Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Να ανοίξει ΤΩΡΑ το Κέντρο Νέων Κορινθίας!

Την Τρίτη 23/9 η Αντιπεριφέρεια Κορινθίας αποφάσισε, με αυταρχικό τρόπο, να βάλει λουκέτο στο Κέντρο Νέων Κορινθίας, ένα κτίριο που στεγάζει πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων συλλογικοτήτων και πολιτιστικών ομάδων της περιοχής. Το Κέντρο Νέων ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2001 δίνοντας βήμα έκφρασης στους νέους (και όχι μόνο) της Κορινθίας. Τα τελευταία χρόνια η λειτουργία του έχει υπονομευτεί σταθερά και μεθοδικά από την περιφερειακή αρχή. Το 2013 προχώρησε στη λύση της εταιρείας, αφήνοντας τις δύο εργαζόμενες στο Κέντρο άνεργες (και στις οποίες μέχρι και σήμερα, πάνω από ένα χρόνο μετά, οφείλει 15 μισθούς καθώς και την αποζημίωση!). Από τότε οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο Νέων το λειτουργούν μόνες τους, συνεχίζοντας να του δίνουν ζωή παρά την ουσιαστική απόσυρση της Περιφέρειας, στην οποία ανήκει τυπικά το κτίριο.


Η Αντιπεριφέρεια Κορινθίας όμως από ό,τι φαίνεται έχει άλλα σχέδια για το κτίριο από το να είναι ανοιχτό στους πολίτες και τις συλλογικότητες της περιοχής. Την περασμένη Τρίτη, και ενώ εκκρεμούσε αίτημα των ομάδων να συναντηθούν με τον νέο αντιπεριφερειάρχη Πελοπίδα Καλλίρη, προχώρησε με θρασύτητα στο πέρασμα λουκέτου στο κτίριο, σαν να μη χρησιμοποιείται, σαν να μην καλύπτει ανάγκες των ομάδων που στεγάζονται εκεί.


Το επιχείρημα ότι τάχα πρέπει να μείνει σφραγισμένο ώστε να γίνει εκκαθάριση της εταιρείας από ορκωτούς λογιστές είναι αστήρικτο, αν όχι αστείο. Καταρχάς θυμίζουμε ότι το κτίριο δεν ανήκει στη λυθείσα εταιρεία αλλά στην Περιφέρεια. Επίσης ότι η καταγραφή των περιφερειακών στοιχείων της εταιρείας θα μπορούσε να γίνει είτε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κατόπιν συνεννόησης με τις ομάδες, είτε σε περιορισμένο χώρο εντός του κτιρίου, με τους βασικούς χώρους ανοιχτούς και προσβάσιμους – πρόταση που έγινε από πλευράς των ομάδων και απορρίφθηκε. Είναι σαφές λοιπόν ότι η περιφερειακή αρχή θέλει να απονεκρώσει το Κέντρο Νέων, ώστε μετά με την ησυχία της να το «αξιοποιήσει». Άλλωστε η παραλιακή τοποθεσία, η αναμόρφωση/πεζοδρόμηση του χώρου έξω από το κτίριο και η κοντινή του απόσταση από το κέντρο της Κορίνθου το καθιστούν κατεξοχήν «φιλέτο» για την περιοχή.

Από ό,τι φαίνεται, στις μνημονιακές πολιτικές που υπηρετεί η παράταξη Τατούλη δεν υπάρχει χώρος για πολιτιστικές δομές και δημόσιους χώρους. Η «Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή» στηρίζει το αίτημα των συλλογικοτήτων της περιοχής να διατηρήσει το Κέντρο Νέων τον κοινωνικό και πολιτιστικό του χαρακτήρα, απαιτεί το άμεσο άνοιγμα του κτιρίου, την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτό από τους πολίτες της Κορινθίας στους οποίους και ανήκει και την απρόσκοπτη επαναλειτουργία του, καθώς και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στις δύο απολυμένες υπαλλήλους.

Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου