και την άρνηση του να γίνει δημοψήφισμα για τον πρόσφατο νόμο με τον οποίο διασπάται η ΔΕΗ
κατέφυγε σε μεγάλες ανακρίβειες. Οι ανακρίβειες αυτές υπονομεύουν τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού και αποδυναμώνουν τον αγώνα της ΔΕΗ ενόψει της συζήτησης στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσφυγή που έχει κάνει ο Εισαγγελέας ενάντια στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαιώνει την ΔΕΗ.
1η ανακρίβεια, είπε ο κος Σαμαράς «…Υπάρχει η υποχρέωση της Ελλάδας να απελευθερώσει την ενεργειακή αγορά…»
Απάντηση. Η Ελλάδα έχει πλήρως συμμορφωθεί με τις οδηγίες της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει προχωρήσει πάρα πολύ στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι το 46,5 % της εγκατεστημένης ισχύος ανήκει σε ιδιώτες παραγωγούς και μόνο το 53,5 % να ανήκει στην ΔΕΗ. Το δε ποσοστό του δημοσίου στην ΔΕΗ είναι μόνο 51%, ενώ το 49% ανήκει σε ιδιώτες μετόχους.
Άλλωστε και ο κος Προκόπης Παυλόπουλος βουλευτής της ΝΔ αναφέρει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί πέραν του 49% καθώς αποτελεί δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας που η λειτουργία της έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Πράξη όμως που έχει συντελεστεί με την παραχώρηση του 49% μέσω του χρηματιστηρίου και την παραχώρηση επιπλέον 17% στο ΤΑΙΠΕΔ για να το ξεπουλήσει.
2η ανακρίβεια, είπε ο κος Σαμαράς «…να καταργήσουν το κρατικό μονοπώλιο, και να καταργήσουν και τη λεγόμενη δεσπόζουσα θέση όπου αυτή υπάρχει ….»
Απάντηση. Είναι ντροπή να το λέει αυτό ο κος Σαμαράς διότι είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ έχει δικαιωθεί 2 αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη δεσπόζουσα θέση στην αγορά λιγνίτη. Η Θέση αυτή του κου Σαμαρά όχι μόνο είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού καθώς αυτή την περίοδο αναμένεται να εκδικαστεί η απόφαση για την προσφυγή του Εισαγγελέα εναντίον της αρχικής απόφασης που δικαίωνε την ΔΕΗ, αλλά αποτελεί ουσιαστική παρέμβασή του υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων τα οποία έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια της ΕΕ και εναντίων της ΔΕΗ. Υπενθυμίζουμε στο κο Σαμαρά ότι έχουν ήδη δοθεί άδειες από τη ΡΑΕ για ιδιωτικούς Θερμοηλεκτρικοί από το 2003 αλλά επενδύσεις δεν έγιναν.
3η ανακρίβεια, είπε ο κος Σαμαράς «…Να επιτρέψουν τον ανταγωνισμό υπέρ του καταναλωτή, να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα...»
Απάντηση, η ιδιωτικοποίηση σε συνδυασμό με την τεράστια σπατάλη κεφαλαίων στην παραγωγή ενέργειας απόρροια της απελευθέρωσης της αγοράς έχει οδηγήσει σε αυξήσεις την περίοδο 2001-2013, της τάξης του 102% στα νοικοκυριά και 76,3% στην βιομηχανία. Στην ομιλία μου στην Βουλή ανέλυσα τους οκτώ λόγους για τους οποίους θα αυξηθεί τελικά η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντικρούσει κανέναν.
Επιγραμματικά τους αναφέρω ορισμένους
· Για να μειωθούν οι τιμές πρέπει να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από το κόστος καυσίμου και το κόστος του κεφαλαίου. Το κόστος εργασίας συμμετέχει ελάχιστα. Με δεδομένο ότι το κόστος καυσίμου θα είναι το ίδιο και για τις όλες εταιρείες. Όμως το κόστος κεφαλαίου προφανώς θα είναι μεγαλύτερο στην ιδιωτική εταιρεία (λεγόμενη μικρή ΔΕΗ) γιατί θέλουν να αποσβέσουν τα χρήματά τους σε πολύ μικρότερο χρόνο (10-12 χρόνια) σε σχέση με τη ΔΕΗ που αποσβένει τα κεφάλαια της σε 25 χρόνια, άρα θα προκύψει αύξηση της τιμής του ρεύματος.
· Με την διάσπαση της ΔΕΗ χάνονται οι οικονομίες κλίμακας συνεπώς αυξάνεται το κόστος λειτουργίας, επενδύσεων αλλά και τον δανεισμού. Ακριβότερο κόστος λειτουργίας, ακριβότερο κόστος επενδύσεων και δανεισμού σημαίνει ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα.
· Η εκποίηση των καλύτερων κοιτασμάτων μέσω της «μικρής ΔΕΗ» θα μειώσει δραστικά την απόδοση και την παραγωγή των παλαιότερης κατασκευής λιγνιτικών μονάδων που απομένουν στη «μεγάλη» ΔΕΗ. Που σημαίνει αδυναμία της εναπομένουσας ΔΕΗ να ανταγωνιστεί την αγορά και να μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
· Η «μνημονιακή υποχρέωση» για αναγκαστική δημιουργία ανταγωνιστών της ΔΕΗ στη λιανική αγορά μέσω του μοντέλου ΝΟΜΕ(Δημοπρασίες υδροηλεκτρική και λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ), στους οποίους θα πρέπει να παραχωρείται σε τιμή κάτω του πραγματικού κόστους το 30% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής. Θα είναι επιπλέον παράγοντας αύξησης των τιμών. Διότι όσο θα συρρικνώνεται το μερίδιο λιγνιτικής παραγωγής που θα διατίθεται στα νοικοκυριά, τόσο θα καλούνται να χρυσοπληρώνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο!. Υπενθυμίζω την προειδοποίηση του Προέδρου και ΔΣ της ΔΕΗ κου Ζερβού«…Η ΔΕΗ έχει ζητήσει εγγυήσεις πως η διαδικασία θα αποβεί προς όφελος των καταναλωτών και όχι μόνο υπέρ κάποιων ιδιωτών και παράλληλα το μοντέλο που θα επιλεγεί να μην προκαλέσει ζημιά στην Επιχείρηση…» και «…με την πώληση του 30% του παραγωγικού και εμπορικού δυναμικού της μέσω της «Μικρής ΔΕΗ» και με το μοντέλο πώλησης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες μέσω των δημοπρασιών, πολύ μεγάλο ποσοστό της ΔΕΗ θα το εκμεταλλεύονται τρίτοι και μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η κατάρρευση της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, με όσα συνακόλουθα θα έχει αυτό στην οικονομία…»
· Εκποιώντας λιγνιτικές μονάδες καθώς και υδροηλεκτρικά θα δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες να αυξάνουν «τεχνητά - τεχνικά» την οριακή τιμή συστήματος και άρα την τιμή του ηλεκτρικού. Με την μικρή ΔΕΗ θα δίνεται η δυνατότητα να αυξάνει κάποιος την τιμή στην χονδρική αγορά άρα και στην λιανική βάζοντας στο μείγμα ενέργειας τα εργοστάσια φυσικού αερίου και θέτοντας εκτός για συγκεκριμένα διαστήματα τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια τους που παράγουν πιο φθηνά.
· Η ιδιωτικοποίηση που έγινε στην Ελλάδα στα πετρελαιοειδή απέδειξε ότι η ύπαρξη δυο ιδιωτικοποιημένων εταιρειών όχι μόνο δεν συνέβαλε στην μείωση των τιμών αλλά αντίθετα οι τιμές αυξήθηκαν παρότι ο κος Λάτσης παρότι είναι γνωστό το σκάνδαλο με την παραχώρηση των ΕΛΠΕ στο κο Λάτση που το ελληνικό δημόσιο τα έδωσε σχεδόν τσάμπα.
Η διάσπαση και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο κος Σαμαράς όφειλε να είναι πιο προσεκτικός ιδίως όταν μιλάει σε συνέδρια που απευθύνονται και στο εξωτερικό. Οφείλει να μην υπονομεύει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η προσωπική ατζέντα του κου Σαμαρά είναι πιο σημαντική από τα συμφέροντα της χώρας στην οποία είναι Πρωθυπουργός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου