Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΤΗΡΙΞΗΣ»!

«ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ! ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟ ΧΑΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ! Η Κύπρος ακολούθησε σήμερα (25/6) την Ισπανίαστο δρόμο της υποβολής αιτήματος προς τηνΚομισιόν για στήριξη των τραπεζών της. Τα αιτήματα αυτά θα τα συνοδεύσουν αντίστοιχαΜνημόνια «κατανόησης» ή καλύτερα εξόντωσης! Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν ότι η ευρωζώνηεξελίσσεται σε «νεκροταφείο»
οικονομιών, δίχως να διαθέτει μέλλον! Από την άλλη, αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν το ευρώ ακόμα χαμηλότερα στις διεθνείς αγορές, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε πτώση και το ελληνικό χρηματιστήριο στον πάτο (πτώση -6,84%), βοηθούσης και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη χώρα μας.Στη συνέχεια παραθέτουμε ρεπορτάζ με τη σχετική ειδησεογραφία από διάφορες ιστοσελίδες:
Η ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΕΒΑΛΕ ΑΙΤΗΜΑ "ΣΤΗΡΙΞΗΣ" ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Η Κύπρος υπέβαλε τη Δευτέρα αίτημα οικονομικής στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF, ανέφερε η κυβέρνηση στην Λευκωσία. Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η αιτία της προσφυγής στον μηχανισμό ήταν ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Κύπρου από την «έκθεση των τραπεζών της Κύπρου στο ελληνικό χρέος». Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η υποβάθμιση της Κύπρου από την Fitch στην κατηγορία BB+, δηλαδή σε κατηγορία junk.

Η ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από τοΕυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας / Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(ΕΤΧΣ/ΕΜΣ).

» Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».

Σε απάντησή της στην υποβάθμιση από την Fitch, το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει ότι η οικονομία της χώρας, βασίζεται «σε μακροπρόθεσμα υγιή και ισχυρά θεμέλια, που θωρακίζουν τις άριστες προοπτικές οι οποίες καταγράφονται σε αριθμό εκθέσεων διεθνών Οργανισμών».

Χαρακτηρίζει ακόμη καθοριστικής σημασίας την αξιολόγηση του οίκου Fitch για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου και επισημαίνει ότι με την εν λόγω απόφαση, η Κυπριακή Δημοκρατία «τίθεται για πρώτη φορά στη μη επενδυτική διαβάθμιση από όλους πλέον τους οίκους αξιολόγησης».

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καμία αμφιβολία ότι με προσεκτικούς και έγκαιρους χειρισμούς, οι προκλήσεις που ανέκυψαν στην παρούσα φάση, ως αποτέλεσμα της κρίσης στην ευρωζώνη, θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και θα ξεπεραστούν σύντομα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αυτό, προστίθεται, συνάδει και με την επισήμανση του οίκου Fitch ότι, με λήψη μέτρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι θεμελιώδεις παράμετροι της κυπριακής οικονομίας μπορούν να δικαιολογήσουντην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα.

Επισημαίνει παράλληλα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται στην περίπτωση της Κύπρου είναι μικρότερη σε σύγκριση με αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών της ΕΕ. Επίσης, εκτιμά ότι με τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ από το 2013 και μετά, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι εφικτή.

Το κυπριακό υπουργείο σημειώνει, επίσης, ότι σύμφωνα με τον οίκο Fitch, είναι αναγκαία η σημαντική δημοσιονομική αναδιάρθρωση προκειμένου να απορροφηθεί το οικονομικό και χρηματοοικονομικό κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού.
ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ

Η Ισπανία κατέθεσε και επισήμως αίτημα για ευρωπαϊκή στήριξη των τραπεζών της, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Μαδρίτης. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Jean Claude Juncker, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis de Guindos δηλώνει ότι το τελικό ποσό της στήριξης θα καθοριστεί αργότερα, αλλά θα πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες των τραπεζών και ένα επιπλέον μαξιλάρι ασφαλείας.

Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο ευρωζώνης έχει συμφωνηθεί στήριξη των ισπανικών τραπεζών μέχρι το ποσό των 100 δισ. ευρώ.

Ο κ. de Guindos διαβεβαίωσε επίσης την πρόθεσή του να υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης για το συγκεκριμένο πακέτο στήριξης των τραπεζών, του οποίου οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν μέχρι την 9η Ιουλίου.

Olli Rehn: Θέμα εβδομάδων η συμφωνία - Μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο

Η απάντηση από την Ε.Ε. ήρθε διά στόματος του καθ' ύλην αρμοδίου, του επιτρόπου Olli Rehn, ο οποίος δήλωσε: "Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το μνημόνιο κατανόησης σε μερικές εβδομάδες, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με την προσπάθεια αναδιοργάνωσης".

"Η πολιτική όρων και προϋποθέσεων για την οικονομική στήριξη, κατά τη μορφή ενός δανείου από το EFSF ή τον ESM, θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο" συμπλήρωσε.

FITCH: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕ BB+

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου σε BB+ από ΒΒΒ- προχώρησε η Fitch, δίνοντας αρνητικό προοπτικές.

Σημειώνεται ότι η Fitch είναι ο τρίτος οίκος που υποβαθμίζει την Κύπρο σε καθεστώς junk, αποκλείοντας τη χρήση των κρατικών ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες ως εγγύηση για λήψη ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Η υποβάθμιση έλαβε χώρα τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις προς την Κύπρο να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. Η Λευκωσία βρίσκεται παράλληλα σε επαφές με τη Ρωσία και την Κίνα -όπου βρίσκεται κυβερνητική αποστολή- για να διαπραγματευθεί διμερή δάνεια.

Οι όποιες εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν μετά και τη συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Τρίτης.

Η Fitch και οι κυπριακές τράπεζες

Στη σχετική ανακοίνωση, ο οίκος υποστηρίζει πως η υποβάθμιση αποδίδεται στις αναθεωρημένες προβλέψεις για τα κεφάλαια που ενδέχεται να χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες λόγω της έκθεσής τους στην Ελλάδα. Η Fitch αναφέρεται στις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια από 1,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τη Cyprus Popular Bank. «Η Fitch εκτιμά ότι οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω ουσιαστικές κεφαλαιουχικές ενέσεις ενδεχομένως έως 4 δισ. ευρώ (23% του ΑΕΠ) καθώς ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα κυπριακά δάνεια έχει επίσης ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ η κυπριακή οικονομία συρρικνώνεται και η ανεργία αυξάνεται», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο οίκος υποστηρίζει, παράλληλα, πως τα περιθώρια για άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων από την αγορά είναι περιορισμένα και κατά συνέπεια εκτιμά ότι τα κεφάλαια θα πρέπει να παρασχεθούν από την κυβέρνηση.

«Με το δημοσιονομικό κόστος της στήριξης των τραπεζών πιθανώς να ενισχύεται στα 6 δισ. ευρώ, το χρέος της κυβέρνησης ενδέχεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για 88%», τονίζει η Fitch.

Μετά την ανακοίνωση το Χρηματιστήριο της Κύπρου σημείωσε πτώση άνω του 6%.

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών συγκαλεί ο Χριστόφιας

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας, συγκάλεσε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη το απόγευμα για την κατάσταση της οικονομίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου