Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΟΠΕΡΕΤΑΣ!

«ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ» ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ!  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ "ΤΣΙΡΚΟΥ" ΜΕ ΑΛΛΟΘΙ ΜΙΑ (ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ) ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ!  Ορκίστηκε σήμερα ο Α. Σαμαράς ως 13ος πρωθυπουργός της χώρας και στην πραγματικότητα ως πρωθυπουργός με μια και μόνη απαράδεκτη αποστολή: να ολοκληρώσει την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων μέχρι τελικής εξόντωσης της χώρας.
Η δυστοκία για τον κατάλογο των υπουργών που θα συναπαρτίσουν την κυβέρνηση καλά κρατεί μέχρι τώρα, αφού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σφάζονται στην κυριολεξία μεταξύ τους και ιδιαίτερα στο εσωτερικό τους. Στις 7 το απόγευμα οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συναντoύνται με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά προκειμένου να συντονίσουν τις ελληνικές θέσεις για τον τρόπο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Στη νέα κυβέρνηση η ΝΔ θα εκπροσωπηθεί από κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη της, ενώ από το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετάσχουν βουλευτές, παρά μόνο τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Η ΔΗΜΑΡ θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

«Πατριωτισμό, αρραγή εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη. Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας μια ώρα νωρίτερα από την κρίση», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά την ορκωμοσία του και πριν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβει καθήκοντα.

«Θα ζητήσω αύριο το πρωί, από τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Πικραμμένο και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή παράδοσης - παραλαβής. «Κύριε πρωθυπουργέ αναλαμβάνετε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη ιστορική καμπή, έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Πικραμμένος, παραδίδοντας τα ηνία στον Αντ. Σαμαρά.
«Πρέπει να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια...» πρόσθεσε απευθυνόμενος στο νέο Πρωθυπουργό. Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να ξαναβρεί η χώρα τη θέση που της αξίζει στην ενωμένη Ευρώπη ενώ επισήμανε την ανάγκη εθνικής συσπείρωσης. «Δεν είστε μόνος σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα έχει «τη βοήθεια όλων».
Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι έχει «πλήρη επίγνωση» των κρίσιμων στιγμών που διερχεται η χώρα, αλλά και της ανάγκης να υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη. Συνεχάρη επίσης τον απερχόμενο Πρωθυπουργό για την «άψογη», όπως είπε, εκτέλεση του έργου του.
Νωρίτερα, λίγο μετά τις 16.00 έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Τι απέδωσε ο μαραθώνιος», ρώτησε τον κ. Σαμαρά κατά τη συνομιλία τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κάρολος Παπούλιας. «O μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να σχηματισθεί νέα, μακρόπνοη κυβέρνηση, που θα δώσει σταθερότητα και ελπίδα στον κόσμο», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ παραλαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
«Δεν έχω παρά να σας δώσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να ευχηθώ καλή επιτυχία στην καινούργια κυβέρνηση, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πολλά και δύσκολα προβλήματα», επανήλθε ο Πρόεδρος Παπούλιας.


Τα επικρατέστερα ονόματα για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Τα ονόματα των νέων υπουργών αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το βράδυ κι ενώ μαίνεται η ονοματολογία. Κατά την εισήγησή του στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος είχε αναφέρει πως 16 υπουργοίσυμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Ναυτιλίας που πρέπει να ανασυσταθεί και 12 υφυπουργοίαρκούν για ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα.
Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, φαβορί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ο Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της ΕΤΕ. Το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο καθηγητήςΓιώργος Ζανιάς και ως τώρα υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στις 19.00 θα έχει συνάντηση με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, καθώς αύριο Πέμπτη θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος της νέας κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Γιάννης Μιχελάκης.
Το όνομα του κ. Αντώνη Μανιτάκη ακούγεται για το υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λ. Συγγρού φέρεται να υπουργοποιούνται η Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΥΠΕΚΑ).
Για το υπουργείο Αμυνας άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου (το όνομα του «παίζει» και για το υπουργείο Εξωτερικών ή την προεδρία της Βουλής) και άλλες για παραμονή του Φράγκου Φραγκούλη.
Γρίφος παραμένει το όνομα του νέου υπουργού Εργασίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ,
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ,
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται στο έδαφος της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών. Πρόκειται για μια κυβέρνηση με σαφή συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά με κορμό τις δυνάμεις που ευθύνονται για την υπηρέτηση των πιο ακραίων αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός της κυβέρνησης δεν πείθουν ότι είναι ικανή και διατεθειμένη να αγωνισθεί για μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης, καθώς επίσης ότι προτίθεται να αμφισβητήσει τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας εντός της Ευρώπης διεκδικώντας μια νέα αρχιτεκτονική της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα αγωνισθεί από τη θέση της υπεύθυνης μαχητικής αντιπολίτευσης με συνέπεια στα όσα είχε υποστηρίξει προεκλογικά. Θα σταθεί στο πλάι όσων υποφέρουν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και θα πρωτοστατήσει στους κοινωνικούς αγώνες της επόμενης φάσης σε μια προσπάθεια να μείνει ζωντανή η ελπίδα και να ολοκληρωθεί η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να επιφέρει ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τονίζει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
«Αυτό που η συγκυβέρνηση εμφανίζει ως επαναδιαπραγμάτευση δυσμενών όρων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης είναι μια αναγκαστική αναπροσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και στις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης.
»Αυτή η αναπροσαρμογή θα καθοριστεί από τις οξυμένες αντιθέσεις και τις προσωρινές συμφωνίες μεταξύ των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Όποια κι αν είναι η κατάληξή τους δεν θα βάλουν φρένο και δεν θα ματαιώσουν τη χρεοκοπία και εξαθλίωση του λαού» αναφέρει.
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στη συγκυβέρνηση δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα για το λαό. «Με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση η πλουτοκρατία επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και ανοχή από το λαό» αναφέρει.
«Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά σε σκληρές δοκιμασίες και νέους μεγάλους κινδύνους. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και για αναμονή. Η αστική τάξη, η ΕΕ και τα κόμματά τους θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τα αρνητικά για το λαό εκλογικά αποτελέσματα για να κυριαρχήσει η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία.
»Το ΚΚΕ στη Βουλή θα καταθέτει και σχέδια νόμου και τροποποιήσεις για καίρια λαϊκά προβλήματα. Ανάμεσα στα πρώτα θα είναι η κατάργηση των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και όλων των σχετικών νόμων που πέρασαν από την προηγούμενη βουλή στο μεσοδιάστημα» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει ότι θα ριχτεί στη μάχη για να οργανώσει τη λαϊκή αντεπίθεση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΟΙΚΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ:
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ!

Κυβέρνηση συνέχισης και κλιμάκωσης της μνημονιακής πολιτικής και της επίθεσης του κεφαλαίου σχηματίζει η ...Τρόικα εσωτερικού, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά. Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης των πρόθυμων έχει καθοριστεί ήδη από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και των βιομηχάνων και δείχνει ότι η «επαναδιαπραγμάτευση» του Μνημονίου δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια να περάσουν τα άγρια αντεργατικά μέτρα πιο εύκολα. Η κυβέρνηση Σαμαρά και λοιπών μνημονιακών δυνάμεων είναι μια αδύναμη, ασταθής κυβέρνηση και αυτό φαίνεται και από τις αποστάσεις που κρατούν απ' αυτή το υπό διάλυση ΠΑΣΟΚ και οι νέοι Τσιριμώκοι της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Μια νέα περίοδος αγώνων για την ανατροπή της κανιβαλικής επίθεσης κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και της νέας κυβέρνησης που θα την υλοποιήσει ξεκινά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Για ένα μαχητικό, απειλητικό και ανατρεπτικό μαζικό κίνημα του λαού και της νεολαίας, που θα ανοίξει τον δρόμο για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης, για το Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία της εποχής μας. Για μια μαχόμενη κι ενωτική αριστερή αντιπολίτευση των δρόμων, των αγώνων και της προοπτικής και όχι των θεσμικών διαδρόμων και των υπεύθυνων ρόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου