Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

H Αργεντινή ορθώνει το ανάστημά της στους κερδοσκόπους

Η αργεντίνικη κυβέρνηση έκανε την επιλογή με το μικρότερο κόστος για την κοινωνία της, αγνοώντας τους εκβιασμούς της διεθνούς κερδοσκοπίας. "Δεν υφίσταται χρεοκοπία αφού τα λεφτά υπάρχουν και θα συνεχίσουν να πληρώνονται οι πιστωτές με τους δικούς μας όρους", δηλώνει η αργεντίνικη κυβέρνηση η οποία δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς των αδιάλλακτων κερδοσκοπικών funds. Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία εξαντλήθηκε το χρονικό
περιθώριο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αργεντινής και των κερδοσκοπικών funds τα οποία δεν είχαν δεχθεί το κούρεμα στην αξία των ομολόγων τους, για την αποφυγή μιας νέας στάσης πληρωμών.

Οι δύο πλευρές -παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες- εμφανίστηκαν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Τα funds απαιτούσαν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης από αμερικάνικο δικαστήριο, που τους δικαίωσε -μια πρωτοφανής δικαστική απόφαση αφού όχι μόνο δικαίωσε τους κερδοσκόπους, αλλά απαγόρευσε και την αποπληρωμή του 92,4% των ομολογιούχων που είχαν αποδεχθεί το 'κούρεμα'- το Μπουένος Αϊρες πρότεινε «κουρεμένη» πληρωμή, όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους κατόχους ομολόγων.


Μετά το πέρας της τελευταίας μαραθώνιας συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Άξελ Κισιλόφ, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η Αργεντινή πρότεινε στα funds να δεχθούν όρους κουρέματος παρόμοιους με εκείνους των υπόλοιπων πιστωτών, «γεγονός που θα τους εξασφάλιζε κέρδος 300%. Εκείνοι όμως δεν το δέχθηκαν, γιατί θέλουν 1.500% κέρδος και το θέλουν τώρα» σημείωσε.

«Αυτό που ζητούσαν για να μας δώσουν την αναστολή (stay) ήταν να πληρωθούν περισσότερο από αυτό που εισέπραξε το 92,4% των ομολογιούχων που δέχθηκαν 'κούρεμα'. Το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ και τώρα μπροστά σε όλους. Δεν μπορούμε να κάνουμε προσφορές ανώτερες από αυτές των 'κουρεμάτων' του 2005 και του 2010, γιατί αυτό θα ενεργοποιούσε τη ρήτρα RUFO και κατά συνέπεια ένα τσουνάμι δικαστηρίων εις βάρος της Αργεντινής για την είσπαξη δισεκατομμυρίων», συνέχισε ο υπουργός.

Οι ομολογιούχοι που αποδέχθηκαν το «κούρεμα» των ομολόγων τους το 2005 και το 2010 (δεν είχαν και άλλη επιλογή), κέρδισαν τη λεγόμενη ρήτρα RUFO. Τι προβλέπει αυτή; Αν μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 η κυβέρνηση έρθει σε συμφωνία με άλλους πιστωτές υπό καλύτερες συνθήκες, τότε και όσοι αποδέχθηκαν το «κούρεμα» θα αποκτούσαν δικαίωμα στην ίδια καλύτερη συμφωνία.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο το Μπουένος Αϊρες δεν επιθυμούσε να πληρώσει στο ακέραιο τα funds.

Την ίδια ώρα που ο Κισιλόφ έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο δικηγόρος που είχε αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή δήλωνε ότι η Αργεντινή βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής. «Δεν είναι απλά ένα τεχνικό γεγονός, είναι ένα αληθινό και επώδυνο γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους πολίτες της Αργεντινής, στους ομολογιούχους και στους πιστωτές.

«Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα. Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές» είπε.

Η δήλωση του δικηγόρου δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Κισιλόφ, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του: «Μοιάζει να έχει γραφτεί υπέρ της μίας πλευράς».

Η Αργεντινή σύμφωνα με την Standard & Poor's μπαίνει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, αφού δεν μπορεί να πληρώσει ποσό 536 εκατ. δολαρίων στους «κουρεμένους» ομολογιούχους.

Αυτή άλλωστε ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία των funds στον δικαστικό τους αγώνα: όχι απλά να δικαιωθούν που δεν δέχθηκαν το «κούρεμα», αλλά να μπλοκάρουν και την καταβολή των δόσεων σε όσους το δέχθηκαν.

Ο υπουργός απέρριψε τον χαρακτηρισμό της επιλεκτικής χρεοκοπίας, λέγοντας ότι τα χρήματα έχουν κατατεθεί στις αμερικανικές τράπεζες, αλλά ένας δικαστής με την απόφασή του δεν επιτρέπει να τα εισπράξουν.

«Στάση πληρωμών, τεχνική χρεοκοπία, Grifault*. Κανείς δεν ξέρει πώς να το χαρακτηρίσει. Είναι μια καινούργια κατάσταση» συνέχισε ο υπουργός.

* o όρος Grifault προέκυψε από άρθρο των Financial Times από το όνομα του αμερικανού δικαστή Griesa που χειρίστηκε την υπόθεση και τη λέξη default (χρεοκοπία).

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του 92,4% των ομολογιούχων. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε μια δίκαιη λύση για το 100% των πιστωτών μας» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

O Κισιλόφ δεν έκλεισε τελείως την πόρτα των επαφών με την άλλη πλευρά. «Αύριο είναι μια άλλη μέρα, η χώρα θα προχωρήσει και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι είμαστε ανοικτοί στον διάλογο με όλους, υπό την προϋποθεση ότι αυτός γίνεται με λογικούς όρους».

Διαφορετική η εικόνα από το 2001

Η εικόνα της αργεντίνικης οικονομίας το 2014 δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της ολοκληρωτικής χρεοκοπίας του 2001.

Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα που παρουσιάζει το σχετικό γράφημα της Wall Street Journal. To 2001 η ανεργία ήταν 19,2%, σήμερα είναι 7,1%. Η χώρα τότε ήταν σε ύφεση -4,4% και σήμερα μόλις -0,2%.

Ο πληθωρισμός το 2001 ήταν στο -1,1%, σήμερα είναι στο 11,9%. Τέλος, τα συναλλαγματικά αποθέματα του 2001 ήταν στα επίπεδα των 14,5 δισ. δολαρίων και σήμερα αγγίζουν τα 30 δισ. δολάρια.

To ποσό που ζητάνε οι κερδοσκόποι είναι μικρό για μια χώρα με συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 30 δισ. δολαρίων. Όμως το ζήτημα είναι ότι αν το Μπουένος Αϊρες πλήρωνε αυτό μικρό ποσό στα funds, τότε και οι κάτοχοι των «κουρεμένων» ομολόγων θα μπορούσαν να επικαλεστούν τη ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers) και να ζητήσουν περισσότερα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, έως 100 δισ. δολάρια.


Τι θα συμβεί τώρα; Μια λύση θα μπορούσε να έρθει από τις ιδιωτικές τράπεζες, που μπορεί να αγοράσουν τα ομόλογα από τα funds και στη συνέχεια να κάνουν εκείνες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Aυτή η λύση ακούστηκε έντονα τις τελευταίες ώρες των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών, Α. Κισίλοφ, δεν την επιβεβαίωσε. «Και εγώ από τα ΜΜΕ την άκουσα» είπε, κρατώντας αποστάσεις.


Μια άλλη διέξοδος για την κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι η στάση πληρωμών μόνο απέναντι στα ομόλογα που λήγουν το 2014, με τους κατόχους τους να δεχθούν να πληρωθούν το 2015. Σε αυτή την περίπτωση δεν ενεργοποιείται η ρήτρα RUFO, αφού λήγει στα τέλη του 2014.

Ο οικονομολόγος Εδουάρδο Λέβι (καθηγητής στα πανεπιστήμια του Μπουένος Αϊρες και του Χάρβαρντ) εκτιμά ότι το ΑΕΠ σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί κατά 1,5% το 2014, αλλά η οικονομία θα ανακάμψει το 2015.

«Για έξι μήνες, θα σημειωθεί έλλειψη δολαρίων, θα ανεβούν τα επιτόκια και θα αυξηθεί η ανεργία», προβλέπει. Αν όμως η στάση πληρωμών επεκταθεί στο σύνολο των ομολόγων, η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει φέτος το 2% και θα συνεχιστεί και το 2015» σημειώνει.

Το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται η επίσημη αντίδραση της προέδρου της χώρας. «Ήταν αναμενόμενο αυτό που συνέβη» δήλωσαν πηγές της προεδρίας στον Τύπο.

Παράλληλα, το Μπουένος Αϊρες διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των δόσεων στην ισπανική Repsol ή στους πιστωτές της «Λέσχης του Παρισιού», αφού αυτές οι συμφωνίες δεν επηρεάζονται από τη διαμάχη με τα funds.

Χαμηλοί τόνοι από την αργεντίνικη Αντιπολίτευση


Αλλά και από την Αντιπολίτευση, οι αντιδράσεις είναι μετρημένες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα εξαπέλυαν μύδρους κατά της προέδρου, τώρα όμως φαίνεται ότι οι περισσότεροι έχουν στρέψει τα βλέμματά τους στις ιδιωτικές τράπεζες και στο σενάριο να δώσουν αυτές τη λύση.

Η βουλευτής Ελίσα Καριό που το 2007 διεκδίκησε την προεδρία απέναντι στην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες εξέφρασε τη λύπη της για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αλλά απέφυγε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο. (in.gr)

"Πολιτική η διαμάχη"

Σύμφωνα με τον Στάθη Σχινά, οικονομικό αναλυτή του Κόκκινου, η διαμάχη είναι κατ` ουσία πολιτική και υπογραμμίζει ότι η Αργεντινή ακολουθεί μια είδους αντίσταση στην απόφαση του Αμερικανικού δικαστηρίου και θα ακολουθήσει πιθανότατα κάποιου είδους συμβιβασμός.


Με πληροφορίες από το in.gr και "το Κόκκινο"
http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου