Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Κομισιόν> Βάλτε λουκέτο στην Αγροτική Τράπεζα!

Η Κομισιόν πιέζει την Ελλάδα για το σταδιακό κλείσιμο συγκεκριμένων τραπεζών, συμπεριλαμβανόμενης και της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας, της ATEbank, επισημαίνουν πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Όπως τονίζει το δημοσίευμα του πρακτορείου, αν και είναι ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος να κλείσει ένα πιστωτικό ίδρυμα που αντιμετωπίζει προβλήματα, η Κομισιόν έχει επίσης λόγο σύμφωνα με τους όρους της κρατικής βοήθειας, που της επιτρέπει να αρνηθεί ένα αίτημα για διάσωση μιας τράπεζας, αν θεωρεί ότι το κόστος είναι υψηλό. Επισημαίνει ακόμη ότι στη διάρκεια της κρίσης η Κομισιόν σπανίως έχει κάνει χρήση αυτής της εξουσίας που της παρέχει η συμφωνία παροχής βοήθειας προς το κράτος και ελάχιστες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κλείσει. Εάν κάνει χρήση αυτής στην Ελλάδα, θα σηματοδοτήσει μια πιο επιθετική στάση στο ζήτημα της διαχείρισης, με τις ασθενέστερες ευρωπαϊκές τράπεζες στην καρδιά της κρίσης.
Μάλιστα, μία από τις πηγές δήλωσε στο Reuters ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις ίδιες εξουσίες για να κλείσει τράπεζες στην Ισπανία και την Πορτογαλία.«Περνάμε σε μια νέα φάση με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία», δήλωσε μία από τις πηγές. «Κάποιες τράπεζες αναμένεται να συρρικνωθούν και κάποιες άλλες αναμένεται να κλείσουν», πρόσθεσε.

«Εάν έχετε το σκέλος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τότε μπορεί να είστε έτοιμοι να σώσετε μια τράπεζα, αλλά είμαστε πιο πέρα από αυτό το σημείο σε αρκετές χώρες. Η ATEbank θα πρέπει να κλείσει ή να εκκαθαριστεί με τον καιρό», δήλωσε.
Διευκρινίζει δε το δημοσίευμα του πρακτορείου ότι εάν κλείσει η ATEbank, δεν θα σημαίνει ότι καταρρέει όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Άλλες μεγάλες τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο, και θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον επαναπροσδιορισμό των κεφαλαίων.
Καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, τονίζει το Reuters, προσθέτοντας ότι «η έκβαση των εκλογών μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς τους δεσμούς της Ελλάδας με την ΕΕ».

Μία από τις πηγές του πρακτορείου τόνισε πως οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να κάνουν εγκαίρως προετοιμασίες για το σταδιακό κλείσιμο της ATEbank, μια διαδικασία εκκαθάρισης που δεν θα σημαίνει άμεσο κλείσιμο, αλλά η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επίσης, ελληνική κυβερνητική πηγή φέρεται να δήλωσε ότι το κλείσιμο της τράπεζας είναι ένα πιθανό σενάριο αλλά επαναδιατύπωσε τη σημασία των εκλογών, και τόνισε πως θα περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να ληφθεί μια απόφαση.

Εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, δήλωσε πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης για την ATEbank το οποίο εγκρίθηκε το περασμένο έτος, προέβλεπε περαιτέρω βήματα για να επανέλθει η τράπεζα σε «υγιή» θέση. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα επανακεφαλαιοποίησης.

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης εξελίσσεται πολύ καλά

Ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, διοικητής της ΑΤΕBank, μιλώντας στο Capital.gr με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters δήλωσε πως «’τρέχει’ το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας το οποίο εξελίσσεται πολύ καλά», ενώ υπογράμμισε πως το εν λόγω πρόγραμμα έχει πάρει και την έγκριση της τρόικας. Επίσης, υπενθύμισε ότι η ΑΤΕ έχει πάρει παράταση για δημοσίευση των ισολογισμών της για μετά τις εκλογές.

Όπως υποστήριξε ο κ. Πανταλάκης, «αρμόδιος να αποφανθεί για το θέμα είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας που είναι το ελληνικό δημόσιο», ενώ συμπλήρωσε: «Περιμένω από τη νέα κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ και τι θα γίνει με την τράπεζα».

Πηγές της Τράπεζας πάντως, χαρακτήρισαν το δημοσίευμα του Reuters «εκ του πονηρού» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ξένα συμφέροντα προσπαθούν να επέμβουν στα εσωτερικά της χώρας και να δημιουργήσουν πρόβλημα με τις επικείμενες εκλογές.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ>

Ο πρωτοπόρος «πράσινος» τραπεζίτης
Του Νίκου Φιλιππίδη

Θεωρείται, και όχι άδικα, αυθεντία στα χρηματοοικονομικά, άνθρωπος χαμηλών τόνων, που φέρει δίκαια στην πλούσια σταδιοδρομία του τον τίτλο του «αφανούς εργασιομανή ήρωα». Όσοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν πώς είναι δυνατόν να αφήνει κάποιος ετήσιες αποδοχές που ξεπερνούν το 1,4 εκατ. ευρώ για τον μηνιαίο μισθό των 9.400 ευρώ, κατέληξαν στο συμπέρασμα: καλή η «σίγουρη» θέση του αντιπροέδρου σε έναν όμιλο όπως η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά οι συνθήκες ωρίμασαν για κάτι καλύτερο.

Ο νέος διοικητής της ATEbank Θόδωρος Πανταλάκης, πάντα εκ των «συμπρωταγωνιστών», όπου εργάστηκε έκρινε ότι ήρθε η ώρα να «σταθεί μόνος του στη σκηνή». Με πλούσιο βιογραφικό, καθώς αποτέλεσε τον συνοδοιπόρο δύο μεγάλων τραπεζιτών όπως ο Θόδωρος Καρατζάς και ο Μιχάλης Σάλλας, ο κ. Πανταλάκης απέδειξε ό,τι είχε να αποδείξει, συμβάλλοντας από κρίσιμα πόστα στην δημιουργία δύο μεγάλων ομίλων: της Εθνικής Τράπεζας στη δεκαετία του ‘90 και της Τράπεζας Πειραιώς στη δεκαετία του 2000.

Σε μια τράπεζα που του ταιριάζει γάντι, έθεσε ως αρχικό στόχο την επαναφορά της ATEbank στον ζωτικό της χώρο, τον αγροτικό, αλλά και την υιοθέτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης στους το- μείς της «πράσινης οικονομίας». Άλλωστε, ήταν αυτός που άνοιξε τον ανταγωνισμό στην αγροτική πίστη, δημιουργώντας στην Τράπεζα Πειραιώς μια μεγάλη γκάμα προϊόντων για τον Έλληνα αγρότη, σπάζοντας το μέχρι τότε «άβατο» της ΑΤΕ, παράδειγμα που ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλες τράπεζες (Εθνική, Eurobank).

Όλα αυτά δικαιολογούν την αίσθηση που έχει επικρατήσει ότι η ΑΤΕ επιστρέφει στις ρίζες της. Εκεί που την έταξε ο Αλ. Παπαναστασίου, να είναι δηλαδή το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο της περιφερειακής αγροτικής ανάπτυξης. Ο ίδιος μιλώντας στο πλαίσιο της ακρόασής του από την αρμό- δια Επιτροπή της Βουλής, υπογράμμισε ότι βασικό του μέλημα θα είναι η στροφή της ΑΤΕ στα πράσινα προϊόντα, τη βιολογική γεωργία, τον αγροτουρισμό και τον οικοτουρισμό, και τόνισε την ανάγκη «γενναίας πολιτικής», την οποία δήλωσε έτοιμος να εισηγηθεί στην κυβέρνηση.

Πρώτιστος στόχος, όπως ανέφερε, είναι η διατήρηση της κερδοφορίας της τράπεζας στις «δύσκολες συνθήκες» του 2010 -όπου τα μεγέθη όπως εννόησε θα υποχωρήσουν- αναγνωρίζοντας την ανάγκη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στα επόμενα χρόνια, δεδομένου του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα της σημερινής κερδοφορίας, που στηρίχθηκε σημαντικά στην κρατική χρηματοδότηση.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αντλεί κεφάλαια από το εξωτερικό με διεθνείς όρους που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας της ΑΤΕ αλλά και το κόστος άντλησης, ενώ τάχθηκε υπέρ της συγχώνευσης με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε συνεννόηση με τον μέτοχο.

Εντύπωση προκάλεσε στην ίδια ακρόαση η στάση που τήρησε σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της διοίκησης Μηλιάκου. Στις έντονες ερωτήσεις του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη σχετικά με την αγορά ομολόγων της τράπεζας από τη Lehman Brothers απάντησε «εγώ δεν θα το χρειαζόμουν αυτό», δεσμεύτηκε να αποστείλει τον φάκελο της υπόθεσης στη Βουλή, τονίζοντας ωστόσο: «Εγώ διαχειρίζομαι τράπεζες, δεν είμαι εκεί για να στήνω δίκες».

Ο νέος διοικητής της ATE βρέθηκε πολύ γρήγορα αντιμέτωπος με την «καυτή πατάτα» της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες αγρότες με την συνήθη μέθοδο της ταμειακής διευκόλυνσης μέσω της ΑΤΕ, πετυχαίνοντας καλή προμήθεια για την τράπεζα, ενώ με το «καλημέρα» έγινε σαφής ο νέος ενεργότερος ρόλος που επιφυλάσσει για την ΑΤΕ στις χρηματοδοτήσεις επενδυτικών προγραμμάτων στον αγροτικό τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και σχέδια ανάπτυξης των θυγατρικών της, όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία ακόμα αναζητά λύση για την αξιοποίηση των δύο εκ των πέντε εργοστασίων της που έχει παύσει η λειτουργία τους, μετά την απόσυρση από την μεταποίηση ζάχαρης που είχε αποφασίσει η προηγούμενη διοίκηση. Υπό εξέταση αναμένεται να τεθεί το καθεστώς λειτουργίας και άλλων θυγατρικών της τράπεζας όπως η ΣΕΚΑΠ, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Παράλληλα, ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την δημιουργία ενός «καλαθιού» πράσινων προϊόντων, τομέας που επίσης καινοτόμησε από την προηγούμενη θέση του στην τράπεζα Πειραιώς.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντός του για την πράσινη ενέργεια είναι η συμμετοχή του στη μικρού σχετικά μεγέθους εταιρεία GDP SOLAR, η οποία κατέχει από το καλοκαίρι άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 1,9712 MW στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Καλαμάτας (Δήμου Μελιγαλά), του Νομού Μεσσηνίας. Σημειώνεται ότι στην εταιρεία κατέχει ίσο μερίδιο (από 33,3%) από κοινού με τον Γρηγόρη Δρέττα, της μελετητικής εταιρείας ΑΔΤ και τον Νίκο Γεραρχάκη, αντιπρόεδρο της κατασκευαστικής J&P Άβαξ.

Το δεξί χέρι του Θ. Καρατζά

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ του και η συνεργασία του Θ. Πανταλάκη με τον αείμνηστο πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά σημάδεψε την πορεία του σημερινού διοικητή της ΑΤΕ. Ο δραστήριος Κρητικός ύστερα από μικρή περίοδο στην ΕΤΕΒΑ βρέθηκε στο πλάι του Θ. Καρατζά την περίοδο 1985-88, ως διευθυντής του πολιτικού του γραφείου (ήταν τότε υφυπουργός Οικονομίας), όπου χτίστηκε η στενή τους σχέση.

Ωστόσο η θέση που καθόρισε την πορεία του και τον μετέτρεψε σε ένα από τα λίγα στη χώρα μας ικανά τραπεζικά στελέχη σε ανώτατο επίπεδο ήταν του υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας την περίοδο από το Μάρτιο του 1996 έως τον Απρίλιο του 2004, ξανά στο πλάι του μέντορά του Θ. Καρατζά. Αυτή την περίοδο, που γράφτηκε η σύγχρονη ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο Θ. Πανταλάκης διαδραμάτισε ενεργό ρόλο.

Μιλώντας στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου «Ξανά στο Χάρτη» με ομιλίες και άρθρα του Θεόδωρου Καρατζά για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο τότε υποδιοικητής της Εθνικής Θ. Πανταλάκης αναφέρθηκε στην πολυθρύλητη απόπειρα συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha Bank για τη δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή». Είχε τότε αναφέρει ότι η εν λόγω συγχώνευση δεν επιχειρήθηκε για να καρπωθεί το νέο σχήμα ολιγοπωλιακά οφέλη στην Ελλάδα, αλλά για να αποκτήσει το νέο σχήμα μια διοίκηση επιπέδου μιας σύγχρονης πολυεθνικής επιχείρησης και ένα μέγεθος που θα διευκόλυνε την αυτόνομη ανάπτυξή του ως πολυεθνική επιχείρηση. Ο ίδιος αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι «σχεδιαζόταν η συγχώνευση με την Alpha να ακολουθηθεί από τη συγχώνευση μεγάλης τράπεζας της κεντρικής Ευρώπης», ούτως ώστε η Εθνική Τράπεζα να καλύπτει ένα ζωτικό χώρο από τη Ρωσία μέχρι και την Τουρκία.

Την ίδια εποχή έκλεισε η πρώτη μεγάλη συγχώνευση στην Ελλάδα, που ήταν η συγχώνευση Εθνικής - Κτηματικής, το 1998. Όλοι οι βασικοί όροι της συμφωνίας έκλεισαν μέσα σε ένα βράδυ, στην Αθηναϊκή Λέσχη την Τρίτη 7 Απριλίου 1998, όπου εκτός του Θόδωρου Πανταλάκη, και βέβαια του τότε διοικητή της Εθνικής Θόδωρου Καρατζά, παρευρίσκονταν ο σημερινός αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Καραμούζης (επίσης τότε υποδιοικητής της Εθνικής), ο Βασίλης Ράπανος, ο Νίκος Μπέρτσος και ο Απόστολος Ταμβακάκης, όλοι τότε στελέχη της Κτηματικής Τράπεζας.

Η ίδια ομάδα με επικεφαλής τον Θ. Καρατζά, δεξί χέρι τον Θ. Πανταλάκη και αριστερό τον Ν. Καραμούζη έστρεψε το ενδιαφέρον της στις στρατηγικές ευκαιρίες και προοπτικές, που προσέφεραν η Νοτιοανατολική Ευρώπη, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πραγματοποιώντας πολυήμερα εξαντλητικά ταξίδια στα Σκόπια, στα Τίρανα, τη Σόφια και σε άλλες χώρες και πρωτεύουσες της περιοχής, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, πολιτικές και οικονομικές, ανοίγοντας καταστήματα και θυγατρικές.

Θεμέλιος λίθος της Εθνικής

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ο Θ. Πανταλάκης αποτέλεσε μέρος της ομάδας των ανθρώπων που δημιούργησαν το σημερινό «γίγαντα» που λέγεται Εθνική Τράπεζα, ενώ τότε μπήκαν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και την αργότερα μετεξέλιξή του στη δυναμική εικόνα που εμφανίζει την τελευταία πενταετία. Με δική του συμβολή το φθινόπωρο του 1999 η Εθνική πέτυχε, ύστερα από σκληρή προετοιμασία δύο ετών, να εισαχθεί η μετοχή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος ήταν και ίσως από τους πρώτους (μαζί με τον Ν. Καραμούζη) που έλαβαν το 1998 τα πρώτα μπόνους, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι πρωτόγνωρο μέχρι τότε.

Το who is who

* Ο Θεόδωρος Πανταλάκης γεννήθηκε το 1954 στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι κάτοχος Πτυχίου της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς, του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 1980 έως το 1991 εργάστηκε στην ΕΤΕΒΑ, από την οποία αποχώρησε το 1991 ως αναπληρωτής διευθυντής.

* Την περίοδο 1983- 1985 ήταν σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Βαΐτσιου και την περίοδο 1985-1988 ήταν διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Θεόδωρου Καρατζά.

* Από το 1991 έως το 1996 ήταν Βοηθός Γενικός Διευθυντής στον Όμιλο Interamerican.

* Από το Μάρτιο του 1996 έως τον Απρίλιο του 2004 κατείχε τη θέση του Υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ συγχρόνως ήταν Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος ή Μέλος Δ.Σ. θυγατρικών εταιρειών της Εθνικής Τράπεζας. Υπήρξε, επίσης, Αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Πρόεδρος του Κεντρικού Αποθετηρίου, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ.ά.

* Τον Μάιο του 2004 ανέλαβε Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, και από τον Ιανουάριο 2009 έως τον Δεκέμβριο 2009 ήταν Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής CEO του Ομίλου.

* Τον Δεκέμβριο 2009 ανέλαβε Πρόεδρος του Δ.Σ. - Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

* Είναι επίσης Πρόεδρος του Δ.Σ. θυγατρικών εταιρειών της Αγροτικής Τράπεζας καθώς και Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου