Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Η Σατζάγια πριν και μετά τον Ισραηλινό βομβαρδισμό - Έσπασε η εκεχειρία, τουλάχιστον 1050 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 192 παιδιά


Το προάστιο της Γάζας πριν και μετά το ισραηλινό σφυροκόπημα.
Δεν υπάρχουν... λόγια... left.gr
Συνεχίζεται η φρίκη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας με πολλά θύματα να είναι από τον άμαχο πληθυσμό που είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στις βόμβες που ισοπεδώνουν την περιοχή. Η Χαμάς απέρριψε την παράταση της εκεχειρίας για 24 ώρες που αποφάσισε νωρίτερα το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ.«Καμιά ανθρωπιστική εκεχειρία δεν θα ισχύσει εάν δεν αποσυρθούν τα ισραηλινά άρματα μάχης από τη Λωρίδα της Γάζας, αν οι κάτοικοι δεν μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και εάν τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τις σορούς δεν είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν στη Γάζα», επισήμανε ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, σε ανακοίνωσή του. Χθες το βράδυ οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ -η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς- ανέλαβε την ευθύνη για τη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, είχε καλέσει «τις πλευρές να παρατείνουν την ανθρωπιστική εκεχειρία για 7 ημέρες» πριν προσθέσει ότι «καλεί τα δύο μέρη να παρατείνουν κατ' ελάχιστον την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ως το τέλος της ημέρας». Την έκκληση αυτή επανέλαβαν από το Παρίσι πολλοί υπουργοί Εξωτερικών, ανάμεσά τους και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Η χθεσινή ημέρα εκεχειρίας έφερε στο φως τον παραλογισμό του πολέμου. Στη Γάζα τα συνεργεία διάσωσης ξέθαψαν μέσα από τα συντρίμμια των σπιτιών 147 νεκρούς.Ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά ηλικίας 2-10 ετών αλλά και γυναίκες.

Οι σοροί μεταφέρθηκαν σε διάφορα νεκροτομεία της περιοχής, στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στο βορρά, σε δύο νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας και στο νότο, καθώς και στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνες. Σετζάγια, Ζάιτουν, Τούφα, Μπέιτ Χανούν, Χαν Γιούνες και Ράφα πλήρωσαν με τον πιο ακριβό τρόπο τις συνέπειες των βομβαρδισμών.

Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» η Παλαιστινιακή πλευρά μετρά 1050 νεκρούς και 6000 τραυματίες, ενώ το Ισραήλ μετρά 43 νεκρούς στρατιώτες και τρεις πολίτες καθώς και περισσότερους από 138 τραυματίες. Σύμφωνα με τη UNICEF μέχρι σήμερα τουλάχιστον 192 παιδιά σκοτώθηκαν, ενώ η UNRWA, έκανε λόγο επίσης για 160.000 Παλαιστίνιους οι οποίοι έχουν καταφύγει σε κτίριά της.

Μάλιστα η UNRWA, η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης, κατήγγειλε ότι έξι από τα δέκα νοσοκομεία στα Γάζα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Μητέρες που είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται από τους βομβαρδισμούς, άφησαν τα παιδιά τους σε νοσοκομεία της Γάζας στην προσπάθειά τους να τα σώσουν.

Άλλες γυναίκες έγκυες απέβαλαν ή γέννησαν πρόωρα από τον τρόμο που έζησαν τις τελευταίες είκοσι ημέρες, σύμφωνα με την UNRWA. Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι τέτοιες που σε κάποιες περιπτώσεις πρόωρα γεννημένα μωρά μοιράζονται την ίδια θερμοκοιτίδα...

Μία από τις γυναίκες που βρήκε τραγικό θάνατο στη Γάζα ήταν έγκυος στον ένατο μήνα. Οι γιατροί κατάφεραν με υπεράνθρωπες να φέρουν το παιδί στη ζωή. Όπως λένε οι γιατροί θα ζήσει. Θα ζήσει χωρίς πατέρα και μητέρα.

Στην Αίγυπτο και στη Γαλλία οι διπλωματικές για την κατάπαυση του πυρος συνεχίστηκαν και χθες.Στο Παρίσι συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στο Παρίσι, παρουσία του απεσταλμένου της ΕΕ Πιέρ Βιμόν, και απο κοινού ζήτησαν τις συνεχείς παρατάσεις της εκεχειρίας έως την ώρα που οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε μετά το τέλος της συνόδου ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε μια συμφωνία που πρότειναν οι υπουργοί για επταήμερη κατάπαυση του πυρός.

Ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο έφτασαν «πολύ κοντά στη συμφωνία μιας εκεχειρίας, όμως το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση την τελευταία στιγμή», πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

«Η Τουρκία θα ενισχύσει τις προσπάθειές της έως ότου τεθεί σε ισχύ μια εκεχειρία. Μπορώ να πω στους συμμάχους μας, σε όλες τις πλευρές ότι η Τουρκία εργάζεται σκληρά για μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτικής Άμυνας Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε χθες ότι μια οριστική συμφωνία μοιάζει μακρινή, ενώ κανένας εκπρόσωπος του Ισραήλ, της Αιγύπτου ή της Παλαιστινιακής Αρχής δεν συμμετείχε στη σύνοδο του Παρισιού.

Ο αναπληρωτής ηγέτης του Ισλαμικού Τζιχάντ, μιας ένοπλης παλαιστινιακής ομάδας συμμάχου της Χαμάς, επεσήμανε ότι οι προσπάθειες μεσολάβησης της Αιγύπτου είναι ακόμη υπό εξέταση, όμως πρέπει να γίνουν βελτιώσεις και στο μεταξύ οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν.

«Είμαστε ακόμη ανοικτοί στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία και γίνονται επαφές για να βελτιωθεί. Θα συνεχίσουμε τη μάχη μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός (της Γάζας)», σημείωσε σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου