Εικόνα διχασμού παρουσιάζει η κυβέρνηση σχετικά με το δημοψήφισμα για το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ». Οι διαρροές από το περιβάλλον του προέδρου της Βουλής σύμφωνα με την οποία «κατά την προσωπική του άποψη» πρέπει άμεσα να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με...
τα σενάρια που διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με τα οποία η συζήτηση δεν θα γίνει ποτέ. Στην πραγματικότητα η κατάσταση αυτή προδίδει τον εγκλωβισμό του κυβερνητικού σχήματος που διανύει μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο βαδίζοντας από το …αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην κομβική διαδικασία εκλογής προέδρου Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση –σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές– έχει στο τραπέζι 3 σενάρια:
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Να μην αποδεχθεί καν οποιαδήποτε συζήτηση περί δημοψηφίσματος. Αυτό υπήρχε σχεδιασμός να γίνει με την επίκληση του δημοσιονομικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου, αφού το Σύνταγμα ορίζει πως δεν υφίσταται δημοψήφισμα για δημοσιονομικά νομοσχέδια. Η πολιτική λογική μιας τέτοιας κίνησης θα στηρίζεται στο σκεπτικό της σύνδεσης του νομοσχεδίου της ΔΕΗ με τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τους δανειστές. Επίσης με την άρνηση της συνάθροισης των χωριστών προτάσεων που πρόκειται να κατατεθούν (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή) ή συνολικά με την επίκληση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Να ακολουθηθεί η μέθοδος …Μπαλτάκου! Δηλαδή να μεταφερθεί μέσω κωλυσιεργίας το θέμα για μετά τον Οκτώβριο, όπως έγινε με την πρόταση για προ ημερησίας συζήτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαφές του γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου με την Χ.Α. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει σειρά παράγοντες όπως για παράδειγμα το να… περιμένει τη σχετική γνωμοδότηση για θέμα από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Επίσης είναι στη διακριτική της ευχέρεια το πότε θα ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Να γίνει άμεσα η συζήτηση με δεδομένο ότι είναι αδύνατον να περάσει η πρόταση για δημοψήφισμα. Την άποψη αυτή φέρεται να εκφράζει ο πρόεδρος της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκης υπερασπιζόμενος τον θεσμικό του ρόλο και συνίσταται στην αρχή «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Σύμφωνα με αυτή τη λογική η κυβέρνηση «τελειώνει» σε ένα Σαββατοκύριακο με την συζήτηση και μετά αρχίζουν «τα μπάνια του λαού». Μία από τις δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση είναι το να συναθροίσει στις υπογραφές βουλευτών για την διενέργεια δημοψηφίσματος και αυτές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Σε ένα ακραίο μάλιστα σενάριο θα μπορούσε να μην συναθροίσει τις ψήφους των βουλευτών του ΚΚΕ επειδή ζητούν συνολικό δημοψήφισμα για τους νόμους περί απελευθέρωσης της ενέργειας. Έτσι να επιχειρηθεί να παρουσιαστεί η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως «συμμαχου» των δυνάμεων του λαϊκισμού (ΑΝΕΛ) και του νεοναζισμού (Χ.Α).
Επιπρόσθετα όποιος επιθυμεί να έχει συνολικά την εικόνα της κατάστασης οφείλει να συνυπολογίσει και τα εξής:
Για να εγκριθεί η πρόταση για δημοψήφισμα πρέπει να την υπερψηφίσουν 180 βουλευτές. Πρόκειται για μία πλειοψηφία που είναι αδύνατον να συγκεντρωθεί με την παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση.
Οι προτάσεις των κομμάτων για τη διενέργεια δημοψηφίσματος δεν μπορούν να κατατεθούν επισήμως πριν από την Πέμπτη, εφόσον σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 2 του Συντάγματος η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα κατάθεσης τέτοιας πρότασης μόνον επί ψηφισμένου νομοσχεδίου.
Εφόσον ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής, –είτε το Σαββατοκύριακο, είτε οποιοδήποτε άλλο τριήμερο περιλαμβάνεται στην περίοδο των Θερινών Τμημάτων– αυτό θα γίνει με απόφαση της κυβέρνησης και όχι του προεδρείου του Κοινοβουλίου. Προβλέπεται να εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα όπως ακριβώς και για το κλείσιμο της Βουλής στις 4 Ιούνη. Από την πλευρά του προέδρου της Βουλής μπορεί να γίνει απλώς πρόταση προς την κυβέρνηση.
Το προεδρικό διάταγμα είναι δυνατόν να ορίσει επακριβώς το αντικείμενο της έκτακτης σύγκλισης της Ολομέλειας. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγονται οποιεσδήποτε άλλες πρωτοβουλίες που πιθανόν θα μπορούσαν να πάρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενα το «άνοιγμα» της Ολομέλειας της Βουλής.
thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου