Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΕΜΦΩΜΑ ΣΤΟ ΝΟΣ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Επίσημη «πρώτη» για τα γενόσημα...  Χωρίς το εξειδικευμένο αντικαρκινικό φάρμακο, που είναι αναγκαίο για τη θεραπεία τους, παραμένουν εδώ και περίπου δύο μήνες οι ασθενείς στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Πρόκειται για το μονοκλονικό αντίσωμα Mabthera, που περιέχει τη δραστική ουσία ριτουξιμάμπη και το οποίο χορηγείται σε ενήλικες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των λεμφωμάτων.«Η έλλειψη του συγκεκριμένου ενέσιμου φαρμάκου παρατηρείται εδώ
και λίγο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο μας. Δυστυχώς η προμηθεύτρια
εταιρεία ζητεί να πληρωθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, προκειμένου να το προμηθεύει. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας δίνοντάς τους το απαραίτητο χαρτί, ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν το φάρμακο, το οποίο είναι υψηλού κόστους, από το φαρμακείο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Και από εκεί όμως δεν μπορούν πάντα να εξυπηρετηθούν», εξηγεί στη «Μ» ο συντονιστής διευθυντής της Αιματολογικής κλινικής του «Παπανικολάου» Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.
Παράλληλα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι αναντικατάστατο, ενώ συνήθως χορηγείται μία φορά κάθε τρεις εβδομάδες, αλλά μπορεί να χορηγηθεί και ανά εβδομάδα, ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς. Κάθε χρόνο στο «Παπανικολάου» παρακολουθούνται περίπου 50-60 ασθενείς με λέμφωμα, που χρειάζονται χορήγηση της ριτουξιμάμπης.
Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καλτσίδης επισημαίνει ότι η όποια έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου δεν αφορά όλους τους ασθενείς αλλά μόνον κάποιους, για τους οποίους το Ταμείο τους δεν το εγκρίνει κι άρα δεν μπορεί να τους χορηγηθεί. Επιπλέον παραδέχεται ότι η εταιρεία συνήθως ζητεί να πληρωθεί εντός δύο μηνών ή ακόμη και να λάβει κάποια προκαταβολή, για να το προμηθεύσει.
Της Νικολέττας Μπούκα-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τα φάρμακα που θα γράφουν οι γιατροί από σήμερα, Δευτέρα, 2 Απριλίου σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους αλλάζουν, καθώς η συνταγογράφηση για πέντε κατηγορίες σκευασμάτων θα γίνεται με βάση τη δραστική ουσία που περιέχει το φάρμακο και όχι την εμπορική ονομασία.

Αυτό σημαίνει ότι με αυτή τη συνταγή οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι θα πηγαίνουν στο φαρμακείο και εκεί ο φαρμακοποιός θα επιλέγει το φθηνότερο αντίγραφο φάρμακο.

Ασφαλώς ο φαρμακοποιός δεν θα επιβάλει στον πολίτη να παίρνει το φθηνότερο γενόσημο , όμως στην περίπτωση που επιθυμεί να προμηθευτεί το παλιό του φάρμακο, θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά που έχει με το φθηνότερο αντίγραφο.

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία δεν γίνεται για τα φάρμακα των χρόνιων παθήσεων, αλλά για πέντε κατηγορίες σκευασμάτων, δηλαδή αντιβιώσεις, φάρμακα για το στομάχι, αντιμυκητιασικά, αντιρευματικά και αντισταμινικά.

Οι γιατροί, πάντως, αντιδρούν και κάνουν λόγο για επικίνδυνη θεραπευτική πρακτική και λένε ότι δίπλα από τη δραστική ουσία, θα γράφουν και την εμπορική ονομασία.

Επιμέλεια: Μίλλη ΣιδέρηΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου