Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ ΣΤΗΝ COSCO

ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΦΘΕΙ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΙΚΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ COSCO ΘΑ ΑΛΩΝΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ
Την περαιτέρω στάση της για το μέλλον τηςαπεργίας της αναμένεται να καθορίσει ηΟμοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος(ΟΜΥΛΕ).
Αντιθέτως, τέλος στις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους έβαλαν η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών καιΑρχιεργατών ΟΛΠ, μετά από 26 ημέρες απεργίας, τη κρίσιμη στιγμή που το ξεπούλημα του λιμανιού πάει στην Βουλή για νομιμοποίηση και την ώρα που η Cosco θα είναι το μεγάλο ασύδοτο αφεντικόστον καθορισμό δουλεμπορικών εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες βασικό ρόλο για την απαράδεκτη αυτή διακοπή της απεργίας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, διαδραμάτισαν συνδικαλιστές που έχουν ως αναφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς μετά από πιέσεις της ηγεσίας του τελευταίου.


«Θεωρούμε ότι δώσαμε τη μάχη, αλλά δεν πέρασε ούτε μια μέρα χωρίς να ασκήσουμε πιέσεις σε κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά μας δικαιώματα. Ο αγώνας αυτός ήταν που έφερε αποτελέσματα και έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα ότι οι λιμενεργάτεςδιεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε τα δίκαια αιτήματά μας, χωρίς να υπολογίζουμε το οποιοδήποτε κόστος» αναφέρουν απολογητικά σε ανακοίνωσή τους, σημειώνοντας ότι με λίγες εξαιρέσειςπρωτοβάθμιων σωματείων, ο πολυήμερος αγώνας τους στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης δεν πλαισιώθηκε από άλλους εργασιακούς χώρους ή από άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, οι συζητήσεις για την συνολική εκτίμηση τηςκατάστασης ήταν συνεχείς και με την ΟΜΥΛΕ, ωστόσο δεν προέκυψε σύμπτωση απόψεων που θα έδινε τη δυνατότητα λήψης κοινών αποφάσεων.

''Θεωρούμε ότι οι διεκδικήσεις μας έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό'', υπογράμμιζαν προκλητικά και ψευδέστατα οι εν λόγω συνδικαλιστικές οργανώσεις για να δικαιολογήσουν το εκ των πραγμάτων ξεπούλημα, χωρίς κανένα άλλοθι, του αγώνα, ενώ συνέχιζαν λέγοντας πως ''διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συνέχισης των διεκδικήσεων και την επόμενη μέρα. Η απόφαση γιααναστολή των κινητοποιήσεων ήταν ομόφωνη, στα πλαίσια της αυτόνομης λειτουργίας του κάθε σωματείου και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Αντιθέτως, βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση που θα αμφισβητήσει τα εργασιακά μας δικαιωμάτα. Αν επιχειρηθεί τέτοιου είδους αμφισβήτηση, θα είναι αιτία πολέμου για οποιονδήποτε το τολμήσε'' καταλήγουν η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών και Αρχιεργατών ΟΛΠ.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), τα μέλη της οποίας συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης στον ΟΛΠ, ζητά από την κυβέρνηση να απαλείψει από τη νέασύμβαση παραχώρησης για τον Γενικό Κανονικό Προσωπικού τη διάταξη με τη φράση «κατάργηση» από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ.''

Εάν παραμείνει η φράση κατάργηση, σημαίνει ότι η Cosco ως ΟΛΠ ΑΕ θα αποκτήσει πλήρες 'διευθυντικό δικαίωμα' και θα καταργήσει κάθε πρόβλεψη του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και ειδικότερα σχετικά με τη λύση της εργασιακής σχέσης» αναφέρει η ΟΜΥΛΕ, που επισημαίνει ότι οι μετατάξεις είναι μόνο σε επίπεδο εξαγγελίας.

Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας

Τέλος στις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους έβαλαν η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών και Αρχιεργατών ΟΛΠ, μετά από 26 ημέρες απεργίας, με αποτέλεσμα να λειτουργεί χωρίς προβλήματα από σήμερα, Τρίτη, ο κλάδος της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά.

Αντιθέτως, όμως, προβλήματα παραμένουν στις φορτοεκφορτώσεις των εμπορευματοκιβωτίων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της για 27η ημέρα και με νέα 48ωρη απεργία που εξήγγειλε το απόγευμα, μετά από συνεδρίαση των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Τα πρoβλήματα εστιάζονται στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων, καθώς οι χειριστές και οι τεχνικοί του ΟΛΠ και του ΟΛΘ ανήκουν στην ΟΜΥΛΕ.


Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και στην εξυπηρέτηση κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς οι λιμενεργάτες στον ΟΛΘ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ εξήγγειλαν νέα 24ωρη από αύριο Τετάρτη 22/06 στις 12 το μεσημέρι, έως στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 23/06.


Η ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ


«Το ΔΣ/ΟΜΥΛΕ σε συνεδρίασή του σήμερα 21.06.2016 εκτίμησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ σε σχέση με τον μεγάλο απεργιακό αγώνα που διεξάγεται εδώ και είκοσι οκτώ (28) ημέρες.


»Διαπιστώθηκε ομόφωνα, ότι η διάταξη της Κυβέρνησης σχετικά με τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, όχι μόνο δεν παρέχει εγγύηση συνέχειας της εργασιακής σχέσης, αλλά περιέχει απειλή επικίνδυνης εκτροπής.

»Η δυνατότητα "κατάργησης" του ισχύοντος ΓΚΠ και η δημιουργία κενού μέχρι την θέσπιση νέου ΓΚΠ δίνει την δυνατότητα στην διοίκηση του ΟΛΠ (δηλ. COSCO) να προβαίνει σε βλαπτικές μεταβολές για το προσωπικό του ΟΛΠ, ενώ προδιαγράφει την ίδια κατάσταση και στον ΟΛΘ.


»Μέχρι σήμερα, πέρα από γενικές εξαγγελίες, δεν έχουμε συγκεκριμένη διάταξη, με την οποία θα μπορεί να κριθεί εάν έχουν γίνει δεκτές οι προτάσεις μας και εάν καλύπτουν το προσωπικό του ΟΛΠ και ΟΛΘ.


»Με επιστολή που απευθύνουμε στην κυβέρνηση ζητάμε άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις στα πιο πάνω ζητήματα. Αποτελούν την κατ’ ελάχιστον διεκδίκηση των εργαζομένων στον ΟΛΠ και ΟΛΘ.


»Κατόπιν αυτών το ΔΣ/ΟΜΥΛΕ αποφάσισε στα πλαίσια της αρχικής απόφασης 48ωρη απεργία Τετάρτη 22/6 και Πέμπτη 23/6 στον ΟΛΠ και ΟΛΘ.


»Την Πέμπτη 23/6 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη ώρα 11 πμ και πορεία στο Υπ. Ναυτιλίας, όπου θα ζητήσουμε συνάντηση με το Υπουργό και θα απαιτήσουμε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά μας.


»Την Πέμπτη 23/6 το ΔΣ/ΟΜΥΛΕ θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα πάρει νέες αποφάσεις.


»Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του ΟΛΠ στην συγκέντρωση στην Πλ. Καραϊσκάκη και πορεία στο Υπ. Ναυτιλίας.»



ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε

ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ Η ''ΠΩΛΗΣΗ'' ΤΟΥ ΟΛΠ

ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΙΚΑ ΕΝΟΣ ΔΙΣ, ΤΟΥ ΟΛΠ ΣΤΗΝ COSCO

Ο ΟΛΠ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ ΣΕ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΧΕΡΙΑ

Ο Παν. Λαφαζάνης, επικεφαλής της ΛΑ.Ε, παρευρέθηκε σήμερα στη συγκέντρωση των εργαζομένωνστον ΟΛΠ, στα κεντρικά γραφεία του στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά, όπου εξέφρασε την αμέριστηυποστήριξη και αλληλεγγύη της ΛΑ.Ε μέχρι το τέλος και την τελική νίκη προς τους απεργούς εργαζομένους στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, ενώ αποδοκίμασε την στάση εκείνων των συνδικαλιστών που αποφάσισαν να σταματήσουν την απεργία με άλλοθι τις απατηλές κυβερνητικές υποσχέσεις.

Ο Παν. Λαφαζάνης έκανε στα μέσα ενημέρωσης την παρακάτω δήλωση:

''H ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά είναι το έγκλημα των εγκλημάτων σε βάρος της χώραςκαι του ελληνικού λαού.

Το λιμάνι του Πειραιά δεν πωλείται απλώς τζάμπα ούτε καν χαρίζεται.

Στην πράξη το ελληνικό δημόσιο πληρώνει και από πάνω την Cosco, αφού της χαρίζει τα ενοίκια 40χρόνων των προβλητών 2 και 3, για να βάλει η Cosco στο χέρι το λιμάνι του Πειραιά!

Δεν έχουμε, λοιπόν, μια απαράδεκτη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, ούτε καν ξεπούλημα του αλλά χάρισμα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας με μεγάλη προίκα στην Cosco.

H πρωτοφανής αυτή μεταβίβαση του ΟΛΠ θα αντιπροσωπεύσει ουσιαστικά την κατοχή του Πειραιά, την μετατροπή του σε Chinatown και την άλωση της οικονομικοκοινωνικής του ζωής, μαζί με τηνκατοχή των θαλάσσιων δρόμων και της μεγάλης εμπορευματοδιακομιδής της χώρας.

Για όλα τούτα τα απίστευτα και σκανδαλώδη δεν υπάρχουν μόνο πολιτικές αλλά και πελώριεςποινικές ευθύνες.

Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα και την πολιτική εγκυρότητα αυτών των προσυμφωνυμένων καιπροσυνεννοημένων, κάτω από το τραπέζι, μεταβιβάσεων από παραδομένες μνημονιακέςδυνάμεις.

Οι υπεύθυνοι γρήγορα θα λογοδοτήσουν.

Ο Πειραιάς δεν θα γίνει και αν γίνει, προς στιγμήν, δεν θα παραμείνει Κινέζικο λιμάνι.''




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου