Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Στο Ευρωκοινοβούλιο σήμερα οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ

Στο Ευρωκοινοβούλιο θα παρέμβει σήμερα αντιπροσωπεία των αγωνιζομένων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, που έφτασε χθες στο Στρασβούργο και είχε αρχικώς επαφές με φορείς και συνδικάτα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης για τη στήριξη του αγώνα τους. Οι καθαρίστριες, που έχουν γίνει, διεθνώς, σύμβολο συνεπούς, μαχητικού αγώνα, πρόκειται σήμερα να έχουν επαφές με ευρωβουλευτές της Αριστεράς, αλλά και να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την Παρασκευή, 5 καθαρίστριες – μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής - καλούνται να απολογηθούν στη ΓΑΔΑ, για κατηγορίες που τις βαρύνουν από τις 10 Ιουλίου, όταν για άλλη μια φορά αντιμετώπισαν την αστυνομική βία.

"Έναν χρόνο τώρα δεν υποκύψαμε ούτε στην επιχείρηση κατασυκοφάντησής μας, ούτε στις διαρκείς κατασταλτικές επιθέσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι οι κατηγορίες δεν στέκουν και θα καταπέσουν. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Ο αγώνας των καθαριστριών θα νικήσει», τονίζουν οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες στην ανακοίνωσή τους.

______________
Αρνητική εξέλιξη για τις καθαρίστριες στον Άρειο Πάγο

Να παραμείνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και εκτός του υπουργείου Οικονομικών και των ΔΟΥ οι καθαρίστριες προτείνει στο Εργατικό Τμήμα Άρειου Πάγου ο αρμόδιος αρεοπαγίτης εισηγητής.

Υπενθυμίζεται ότι οι καθαρίστριες είχαν δικαιωθεί από το Πρωτοδικείο της Αθηνάς τον περασμένο Μάιο καθώς είχε κριθεί ότι δεν είναι νόμιμο το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο βρίσκονται και πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Κατά της απόφασης αυτής που δικαίωνε τις καθαρίστριες το υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την ανατροπή της.

Το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να εκδικάσει την υπόθεση επί της ουσίας την επόμενη εβδομάδα, ενώ στο μεταξύ έχει απορρίψει και το αίτημα των καθαριστριών για προσωρινή επαναπρόσληψη.
Δικηγόρος καθαριστριών: Δεν δεσμεύει η εισήγηση του αρεοπαγίτη για τις καθαρίστριες

Την εκτίμηση ότι η εισήγηση του αρεοπαγίτη, Χριστόφορου Κοσμίδη, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα εκφράζει, μιλώντας στο news.gr, ο συνήγορος υπεράσπισης των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Καρούζος. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κύριος Καρούζος "η συγκεκριμένη εισήγηση είναι απολύτως αβάσιμη και αντιμετωπίζει την επιτακτική ανάγκη για εργασία, αντί για δικαίωμα που απορρέει από το Σύνταγμα, ως καρπό βούλησης της εκάστοτε κυβέρνησης".

Συμπληρώνει μάλιστα, ότι "παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες της εργατικής νομοθεσίας που ιστορικά έχει κατακτήσει η ελληνική νομολογία και το δικαστήριο του Αρείου Πάγου και ευελπιστούμε στην ανατροπή της". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου