Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ερώτηση Ποια η πρεία υλοποίησης ΕΣΠΑ 2007-2013 – Ενέργειες εξυγίανσης και απένταξης έργων

Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Τον Απρίλιο του 2014 το υπουργείο Ανάπτυξης με εγκύκλιο του προχώρησε σε άμεσο κλείδωμα εισαγωγής νέων εντάξεων και προσκλήσεων στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των έργων του ΕΣΠΑ. Επίσης, κάλεσε τις διαχειριστικές αρχές να ειδοποιήσουν τους τελικούς δικαιούχους των έργων να μην προβούν σε αναλήψεις νομικών δεσμεύσεων και τις περιφερειακές υπηρεσίες να εκπονήσουν σχέδια εξυγίανσης «που να αποτυπώνουν ένα σαφή και τεκμηριωμένο προγραμματισμό σταδιακής μείωσης της υπερδέσμευσης» με χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Μαΐου. Ουσιαστικά υπήρξε πάγωμα όλων των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη λόγω υπέρβασης χρηματοδότησης, καθώς επίσης και νέων αναθέσεων και διαγωνισμών.

Σε ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», Νίκου Πατσαρίνου, σχετικά με την πρόταση εξυγίανσης ή απένταξης δεν υπήρξε καμία θεσμική απάντηση.

Αντίθετα ο περιφερειάρχης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μη θέλοντας να αναιρέσει πελατειακές εξαγγελίες καθώς και την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού των έργων έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν κινδυνεύει κανένα έργο της Περιφέρειας και ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Παρόλα αυτά καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών από δήμους της περιφέρειας λόγω απένταξης συγκεκριμένων έργων.

Κατόπιν των ανωτέρω οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», με βαθιά ευθύνη του ρόλου που τους ανέθεσαν οι πολίτες της Πελοποννήσου και θέλοντας να συμμετέχουν στην ιεράρχηση των έργων, επαναφέρουν την ερώτηση και αιτούνται από τον Πρόεδρο του ΠΣ να κατατεθεί στο νέο ΠΣ:
αναλυτικός πίνακας με τα ενταγμένα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013, την πορεία και το χρόνο υλοποίησης τους μέχρι το τέλος του 2015.
η πρόταση εξυγίανσης, αν υπήρξε, σχετικά με τα έργα που πρόκειται να απενταχθούν από το πρόγραμμα με δεδομένο ότι υπήρξε υπέρβαση του προγράμματος τουλάχιστον κατά 70%, καθώς και τα κριτήρια απένταξής τους.
ο αναλυτικός πίνακας εργασίας με τον οποίο απάντησε η περιφέρεια στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως οριζόταν στη σχετική εγκύκλιο.
η πρόβλεψη σχετικά με το ποια από τα παραπάνω έργα ενδέχεται να υλοποιηθούν από το Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 – ΣΕΣ.

Τρίπολη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Οι ερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Οδυσσέας Βουδούρης

Γεώργιος Γαβρήλος

Παναγιώτης Γατσόπουλος

Παναγιώτης Γκανάς

Παναγιώτα Κοζομπόλη

Θεοφάνης Κουρεμπές

Νικόλαος Πατσαρίνος

Σταύρος Χρυσαδάκος

Γεώργιος Ψυχογιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου