Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Στα πρόθυρα της πτώχευσης

Γιώργου Βάμβουκα  Στο Αρθρο της 13ης Σεπτεμβρίου 2014, με τίτλο «Η επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών προκαλεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις», έγραφα τα εξής: «Η καθίζηση των κρατικών εσόδων έχει πανικοβάλει τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο. Αν η πτωτική τάση των καθαρών εσόδων του ΓΚΠ (Γενικός Κρατικός Προϋπολογισμός), συνεχιστεί τους επόμενους μήνες με το ρυθμό της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014, τότε τα πιστωτικά έσοδα, δηλαδή ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου το 2014 σίγουρα θα υπερβεί τα 100 δις ευρώ (€), εκτοξεύοντας το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2014 άνω των 330 δις € έναντι 321,4 δις € τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Στο ενδεχόμενο αυτό, που φαίνεται πιθανό κατά 99%, το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου, η κυβέρνηση και οι 300 της Βουλής δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν. Η συγκλονιστική επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών, εξωθεί σούμπιτο τον πρωθυπουργό σε εθνικές εκλογές, τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου». Αξιοπρόσεκτο είναι ότι την περίοδο Αύγουστος 2013-Αύγουστος 2014, τα καθαρά έσοδα του ΓΚΠ μειώθηκαν κατά -17,1%, δηλαδή από 4,1 έπεσαν στα 3,4 δις €. Με μαθηματική βεβαιότητα, η καθίζηση των κρατικών εσόδων θα συνεχιστεί και τους υπόλοιπους μήνες του 2014.

Μεγάλη εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός, ότι, οι παπαχελάδες και οι πρετεντέριδες, αρχίζουν με μικρά πηδηματάκια να αποστασιοποιούνται από το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου. Το μελαγχολικό ύφος του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και η κακοκεφιά του τις τελευταίες μέρες, φαίνεται ότι οφείλεται στη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας και τα πολύπλοκα προβλήματα που αναμένεται να πέσουν στο κεφάλι του. Ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του έχουν βάλει πλερέζες. Οι ντόπιοι και κυρίως οι ξένοι κηδεμόνες τους, φαίνεται ότι εγκαταλείπουν τον Αντώνη και καλοβλέπουν τον Αλέξη. Οι υπόνοιες αυτές ενισχύονται από την αλλαγή στην πένα και τα λεγόμενα των παπαχελάδων και των πρετεντέριδων. Σε χθεσινό άρθρο της Καθημερινής, με αντικείμενο την πορεία των Δημοσίων Οικονομικών, οι συντάκτες του κειμένου έγραφαν τα ακόλουθα: «Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο από την καθίζηση των εσόδων στο 8μηνο του έτους που ενδεχομένως να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω του “βαρύ” φορολογικού χειμώνα που έρχεται… Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο με τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές να έχει φουντώσει και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα μέτρα του 2015 να έχει ξεκινήσει… Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εντοπίσει ότι τα βεβαιωθέντα φορολογικά έσοδα για φέτος θα είναι κατά 1 δισ. ευρώ λιγότερα. Γεγονός το οποίο έχει εντείνει την ανησυχία τους για την εξέλιξη του προϋπολογισμού…».

Αναμφίβολα, οι παπαχελάδες διαβάζουν Kontranews και σιγά-σιγά αρχίζουν να μας αντιγράφουν. Βέβαια αυτό είναι καλό, γιατί οι αναγνώστες τους θα πρέπει να μαθαίνουν την αλήθεια για τις εξελίξεις της εθνικής μας οικονομίας. Δυστυχώς, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι φαντάζεται ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση του και οι 300 της Βουλής. Στο αυριανό μας άρθρο, με την παράθεση στατιστικών στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα επώδυνης και ταπεινωτικής χρεοκοπίας. Η πτώχευση των Δημοσίων Οικονομικών καμουφλάρεται με τα κάλπικα στοιχεία, που το υπουργείο Οικονομικών κάθε μήνα δίνει στη δημοσιότητα. Η κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών βρίσκεται σε τόσο άθλια χάλια, που σε άλλες χώρες ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα έφευγαν νύχτα.



Δευτέρα 22/09/14 - 17:14
Στα πρόθυρα της πτώχευσης η πατρίδα μας ΜΕΡΟΣ B’

Η δραματική επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών κατά τη διάρκεια του 2014 σηματοδοτεί ραγδαίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του σύντομα θα αποτελούν κακό παρελθόν. Η χώρα μας διανύει έβδομο χρόνο οικονομικής κρίσης, τα κρατικά έσοδα έχουν βαλτώσει και το δημόσιο χρέος καλπάζει με ανεξέλεγκτους διασκελισμούς. Ο πίνακας του κειμένου αναλύει την σωρευτική μηνιαία εξέλιξη των κύριων δημοσιονομικών μεγεθών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014. Η ονομασία «Ο πίνακας του αίσχους», επελέγη ως τίτλος του πίνακα, για να στιγματίσουμε τα μέλη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, που συνειδητά και αναίσχυντα χαλκεύουν τα δημοσιονομικά στοιχεία, αποσκοπώντας στην παραπλάνηση των πολιτών και την υφαρπαγή της ψήφου τους σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

Ο πίνακας του αίσχους


Από τα στοιχεία του πίνακα του κειμένου εξάγονται τα κάτωθι βασικά συμπεράσματα: 1) Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013/2014, τα καθαρά έσοδα του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) από 34,9 μειώθηκαν σε 32,9 δις ευρώ (€), παρουσιάζοντας έτσι ποσοστιαία πτώση -5,7%. Σε συνθήκες αποτελμάτωσης της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, η καθοδική πορεία των κρατικών εσόδων θα συνεχίζεται με τους ίδιους ή ακόμα με γρηγορότερους ρυθμούς στο μέλλον. 2) Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013/2014, τα πιστωτικά έσοδα, δηλαδή ο κρατικός δανεισμός, από 59,4 εκτοξεύτηκαν σε 80,0 δις €. Δοθέντος ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2018, το επίπεδο των πιστωτικών εσόδων για το 2014 προβλέπεται σε 63,5 δις €, καθίσταται πασιφανές ότι ο κρατικός προϋπολογισμός βρίσκεται σε πλήρη ανακολουθία με τους αρχικούς στόχους. 3) Αν και τα στοιχεία του ΓΚΠ είναι παραχαραγμένα, διαπιστούται ότι το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014, το έλλειμμα του ΓΚΠ ανήλθε σε -2,9 δις € και ήταν εμφανώς υψηλότερο κατά -0,4 δις € από την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Ωστόσο, η θεαματική άνοδος των πιστωτικών εσόδων (δημόσιος δανεισμός) εγείρει τα ακόλουθα σημαντικά ερωτήματα: 1) Σε ποιους παράγοντες αποδίδεται η τρομακτική αύξηση του κρατικού δανεισμού κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014; 2) Ποιες είναι οι δαπάνες του ΓΚΠ, οι οποίες χρηματοδοτούνται με πιστωτικά έσοδα επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος, δαπάνες όμως που δεν καταγράφονται στις επίσημες δαπάνες του ΓΚΠ, υπερεκτιμώντας έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα και υποεκτιμώντας το συνολικό έλλειμμα του ΓΚΠ; 3) Τα καθαρά έσοδα του ΓΚΠ είναι βεβαιωθέντα ή εισπραχθέντα; Το ερώτημα αυτό είναι τεράστιας σημασίας, γιατί αν τα έσοδα που αναγράφονται στα μηνιαία δελτία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), είναι βεβαιωθέντα και όχι εισπραχθέντα, τότε τα επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία είναι 100% χαλκευμένα. Πράγματι, το ΓΛΚ ενδέχεται να βεβαιώνει κρατικά έσοδα 32,9 δις € και οι φορολογικές αρχές να έχουν εισπράξει μόνο 25 δις €. 4) Μπορεί να μας εξηγήσει η κυβέρνηση, γιατί το 2014 και για δεύτερο συνεχή χρόνο, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα και ταυτόχρονα τα πιστωτικά έσοδα αυξάνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς;
Ο πίνακας του αίσχους

Σωρευτική
μεταβολή
καθαρών
εσόδων ΓΚΠ
    (δις €)
         1
Σωρευτική
μεταβολή
πρωτογενών
δαπανών ΓΚΠ
     (δις €)
          2 

Πρωτογενές
Αποτέλεσμα
    (δις €)

    3(=1-2)


Τόκοι
(δις €)

    4
Συνολικό
έλλειμμα (-)
ή πλεόνασμα (+)
     (δις €)

      5(=3-4)

Πιστωτικά
Έσοδα ΓΚΠ
   (δις €)

       6
2014
Ιανουάριος
Φεβρουάριος
Μάρτιος
Απρίλιος
Μάιος
Ιούνιος
Ιούλιος
Αύγουστος

2013
Ιανουάριος-
Αύγουστος

4,5
9,5
12,7
16,1
19,6
23,6
29,5
32,9


34,9

3,7
7,4
11,2
15,1
18,9
22,9
27,2
31,0


32,0

0,8
2,1
1,5
1,0
0,7
0,7
2,3
1,9


2,9

0,2
1,6
2,0
2,2
2,7
3,1
4,0
4,8


5,4

+0,6
+0,5
-0,5
-1,2
-2,0
-2,4
-1,7
-2,9


-2,5

4,1
6,7
12,7
28,7
44,2
59,5
72,7
80,0


59,4

Τα ανωτέρω ερωτήματα είναι καίριας σημασίας. Αν τα κρατικά έσοδα είναι βεβαιωθέντα και όχι εισπραχθέντα, οφθαλμοφανές είναι ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που επικαλείται η κυβέρνηση θεωρούνται κάλπικα και το συνολικό έλλειμμα του ΓΚΠ είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του αναγραφομένου στα μηνιαία δελτία του ΓΛΚ. Για τη γνώμη μας, τα επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία είναι 100% μαγειρεμένα. Ο ξέφρενος δανεισμός του ελληνικού δημοσίου κατά τη διάρκεια του 2014, οφείλεται τόσο στην εμφανή κάμψη των κρατικών εσόδων, όσο και στο γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των εσόδων είναι βεβαιωθέντα και άρα δεν μπαίνει στα κρατικά ταμεία. Η επιχειρηματολογία μας ενισχύεται και από το αδιαμφισβήτητο γεγονός της ανοδικής τάσης του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του 2014 και του καταθλιπτικού ύφους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού

www.kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου