Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ελλάδα, αποτυχημένο μοντέλο κράτους και κοινωνίας (στην κρίση και πριν την κρίση) ΕΕ: Μεγαλώνει η κοινωνική ανισότητα

Ο Δείκτης Κοινωνικής Δικαιοσύνης στις 28 χώρες της ΕΕ, αποδεικνύει ότι το χάσμα μεταξύ πλούτου και φτώχειας μεγαλώνει ραγδαία, κυρίως μεταξύ Βορρά και Νότου, καθώς καιμεταξύ νέων και πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας. Η κοινωνική διαίρεση απειλεί τη βιωσιμότητατου ευρωπαϊκού σχεδίου στο άμεσο μέλλον - υπάρχει επείγουσα ανάγκη ευρωπαϊκήςκοινωνικής στρατηγικής.
Μέσα σε ένα άκρως προβληματικό τοπίο κοινωνικής πολιτικής στην όλη ΕΕ, η Ελλάδα αποδεικνύεται διαχρονικά το πιο αποτυχημένο μοντέλο κράτους και κοινωνίας: Στην κρίση αλλά και πριν την κρίση. Αδύναμη (και κυρίως απρόθυμη - ως Ελλάδα των ελίτ) να αντιδράσει στην πτώση με πολιτική κοινωνικής συνοχής και με δημιουργικό πνεύμα, όπως ακριβώς ήταν αυτοκαταστροφικά εγωιστική, σκληρά άνιση, στις δήθεν ευτυχισμένες δεκαετίες της μεγάλης οικονομικής ανόδου (1990 - 2008).

Η Ευρώπη φαίνεται τελευταία να έχει κάνει μια κάποια πρόοδο όσον αφορά την τυπική δημοσιονομική σταθεροποίηση· ο χρόνος θα δείξει αν είναι πραγματική ή μόνον φαινομενική. Όμως το επίπεδο της κοινωνικής δικαιοσύνης έχειμειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινωνική ανισότητα μεταξύ της σχετικά ευημερούσας και πιο συνεκτικής κοινωνικά Βόρειας Ευρώπης (κυρίως των Σκανδιναβικώνκαι μερικών κεντροευρωπαϊκών χωρών) αφενός, και πολλών χωρών της Νότιαςκαι Νοτιοανατολικής Ευρώπης (αλλά και άλλων) αφετέρου, έχει ενταθείσημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης.



Δείκτης Κοινωνικής Δικαιοσύνης στις χώρες της ΕΕ, μεταβολές 2008 - 2014
Και το 2008, η Ελλάδα ήταν τελευταία στο Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής στη Σουηδία,τη Φινλανδία, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες, η έλλειψη κοινωνικήςδικαιοσύνης σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ουγγαρία, έχει αυξηθεί δραματικά.
Όλες σχεδόν οι περιπτώσεις «άδικων» χωρών είναι χώρες με πολύ μεγάλη κοινωνική ανισότητα και πριν την κρίση, στην εποχή των παχειών αγελάδων. Με πιο δραματική περίπτωση τη δική μας χώρα, με τεράστια κοινωνική ανισότητα, τόσο στην οικονομική άνοδο όσο και στην κάθοδο.

Μέσα στην κρίση που μαστίζει όλα τα κράτη της ΕΕ, δεν έγινε με ισορροπημένο τρόπο η διαχείριση των μαζικών περικοπών στις επενδύσεις και στις κοινωνικές δαπάνες, αλλά και οι επιπτώσεις στην κοινωνία (κυρίως με την ανεργία) από την αδυναμία και τις στρεβλώσεις του ιδιωτικού τομέα και γενικά της πραγματικής οικονομίας.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από τη νέα μελέτη του ΙδρύματοςBertelsmann - Social Inclusion Monitor (sim Europe), που συγκρίνει τηνκοινωνική δικαιοσύνη στα 28 κράτη της ΕΕ:

Social Justice in the EU – A Cross-national Comparison - Social Inclusion Monitor Europe (SIM) – Index Report - Sustainable Governance Indicators Όλη η Μελέτη, σε αγγλική γλώσσα,pdf). Οι βασικοί μελετητές είναι οι Daniel Schraad-Tischler and Christian Kroll


Για τη γενική εικόνα και συγκρίσεις μεταξύ χωρών online: Sustainable Governance Indicators



Αγορά εργασίας, εκπαίδευση, υγεία, πρόληψη φτώχειας, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγγύη μεταξύ των γενεών. Συγκρίσεις

Δείκτης ανισότητας / κοινωνικής συνοχής Gini

(όσο μεγαλύτερος, τόσο μεγαλύτερη η ανισότητα)



Κοινωνική συνοχή - κοινωνικές διακρίσεις




Δείκτης Κοινωνικής Δικαιοσύνης στις χώρες της ΕΕ, η γενική εικόνα, σήμερα

από aftercrisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου