Διευκρινίζουμε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ένα πρόγραμμα αγοράς οποιασδήποτε μορφής ομολόγων και άλλων επενδυτικών τίτλων, σε δευτερογενή βάση και ισοδυναμεί περίπου στην πράξη με εκτύπωση χρήματος, για την τόνωση της ρευστότητας.Το πρόγραμμα αυτό ακολουθεί σειρά άλλων ''τονωτικών'' της ανάπτυξης μέτρων από την ΕΚΤ, όπως το πρόσφατο πρόγραμμα 300 δισ.μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να αποτρέψει το ενδεχόμενο εκδήλωσης του φαινομένου του αποπληθωρισμού μείωσε τα βασικά επιτόκια του ευρώ κατά 0,10 ποσοστιαίες μονάδες, σε νέα αρνητικά ρεκόρ.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, το βασικό επιτόκιο μειώνεται σε 0,05% (από 0,15%), το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,30% (από 0,40%) ενώ το επιτόκιο αποδοχήςκαταθέσεων από τις τράπεζες μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο -0,20% (από -0,10%).
Να σημειώσουμε ότι τα ακόμη περισσότερο αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ θα συμπαρασύρουν ακόμη πιο κάτω, σχεδόν στην κατάρρευση,τα επιτόκια καταθέσεων των ευρωπαίωνπολιτών, ανάμεσα τους και των Ελλήνων.
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ BUNDESBANK
Ο Μάριο Ντράγκι και η πλειονότητα των μελών του συμβουλίου υποστήριξαν, όπως προαναφέραμε, μια κατ' αρχήν απόφαση υπέρ ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με αγορά ''εγγυημένων'' τίτλων ιδιωτικού τομέα (ABS-Asset Backed Securities), σε μια απέλπιδα προσπάθεια ενίσχυσης τηςρευστότητας και αντιμετώπισης των αποπληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη, οι οποίες εντείνονται.
Προς το παρόν, στα σχέδια του Ντράγκι και της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΚΤ εναντιώθηκε ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος και τα καταψήφισε. Ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης έχει εκφράσει πολλές φορές δημόσια την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αγοράς ABS από την ΕΚΤ. Κι αυτό γιατί, όπως έχει τονίσει, δεν θέλει «άνευ λόγου» να επιβαρύνει οικονομικά τους ευρωπαίους φορολογούμενους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πολλά από τα δάνεια που εμπεριέχουν τα ABS να αποδειχθούν τοξικά. Στην ουσία, αυτό που προφανώς ανησυχεί το Βάιντμαν είναι να μη ζημιωθεί η Γερμανία, ως ύστατος εγγυητής, από ενδεχόμενες περιπλοκές.
ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤ - ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Οικονομικοί κύκλοι της Φρανκφούρτης τόνιζαν ότι οι κινήσεις Ντράγκι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του πανικού που κυριαρχεί στην ΕΚΤ από το γεγονός ότι επανακάμπτει, ίσως με πολύ πιο έντονο τρόπο, η στασιμότητα και η ύφεση στην ευρωζώνη.
Στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς υπογράμμιζαν, εξάλλου, ότι η κρίση αυτή και ο έντονος υποτροπιασμός της, απόρροια και των βαθύτατων δομικών αδιεξόδων της ευρωζώνης, δεν αντιμετωπίζονται με επιτοκιακές πολιτικές ή αποφάσεις ποσοτικής χαλάρωσης, οι οποίες, πέραν των άλλων, θα διευρύνουν τις αποκλίσεις και τις ανισότητες στην ΕΕ. Προϋπόθεση για τη λύση του δράματος στην ευρωζώνη είναι, σε κάθε περίπτωση η διάλυση της και η εφαρμογή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο νέων προοδευτικών πολιτικών συνεργασίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση.
Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΕΚΤ το ευρώ έπεσε στα 1,296 δολ., στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 14 μήνες. Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου έπεσε στο 0,939%, ενώ του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου βρέθηκε στα 5,71%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου