Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ροζέ Γκαροντί: Θάνατος ενός παρεξηγημένου ή ενός «καθάρματος»;

Καθολικός, άθεος, αντι-σιωνιστής, κομμουνιστής, Ισλαμιστής... Ποιος ήταν ο Ροζέ Γκαροντί που απεβίωσε προχθές σε ηλικία 99 ετών; Καρπός ενός άθεου και μιας καθολικής, καθολικός ο ίδιος, προέβη σε αλλαγή δόγματος και ασπάστηκε τον Προτεσταντισμό στα δεκατέσσερά του χρόνια. Αντιστασιακός κατά τη διάρκεια του 2ου
Παγκοσμίου Πολέμου, μα πάντα χριστιανός, εγκαταλείπει τον Προτεσταντισμό και ασπάζεται εκ νέου τον Καθολικισμό, για να «μεταστραφεί» το 1982 προς τον Ισλαμισμό. Καθόλου αντισημίτης, αλλά βαθιά αντι-σιωνιστής, έγραψε βιβλία για την Ισραηλιτική πολιτική και τα θεμέλια της, χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα μύθο επινοημένο από τους Τσώρτσιλ, Αϊζενχάουερ και Ντε Γκωλ, προκειμένου να δικαιολογήσουν την κατάληψη της Γερμανίας.
Απεβίωσε προχθές στις 13 Ιουνίου του 2012, σε ηλικία 99 ετών, αφήνοντας πίσω του μία πνευματική κληρονομιά αμφιλεγόμενη, προβοκατόρικη, αντιφατική, ιδιαίτερα πρόσφορη για κάθε λογής εικασίες και ακραίες εκδηλώσεις αποδοχής ή αποκήρυξης.
Ο Ροζέ Γκαροντί αποτελεί παράδειγμα, αν και όχι το πλέον αντιπροσωπευτικό και σίγουρα όχι το πλέον ενδιαφέρον, ενός διανοητικού κλίματος, εκείνου των δεκαετιών του 1960, 1970 και 1980, όπου οι πολιτικοί ή άλλοι στοχαστές με πραγματική εμπειρία του ταραχώδους πρώτου μισού του εικοστού αιώνα και έχοντας βιώσει όλες τις ζυμώσεις της ψυχροπολεμικής εποχής, έπαιζαν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης ως καλεσμένοι των τότε Γαλλικών και άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης, κάτι που φαντάζει σήμερα σαν απλή ονειροφαντασία, αν αναλογιστούμε τη μετριότητα των σύγχρονων διαμορφωτών γνώμης που, άχρωμοι, άοσμοι, δίχως σαγήνη και στερούμενοι δράσης, λυμαίνονται τη δημόσια σφαίρα, παράγοντας κενό λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου