ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
ΧΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πλειστηριασμούς ακινήτων με βάση την εμπορική αξία, διεύρυνση της δυνατότητας κατασχέσεων αλλά και αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος προνομιακής ικανοποίησης των εργαζομένων σε περιπτώσεις αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών, προβλέπει το νομοσχέδιο με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή.
Οι ρυθμίσεις αυτές παρά τις άσφαιρες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης κινδυνεύουν να ανοίξουν άμεσα το δρόμο σε πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας.
Πέρα από το ίδιο το περιεχόμενο του η fast-track διαδικασία συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή ενός νομοσχεδίου με συνολικό όγκο άνω των 900(!) σελίδων παραπέμπει στις πλέον αντιδημοκρατικές πρακτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τα μέτρα – «καρμανιόλα» για την φορολόγηση των αγροτών και τις αντιλαϊκές από-ρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο αυτές ρυθμίσεις δεν ήταν μέσα στα προαπαιτούμενα της 22ας Ιουλίου, αλλά θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ψηφιστούν στο επόμενο πακέτο μέτρων στις αρχές Αυγούστου.
Η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει τις δύο ρυθμίσεις από το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, με στόχο την καταληκτική συμφωνία για το νέο τριετές μνημόνιο, εύλογα ερμηνεύεται ως κίνηση – ελιγμού προκειμένου να αποφύγει ακόμα μεγαλύτερες σε αριθμό διαφοροποιήσεις, από αυτές της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή.
ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ - ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με βάση το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα, οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται πλέον μετιμή πρώτης προσφοράς την εμπορική αξία του ακινήτου όπως αυτή προσδιορίστηκε κατά το χρόνο της κατάσχεσης, και όχι την αντικειμενική του τιμή, όπως ισχύει σήμερα.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να «διευκολυνθεί» προκλητικά η διαδικασία των πλειστηριασμών η οποία προβλέπει τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία και προϋποθέτει δύο άγονους πλειστηριασμούς για να κάνει δεκτό το αρμόδιο δικαστήριο τη μείωση της τιμής εκκίνησης.
Επιπρόσθετα, διευρύνεται και επιταχύνεται η δυνατότητα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων οφειλετών καθώς καταργείται η απαρίθμηση των ακατάσχετων πραγμάτων και αντικαθίσταται από μια γενικής έννοιας διατύπωση.
Αλλαγές προκύπτουν και ως προς την κατάταξη των προνομιούχων πιστωτών. Καταργείται η πρόβλεψη ότι η διαίρεση του πλειστηριάσματος σε ποσοστά, σύμφωνα με το άρθρο 977 (συρροή γενικών και ειδικών προνομίων), διενεργείται μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της γενικής γραμματείας κοινωνικών ασφαλίσεων.
Στη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης προηγούνται πλέον οι τράπεζες έναντι των εργαζομένων!!!
Στην περίπτωση πτώχευσης επιχειρήσεων και εκποίησης ακινήτων τους, το ποσοστό ικανοποίησης των εργαζομένων συρρικνούται στο 25%, ενώ των τραπεζών διευρύνεται στο 65%. Το υπόλοιπο 10% από το εκπλειστηρίασμα δίνεται στους μη προνομιούχους πιστωτές.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν μη προνομιούχες απαιτήσεις, η διαίρεση του πλειστηριάσματος μεταξύ γενικών και ειδικών προνομίων εξακολουθεί να έχει ως σήμερα (1/3 και 2/3 αντίστοιχα). Επίσης, καθορίζεται ο τρόπος ικανοποίησης σε περίπτωση συρροής δύο εκ των τριών κατηγοριών απαιτήσεων.
Επίσης αυξάνονται οι χρηματικές ποινές που επιβάλλονται από το αρμόδιο δικαστήριο κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 204, 205, 232 και 607 του Κώδικα, οι οποίες αποτελούν εφεξής δημόσιο έσοδο. (Σήμερα, τα ποσά αυτά αποτελούν έσοδο του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων - Τομέα Ασφάλισης Νομικών/φορέας της Γενικής Κυβέρνησης).
Επανακαθορίζεται η σειρά κατάταξης των δανειστών στον πίνακα των γενικών προνομίων (άρθρο 975) και ορίζεται ότι κατατάσσονται στην τρίτη σειρά, οι απαιτήσεις του Δημοσίου από φόρο προστιθέμενης αξίας και τους λοιπούς παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους με τις προσαυξήσεις κάθε φύσης, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν τις απαιτήσεις αυτές.
Σήμερα, σύμφωνα με το άρθρο 61 του ΚΕΔΕ, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρο προστιθέμενης αξίας, με τις κάθε φύσεις προσαυξήσεις, το Δημόσιο κατατάσσεται στην δεύτερη σειρά του άρθρου 975 του Κ.Πολ.Δ. και πριν την ικανοποίηση των απαιτήσεων του άρθρου 976 (ειδικά προνόμια)].
ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Σε κατάσταση αγωνιστικής επαγρύπνισης βρίσκεται σε πανελλαδικό επίπεδο ο δικηγορικός κόσμος , για το τελικό περιεχόμενο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε χθες βράδυ στην Βουλή από την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζουμε ότι η εσπευσμένη – fast track κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή, ενός σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ήταν προαπαιτούμενο για την έναρξη διαπραγμάτευσης και επίτευξης συμφωνίας με τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Το κείμενο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κινείται και είναι μέσα στο πνεύμα και το πλαίσιο των «θεσμών», κάτι που κάνει πολύ δυσκολότερη την οριστικοποίηση του τελικού κειμένου.
Μάλιστα γίνεται πολύ δυσκολότερη η οριστικοποίηση του τελικού κείμενου, τη στιγμή που υπάρχουν δύο νομοσχέδια Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να εντάξει μέσα και τις απαιτήσεις των «θεσμών».
Με άλλα λόγια, επί υπουργίας του Χαράλαμπου Αθανασίου η νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Ιωάννη Χαμηλοθώρη είχε ολοκληρώσει το κείμενο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που το περιεχόμενό του είχε προκαλέσεις τις έντονες αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων.
Ειδικότερα, οι δικηγόροι στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποίησαν πανελλαδικό δημοψήφισμα με το οποίο απέρριψαν με ποσοστό 93% το τότε, πρώτο, σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ο νομικός κόσμος καταδίκασε το περιεχόμενό του, καθώς παραβίαζε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και τις αρχές της δίκαιης δίκης!
Οι δικηγόροι κατέληξαν ότι το σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της επιτροπής Χαμηλοθώρη, «περιέχει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως σε ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων, ενισχύουν δε τα προνόμια των Τραπεζών και περιορίζουν τα εν γένει δικαιώματα εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, υπέρ των προνομίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».
Έτσι, οι δικηγόροι κατήλθαν σε πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι να ανακληθεί το νέο κείμενο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής Χαμηλοθώρη.
Η απεργία ανεστάλη λόγω των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου.
Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, συγκρότησε νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη νέου Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας, με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Δημήτριο Κράνη. Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν και εκπρόσωποι των δικηγόρων.
Το νέο σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της επιτροπής Κράνη δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή, καθώς πρόλαβε ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) να θέσει τους δικούς του όρους.
Με τη γνωστοποίηση των απαιτήσεων του ESM, κινητοποιήθηκε αμέσως ο δικηγορικος κόσμος της χώρας.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής ζήτησε με επιστολή του από τον υπουργό Δικαιοσύνης -«παρά τη διαφαινόμενη χρονική πίεση»- επίσημη ενημέρωση και αποστολή του σχετικού σχεδίου νόμου προ της καταθέσεως στη Βουλή, προκειμένου το δικηγορικό σώμα να ανταποκριθεί ουσιαστικά στο θεσμικό του ρόλο συμβάλλοντας δημιουργικά και τεκμηριωμένα στην εν λόγω διαδικασία.
Η επιστολή του κ. Αλεξανδρή δεν βρήκε ανταπόκριση στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Κάτω από αυτό το καθεστώς συγκλήθηκε εκτάκτως την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους.
Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας ο κ. Αλεξανδρής ενημέρωσε το δικηγορικό κόσμο ότι ο κ. Παρασκευόπουλος είχε στείλει επιστολή, στην οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «η προσφάτως συγκροτηθείσα νομοπαρασκευαστική επιτροπή συνεχίζει το έργο της και ότι γίνεται προσπάθεια να συντεθούν άμεσα συγκεκριμένες επίμαχες διατάξεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την ομαλή εναρμόνιση με τις αρχές του δικονομικού μας συστήματος».
Η Ολομέλεια εξουσιοδότησε την συντονιστική επιτροπή να συγκληθεί, ευθύς αμέσως μόλις γνωστοποιηθεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προκειμένου να το αξιολογήσει και να καθορίσει την περαιτέρω στάση του δικηγορικού σώματος.
Ακόμη, κατά την Ολομέλεια το δικηγορικό σώμα «εξέφρασε για μια ακόμη φορά την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του, στο προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, τον παρελθόντα Νοέμβριο» (επιτροπής Χαμηλοθώρη).
Την ίδια στιγμή, η Ολομέλεια κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τον υπουργό Δικαιοσύνης να «αφουγκραστούν την ομόθυμη θέση του νομικού κόσμου της χώρας και να υιοθετήσουν» τις ρυθμίσεις στις οποίες κατέληξε η πρόσφατη νομοπαρασκευαστική επιτροπή Κράνη και συνέπραξε με εκπροσώπησή του, το δικηγορικό σώμα.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αρχίσει εδώ και μερικές μέρες ένας αγώνας δρόμου για να συνταχθεί ένα νέο, τρίτο κείμενο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με δικηγορικούς κύκλους, το νέο κείμενο που θα κατατεθεί στην Βουλή θα έχει ως βάση τον Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας της Επιτροπής Χαμηλοθώρη, ενώ θα έχουν ενταχθεί και όλες οι απαιτήσεις των θεσμών.
Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα ψηφιστεί στην Βουλή με την διαδικασία των Κωδίκων. Δηλαδή θα ψηφιστεί σε μια συνεδρίαση της Βουλής στο σύνολο του και όχι κατ΄ άρθρον, όπως γίνεται με τα άλλα νομοσχέδια.
Πάντως, εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί των δικηγορικών κύκλων, τότε αναβιώνει το δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου και ο δικηγορικός κόσμος κατέρχεται σε νέα πανελλαδική απόχη και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ BRRD
Ενσωματώνεται στην εσωτερική έννομη τάξη η οδηγία 2014/59/ΕΕ, που θεσπίζει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την δήθεν ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και λαμβάνονται μέτρα για τα διατήρηση των τραπεζών υπό ιδιωτικό ιδιοκτησιακόκαθεστώς, με τις εξής κατά βάση κατηγορίες ρυθμίσεων:
α. Σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση της διαδικασίας ανάκαμψης και της διαδικασίας εξυγίανσης των οριζόμενων οντοτήτων του χρηματοοικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, σε αντιστοιχία με τα μακροοικονομικά δεδομένα της εκάστοτε οικονομικής συγκυρίας,
β. Ενδοομιλική χρηματοδοτική στήριξη.
γ. Μέτρα έγκαιρης παρέμβασης και εξουσίες αρμόδιων αρχών για τη λήψη τους.
δ. Εξουσίες αρχής εξυγίανσης και αρμοδιότητες Υπουργού Οικονομικών (παροχή σύμφωνης γνώμης στις οριζόμενες περιπτώσεις καθώς και για κάθε απόφαση της αρχής εξυγίανσης που έχει άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο ή συστημικές συνέπειες).
ε. Προϋποθέσεις ισχύος της δυνατότητας εξυγίανσης ιδρύματος, προσδιορισμός διαδικασίας και κριτηρίων αξιολόγησης της δυνατότητας εξυγίανσης και αντιμετώπιση-εξάλειψη των ενδεχόμενων εμποδίων στη δυνατότητα εξυγίανσης με εφαρμογή κατάλληλων μέτρων,
στ. Προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενεργειών εξυγίανσης σε ένα πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, ή σε μία εταιρία συμμετοχών,
ζ. Μέτρα εξυγίανσης στα οποία μπορεί να προβεί μεμονωμένα ή συνδυαστικά η αρχή εξυγίανσης [εντολή μεταβίβασης, σύσταση μεταβατικού ιδρύματος, διαχωρισμός περιουσιακών στοιχείων (συνδυαστικά με άλλο μέτρο) και αναδιάρθρωση παθητικού, στο πλαίσιο της οποίας η αρχή εξυγίανσης ασκεί εξουσίες απομείωσης και μετατροπής των κεφαλαιακών μέσων σε μετοχές ή άλλους τίτλους ιδιοκτησίας των ιδρυμάτων και οντοτήτων].
η. Αναγκαίες διασφαλίσεις των δικαιωμάτων των μετόχων και πιστωτών κατά την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης,
θ. Προϋποθέσεις:
- συμμετοχής του Δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση. Επιπλέον, καθορίζεται ότι η διοίκηση και διαχείριση του ιδρύματος ή οντότητας που μετέχει το Δημόσιο ασκείται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εφόσον αυτό επιτρέπεται από το ύψος συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών, και ότι η συμμετοχή του Δημοσίου μεταφέρεται στον ιδιωτικό τομέα αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι εμπορικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες
- θέσης ενός ιδρύματος ή οντότητας υπό προσωρινό δημόσιο έλεγχο με την έκδοση μιας ή περισσότερων εντολών μεταβίβασης μετοχών, με εκδοχέα εντολοδόχο το Δημόσιο ή εταιρεία που ανήκει και ελέγχεται πλήρως από αυτό.
ι. Υποχρεώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων (πλήρωση ανά πάσα στιγμή της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων με προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού τους).
ια. Συγκρότηση Σωμάτων Αρχών Εξυγίανσης και Ευρωπαϊκού Σώματος Εξυγίανσης για τις οριζόμενες περιπτώσεις.
ιβ. Ορισμός ως Ταμείου Εξυγίανσης για τα πιστωτικά ιδρύματα του Σκέλους Εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και για τις επιχειρήσεις επενδύσεων του Σκέλους Εξυγίανσης του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Το Ταμείο Εξυγίανσης χρησιμοποιεί τους επαρκείς χρηματοδοτικούς πόρους που πρέπει να διαθέτει μετά από απόφαση της αρχής εξυγίανσης και μόνο στο βαθμό που είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης κ.λπ.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΡΙΚΚΗΣ
http://www.iskra.gr
ΧΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πλειστηριασμούς ακινήτων με βάση την εμπορική αξία, διεύρυνση της δυνατότητας κατασχέσεων αλλά και αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος προνομιακής ικανοποίησης των εργαζομένων σε περιπτώσεις αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών, προβλέπει το νομοσχέδιο με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή.
Οι ρυθμίσεις αυτές παρά τις άσφαιρες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης κινδυνεύουν να ανοίξουν άμεσα το δρόμο σε πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας.
Πέρα από το ίδιο το περιεχόμενο του η fast-track διαδικασία συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή ενός νομοσχεδίου με συνολικό όγκο άνω των 900(!) σελίδων παραπέμπει στις πλέον αντιδημοκρατικές πρακτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τα μέτρα – «καρμανιόλα» για την φορολόγηση των αγροτών και τις αντιλαϊκές από-ρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο αυτές ρυθμίσεις δεν ήταν μέσα στα προαπαιτούμενα της 22ας Ιουλίου, αλλά θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ψηφιστούν στο επόμενο πακέτο μέτρων στις αρχές Αυγούστου.
Η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει τις δύο ρυθμίσεις από το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, με στόχο την καταληκτική συμφωνία για το νέο τριετές μνημόνιο, εύλογα ερμηνεύεται ως κίνηση – ελιγμού προκειμένου να αποφύγει ακόμα μεγαλύτερες σε αριθμό διαφοροποιήσεις, από αυτές της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή.
ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ - ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με βάση το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα, οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται πλέον μετιμή πρώτης προσφοράς την εμπορική αξία του ακινήτου όπως αυτή προσδιορίστηκε κατά το χρόνο της κατάσχεσης, και όχι την αντικειμενική του τιμή, όπως ισχύει σήμερα.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να «διευκολυνθεί» προκλητικά η διαδικασία των πλειστηριασμών η οποία προβλέπει τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία και προϋποθέτει δύο άγονους πλειστηριασμούς για να κάνει δεκτό το αρμόδιο δικαστήριο τη μείωση της τιμής εκκίνησης.
Επιπρόσθετα, διευρύνεται και επιταχύνεται η δυνατότητα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων οφειλετών καθώς καταργείται η απαρίθμηση των ακατάσχετων πραγμάτων και αντικαθίσταται από μια γενικής έννοιας διατύπωση.
Αλλαγές προκύπτουν και ως προς την κατάταξη των προνομιούχων πιστωτών. Καταργείται η πρόβλεψη ότι η διαίρεση του πλειστηριάσματος σε ποσοστά, σύμφωνα με το άρθρο 977 (συρροή γενικών και ειδικών προνομίων), διενεργείται μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της γενικής γραμματείας κοινωνικών ασφαλίσεων.
Στη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης προηγούνται πλέον οι τράπεζες έναντι των εργαζομένων!!!
Στην περίπτωση πτώχευσης επιχειρήσεων και εκποίησης ακινήτων τους, το ποσοστό ικανοποίησης των εργαζομένων συρρικνούται στο 25%, ενώ των τραπεζών διευρύνεται στο 65%. Το υπόλοιπο 10% από το εκπλειστηρίασμα δίνεται στους μη προνομιούχους πιστωτές.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν μη προνομιούχες απαιτήσεις, η διαίρεση του πλειστηριάσματος μεταξύ γενικών και ειδικών προνομίων εξακολουθεί να έχει ως σήμερα (1/3 και 2/3 αντίστοιχα). Επίσης, καθορίζεται ο τρόπος ικανοποίησης σε περίπτωση συρροής δύο εκ των τριών κατηγοριών απαιτήσεων.
Επίσης αυξάνονται οι χρηματικές ποινές που επιβάλλονται από το αρμόδιο δικαστήριο κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 204, 205, 232 και 607 του Κώδικα, οι οποίες αποτελούν εφεξής δημόσιο έσοδο. (Σήμερα, τα ποσά αυτά αποτελούν έσοδο του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων - Τομέα Ασφάλισης Νομικών/φορέας της Γενικής Κυβέρνησης).
Επανακαθορίζεται η σειρά κατάταξης των δανειστών στον πίνακα των γενικών προνομίων (άρθρο 975) και ορίζεται ότι κατατάσσονται στην τρίτη σειρά, οι απαιτήσεις του Δημοσίου από φόρο προστιθέμενης αξίας και τους λοιπούς παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους με τις προσαυξήσεις κάθε φύσης, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν τις απαιτήσεις αυτές.
Σήμερα, σύμφωνα με το άρθρο 61 του ΚΕΔΕ, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρο προστιθέμενης αξίας, με τις κάθε φύσεις προσαυξήσεις, το Δημόσιο κατατάσσεται στην δεύτερη σειρά του άρθρου 975 του Κ.Πολ.Δ. και πριν την ικανοποίηση των απαιτήσεων του άρθρου 976 (ειδικά προνόμια)].
ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Σε κατάσταση αγωνιστικής επαγρύπνισης βρίσκεται σε πανελλαδικό επίπεδο ο δικηγορικός κόσμος , για το τελικό περιεχόμενο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε χθες βράδυ στην Βουλή από την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζουμε ότι η εσπευσμένη – fast track κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή, ενός σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ήταν προαπαιτούμενο για την έναρξη διαπραγμάτευσης και επίτευξης συμφωνίας με τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Το κείμενο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κινείται και είναι μέσα στο πνεύμα και το πλαίσιο των «θεσμών», κάτι που κάνει πολύ δυσκολότερη την οριστικοποίηση του τελικού κειμένου.
Μάλιστα γίνεται πολύ δυσκολότερη η οριστικοποίηση του τελικού κείμενου, τη στιγμή που υπάρχουν δύο νομοσχέδια Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να εντάξει μέσα και τις απαιτήσεις των «θεσμών».
Με άλλα λόγια, επί υπουργίας του Χαράλαμπου Αθανασίου η νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Ιωάννη Χαμηλοθώρη είχε ολοκληρώσει το κείμενο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που το περιεχόμενό του είχε προκαλέσεις τις έντονες αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων.
Ειδικότερα, οι δικηγόροι στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποίησαν πανελλαδικό δημοψήφισμα με το οποίο απέρριψαν με ποσοστό 93% το τότε, πρώτο, σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ο νομικός κόσμος καταδίκασε το περιεχόμενό του, καθώς παραβίαζε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και τις αρχές της δίκαιης δίκης!
Οι δικηγόροι κατέληξαν ότι το σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της επιτροπής Χαμηλοθώρη, «περιέχει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως σε ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων, ενισχύουν δε τα προνόμια των Τραπεζών και περιορίζουν τα εν γένει δικαιώματα εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, υπέρ των προνομίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».
Έτσι, οι δικηγόροι κατήλθαν σε πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι να ανακληθεί το νέο κείμενο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής Χαμηλοθώρη.
Η απεργία ανεστάλη λόγω των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου.
Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, συγκρότησε νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη νέου Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας, με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Δημήτριο Κράνη. Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν και εκπρόσωποι των δικηγόρων.
Το νέο σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της επιτροπής Κράνη δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή, καθώς πρόλαβε ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) να θέσει τους δικούς του όρους.
Με τη γνωστοποίηση των απαιτήσεων του ESM, κινητοποιήθηκε αμέσως ο δικηγορικος κόσμος της χώρας.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής ζήτησε με επιστολή του από τον υπουργό Δικαιοσύνης -«παρά τη διαφαινόμενη χρονική πίεση»- επίσημη ενημέρωση και αποστολή του σχετικού σχεδίου νόμου προ της καταθέσεως στη Βουλή, προκειμένου το δικηγορικό σώμα να ανταποκριθεί ουσιαστικά στο θεσμικό του ρόλο συμβάλλοντας δημιουργικά και τεκμηριωμένα στην εν λόγω διαδικασία.
Η επιστολή του κ. Αλεξανδρή δεν βρήκε ανταπόκριση στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Κάτω από αυτό το καθεστώς συγκλήθηκε εκτάκτως την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους.
Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας ο κ. Αλεξανδρής ενημέρωσε το δικηγορικό κόσμο ότι ο κ. Παρασκευόπουλος είχε στείλει επιστολή, στην οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «η προσφάτως συγκροτηθείσα νομοπαρασκευαστική επιτροπή συνεχίζει το έργο της και ότι γίνεται προσπάθεια να συντεθούν άμεσα συγκεκριμένες επίμαχες διατάξεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την ομαλή εναρμόνιση με τις αρχές του δικονομικού μας συστήματος».
Η Ολομέλεια εξουσιοδότησε την συντονιστική επιτροπή να συγκληθεί, ευθύς αμέσως μόλις γνωστοποιηθεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προκειμένου να το αξιολογήσει και να καθορίσει την περαιτέρω στάση του δικηγορικού σώματος.
Ακόμη, κατά την Ολομέλεια το δικηγορικό σώμα «εξέφρασε για μια ακόμη φορά την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του, στο προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, τον παρελθόντα Νοέμβριο» (επιτροπής Χαμηλοθώρη).
Την ίδια στιγμή, η Ολομέλεια κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τον υπουργό Δικαιοσύνης να «αφουγκραστούν την ομόθυμη θέση του νομικού κόσμου της χώρας και να υιοθετήσουν» τις ρυθμίσεις στις οποίες κατέληξε η πρόσφατη νομοπαρασκευαστική επιτροπή Κράνη και συνέπραξε με εκπροσώπησή του, το δικηγορικό σώμα.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αρχίσει εδώ και μερικές μέρες ένας αγώνας δρόμου για να συνταχθεί ένα νέο, τρίτο κείμενο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με δικηγορικούς κύκλους, το νέο κείμενο που θα κατατεθεί στην Βουλή θα έχει ως βάση τον Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας της Επιτροπής Χαμηλοθώρη, ενώ θα έχουν ενταχθεί και όλες οι απαιτήσεις των θεσμών.
Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα ψηφιστεί στην Βουλή με την διαδικασία των Κωδίκων. Δηλαδή θα ψηφιστεί σε μια συνεδρίαση της Βουλής στο σύνολο του και όχι κατ΄ άρθρον, όπως γίνεται με τα άλλα νομοσχέδια.
Πάντως, εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί των δικηγορικών κύκλων, τότε αναβιώνει το δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου και ο δικηγορικός κόσμος κατέρχεται σε νέα πανελλαδική απόχη και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ BRRD
Ενσωματώνεται στην εσωτερική έννομη τάξη η οδηγία 2014/59/ΕΕ, που θεσπίζει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την δήθεν ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και λαμβάνονται μέτρα για τα διατήρηση των τραπεζών υπό ιδιωτικό ιδιοκτησιακόκαθεστώς, με τις εξής κατά βάση κατηγορίες ρυθμίσεων:
α. Σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση της διαδικασίας ανάκαμψης και της διαδικασίας εξυγίανσης των οριζόμενων οντοτήτων του χρηματοοικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, σε αντιστοιχία με τα μακροοικονομικά δεδομένα της εκάστοτε οικονομικής συγκυρίας,
β. Ενδοομιλική χρηματοδοτική στήριξη.
γ. Μέτρα έγκαιρης παρέμβασης και εξουσίες αρμόδιων αρχών για τη λήψη τους.
δ. Εξουσίες αρχής εξυγίανσης και αρμοδιότητες Υπουργού Οικονομικών (παροχή σύμφωνης γνώμης στις οριζόμενες περιπτώσεις καθώς και για κάθε απόφαση της αρχής εξυγίανσης που έχει άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο ή συστημικές συνέπειες).
ε. Προϋποθέσεις ισχύος της δυνατότητας εξυγίανσης ιδρύματος, προσδιορισμός διαδικασίας και κριτηρίων αξιολόγησης της δυνατότητας εξυγίανσης και αντιμετώπιση-εξάλειψη των ενδεχόμενων εμποδίων στη δυνατότητα εξυγίανσης με εφαρμογή κατάλληλων μέτρων,
στ. Προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενεργειών εξυγίανσης σε ένα πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, ή σε μία εταιρία συμμετοχών,
ζ. Μέτρα εξυγίανσης στα οποία μπορεί να προβεί μεμονωμένα ή συνδυαστικά η αρχή εξυγίανσης [εντολή μεταβίβασης, σύσταση μεταβατικού ιδρύματος, διαχωρισμός περιουσιακών στοιχείων (συνδυαστικά με άλλο μέτρο) και αναδιάρθρωση παθητικού, στο πλαίσιο της οποίας η αρχή εξυγίανσης ασκεί εξουσίες απομείωσης και μετατροπής των κεφαλαιακών μέσων σε μετοχές ή άλλους τίτλους ιδιοκτησίας των ιδρυμάτων και οντοτήτων].
η. Αναγκαίες διασφαλίσεις των δικαιωμάτων των μετόχων και πιστωτών κατά την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης,
θ. Προϋποθέσεις:
- συμμετοχής του Δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση. Επιπλέον, καθορίζεται ότι η διοίκηση και διαχείριση του ιδρύματος ή οντότητας που μετέχει το Δημόσιο ασκείται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εφόσον αυτό επιτρέπεται από το ύψος συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών, και ότι η συμμετοχή του Δημοσίου μεταφέρεται στον ιδιωτικό τομέα αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι εμπορικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες
- θέσης ενός ιδρύματος ή οντότητας υπό προσωρινό δημόσιο έλεγχο με την έκδοση μιας ή περισσότερων εντολών μεταβίβασης μετοχών, με εκδοχέα εντολοδόχο το Δημόσιο ή εταιρεία που ανήκει και ελέγχεται πλήρως από αυτό.
ι. Υποχρεώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων (πλήρωση ανά πάσα στιγμή της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων με προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού τους).
ια. Συγκρότηση Σωμάτων Αρχών Εξυγίανσης και Ευρωπαϊκού Σώματος Εξυγίανσης για τις οριζόμενες περιπτώσεις.
ιβ. Ορισμός ως Ταμείου Εξυγίανσης για τα πιστωτικά ιδρύματα του Σκέλους Εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και για τις επιχειρήσεις επενδύσεων του Σκέλους Εξυγίανσης του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Το Ταμείο Εξυγίανσης χρησιμοποιεί τους επαρκείς χρηματοδοτικούς πόρους που πρέπει να διαθέτει μετά από απόφαση της αρχής εξυγίανσης και μόνο στο βαθμό που είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης κ.λπ.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΡΙΚΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου