Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ) ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ''ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ'' Δραματικές έως εφιαλτικές οι οικονομικές εξελίξεις στην Ισπανία αλλά και την Ιταλία τρίζουν συθέμελα την ευρωζώνη.Στην Ισπανία τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγωνανήλθαν σε ιστορικά ύψη προσεγγίζοντας το 7% και τα ακολουθούν κατά πόδας τα Ιταλικά επιτόκια, ενώ ηεκροή κεφαλαίων από την Ισπανία συνεχίζεται αμείωτη και το α' τρίμηνο του έφτασε τα 100 δις, τη στιγμή που οι Ισπανικές Τράπεζες καταρρέουν.Πανικόβλητη η Γερμανία από τις Ισπανικές εξελίξεις αλλά και με το μάτι στραμμένο στην Αθήνα αντί να αλλάξει (μάλλον δεν μπορεί) ριζικά ευρωπαϊκή πολιτική, περιορίζεται στη χλωμή και ασήμαντη παράταση χρόνου στην Ισπανία για την «εξυγίανση» των δημοσιονομικών της!
Την ίδια ώρα η Κύπρος, όπως εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει ο Δημ. Χριστόφιας, βρίσκεται ήδημε το ένα πόδι σε μηχανισμό στήριξης και το σημαντικότερο ο Σ. Μπερλουσκόνι ενισχύει τοανερχόμενο κίνημα επιστροφής στη λιρέτα στην Ιταλία, θέτοντας το δίλημμα: εγγύηση χρεών από την ΕΚΤ ή έξοδος από το ευρώ! (βλ. ρεπορτάζ εδώ)

Αυτή την ώρα, ένα μεγάλο «ΟΧΙ» της Ελλάδας στα μνημόνια και τις νεοαποικιακές Δανειακές Δυμβάσεις και η αντίσταση στους χυδαίους εκβιασμούς του ευρώ, μπορεί να γίνει ο σπινθήρας και ο καταλύτης για μεγάλες ανακατατάξεις, αλλαγές και ανατροπές σε όλη την Ευρώπη!

Ο δρόμος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μπορεί προσωρινά να είναι επώδυνος , αλλάδεν συνιστά τη μέγιστη καταστροφή απέναντι στην οποία η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός και ειδικότερα η ριζοσπαστική Αριστερά θα πρέπει να ανεχθούν αγόγγυστα μαρτυρικές θυσίες.
Αντίθετα, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη προκειμένου να ακολουθηθούν προοδευτικοί δρόμοι μπορεί να αποτελέσει μεσοπρόθεσμα τη μόνη, ίσως, επιλογή για την ανάπτυξη και την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.

*Αναλυτικά το ρεπορτάζ των εξελίξεων απο διάφορες ιστοσελίδες :

Συμφωνεί η Γερμανία να δοθεί παράταση στην Ισπανία για το έλλειμμα

Η γερμανική κυβέρνηση είπε την Παρασκευή πως στηρίζει πρόταση της Κομισιόν να δοθεί παράταση χρόνου στην Ισπανία προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, ένδειξη ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να υιοθετήσει πιο ευέλικτη προσέγγιση προς τις χώρες της Ευρωζώνης που υποφέρουν από την ύφεση και την κρίση χρέους.

«Η Ισπανία παρουσίασε πρόγραμμα σταθερότητας που υποδεικνύει την ξεκάθαρη πρόθεση της να πετύχει το όριο του 3% το 2013», είπε ο εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, Γιοχάνες Μπλάνκενχάιμ, όταν ερωτήθηκε για την πρόταση της Κομισιόν. «Στηρίζουμε την Ισπανία στις προσπάθειές της να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι εξαιτίας αρνητικών οικονομικών εξελίξεων θα είναι δύσκολο για την Ισπανία να πετύχει τους στόχους της» προσέθεσε.

Ερωτηθείς για το αν αυτό σήμαινε πως η Γερμανία στήριζε την πρόταση να δοθεί παράταση χρόνου στη Ισπανία, απάντησε: «Νομίζω πως αυτό λέω».

«Η Ισπανία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στην διαδικασία εξυγίανσης, έτσι ώστε να μη βλέπουμε λόγο να κλιμακώσουμε αυτή την διαδικασία», πρόσθεσε.

«Η ισπανική κυβέρνηση», σημείωσε, «κινείται αποφασιστικά για να εφαρμόσει τις επιθυμητές μεταρρυθμίσεις και η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι αυτή η αποφασιστικότητα θα έχει αντίκρισμα στις αγορές».

Αναφορικά με εισηγήσεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ για τον σχηματισμό «τραπεζικής ένωσης» με διασυνοριακές εγγυήσεις των καταθέσεων καθώς και τη δημιουργία ταμείου εξυγίανσης τραπεζών, είπε πως η κυβέρνηση του δεν έβλεπε πως τέτοιες προτάσεις θα επέλυναν την κρίση χρέους βραχυπρόθεσμα.



ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ''ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ''

Ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί η χώρα του σε πρόγραμμα στήριξης της Ε.Ε., σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να θεωρείται κάτι δεδομένο.

"Δεν το παίρνω ως δεδομένο ότι θα διαπραγματευτούμε την είσοδο στο μηχανισμό στήριξης, αλλά δενθέλω να το αποκλείσω και τελείως" σημείωσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Χριστόφιας άφησε να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους θα επικεντρωθεί στον τραπεζικό τομέα.

"Υπάρχουν μηχανισμοί και μηχανισμοί. Υπάρχει μηχανισμός στήριξης για τις τράπεζες, που δεν έχει σχέση με ότι συνέβη στην Ελλάδα" πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε θα έχει χαοτικές επιπτώσεις για το μπλοκ των 17.

"Είναι κάτι που ελπίζω να μη συμβεί" τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου