Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Η ΕΕ ΕΚΤΑΜΙΕΥΕΙ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ, ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΩΝ 5,2 ΔΙΣ

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ! ΚΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ISKRA Παρά τις αντιθέσεις ορισμένων χωρών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα, το διοικητικό συμβούλιο του EFSF, σε τηλεδιάσκεψή του το βράδυ της Τετάρτης, αποφάσισε την εκταμίευση της δόσης των 5,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ωστόσο, αύριο, Πέμπτη, θα εκταμιευτεί το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ένα δισ. δεν είναι απαραίτητο πριν από τον Ιούνιο και θα εκταμιευθεί ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του EFSF.
Όπως και με τις προηγούμενες δόσεις προς την Ελλάδα, το EFSF θα μεταφέρει τα 4,2 δισ. ευρώ σε δεσμευμένο λογαριασμό, ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
 Νωρίτερα, πληροφορίες του Reuters έκαναν λόγο για πιθανότητα αναβολής της εκταμίευσης της δόσης. Όπως μετέδιδε το πρακτορείο, το δ.σ. του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF θα αποφασίσει σήμερα εάν θα γίνει η πληρωμή, λαμβάνοντας υπόψη την απόρριψη του μνημονίου από κάποια κόμματα που εμφάνισαν υψηλά ποσοστά στις εκλογές.

Ωστόσο, το πρακτορείο ανέφερε στο ίδιο δημοσίευμα πως, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η απόφαση του δ.σ. αναμένεται να είναι υπέρ της εκταμίευσης της δόσης, έστω και εάν υπάρχουν αντιρρήσεις. «Υπάρχει κάποια ανησυχία ανάμεσα σε εκείνους που πληρώνουν, με δεδομένο το θόρυβο γύρω από το σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν υπάρχουν σοβαρές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που λένε για παύση πληρωμών έτσι και αλλιώς, τότε γιατί να τους δώσουμε μερικά ακόμα δισ. για να κάνουν default και σε αυτά», εξηγεί η πηγή.

«Η καταβολή της δόσης θα πραγματοποιηθεί κανονικά επειδή είχε ήδη εγκριθεί», δήλωνε πριν την τηλεδιάσκεψη και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ.

Και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν ανέφερε ότι η καταβολή θα γινόταν κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί, παρά την αβεβαιότητα για τις επόμενες δόσεις. «Πρέπει να πούμε τώρα στον ελληνικό λαό ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, πως καμιά χώρα της ΕΕ δεν θα μπορέσει να αποδεσμεύσει έστω κι ένα μικρό μέρος των 130 δισ. ευρώ που έχουμε θέσει στη διάθεση των Ελλήνων αν δεν υπάρχει κυβέρνηση που να λειτουργεί, η οποία να σέβεται τους κανόνες που έχουν τεθεί και να διαχειρίζεται τα χρήματα που καταβάλλονται», υπογράμμισε.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ THΣ ISKRA
Είναι προφανές ότι οι δανειακές δόσεις της τρόικα θα αποτελέσουν το όχημα των εκβιασμών για τη μνημονιακή πειθάρχηση της χώρας και πρώτα απ' όλα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Βεβαίως, όμως, το όπλο αυτό στα χέρια της Ε.Ε. δεν «πυροβολεί» μόνο σε μια κατεύθυνση.

Η διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης, που θα επιφέρει στάση πληρωμών επί του ελληνικού χρέους, θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την ευρωζώνη. Επομένως, η Ε.Ε. θα σκεφτεί πολύ για να κόψει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Κι αν θα το πράξει, θα το κάνει μάλλον προσωρινά για ναδοκιμάσει τα νεύρα της ελληνικής πλευράς και μόνο σε έσχατη περίπτωση μόνιμα, πράγμα που θα σημαίνει ό,τι παίζει τα πάντα «κορώνα γράμματα».

Πέραν αυτού, όμως, αν η Ελλάδα και συγκεκριμένα μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμη να αποδεχτεί άμεσα την πρόκληση της διακοπής της τροϊκανής χρηματοδότησης, αυτή η φοβισμένη κυβέρνηση θα καταντήσει όμηρος και «ξεφτίλα» στα χέρια των αδίστακτων κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε.!

Κι αυτό πολύ περισσότερο αφού η τροϊκανή χρηματοδότηση θα πρέπει γρήγορα κι αυτή να αμφισβητηθεί για ένα πρόσθετο λόγο:

Διότι η Ελλάδα και ειδικότερα μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν έχει καμία άλλη επιλογή παρά ναδιεκδικήσει τη διαγραφή του χρέους (ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του), αφού το τελευταίοδεν είναι βιώσιμο, με οποιαδήποτε χρηματοδότηση, όσο ευνοϊκή και αν είναι αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου