Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Τατούλης: Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ΕΟΖ στην περιοχή της Κορινθίας για τη ναυτιλία

εδώ και 4 χρόνια λέμε για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που μας επιφυλάσσουν, νάτος λοιπόν ο θιασώτης τους που έρχεται να τις επιβάλει...με κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά αφού μάθαν ότι γ,,,,,στε πλακώσανε κι οι γύφτοι.... 
Η είδηση από το korinthostv.gr:
«Το χωροταξικό πλαίσιο αποτελεί ένα μεγάλο εργαλείο και θα πρέπει να προσδιορίσουμε την κατεύθυνσή του. Αν η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ δεν έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει αυτή την αδήριτη ανάγκη, τότε θα αναγκαστεί η Περιφερειακή Διοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλία ερήμην της» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση της Β1 φάσης της αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015.
Ο κ. Τατούλης επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφερειακής αρχής ότι η ευθύνη αναθεώρησης του χωροταξικού πλαισίου θα έπρεπε να ανήκει στην αιρετή Περιφέρεια και όχι στο Υπουργείο, αφού «δεν είναι δυνατό η Περιφέρεια να έχει τη μείζονα ευθύνη του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και να μην έχει το επικουρικό εργαλείο του χωροταξικού σχεδιασμού με τον οποίο συνδέονται άρρηκτα».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε ακόμη τη διαφωνία του με την πρόταση όπως έχει διαμορφωθεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου, αφού αγνοεί σχεδόν τελείως τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Περιφερειακή Αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τα προηγούμενα στάδια της αναθεώρησης, αλλά και τα αλλεπάλληλα διαβήματα να περάσει η αρμοδιότητα αυτή στην Περιφέρεια.

«Στις απόψεις μας για την πολιτική που ακολουθούμε δεν έχουμε καμία απόκλιση απ’ ότι συμφωνήσαμε με τους πολίτες» υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «τη συμπεριφορά αυτή ωστόσο δεν την ακολουθεί η Κυβέρνηση, η οποία έχει επιδοθεί σε σαφή και άμεση προσαρμογή στο ρεαλισμό».

Αναφορικά με την πρόβλεψη δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε το σώμα ότι στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια η παρούσα Κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα δημιουργίας ΕΟΖ, με την προϋπόθεση να έχει υπάρξει μελέτη. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ΕΟΖ στην περιοχή της Κορινθίας για τη ναυτιλία, ώστε να προσφέρουμε ελκυστικό κίνητρο για τις ναυτιλιακές εταιρείες και ήδη έχουμε έτοιμη μελέτη από την Παγκόσμια Τράπεζα» δήλωσε ο κ. Τατούλης.

Σε ότι αφορά τους φορείς διαχείρισης οικοσυστημάτων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επανέλαβε την ρητή άποψη της Περιφερειακής αρχής ότι ο κύριος ρόλος θα πρέπει να είναι της Περιφέρειας και πρόσθεσε ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει αρμοδιότητες που ανήκουν στον Περιφερειακό θεσμό στην κεντρική Κυβέρνηση.

Στο επίπεδο της βιοποικιλότητας ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της περιβαλλοντικής πολιτικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη διευκόλυνσης της αδειοδότησης των προβλέψεων του χωροταξικού, όπως χαρακτηριστικά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του Βορειοανατολικού παραλιακού άξονα.

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι επενδύσεις δεν μπορούν να γίνουν στα λόγια, αλλά με πράξεις, δημιουργώντας ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, με σεβασμό στους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος» ανέφερε τέλος ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφενός, προβλέπει τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες, και, αφετέρου, βρίσκει νέα χρηματοδότηση μοχλεύοντάς τους αναπτύσσοντας την τοπική της οικονομία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου