Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Οι «ιδιωτικοποιήσεις» τύπου Eldorado ή του Ελληνικού, οι «εντιμότατοι» επενδυτές και η τιμωρία των «ασεβών» στην αρχαία Ελλάδα, του Γ. Περάκη


Οι «ιδιωτικοποιήσεις» τύπου Eldorado ή του Ελληνικού, οι «εντιμότατοι» επενδυτές και η τιμωρία των «ασεβών» στην αρχαία Ελλάδα
Επιτέλους «δικαιώνετε» ο Κωνστ. Μητσοτάκης που το 2005 έλεγε ότι «πριν από 25 χρόνια είχα πει εδώ, από την ίδια θέση ως υπουργός Συντονισμού, ότι η Ελλάς έχει δύο πληγές: τη Δασική Υπηρεσία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Δυστυχώς μετά από 25 χρόνια πρέπει να ξαναπώ το ίδιο. Πρέπει να απελευθερωθεί η ελληνική γη όσο μπορούμε γρηγορότερα, για αποτελεί μοχλό ανάπτυξης». Μάλλον δεν γνώριζε ότι ότι μια πρωτοδεύτερη φορά «αριστερή» κυβέρνηση θα γινόταν ο πιο ικανός και ο πιο καταζητούμενος εκποιητής των δημόσιων τιμαλφών. Οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ με «εθνική ομοψυχία», ψήφισαν το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας (με 222 «ναι» 64 «όχι» και 11 «παρών», στίς 14-08-2015). Ιδού τι ψήφισαν οι «ασεβείς»:


1η) «Ιδιωτικοποίηση»: Το σκάνδαλο της EldoradoGold1.

Πρώτη «Ασέβεια»:To τίμημα της πώλησης EldoradoGold. Στην «νεώτερη ιστορία» των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, που αρχίζει μετά την εγκατάλειψή τους από την καναδική TVX, κρύβει ουκ ολίγες… αμαρτίες. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που πουλήθηκαν από το Δημόσιο με το αστείο τίμημα των 11 εκατ. ευρώ, έκρυβαν αποθέματα χρυσού, πιθανά και βεβαιωμένα, 7,6 εκατ. ουγγιών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του 2011 από την European Goldfields. Με τις τιμές χρυσού εκείνης της εποχής, η αξία τους ξεπερνούσε τα 9 δισ. δολ., ενώ η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι πιθανόν να εντοπίζονταν περισσότερα αποθέματα, με ένα ερευνητικό πρόγραμμα κόστους μόλις 9,2 εκατ. ευρώ. Τον 1ο του 2003 όλα τα στοιχεία ενεργητικού της TVX στην Κασσάνδρα περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο και η καναδική εταιρεία αποζημιώθηκε με 11 εκατ. ευρώ2. Η συναλλαγή αυτή παραπέμπει μάλλον σε ιδιωτικοποίηση… ρωσικού τύπου. Τον 12ο του 2015, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε οριστικά αυτή την υπόθεση, υποχρεώνοντας την Ελληνικός Χρυσός να επιστρέψει τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Δεύτερη «Ασέβεια»: Κοινωνικές και Οικονομικές και Περιβαντολλογικές Επιπτώσεις των Μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκιδική3.
Συνοπτική περιγραφή του έργου: Το «επενδυτικό» σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε περιλαμβάνει το υφιστάμενο μεταλλείο στις «Μαύρες Πέτρες» δημιουργία μεταλλείου επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης στις «Σκουριές» υπόγειο μεταλλείο στην «Ολυμπιάδα», στοά μεταφοράς μεταλλεύματος, μεταλλουργία Χαλκού-Χρυσού εργοστάσιο παραγωγής θειικού οξέως, τέσσερα τέλματα αποβλήτων, βιομηχανικό λιμάνι δεξαμενές αποθήκευσης και 14 περιοχές δυνητικής εξόρυξης.
Συνοπτικά οι φάσεις των έργων:
Αποψίλωση δασικής βλάστησης έκτασης μεγαλύτερης των 2.500 στρεμ. και κρατήρα επιφανειακής εξόρυξης, με αρχικά εκτιμώμενη διάμετρο 705 m και βάθος 220 m.
Φράγματα, κτηριακές και βοηθητικές εγκαταστάσεις, Ορυξη 9 γεωτρήσεων αποστράγγισης περιμετρικά του κρατήρα στις Σκουριές σε βάθος μέχρι και 750 m (140 m κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας), επιφανειακή εξόρυξη μεταλλεύματος 24.000 τόνων ημερησίως, με εκσκαφή και ανατίναξη (ημερησία χρήση 6 τόνων εκρηκτικών) και μεταφορά-πρόθραυση-απόθεση μεταλλεύματος σε στεγασμένη πλατεία αποθηκευτικής ικανότητας 80.000 τόνων.
Λειοτρίβηση – χημική επεξεργασία (εμπλουτισμός).
Μεταφορά- του τελικού προϊόντος, που αποτελεί μόλις το 1,97 % του μεταλλεύματος, στο εργοστάσιο μεταλλουργίας και των αποβλήτων εμπλουτισμού, που αποτελούν το 98,03% του μεταλλεύματος, στα φράγματα / τέλματα.
Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Σύμφωνα με ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς, η κατατεθείσα από την εταιρεία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων παρουσιάζει σωρεία προβλημάτων. Καταγγέλλουν ελλείψεις στην τεκμηρίωση ελλιπή επιστημονικά δεδομένα. Για παράδειγμα η μέθοδος ακαριαίας τήξης που προτείνεται:

α) δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε βιομηχανική κλίμακα για παραγωγή καθαρού χρυσού.

β) δε δίνει καθαρό χρυσό αλλά μίγματα με χαλκό, μόλυβδο και σίδηρο για τα οποία δεν αναφέρεται μέθοδος διαχωρισμού, όπου πιθανότατα θα εφαρμοστεί τελικά η μέθοδος της κυάνωσης. Τον Ιούλιο του 2011 το Ελληνικό Δημόσιο προβαίνει στην έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων, μετά από μια σκανδαλωδώς προσχηματική δημόσιαδιαβούλευση.
Οικονομική διάσταση

Έκθεση του ΟΗΕ για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στον κόσμο παρατηρεί ότι χώρες οι οποίες εξάγουν πρώτες ύλες, όπως μεταλλεύματα, αναπτύσσονται με χαμηλότερους ρυθμούς και αποκλίνουν από τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Θεωρητικά όμως η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να είναι αειφορική εφόσον δεν αλλάζει το χαρακτήρα της περιοχής και αναπτυξιακή αν γίνεται συνολικά προς το συμφέρον της κοινωνίας. Αντίθετα εκτιμάται ότι πρόκειται για οριστικό και αμετάκλητο αφανισμό σημαντικού φυσικού κεφαλαίου σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τουρισμός: Η συμμετοχή του στο ΑΕΠ της Β.Α. Χαλκιδικής εκτιμάται στο 15-20%. Η μεταλλευτική δραστηριότητα θα φέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην τουριστική φυσιογνωμία της περιοχής., θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.
Αγροτικός τομέας: H Χαλκιδική παρουσιάζει σημαντική δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα. Υπάρχουν 108.900 στρέμ. καλλιεργούμενων εκτάσεων και 276.000 στρέμ. βοσκότοποι, 814 μελισσοκόμοι και 152.385 κυψέλες (9,7% του συνόλου της χώρας) βιοκαλλιέργειες, αλιευτική δραστηριότητα και υδατοκαλλιέργειες, η υλοτομία ξύλων, οι δασικοί καρποί, τα θηράματα και τα αρωματικά φυτά και βότανα. Όλες αυτές οι δραστηριότητες κινδυνεύουν από την αποψίλωση του δάσους του Κακκάβου.
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Υδατικοί πόροι: Το όρος Κάκκαβος υδροδοτεί ολόκληρη την προ του Άθω περιοχή και η σχεδιαζόμενη μεταλλευτική δραστηριότητα θα πλήξει ανεπανόρθωτα τους υδατικούς πόρους της περιοχής. Η ΜΠΕ4 δεν πληροί κανέναν από τους σκοπούς της οδηγίας πλαίσιο 60/2000/ΕΚ η οποία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με το νόμο 3199/2003.
Ατμόσφαιρα: Οι εκτιμήσεις της ΜΠΕ για την ατμοσφαιρική ρύπανση παραβιάζουν τα θεσμοθετημένα όρια για αέριους και σωματιδιακούς ρύπους. Μόνο στις Σκουριές υπολογίζεται εκπομπή αιωρουμένων σωματιδίων, με υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, ιδιαίτερα αρσενικού, μεγάλες συγκεντρώσεις θειούχων ενώσεων βαρέων μετάλλων όπως αντιμονίου, κ.ά.
Εδαφος: Το έδαφος θεωρείται μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος. Σχεδόν σε όλες τις χώρες που λειτουργούν ή λειτουργούσαν μεταλλεία χρυσού, τα εδάφη που γειτνιάζουν με μεταλλεία ή βρίσκονται ακόμη και σε μεγάλη απόσταση από αυτά παραμένουν ρυπασμένα με βαρέα μέταλλα αρκετές 100ετίες μετά τη διακοπή λειτουργίας των μεταλλείων.
Οικοσυστήματα: Η σχεδιαζόμενη επέμβαση χαρακτηρίζεται ως βίαια και θα αλλάξει ανεπανόρθωτα τόσο το τοπίο όσο και τις οικοσυστημικές λειτουργίες. Η περιοχή επέμβασης καλύπτει 264.000 στρέμ. με 90% δασοκάλυψη. Μεγάλο μέρος της ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και άλλες προστατευόμενες περιοχές, με αρχέγονα δάση και πλούσια χλωρίδα και πανίδα με σπάνια, κινδυνεύοντα και αυστηρά προστατευόμενα από διεθνείς συμβάσεις είδη.
Μεταλλευτικά Απόβλητα. Τα στερεά απόβλητα εξόρυξης υπερβαίνουν τα 182 εκατ. κυβικά και είναι επικίνδυνη λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό. Για την απομάκρυνση του αρσενικού από το βιομηχανικό νερό της μεταλλουργίας εφαρμόζεται μια εντελώς νέα μέθοδο που ενώ δεν έχει εφαρμοσθεί ούτε πιλοτικά, θα εφαρμοστεί στη μονάδα του Μαντέμ Λάκκο όπου θα καίγονται την ημέρα 120 τόνοι αρσενικού.
Ανθρώπινη υγεία. Η μεταλλευτική δραστηριότητα ενέχει σοβαρότατους κινδύνους τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους κατοίκους και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Εργαζόμενοι σε μεταλλεία χρυσού έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης, εμφανίζουν συχνότερα καρκίνο της τραχείας και βρόγχων πνεύμονα, στομάχου και ήπατος, πνευμονική φυματίωση, ελονοσία, δάγκειο πυρετό απώλεια ακοής, νοσήματα του αίματος, δέρματος και μυοσκελετικού συστήματος, αναιμία, υπέρταση, νεφρικές βλάβες οξείες και χρόνιες δηλητηριάσεις, καρκίνος ηπατίτιδα, ηπατική κίρρωση, ίκτερος.
Κοινωνικές επιπτώσεις: Οι επιπτώσεις των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στις τοπικές κοινωνίες μπορούν να είναι καταστροφικές. Κάποιες από τις σημαντικότερες είναι η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, η εσωτερική μετανάστευση λόγω απώλειας ή υποβάθμισης οικονομικών δραστηριοτήτων. Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι πολυεθνικές εξορυκτικές εταιρείες, ακολουθούν συγκεκριμένες τακτικές με στόχο την εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης. Συγκεκριμένα, επιδιώκουν σταδιακά την ρήξη του κοινωνικού ιστού ενώ ταυτόχρονα χρηματοδοτούν αντισταθμιστικά κοινωνικά έργα. Τρομοκρατούν πολίτες που αντιδρούν, ενώ προβαίνουν σε αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες με τους αντιδρώντες ώστε να τους εξαντλήσουν οικονομικά. Αναγνωρίζουμε τις τακτικές αυτές στη στρατηγική της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη Β.Α. Χαλκιδική.

Τρίτη «ασέβεια»: Τα διαφυγόντα φορολογητέα έσοδα5. Η επιτροπή Φορολογίας του ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι οι διακρατικές συμβάσεις6 που προβλέπουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με την πρακτική των πολυεθνικών εταιρειών να διαλέγουν σε ποια σύμβαση θα υπαχθούν, στερούν σημαντικά έσοδα από τις χώρες όπου πραγματικά δραστηριοποιειούνται.




Υπολογίζοντας τις απώλειες φορολογικών εσόδων για την Ελλάδα, μέρος 1ο
Έτος Αξία ομολογιακών δανείων από Ολλανδικές εταιρίες στο τέλος του έτους σε ευρώ Συνολικά ποσά που οφείλονται από την Ελλην. Χρυσός Α.Ε. στις 4 Ολλανδικές ετιαρίες σε ευρώ Οι παρακρατούμενοι φόροι που οφείλονται από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στις Ολλανδικές εταιρίες σε ευρώ Οι παρακρατούμενοι φόροι που οφείλονται από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στον Καναδό ιδιοκτήτη σε ευρώ Υπολογιζόμενη απώλεια για την Ελλάδα σε ευρώ
2009 8.000.000 32.356 1.618 11.325 9.707
2010 21.000.000 582.898 29.145 204.014 174.869
2011 24.000.000 1.203.735 60.187 120.373 60.187
2012 86.197.000 4.128.499 206.425 412.850 206.425
2013 (μέχρι τον Ιούνιο) 176.418.000 3.507.862 175.393 350.786 175.393
2013 (απο τον Ιούλιο) 176.418.000 3.507.862 € - 350.786 350.766
Σύνολο 12.963.211 472.767 1.450.135 977.367


Η Eldorado απέκτησε τις περισσότερες από τις θυγατρικές της στην Ολλανδία (όταν εξαγόρασε την European Goldfields το 2012). Η European Goldfields ήδη από το 2001 είχε συστήσει στην Ολλανδία ένα πλέγμα εταιρειών για τις επενδύσεις της στην Ελλάδα σε μια περίοδο που δεν υπήρχε συμφωνία διπλής φορολόγησης μεταξύ Ελλάδας και Καναδά. Οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα ανέρχονταν στο 35%. Η ελληνο-ολλανδική σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας προέβλεπε φορολόγηση αρκετά χαμηλότερη: 10% επί των τόκων και 7% επί των δικαιωμάτων. Αυτό έδωσε στην European Goldfields ένα πλεονέκτημα της τάξης του 25%, παρότι δεν είχε υπαρκτή δραστηριότητα στην Ολλανδία.
Υπολογίζοντας τις απώλειες φορολογικών εσόδων για την Ελλάδα, μέρος 2ο
Ετος Συνολικοί τόκοι που οφείλονταν από τρεις ολλανδικές επιχειρήσεις για τα δάνεια που έλαβε από τις υπεράκτιες στα Μπαρμπάντος σε ευρώ Φόρος εισοδήματος στην Ελλάδα σε ευρώ Υπολογιζόμενες απώλειες κερδών από φόρους στην Ελλάδα σε ευρώ
2012 3.363.750,08 20% 672.750,00
2013 4.150.084,63 26% 1.079.022,00
Σύνολο 7.513.834,71 1.751.772,02


2η) «Ιδιωτικοποίηση» 7 : Η πώληση του λιμανιού του Πειραιά

Τέταρτη «Ασέβεια»: Η COSCO αγόρασε ολόκληρo το λιμάνι του Πειραιά για ένα ... πιάτο noodles: Μόλις 368,5 εκατ. ευρώ αντί 5 δισ.!

Πέμπτη «Ασέβεια»: Επίσης στο σφυρί και οι αρχαιολογικοί χώροι στον Πειραιά! Το Έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού (19/10/2015):

Το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει στο έγγραφό του το οφθαλμοφανές και λογικό: «Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού σχετίζεται με τον ευρύτερο εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ανάπτυξη ενός αστικού υπαίθριου δημόσιου χώρου με ταυτότητα μέσα στην καρδιά του λιμανιού, πυρήνα παιδείας, τέχνης και αναψυχής σε διασύνδεση με τον αστικό ιστό και τους πολίτες» και καταλήγει επισημαίνοντας: Να εξαιρεθούν της όποιας συναλλαγής τα αρχαία μνημεία που βρίσκονται εντός των ορίων της χερσαίας ζώνης του λιμένα. Να εξαιρεθεί της συναλλαγής η περιοχή της Πολιτιστικής Ακτής, στο σύνολό της:
Οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα εμπίπτει στις διατάξεις του Ν. 3028/2002 και θα πρέπει να τύχει έγκρισης του ΥΠΠΟΑ, ως προαπαιτούμενης οποιασδήποτε άλλης έγκρισης. Στη ζώνη παραχώρησης περιλαμβάνονται οι κάτωθι χαρακτηρισμένοι χώροι:

Α. Στην επίμαχη περιοχή βρίσκονται οι κάτωθι αρχαιολογικοί χώροι και αρχαία μνημεία:
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνειας Πύλης μαζί με τη θέση Καστράκι. Τμήματα του αρχαίου τείχους του Πειραιά, τόσο εντός, όσο και πλησίον της Χερσαίας Ζώνης ΟΛΠ.
Ο αρχαιολογικός χώρος Αμπελακίων και Κυνόσουρας, όπου βρίσκονται τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας, ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων, ο ιστορικός τόπος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Επισημαίνεται ότι με η περιοχή της Κυνόσουρας καθορίστηκε Ζώνη Α΄ (ΦΕΚ 1459/Β/26-10-2001), Απολύτου Προστασίας «απαγορεύεται η δόμηση και η οποιαδήποτε αλλοίωση του εδάφους, καθώς και οποιαδήποτε κατασκευή για την οποία απαιτείται ή δεν απαιτείταιέγκριση της αρμόδιας πολεοδομικής Αρχής» και το φερόμενο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή, μνημείο προστατευόμενο αυτοδικαίως.

Β. Εντός της εν λόγω περιοχής, καθώς και σε άμεση γειτνίαση με αυτήν εντοπίζονται νεώτερα μνημεία που αποτελούν τοπόσημα για την πόλη, διαμορφώνουν το πολιτιστικό περιβάλλον στο θαλάσσιο μέτωπο και έχουν συνδεθεί με τις ιστορικές μνήμες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής:
Τα κτίρια του ιστορικού συγκροτήματος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, που ιδρύθηκε το 1845, τα κατάλοιπα του πρώτου Φάρου των νεότερων χρόνων, γνωστού ως Φάρος του τάφου του Θεμιστοκλέους που λειτούργησε το 1837.

Κτιριακές εγκαταστάσεις που χαρακτηρίστηκαν ως νεώτερα μνημεία με το ΦΕΚ 350/ΑΑΠ/4-10-2013 και συγκεκριμένα:

1) το κεντρικό κτίριο του Σταθμού Επιβατών του,τα κελύφη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ο Ναός του Αγίου Νικολάου, στον ελεύθερο περιβάλλοντα χώρο του οποίου σώζονται και τα κατάλοιπα του αρχαίου τείχους.

2) Οι Αποθήκες του Τελωνείου, που αποτελούν από τα παλαιότερα σωζόμενα κτήρια του 19ου αι. και αποδίδονται στον αρχιτέκτονα Κλεάνθη, Κτίριο επί της Ακτής Μιαούλη, Κτίριο επί της Ακτής Μιαούλη 15, Μπουμπουλίνας 2 και Αγ. Σπυρίδωνος, Κτίριο επί της Ακτής Μιαούλη 13, Μπουμπουλίνας 1 και Αγ. Σπυρίδωνος.

3) Η Πλατεία Καραϊσκάκη, διαμορφωμένη επάνω στον υπόγειο σταθμό του ΟΛΠ.

Ακολουθούν άλλοι 13 χώροι που χαρακτηρίστηκαν ως νεότερα μνημεία...

Γ. Εντός την χερσαίας ζώνης του Λιμένα του Πειραιά βρίσκεται η ονομαζόμενη Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, έκτασης 180.000 τ.μ. στην οποία βρίσκονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μαρτυρίες της ανάπτυξης του λιμανιού στους σύγχρονους χρόνους. Ο όρος Πολιτιστική Ακτή αφορά το πρόγραμμα δημιουργίας ενός πρωτότυπου κέντρου πολιτισμού στην περιοχή. Σημειώνουμε ότι η Πολιτιστική Ακτή όπως περιληπτικά αναφέρεται ανωτέρω περιλαμβάνεται και στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (Ν.4277-ΦΕΚ 156/Α/2014).

3η) «Ιδιωτικοποίηση»: Η πώληση του Ελληνικού

Εκτη «ασέβεια»: Το Ελληνικό, που προ κρίσης κοστολογείτο έως και 20 δισ. ευρώ, πωλείται μόλις 915 εκατ. ευρώ. υπό την ''σκέπη'' της Lamda Development του ομίλου Λάτση. Σε τιμές οικοπέδου στο Βραχάτι που συμφώνησε τελικώς η κυβέρνηση να πουληθεί το «φιλέτο της Ευρώπης» για 99 χρόνια. Δηλαδή 92 ευρώ ανά τ.μ. δόμησης, «όσο περίπου κι ένα οικόπεδο στο Βραχάτι», Σε 3 δισ. ευρώυπολογίζει την αξία της έκτασης του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά η οικονομοτεχνική μελέτη του ΤΕΕ με νεώτερη εκτίμηση (31-10-2014), δηλαδή κατά 222% μεγαλύτερη από τα 915 εκατ. ευρώ που συμφώνησε κατ' αρχήν το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της συγκεκριμένης έκτασης.

Εβδομη «ασέβεια»8 . Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της πόλης της Αθήνας, η πόλη επεκτείνεται σε βάρος του παραλιακού μετώπου και μάλιστα σε μήκος 2 χιλιομ. και έκταση όσο ένας Καλλικρατικός Δήμος πωλείται και πολεοδομείται από ιδιώτη δημιουργώντας μία πόλη μέσα στην πόλη. Ο Ν. 4062/12 θεσπίζει και επιβάλλει μια σειρά σημαντικών πολεοδομικών, χωροταξικών και περιβαλλοντικών επεμβάσεων μεγάλης εμβέλειας σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος της Αθήνας και αυτή η παράνομη επιλογή έγινε για δυο λόγους:

α) Για να παρακαμφθεί το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. (ΡΣΑ) του 2012 του οποίου οι αρχές ήταν αντίθετες, με πολλά απ όσα αναφέρονται στον εν λόγω νόμο.

β) Για να παρακαμφθεί η διαδικασία της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ.

Η όλη διαδικασία συγκεκριμένα παραβιάζει:
Το άρθρο 107 κ.ε. της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένου των κρατικών ενισχύσεων υπέρ του επιλεγέντος επενδυτή, την Οδηγία 2001 / 42 / ΕΚ.
Την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων κλπ καθώς η επέκταση μαρίνας, η αλλαγή χρήσης γης κλπ, θα καταστρέψουν, τα «είδη προτεραιότητας» υφάλους με κοραλλιογενείς σχηματισμούς. Το ΕΛΚΕΘΕ9 δηλώνει ότι οι επεμβάσεις αυτές θα υποβαθμίσουν την οικολογική ποιότητα του Εσωτερικού Σαρωνικού
Την Συνθήκη του Άαρχους: Όσον αφορά το θέμα της διαβούλευσης, στις 5 Ιουλίου του 2015 ο Ελληνικός λαός σε δημοψήφισμα είπε όχι στο σχέδιο που τότε προτάθηκε από τους «θεσμούς» και το οποίο εκτός των άλλων περιελάμβανε και ως προαπαιτούμενο την συγκεκριμένη λύση και πώληση της έκτασης για το Ελληνικό.
Την Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου
Την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (άρθρο 1, παρ1, άρθρο 3 παρ β), καθώς εν όψει της ψήφισης της σύμβασης από τη Βουλή σταμάτησε η διαδικασία ανακήρυξης μεγάλου τμήματος του Ελληνικού ως Αρχαιολογικού χώρου. Επιπλέον, η σύμβαση που υπογράφτηκε υποχρεώνει, εντός μόλις 60 ημερών, την απομάκρυνση αρχαιολογικών ευρημάτων καθώς και αποζημιώσεις στον αγοραστή σε περίπτωση που κάποιος χώρος κηρυχθεί αρχαιολογικός. Έτσι σκανδαλωδώς και για πρώτη φορά στα χρονικά θα απουσιάζει ουσιαστικά η αρχαιολογική υπηρεσίας από τον χώρο.
Την Σύμβαση της Γρανάδας για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.

Επιπροσθέτως:
Η δημιουργία αυτής της νέα πόλης δεν ανταποκρίνεται στα βασικά xαρακτηριστικά της σε καμία πολεοδομική και περιβαλλοντική ανάγκη της Αθήνας σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής. Είναι προφανές ότι η ΣΜΠΕ ανετέθηκε από την Λάμδα σε κάποια εταιρία που ανέλαβε να παρουσιάσει μελέτη που εξυπηρετεί τον «επενδυτή». Η δόμηση που επιβάλλεται στην έκταση είναι υπέρμετρη που θα προκαλέσουν σοβαρά θέματα αερισμού, φωτισμού και θέας στην ευρύτερη περιοχή, θα κρύβει το πραγματικό τοπόσημο της Αθήνας που είναι η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας.

Ο κατάλογος των παραβάσεων είναι μακρύς....

Η ποινή με την οποία καταδικάζονται οι ασεβείς βάσει των αρχαίων ελληνικών κειμένων

Καταστροφή των Ερμών (Αλκιβιάδης)

Σειρά πολύκροτων δικών ασεβείας προκάλεσε η νύχτα των Ερμοκοπιδών του 415 π.Χ. Πρόκειται για μια υπόθεση που ενέπλεξε δύο σκάνδαλα, τα οποία, όμως, ήταν ξεχωριστά παρόλο που θεωρήθηκε, ότι διεπράχθησαν από την ίδια ομάδα ατόμων. Αν και η εξακρίβωση των γεγονότων δεν είναι δυνατή, αξίζει να αναφερθούμε στην ασεβή αυτή ενέργεια, η ανοσιότητα της οποίας διέγειρε την αγανάκτηση των Αθηναίων: Το εν λόγω γεγονός αναφέρει εν συντομία ο Θουκυδίδης.Το «χάριν παιδιᾶς» τόλμημα του 15ετούς Αλκιβιάδη που μαζί με συνομηλίκους φίλους τους απέκοψαν μια νύχτα τα σε στύση γεννητικά όργανα των Ερμών της Αθήνας, επειδή ήθελαν μόνον αυτοί να είναι ιθύφαλλοι10 συγχωρέθηκε μεν τότε λόγω ανηλικότητας των, αργότερα, όμως, ο πρωτεργάτης πλήρωσε πολύ ακριβά γι΄αυτό. Οι στήλες που τις χαρακτήριζαν ως Ερμές, είχαν για τους Αθηναίους ξεχωριστή ιερότητα. Κάποιοι είπαν, ότι τις Ερμές κατέστρεψαν οι αντίπαλοι του Αλκιβιάδη για να ενοχοποιήσουν κατόπιν αυτόν και τους οπαδούς του. Ακόμη, κάποιοι μετέθεσαν τις ευθύνες εκτός Αθηναίων. Εκλεγείς στρατηγός των Αθηναίων, ο Αλκιβιάδης, και ενώ έμελλε να αποπλεύσει στη Σικελία επικεφαλής του πιο λαμπρού εκστρατευτικού, σώματος, διείδε αμέσως τους πολιτικούς σκοπούς των σχετικών διαδόσεων των αντιπάλων του, οι οποίοι απέδιδαν σε αυτόν όλη την ευθύνη του θλιβερού αυτού γεγονότος και διαλαλούσαν, ότι η απομίμηση των μυστηρίων και η καταστροφή των Ερμών έγινε με σκοπό την κατάλυση του δήμου, και παρόλο που ήταν έτοιμος να αποπλεύσει, νοιώθοντας αθώος, ζήτησε να δικασθεί αμέσως, προκειμένου να μην αναχωρήσει με το βάρος της κατηγορίας. Η αντίθετη, όμως γνώμη των αντιπάλων του επικράτησε και ο Αλκιβιάδης απέπλευσε στη Σικελία. Ό,τι είχε προβλέψει ο Αλκιβιάδης συνέβη. Το γεγονός της καταστροφής των Ερμών έδωσε αφορμή να ξεχυθούν ουκ ολίγοι συκοφάντες στις οδούς των Αθηνών και να κατηγορούν τους πάντες για τα πάντα, μεταξύ των οποίων και τον ρήτορα Ανδοκίδη. Κάποιοι από αυτούς έσπευσαν να καταμηνύσουν για την καταστροφή των Ερμών τον ίδιο τον Αλκιβιάδη. Κατά την απουσία του έγιναν πολλές σχετικές δίκες κατά υπόπτων ερμοκοπιδών, πολλοί από τους οποίους καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Ο Αλκιβιάδης δικάσθηκε και καταδικάσθηκε ερήμην σε θάνατο. Δημεύθηκε η περιουσία του και αποφασίσθηκε από όλους τους ιερείς και όλες τις ιέρειες να τον αφορίσουν. Μεγάλος όγκος πληροφοριών αυτών των γεγονότων αντλείται από το λόγο του Ανδοκίδη «Περί των Μυστηρίων».

Ποινές

Η ασέβεια μπορούσε να διαπραχθεί με πλείστους και διάφορους τρόπους, όμως, η ποινή ήταν πολύ αυστηρή. Οι κύριες ποινές που προβλέπονταν ήταν θάνατος ή εξορία ή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ή φυλάκιση ή χρηματική ποινή. Μαζί με την κύρια ποινή επιβάλλονταν και παρεπόμενες ποινές, όπως η δήμευση της περιουσίας και οι «νόμιμες απαγορεύσεις», δηλαδή η απαγόρευση εισόδου σε ναούς κλπ. Αλλωστε, συχνά, οι Αθηναίοι θεωρούσαν την προδοσία και την ασέβεια μαζί ως τα πιο σοβαρά εγκλήματα. Οι ποινές των Ευμολπιδών εκτός της ποινής του θανάτου, ίσως επέβαλλαν ακόμη, δημόσιες κατάρες. Εκτελεστές τους θεωρούνταν οι στυγερές Ερινύες.

Τα προηγούμανα χρόνια η συντηρητική παράταξη του σημερινού μπλόκ «μένουμε ευρώπη», διαλαλούσε την «εθνικοφροσύνη της», κατόπιν την «ευρωπαικότητά της» και σήμερα μετά το «αριστερό άλλοθι» του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναβαπτίσθηκαν όλοι μαζί σε ντελιβεράδες στη υπό εκποίηση μετά απο καταδολίευση της Ελληνικής δημόσιας περιουσίας.

Στη σημερινή Ελλάδα έχει καταργηθεί μεν η θανατική ποινή αλλά όχι ο εθελούσιος εξοστρακισμός11 και η δήμευση περιουσιών.

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Πηγές:

1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει την ευθύνη της συνέχισης της λειτουργίας απο το 2005.

2. Ν. Χαλδούπης Σοφοκλέους in: Δημοσιεύθηκε: 11/09/2017

3. Από το ιστολόγιο ΣΚΕΨΕΙΣ Τρίτη, 27 /11/ 2012 antigoldgreece

4. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)

5. Nick Barnets, Νίκος Τσιραμπίδης, Νικόλας Λεοντόπουλος «ThePressProject»

6. Λόγω των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας αποσκοπούν στο να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση αλλά συχνά οδηγούν στη διπλή… μη φορολόγηση. Οι συμφωνίες αυτές ορίζουν συνήθως χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με τις εθνικές φορολογίες των εμπλεκόμενων κρατών ώστε να ενισχύσουν τις μεταξύ τους επενδύσεις. Ο φόρος παρακρατείται στην πηγή του εισοδήματος που καταβάλλεται σε ξένους υπηκόους ή σε αλλοδαπές εταιρείες και γενικά στα παθητικά εισοδήματα (μερίσματα, δικαιώματα, τόκοι).

7. Πηγή: e-dromos. gr

8. Καμπούρη Γιούλυ (Ευστρατία), Χημικός και Περιβαλλοντολόγος, πρώην επιθεωρήτρια περιβάλλοντος

9. Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

10. Ιθύφαλλος= ομοίωμα του ανδρικού γεννητικού μορίου (από ψημένη ζύμη), που έφεραν οι θιασώτες στα Μεγάλα Διονύσια ως σύμβολο της γονιμότητας και της αναπαραγωγής και ως ευχή για τον πολλαπλασιασμό των κατοίκων της πόλης.

11. Το μέτρο εισήχθη από τον Κλεισθένη και σύμφωνα με αυτό, το άτομο που εξοστρακίζονταν έπρεπε να φύγει από την Αθήνα για δέκα ολόκληρα χρόνια! Ουσιαστικά ήταν κάτι σαν την σημερινή εξορία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου