθεια του αξιότιμου κυρίου Μπαρόζο και συνεργατών του, να παρακάμψει τον έλεγχό του και να επιτρέψει την εισαγωγή των Γ.Τ.Ο. και μεταλλαγμένων τροφών στην Ευρώπη.
Η χώρα μας μέχρι χθες ήταν πολέμιος αυτής της εκτροπής, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο της Καρθαγένης, μια συμφωνία που είχε επικυρωθεί και ψηφιστεί στο Μόντρεαλ στις 12/1/2000 και τάσσονταν ενάντια στους Γ.Τ.Ο. και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.
Άρα ο έλληνας υπουργός του ΥΠΕΚΑ, αξιότιμος κύριος Μανιάτης, είχε ένα σημαντικό επιχείρημα στη συνάντηση των υπουργών περιβάλλοντος της Ε.Ε., ώστε να τοποθετηθεί ενάντια στα μεταλλαγμένα, που δεν ήταν άλλο από την αντίθεση του συνόλου των ελλήνων πολιτών στη χρήση τους. (παρά την αντίθεση αυτή, ένα μεγάλο ποσοστό της σόγιας και του καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται στα σιτηρέσια διατροφής των αγροτικών ζώων, είναι μεταλλαγμένα).
Με τον παραπλανητικό τίτλο «αρχή της προφύλαξης» για τα μεταλλαγμένα, ο υπουργός των υποτελών στην τρόϊκα άνοιξε την κερκόπορτα εισβολής τους στην Ευρώπη. Εκτός του ότι αποδείχθηκε ανιστόρητος, σύρθηκε από τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων καθιστώντας αυτές κυρίαρχες του παιχνιδιού.
Η πρόταση Μανιάτη αφήνει συγκεκριμένα στη διακριτική ευχέρεια καθενός από τα μέλη της Ε.Ε. να απαγορεύει την καλλιέργεια των Γ.Τ.Ο. στην επικράτειά του. Για να γίνει αυτό, κάθε χώρα που επιθυμεί την απαγόρευση των μεταλλαγμένων πρέπει να επικαλείται και τεκμηριώνει επαρκώς προς την commission συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Γ.Τ.Ο. ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ!
Παραβλέποντας επομένως την ανάγκη μιας συνολικής αντιμετώπισης των μεταλλαγμένων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα μπορούσε να έχει κυρίαρχο όργανο αποφάσεων για το σημαντικότατο αυτό θέμα το Ευρωκοινοβούλιο, η πρόταση Μανιάτη αποδυναμώνει την αντιμετώπιση των πολυεθνικών, δημιουργώντας 27 συνιστώσες, που η κάθε μια τους θα είναι παιχνιδάκι στα χέρια των εταιριών Γ.Τ.Ο. και των κομισάριων της Ε.Ε.
Ο προεδρεύων Έλληνας υπουργός κατόρθωσε με την αρχή της προφύλαξης, να κάνει μιά πρόταση που είναι χειρότερη και από την μέχρι σήμερα πρακτική της commission, αφού οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις των μεταλλαγμένων εξαρτώνται από την επάρκεια τεκμηρίωσης και την καλή θέληση των εταιριών βιοτεχνολογίας.
Με άλλα λόγια, οι αιτίες απαγόρευσης που θα προβάλλει μια χώρα, θα θεωρούνται ότι βασίζονται σε υποκειμενικά κριτήρια και οι αιτιολογήσεις δε θα μπορούν να σταθούν νομικά με αξιώσεις σε δικαστήριο, στο οποίο σίγουρα μετά την απαγόρευση θα οδηγήσουν το θέμα οι πολυεθνικές.
Ήδη ο ευρωπαϊκός ΕΦΕΤ (ΕFSA) υποστηρίζει ότι οι Γ.Τ.Ο. δε βλάπτουν την υγεία και γνωματεύει κατόπιν πιέσεων και επιφυλάξεων για βλάβες περιβάλλοντος και υγείας.
Στο θέμα της διατροφής η ελληνική κυβέρνηση αντί να διασφαλίσει την υγεία των ευρωπαϊκών λαών προεδρεύοντας στην Ε.Ε., κατόρθωσε να μειοδοτήσει σε βάρος της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών. Επεδίωξε μάλιστα να δικαιολογήσει την άστοχη και εκ του πονηρού πρωτοβουλία της με παραπλανητικές αιτιολογήσεις, τις οποίες απέρριψαν ευρωβουλευτές και το CISD (παρατηρητήριο πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη).
Ευτυχώς το ευρωκοινοβούλιο στις 5/7/2014 ψήφισε την ανάγκη αλλαγής του τρόπου λήψης αποφάσεων.Α. Με αλλαγές στη διαδικασία και μεθοδολογία της επιστημονικής αξιολόγησης. Β. Με την παροχή της δυνατότητας στα κράτη μέλη να επικαλούνται και περιβαλλοντικούς λόγους, συμπληρωματικούς προς την επιστημονική αξιολόγηση, καταργώντας στην ουσία τις αιτιάσεις του EFSA.
Είναι γεγονός ότι η βιοασφάλεια του γενετικού υλικού με τα μεταλλαγμένα κλονίστηκε. Εκείνο που πρέπει να παραμείνει ακμαίο είναι το φρόνημα των πολιτών. Πρέπει ν’αντισταθούμε όλοι γυρνώντας την πλάτη στους Γ.Τ.Ο. και στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, στη βάση βιοηθικής, της μοναδικής αξίας η οποία θα διασφαλίσει την υγεία των παιδιών μας, των γονιών μας, τη δική μας και των επόμενων γενεών.
Υ.Γ. Έχει χρέος ο καθένας που έχει τη δυνατότητα να συλλέγει σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες φρούτων και λαχανικών, να μαζεύει, διατηρεί, χρησιμοποιεί και ανταλλάσσει με άλλους ερασιτέχνες ή και επαγγελματίες σε ορισμένες περιπτώσεις, σπόρους και εμβόλια. Είναι ένας σίγουρος τρόπος να διατηρηθεί αυτό το γενετικό που δημιουργήθηκε σε μακρόχρονη διαδικασία και ανήκει σε όλους μας και όχι στους κερδοσκόπους. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για τη διατήρηση παραδοσιακών φυλών ζώων.
* Ο Κώστας Στεφανάκης είναι Γεωπόνος Α.Π.Θ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου